23/04/2024 7:50 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Όλη τη νύχτα στα Σπάτα μαγείρευαν μοσχάρι στιφάδο σε τεράστια καζάνια (φωτό)

Το μεγαλύτερο κουρμπάνι της Ελλάδας γίνεται στην Ανατολική Αττική


Στον καταπράσινο ελαιώνα με τις γέρικες ελιές, παρέες γυναικείες κάθε ηλικίας έχουν στρωθεί σε πάγκους κάτω από τις φυλλωσιές και καθαρίζουν κρεμμύδια. Συνολικά, πάνω από 8 τόνους. Παραμονή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, λίγο έξω από τα Σπάτα γίνεται το μεγαλύτερο κουρμπάνι της Ελλάδας και όλη τη νύχτα μαγειρεύουν μοσχάρι στιφάδο σε τεράστια καζάνια.

Γέλια, τραγούδια, κουβεντολόι ασταμάτητο, χωρατά, ξανά γέλια και ένα ασταμάτητο χρατς χρατς των μαχαιριών που καθαρίζουν φλούδια. Στα πόδια τους, κάδοι με λόφους από λαμπερά μαβιά κρεμμύδια, καθαρισμένα. Κάθε τόσο ένα παμπάλαιο τρίκυκλο περνά από τις δεκάδες παρέες και ξεφορτώνει καφάσια από ατέλειωτα κρεμμύδια.

Έκαστος εφ’ ω ετάχθη: Οι γυναίκες καθαρίζουν τόνους κρεμμύδια, συνολικά πάνω από 8 τόνους! Τα καθαρίσματα ξεκινούν νωρίς το πρωί της παραμονής.

Όσο οι γυναίκες καθαρίζουν κρεμμύδια και….κλαίνε, οι άνδρες επιδίδονται στο καθάρισμα σκόρδων! Χιλιάδων σκόρδων!

Μερικές δεκάδες μέτρα πιο μακριά, στο μακρύ ασβεστωμένο υπόστεγο στην άκρη του ελαιώνα, οι άνδρες έχουν άλλη δουλειά: κόβουν με τα μαχαίρια κομμάτια από τα μοσχάρια που κρέμονται ολόγυρά τους απ’ τα τσιγκέλια στην οροφή. Πόσα κιλά; Πάνω από 8 τόνους. Παλιότερα έφταναν και τους είκοσι. Καθαρό βάρος, χωρίς τα κόκαλα.

Μόλις τελειώσουν με το κρέας, τους περιμένουν άλλες δουλειές, πολύ πιο ζόρικες. Και είναι όλοι, μικροί μεγάλοι, σε πλήρη εγρήγορση. Τι ετοιμάζουν λοιπόν; Μα το μεγάλο πανηγύρι του Αγίου Πέτρου, ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα στην Ελλάδα.

Κάθε τόσο ένα παμπάλαιο τρίκυκλο περνά από τις δεκάδες παρέες και ξεφορτώνει καφάσια από ατέλειωτα κρεμμύδια.

Αυτό το πανηγύρι είναι ένα κουρμπάνι με στιφάδο (το κατεξοχήν φαγητό των ελληνικών κουρμπανιών), «το φαγάκι του Αγίου Πέτρου», όπως λένε, μια γιορτή που εδώ και αιώνες πραγματοποιείται με –κυριολεκτικά– θρησκευτική προσήλωση στα Φαγιά, μια τοποθεσία στην καρδιά του ελαιώνα των Σπάτων και μόλις λίγα μέτρα δίπλα από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Εκεί βρίσκεται και το εκκλησάκι αφιερωμένο στους δύο Αποστόλους, πιο γνωστό όμως ως εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου, πολιούχου των Σπάτων, που χτίστηκε μεταξύ 14ου και 15ου αιώνα και αποτελεί διατηρητέο βυζαντινό μνημείο.

Διαβάστε εδώ  τη συνέχεια του άρθρου

Διαβάστε ακόμη: 

Πόρτο Ράφτη – Μετρό Κορωπίου σε 2 ώρες!!!

Έρχεται η “Λευκή Νύχτα” στην Αρτέμιδα με Τριαντάφυλλο και πολλές εκπλήξεις

Νέα Μάκρη: Έκοψαν 30 κορμούς εν μια νυκτί για καυσόξυλα!!! (βίντεο)

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *