20/04/2024 10:47 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Θύελλα αντιδράσεων για το κλείσιμο της Βιβλιοθήκης “Marie Blanche” στη Διασταύρωση Ραφήνας

Άνθρωποι των γραμμάτων, του Πολιτισμού και της Αυτοδιοίκησης αντέδρασαν στέλνοντας επιστολές στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το κλείσιμο της Βιβλιοθήκης “Marie Blanche” στη Διασταύρωση Ραφήνας.

Μετά την έξωση της Βιβλιοθήκης από το εντευκτήριο της Διασταύρωσης, άνθρωποι των γραμμάτων, του Πολιτισμού και της Αυτοδιοίκησης αντέδρασαν στέλνοντας επιστολές για το θέμα αυτό.

Ακολουθούν οι επιστολές που έχουν κοινοποιηθεί και στον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου:

Γιώργος Πουσσαίος, πρώην Δημάρχου, Γ.Γ. Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Η συνέπεια προεκλογικών δηλώσεων/ δεσμεύσεων και η εφαρμογή των από την Νέα Δημοτική αρχή.

“Παραθέτω τίς προεκλογικές – προγραμματικές δηλώσεις του συνδυασμού

Μπροστά σε νέα πορεία. Ενωμένοι αλλάζουμε τα δεδομένα”

Δήμος τής παιδείας και του πολιτισμού.

* Ενίσχυση πρωτοβουλιών πολιτιστικών συλλόγων και αυτόνομων μονάδων πολιτιστικής δημιουργίας.

* Στήριξη της προσπάθειας των ανθρώπων του πνεύματος και τής τέχνης που προάγουν τον πολιτισμό και ενισχύουν την ταυτότητα του τόπου (προβολή, συνέδρια, εκθέσεις)

* Οργάνωση κέντρου νέων τεχνολογιών για διαδικτύωση και ψηφιοποίηση των πολιτιστικών δρώμενων.

* Η πρωτοβουλία και η συμμετοχή των πολιτών και των φορέων τους είναι κρίσιμη ενώ ο Δήμος θα λειτουργεί κυρίως ως καταλύτης.

* Ο πολιτισμός αφορά την σχέση των πολιτών με την ιστορία της πόλης, αλλά και την καθημερινή συμπεριφορά απέναντι στους συμπολίτες και τους επισκέπτες της.

*Η παιδεία και ο πολιτισμός μαζί με το περιβάλλον, προσδιορίζουν την ταυτότητα μιας πόλης.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

“Η εξουσία δεν κάνει τους ανθρώπους κακούς, απλά αποκαλύπτει την αληθινή φύση τους”.

Γεώργιος Πουσσαίος

π. Δήμαρχος Ιητών

π. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

π. Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Παναγιώτης Δούρος Cultural Management Special Teaching Staff του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Αξιότιμη κα Δήμαρχε, Αντιδήμαρχε Πολιτισμού και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,

Θα ήθελα να ενώσω τη φωνή μου μαζί με τον κόσμο που φρίττει στην πρωτοφανή σας απόφαση να κλείσετε τη βιβλιοθήκη Marie Blanche, στη Διασταύρωση Ραφήνας που λειτουργούσε ως παράρτημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και ειδικό κέντρο μελέτης, υπό την αιγίδα του ΔΟΠΑΠ και του Δήμου σας.

Μπορεί η φωνή μας να φαίνεται ψίθυρος στα αυτιά σας που έχουν συνηθίσει σε κραυγές μεσημεριανών εκπομπών και να φαινόμαστε λίγοι ώστε να απειλήσουμε την επανεκλογή σας αλλά το ειδικό βάρος που έχει το σφράγισμα μιας βιβλιοθήκης δείχνει και την πορεία που θα έχετε. Όπου έχουμε αναφέρει το θλιβερό γεγονός όλοι δείχνουν την έκπληξη και τη δυσαρέσκεια μπροστά σε μία απόφαση που θυμίζει καθεστώττα που έβλαψαν τον τόπο και την ανθρωπότητα.

Εκεί που άκαιγαν βιβλία μετά έκαιγαν ανθρώπους κοκ.

