25/04/2024 9:00 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πετάχτηκαν όλοι από τα κρεβάτια τους! Τα 5 ρίχτερ που τρόμαξαν την Ανατολική Αττική

Οι σεισμολόγο μιλάνε για τον σεισμό που ταρακούνησε τη "μισή" Ελλάδα - Τι περιμένουν


Μπορεί οι σεισμολόγοι να είναι επιφυλακτικοί για το αν ο σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 1.02 τη νύχτα με επίκεντρο την Ιτέα και ταρακούνησε όλη την Ανατολική Αττική και τη Ραφήνα ήταν ο κύριος, όμως η σεισμική δόνηση τρόμαξαν πολλούς που εκείνη την ώρα ήταν στα κρεβάτια τους ή έβλεπαν τηλεόραση.

Η σεισμική δόνηση έγινε έντονα αισθητή στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου και στην Ανατολική Αττική με τους κατοίκους από την Ραφήνα μέχρι τον Μαραθώνα να πετάγονται έντρομοι από τα κρεβάτια τους.

Σύμφωνα με αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (ενώ αρχικά έδιναν 4,8) και το επίκεντρό της εντοπίστηκε περίπου 12 χιλιόμετρα νότια της Δεσφίνας, ενώ το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε περί τα 13 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 16 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιτέας.

Λέκκας: Kι άλλες σεισμικές δονήσεις

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, και καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας τόνισε μιλώντας στο Μega το πρωί της Κυριακής ότι “ο σεισμός εκδηλώθηκε μερικά λεπτά με την 1 τα μεσάνυκτα, στον κόλπο της Ιτέας ήταν το επίκεντρο, 20 χιλιόμετρα από τον κόλπο της Ιτέας ήταν το επίκεντρο, έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην Αττική. Ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε ουσιαστικά από κάποια ρήγματα ανατολή – δύση που διαπρέπουν τον Κορινθιακό κόλπο. Ο Κορινθιακός Κόλπος και ο Πατραϊκός είναι μέρη που φιλοξενούν υποθαλάσσια ρήγματα”, ανέφερε αρχικά.

“Δεν μπορούμε εάν είναι ο κύριος σεισμός, είχαμε όμως μετά 3 σεισμούς μεγέθους των 2 – 2,5 βαθμών Ρίχτερ, αλλά δεν συνιστά αυτό απόλυτα μετασεισμική δραστηριότητα. Θα δούμε τις υπόλοιπες ώρες την εξέλιξη του φαινομένου και θα δούμε τι ακριβώς θα συμβεί για να έχουμε μία πιο εμπεριστατωμένη άποψη”.

“Θεωρώ πως δεν θα επηρεάσει τις Αλκυονίδες, γιατί είναι ένας μικρός σεισμός, βεβαίως τα ρήγματα είναι πάρα πολλά στον κορινθιακό κόλπο, αλλά θεωρώ ότι δεν μπορεί να διεγερθούν τα ρήγματα των Αλκυονίδων. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί στα ρήγματα σ εέναν τόσο ευαίσθητο χώρο, και πρέπει να έχουμε λίγο χρόνο να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου στην περιοχή, για να δούμε εάν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι και να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας.

Τσελέντης: Προσοχή, δεν έχουμε ακόμα αρκετούς μετασεισμούς

“Σχετικά με τον σεισμό των 5 Ρίχτερ που έγινε χθες ανατολικά της Δεσφίνας, η μετασεισμική ακολουθία ΔΕΝ μας έχει δώσει ακόμα τον απαιτούμενο αριθμό και μεγέθη μετασεισμών για να πούμε με σιγουριά ότι ήταν ο κύριος σεισμός”, αναφέρει σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης και προσθέτει:

“Απαιτείται κάποια προσοχή και να εφαρμόζουμε τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης!

Η περιοχή έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Είναι σίγουρο ότι ΑΝ ΗΤΑΝ ο κύριος σεισμός τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ένα τουλάχιστο ισχυρό μετασεισμό της τάξης του 4,5”.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή

Ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος έγραψε σε ανάρτησή του: «Δυνατός σεισμός μεγέθους 5,1 στον Κορινθιακό κόλπο στις 1.02 περίπου 12 χλμ νότια της Δεσφίνας. Έντονα αισθητός και στην Αττική. Η περιοχή του Κορινθιακού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».

  • Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, ο οποίος επικοινώνησε και με τις όμορες περιοχές.

Διαβάστε ακόμη: 

Σεισμός 4,8 ρίχτερ ταρακούνησε (και) τη Ραφήνα!!!

Πολεοδομία Παλλήνης! Τοχει ξανακάνει ο 80χρονος στην Αγ. Παρασκευή, αλλά με καραμπίνα

Μια βραδιά στη Ραφήνα γεμάτη μνήμες και συγκινήσεις (φωτό)

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *