23/06/2024 3:42 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τι συνέβη τελικά με την μαζική αποστολή e-mail στα σχολεία για βόμβα σε Ραφήνα, Σπάτα, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη και Γέρακα

Ο συναγερμός σε 35 σχολεία της Αττικής και η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ


Συνεχίζονται οι έρευνες της ΕΛΑΣ για την μαζική αποστολή e-mail που εστάλησαν σήμερα (29/5) σε 35 δημοτικά σχολεία της Αττικής προκαλώντας ανησυχία, κάθως ανέφεραν πως «έχει τοποθετηθεί βόμβα στο σχολείο».

Σύμφωνα με την αστυνομία η μαζική αποστολή έγινε από ρωσικό σέρβερ και πρόκειται για γνωστό στις ευρωπαϊκές αρχές αποστολέα – φαρσέρ που λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο για ανάλογες αποστολές μηνυμάτων.

Οπως προκύπτει από έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είναι χαρακτηριστικό πως ο ξένος αποστολέας χρησιμοποιεί το εργαλείο μετάφρασης της Google καθώς -προφανώς – δεν γνωρίζει την γλώσσα κάθε χώρας.

Προ δέκα ημερών είχε κάνει ακριβώς το ίδιο στην Κύπρο.

Συναγερμός σε 35 σχολεία της Αττικής

Τα πανομοιότυπα mail – τα οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ προέρχονται πιθανότατα από το εξωτερικό – ελήφθησαν από 35 σχολεία σε Ραφήνα, Σπάτα, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Χαϊδάρι, Γέρακα, Γαλάτσι, Νέα Ιωνία, Αιγάλεω, Ηλιούπολη και άλλες περιοχές.

Αλλά και από το Υπουργείο Παιδείας επιβεβαιώνουν πως το γεγονός θεωρείται λήξαν. Οπως ανέφεραν νωρίτερα πηγές του υπουργείου στο CNN Greece «το υπουργείο Παιδείας από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για την κακόβουλη αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε ορισμένα σχολεία της Αττικής, κίνησε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Ήδη στις έρευνες ενεπλάκη και η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Πρόκειται για spam – ψευδές – μήνυμα και σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Η αστυνομία αναφέρεται στη μαζική αποστολή μηνυμάτων τονίζοντας ότι εστάλησαν ακόμα και σε κλειστά σχολεία κάτι που δείχνει ότι σκοπός των δραστών ήταν η δημιουργία αναστάτωσης και ο κλονισμός του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Σήμερα το πρωί (29/5) μεγάλος αριθμός σχολείων έγιναν αποδέκτες πανομοιότυπου μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με απειλητικό περιεχόμενο.

Το μήνυμα εμφαίνεται να προέρχεται από χώρα του εξωτερικού, ενώ η μαζικότητα αποστολής του, ακόμη και σε σχολικές μονάδες οι οποίες σήμερα δεν λειτουργούν, καταδεικνύει ότι σκοπός του μηνύματος είναι η δημιουργία αναστάτωσης και ο κλονισμός του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, από την Ελληνική Αστυνομία υπήρξε άμεση κινητοποίηση ώστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τις σχολικές μονάδες να πραγματοποιηθεί ο σχετικός έλεγχος , ενώ ήδη η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό του αποστολέα.

Η ασφάλεια των πολιτών και ιδίως της μαθητικής κοινότητας αποτελεί κύριο μέλημα και πρώτιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία και προς τον σκοπό αυτό θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκάλυψη του δράστη».

cnn.gr

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *