09/05/2024 4:16 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Αγέλη από αγριογούρουνα στους Θρακομακεδόνες, ανάμεσα στα σπίτια! (βίντεο)

Δείχνουν να μη φοβούνται το ανθρώπινο στοιχείο και κατεβαίνουν από το βουνό στον οικισμό


Αγριογούρουνα έκαναν την εμφάνιση τους στους Θρακομακεδόνες για ακόμα μια φορά. Αυτό ωστόσο που προκάλεσε εντύπωση στο βίντεο που θα δείτε και παρακάτω είναι πως στην αγέλη που βρέθηκε στην οδό Φιλώτα υπήρχαν πάνω από 10 μικρά αγριογούρουνα.

Τα αγριογούρουνα που έχουν αυξηθεί σε ανεξέλεγκτο ρυθμό δείχνουν να μη φοβούνται το ανθρώπινο στοιχείο και κατεβαίνουν από το βουνό στον οικισμό που βρίσκεται χαμηλά στους πρόποδες με σκοπό να αναζητήσουν τροφή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, μετά τις πυρκαγιές που κατέκαψαν τμήμα του Εθνικού Δρυμού, καθώς στο παρελθόν αρκετοί κάτοικοι των Θρακομακεδόνων έχουν συναντήσει αγριογούρουνα να κάνουν αμέριμνα την βόλτα τους στους δρόμους και στις πλατείες της περιοχής.

Η εικόνα αυτή προκαλεί προβληματισμό και αγανάκτηση καθώς όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής στο Eleftherostypos.gr δημιουργούν πολλά προβλήματα ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που βρίσκουν φθορές στα αυτοκίνητα τους αλλά και στις καλλιέργειες τους.

«Εκρηκτική» η αύξηση του πληθυσμού τους

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «εκρηκτική» την αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια και υπογραμμίζουν ότι σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ η εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένης διαχείρισης της άγριας πανίδας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε πολλές περιοχές της χώρας ο πληθυσμός τους δεν έχει εχθρούς και πολλαπλασιάζεται με γοργούς ρυθμούς. Όπως λένε οι επιστήμονες για να δοθεί λύση πρέπει να γίνει χαρτογράφηση των μεγάλων πυκνοτήτων και πρέπει να υπάρχει χάραξη και η υλοποίηση μιας νέας πολιτικής κυνηγιού, αφού, για να μειωθεί ο πληθυσμός των αγριογούρουνων, πρέπει να ελαττωθούν τα αναπαραγόμενα άτομα.

Έτσι, μπορεί το κυνήγι να μην αποτελεί από μόνο του τη λύση στο πρόβλημα της αύξησης του πληθυσμού των αγριογούρουνων αλλά το κυνήγι αποτελεί έναν ουσιαστικό παράγοντα θνησιμότητας που μπορεί αθροιστικά να συμβάλλει καθοριστικά στη συγκράτηση του πληθυσμού του αγριογούρουνου σε πολλές περιπτώσεις.

Πέραν όμως των προαναφερόμενων, για να αναστραφούν οι αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει στο περιβάλλον η αύξηση του πληθυσμού του αγριογούρουνου, θα πρέπει να εντοπιστούν και να θανατωθούν τα υβρίδια αγριογούρουνα, που αποτελούν και την πλειονότητα.

Η αδράνεια που παρατηρείται στο θέμα αντιμετώπισης του προβλήματος με τα αγριογούρουνα, εντείνει τα ήδη οξυμένα προβλήματα που έχουν ανακύψει και που πλέον παρουσιάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ένα από τα αίτια αύξησης του πληθυσμού των αγριογούρουνων, είναι ότι έχει μικρύνει ο κύκλος αναπαραγωγής τους, καθώς λόγω της κλιματικής αλλαγής οι χειμώνες έγιναν ηπιότεροι, με αποτέλεσμα να γεννούν τρεις φορές ανά δύο χρόνια, έξι με δέκα μικρά, τα οποία μάλιστα επιβιώνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό. Σε αυτό συμβάλλει η ευκολότερη πρόσβαση στην τροφή και η απουσία αρπαγών.

Ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων, είναι σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο κυνήγι, στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού. Υπενθύμισε δε, ότι ήταν αυτοί οι περιορισμοί που επέτρεψαν τα ζώα αυτά, να κάνουν την είσοδό τους στον αστικό ιστό.

elefterostypos.gr

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *