16/09/2024 3:53 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Οι αγορές μετά την τελευταία συνεδρίασή της FED

Υπάρχει σοβαρή δυσμενής εξέλιξη σχετικά με τον δείκτη της ανεργίας


Αμετάβλητα για 6η συνεχόμενη συνεδρίαση, άφησε τα παρεμβατικά της επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ στην τελευταία της συνεδρίαση του Ιουνίου, όπως άλλωστε ευρύτατα αναμενόταν από την πλειονότητα των οικονομολόγων.

Στη δήλωση πολιτικής που συνόδευσε τη συνεδρίαση και τη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε από τον πρόεδρο της FED, J.Powell, ελάχιστες αλλαγές σημειώθηκαν αλλά όλες προς την κατεύθυνση μιας χαλάρωσης της νομισματικής στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Σημαντική ήταν η επικέντρωση της Τράπεζας στους κινδύνους που αφορούν και στις 2 συνιστώσες της συνταγματικής της δέσμευσης, την σταθερότητα δηλαδή των τιμών και την πλήρη απασχόληση, σε αντίθεση με την “μονόπλευρη εμμονή” που είχε το Μάιο του 2022 με τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο, οι ανακοινώσεις των στοιχείων για την αγορά εργασίας Ιουλίου καταδεικνύουν ότι υπάρχει σοβαρή δυσμενής εξέλιξη σχετικά με τον δείκτη της ανεργίας ο οποίος με την ένδειξη 4,3% από 4,1% που ήταν προηγουμένως, ξεπερνάει πλέον το μακροπρόθεσμα αποδεκτό για την FED επίπεδο του 4,2%.

Ταχύτατα οι αγορές έσπευσαν να προεξοφλήσουν την έλευση μιας ύφεσης και εξ αυτού την αποτίμηση με αυξημένες πιθανότητες (95%) τη μείωση κατά 0,50% των παρεμβατικών επιτοκίων εκ μέρους της FED στην συνεδρίασή της της 18ης Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin, το ξαφνικά αυξημένο ενδεχόμενο μιας αλλαγής της νομισματικής πολιτικής από την FED, οδήγησε και μάλλον θα συνεχίσει για κάποιες ημέρες να οδηγεί σε ανατιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων, ενδεχομένως και με βίαιο τρόπο.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό κρίνουμε ότι οποιαδήποτε υποχώρηση του δείκτη S&P 500, προσεχώς σε επίπεδα χαμηλότερα του 5300 θα πρέπει να εκληφθεί σαν ευκαιρία τοποθέτησης, δεδομένου ότι η αποφυγή μιας ύφεσης και η επιβεβαίωση της προβλεπόμενης αύξησης της κερδοφορίας κατά 10 % και 15% εντός του 2024 και 2025, θα οδηγήσει τον S&P 500 στην περιοχή των 6000- 6100.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.