Είναι ντροπή στην Αττική να κλείνουν βιβλιοθήκες και πολιτιστικά κέντρα, είναι ντροπή γιατί ο κόσμος του βιβλίου είναι η ελπίδα να γυρίσουμε σελίδα από την ηθική, πολιτιστική και παιδευτική κατάντια που μας διέπει. Και η οποία απότι φαίνεται βολεύει και εξυπηρετεί υμετέρους.

Έστω και τελευταία στιγμή αφήστε την λειτουργία της βιβλιοθήκης και ενισχύστε την. Μπείτε μέσα στον υπέροχο χώρο και διαβάστε ένα βιβλίο. Μήπως και κατανοήσετε το ρόλο τους. Μήπως και γίνετε καλύτεροι…

με θλίψη,

Dr. Panagiotis Douros

Cultural Management

Special Teaching Staff

Κυριακή-Ιουλία Σταυρίδη σύμβουλο ψυχικής υγείας, Πρόεδρο Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ιδρύματος «Παμμακάριστος»

Kρίμα, κρίμα, κρίμα… Καμία άλλη λέξη δεν αποτυπώνει το κοινό συναίσθημα για τη διάλυση της «δικής μας» Μarie Blanche… Xάσαμε ένα πραγματικό στολίδι παιδείας υψηλού επιπέδου και κοινωνικής υπευθυνότητας του Δήμου μας, που εισήγαγε και εκπαίδευε την τοπική κοινότητα στις αξίες του συλλογικού πολιτισμού(collective culture) & του εθελοντισμού.

Μεγάλο, προσωπικό ευχαριστώ, στην κ. Ν. Τσιρώνη για όλον τον προσωπικό κόπο και χρόνο που διέθεσε μέσω της βιβλιοθήκης σε όλους μας..!

Και μία έκκληση:

κα. Δήμαρχε, ευελπιστώντας ότι στη θητεία σας θα υπάρξει «χώρος» για επανεξέταση και αναθεώρηση θεμάτων, ρωτήστε παρακαλώ όλους τους δημότες για τη βιβλιοθήκη Marie Blance, σε μία διαβούλευση:

Υπάρχει αληθινά κάποιος/α από τους δημότες που θα την ήθελε κλειστή;; Όλοι δήλωναν «καμάρι» για την παρουσία της στο τοπικό γίγνεσθαι μέχρι χθες κυριολεκτικά!
Υπάρχει αληθινά κάποιος/α από τους δημότες που ζήτησε τη χρήση του χώρου και αντιμετώπισε εμπόδιο από την ομάδα της Μarie Blanche;; Η μόνη φροντίδα, ήταν ένας ευνόητος -στον «κοινό νου»- σεβασμός στα βιβλία και στην οργάνωση του χώρου, που μπήκαν σε τάξη με τεράστια, προσωπική & αμιγώς εθελοντική προσφορά λίγων ανθρώπων. Μία φροντίδα που –εξάλλου- θα αφορούσε τη χρήση και οποιουδήποτε άλλου δημοτικού χώρου, που τον επισκέπτεται κοινό.
Επιπλέον, εάν τέτοιες αποφάσεις που αφορούν ολόκληρη την τοπική κοινότητα, δε λαμβάνονται βάσει επώνυμων απαντήσεων ή/και καταγγελιών και με δημόσια διαβούλευση, αρχίζει να τίθεται το πρόβλημα μιας διακυβέρνησης που δεν αφουγκράζεται επιθυμίες ή καταγγελίες των δημοτών, αλλά αποφασίζει «αυτάρεσκα» και μονομερώς, μόνον υπό το φως της –πρόσφατης- πλειοψηφικής της επικράτησης.

Πολλές ευχές για υγεία και φρέσκια διάθεση για νέα «ξεκινήματα» στην κ. Τσιρώνη και τους φίλους της «δικής μας» Μarie Blanche και πάντα στη διάθεσή σας!

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

ΦΟΡΕΑΣ-MΕΛΟΣ

Kυριακή – Ιουλία Σταυρίδου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Eιδική Σύμβουλος Οργάνωσης & Ανάπτυξης Υπηρεσιών για Α με Α

Μέλος Δ.Σ. Ιδρύματος

Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων «ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ»

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *