04/05/2024 1:04 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Ζώνη Ενδιαφέροντος”, “Ευχή” & “Η Κιβωτός του Νώε” στο Cine Γέρακας

Από την Πέμπτη 25/4 έως Τετάρτη 01 Μαϊου


Οι ταινίες “Ζώνη Ενδιαφέροντος”, “Ευχή” & “Η Κιβωτός του Νώε” προβάλλονται από την Πέμπτη 25/4 έως Τετάρτη 01 Μαίου στο Cine Γέρακας.

ΖΩΝΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
THE ZONE OF INTEREST
Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Γκλέιζερ.
Πρωταγωνιστούν: Σάντρα Χίλερ, Κρίστιαν Φρίντελ
Διάρκεια: 105 λεπτά
Ώρα έναρξης: Πέμπτη 20.30, Παρασκευή – Τετάρτη 22.10

Στην αντίπερα όχθη του ποταμού Σόλα, εκεί που βρίσκεται το στρατόπεδο του Άουσβιτς, που οι Ναζί αποκαλούσαν «Ζώνη Ενδιαφέροντος», ο Ρούντολφ Ες έχει φτιάξει ένα άψογο σπίτι για την πολυμελή οικογένειά του. Τα παιδιά περνούν τις ώρες ανέμελα, το αγόρι παίζει πολεμικά παιχνίδια, η μικρή ξυπνάει τις νύχτες και ο μπαμπάς της την ηρεμεί, η οικιακή βοηθός με χαμηλωμένο το βλέμμα εξυπηρετεί τις ανάγκες των αφεντικών της και μόνο η γιαγιά τόλμα να ανοίξει το στόμα της για να πει τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά. Όταν όμως στον Ες ανακοινώνεται η μετάθεσή του, η Χέντβιγκ αρνείται να εγκαταλείψει το σπιτικό της.

Βασισμένος στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μάρτιν Άμις, ο Γκλέιζερ επιμένει στην μπανάλ καθημερινότητα της οικογένειας των Ες, που περνάει ειδυλλιακές στιγμές ξεγνοιασιάς, ενώ παραδίπλα καίνε τα φουγάρα του Άουσβιτς.

Και το κάνει με έναν τρόπο, που αν κάποιος δεν ξέρει ποιος ήταν ο Ες, δύσκολα μπορεί να ταυτίσει αυτόν τον σύζυγο και στοργικό πατέρα με τον αρχιτέκτονα της φρίκης του Χίτλερ. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, έγκειται η μοναδικότητα της ταινίας του Γκλέιζερ, με τα μεσαία ακίνητα πλάνα του να παρακολουθούν από απόσταση αυτόν τον «παράδεισο», δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα υφέρποντα τρόμου.

Μακρινά πλάνα σου δίνουν μια συνολική εικόνα του χώρου και των ανθρώπων, ο Γκλέιζερ δεν ενδιαφέρεται για τις εκφράσεις των προσώπων, σχεδόν δεν τις καταλαβαίνεις. Από μόνο του αυτό σου δημιουργεί μια παγωμένη αίσθηση τρόμου χωρίς στην ταινία να φανεί ούτε μια στάλα αίματος.

ΕΥΧΗ
WISH
Σκηνοθεσία: Φόουν Βιρασάνθορν, Κρις Μπακ.
Διάρκεια: 92 λεπτά
Ώρα έναρξης: Παρασκευή – Κυριακή 20.30 (Μεταγλωττισμένο)

Η νεαρή Άσα τα βάζει με τον πανίσχυρο (και αγαπητό στον λαό) βασιλιά και μάγο Μανίφικο ο οποίος έχει στην κατοχή του τις ευχές όλων των κατοίκων του βασιλείου του Ρόζας. Όταν κανείς δώσει την ευχή του στον Μανίφικο, ξεχνά ότι την είχε ποτέ, χάνοντας ουσιαστικά ένα κομμάτι του εαυτού του. Ο Μανίφικο από την άλλη, δε σκοπεύει να εκπληρώσει σχεδόν καμία από αυτές, καθώς τις βρίσκει όλες εν δυνάμει επικίνδυνες για την εξουσία του. Πώς θα τα καταφέρει η Άσα; Ένα αστέρι θα ακούσει την ευχή της και θα πέσει από τον ουρανό για να τη βοηθήσει.

Η «Ευχή» είναι μια καλοφτιαγμένη ταινία της Disney, που βρίσκεται κάπου ανάμεσα στις συνταγές που καταφέρνουν να κερδίσουν το απανταχού κοινό και τη λεπτή χρήση της πολιτικής ορθότητας. Με ψήγματα στον κεντρικό χαρακτήρα από τον «Αλαντίν», «Soul» και «Τα Μυαλά που Κουβαλάς» ως προς τη λειτουργία και μορφή των ευχών, όλο αυτό βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο φόρο τιμής και της προσπάθειας να επαναληφθεί η επιτυχημένη συνταγή.

Τα σκίτσα των δευτερευόντων χαρακτήρων που παραπέμπουν στην παλιότερη εποχή του δισδιάστατου animation αλλά και οι τίτλοι τέλους συνυπογράφουν την παραπάνω παρατήρηση.


Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΝΩΕ
NOAH’S ARK
Σκηνοθεσία: Αλόις ντι Λέο, Σέρχιο Ματσάδο.
Διάρκεια: 84 λεπτά
Ώρα έναρξης: Δευτέρα – Τετάρτη 20.30 (Μεταγλωττισμένο)

Ο Bίνι και ο Tομ είναι δύο μποέμ ποντίκια, τα οποία, αφού γίνονται τυχαία μάρτυρες της στιγμής που ο Θεός αναθέτει στον Νώε το καθήκον να φιλοξενήσει και να διασώσει μόνο ένα ζευγάρι από κάθε είδος στην Κιβωτό του, βρίσκουν έναν ευφάνταστο τρόπο να συμμετάσχουν κι αυτοί στην περιπέτεια. Αλλά μέσα στο χάος του κατακλυσμού οι δύο πρωταγωνιστές θα αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα και τις ιδιοτροπίες ενός άπληστου λιονταριού.

Μιλώντας με εύστοχο τρόπο για τον ρατσισμό αλλά, κυρίως, και για την διαφορετικότητα η ταινία περικλείει μέσα της με έναν έξυπνο τρόπο ένα πολιτικό μήνυμα ενάντια στην ολιγαρχία και τον φασισμό. Μηνύματα που τα παιδιά μπορεί να μην πιάσουν αμέσως, αλλά σίγουρα θα ευαισθητοποιήσουν τους μεγαλύτερους, κάτι που κι αυτό στα θετικά μπορεί μόνο να προστεθεί.

Τα μικρά παιδιά σίγουρα θα περάσουν όμως υπέροχα από τα πετυχημένα κωμικά gags, τις αστείες σκηνές, τα όμορφα τραγούδια της και το αρκετά ενδιαφέρον και ευφάνταστο σε στιγμές animation. Μια κιβωτός, ό,τι πρέπει δηλαδή για αυτή την προεόρτια πασχαλινή περίοδο, όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Ακόμα και δυο πολύ καλοί «φίλοι».

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *