Search
Close this search box.

Οι αγορές στο καλύτερο 4μηνο του έτους

Oι παγκόσμιοι μετοχικοί δείκτες καταγράφουν νέα υψηλότερα επίπεδα τιμών


Εισερχόμενοι στην πρώτη εβδομάδα της χρηματιστηριακά επικερδέστερης 4μηνίας του έτους, έτσι όπως προκύπτει από τα στατιστικά, βρίσκουμε τις αγορές να αναμένουν τα στοιχεία της αγοράς εργασίας Σεπτεμβρίου των ΗΠΑ και να προσπαθούν να διακρίνουν αν η επόμενη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων της FED στην συνεδρίαση της 7ης Νοεμβρίου, θα είναι 0,25% ή 0,5%. Επί του παρόντος, από τις προθεσμιακές αγορές προεξοφλείται, ότι οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες.

Στην τρέχουσα συγκυρία, οι παγκόσμιοι μετοχικοί δείκτες καταγράφουν νέα υψηλότερα επίπεδα τιμών σαν αποτέλεσμα της νέας διαγραφόμενης νομισματικής πολιτικής της FED αλλά και των νέων μέτρων νομισματικής χαλάρωσης στην Κίνα.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο, η Αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αψηφά τις απαισιόδοξες προοπτικές και προσδοκίες που κατά διαστήματα διατυπώνονται. Αντιθέτως, στην πραγματικότητα τα επί τα βελτίω αναθεωρημένα δεδομένα των εθνικών λογαριασμών για το ποσοστό αποταμίευσης, το προσωπικό εισόδημα και το υψηλότερο εγχώριο εισόδημα των Αμερικανών πολιτών, παραπέμπουν σε μία οικονομία άνθησης (Goldilocks).

Οι ανακοινώσεις κερδοφορίας των εταιρειών του S&P 500 για το β΄τρίμηνο ήταν μάλλον λαμπρές, με την ετήσια αύξησή τους κατά 13,2% και οι εκτιμήσεις για το γ’ τρίμηνο να ξεκινούν με πολύ χαμηλά τον πήχη και ώριμες για θετικές εκπλήξεις, με τον ρυθμό αύξησης να ανάγεται στο 5,3%.

Σύμφωνα με τα μοντέλα πρόβλεψης της FED της Νέα Υόρκης, εκτιμάται ότι η ανάπτυξη της Αμερικανικής οικονομίας στην διάρκεια του γ’ τριμήνου θα ανέλθει στο 3% και στην διάρκεια του δ΄τριμήνου του 2024 στο 2,8%. Επομένως, δεν διαγράφεται ενδεχόμενο ύφεσης στον ορίζοντα, μέχρι και τον Απρίλιο του 2025.

Επενδυτικά λοιπόν παραμένουμε αισιόδοξοι όχι από “τυφλή” εμπιστοσύνη στις αγορές, αλλά κατανοώντας τους οικονομικούς κύκλους και γνωρίζοντας την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin, η ανοδική αγορά (bull market) συνεχίζεται. Tα μίνι ξεπουλήματα που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν (ίσως και στο τέλος της εβδομάδος λόγω κάποιας αρνητικής έκπληξης από τα δεδομένα της αγοράς εργασίας Σεπτεμβρίου των ΗΠΑ), είναι φυσιολογικά σε ανοδικές αγορές και πρέπει να επωφελούμαστε.

Τέλος, να επαναλάβουμε ότι το επόμενο μέσο-μακροπρόθεσμο υψηλό βρίσκεται πιθανότατα στην περι το 6120-6200 ζώνη τιμών του S&P 500.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.