Search
Close this search box.

Παρεμβατικά επιτόκια FED. Νέος πτωτικός κύκλος μέχρι το τέλος του 2026

Οι προβλέψεις, για την ανεργία είναι δυσμενέστερες από αυτές του Ιουνίου


Μετά την διατήρηση 14 μηνών στα υψηλά του 5,25 – 5,5%, η FED μείωσε το παρεμβατικό της επιτόκιο κατά 0,5% στο 4,75-5% στην συνεδρίασή της, της 18ης Σεπτεμβρίου.

Στην απόφαση για την πρώτη μείωση από το 2020, αποτυπώνεται η βεβαιότητα της διοίκησης της κεντρικής τράπεζας, ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε και θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται σε διατηρήσιμη βάση με κατεύθυνση τον στόχο του 2%.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο, η απόφαση της διοικούσας επιτροπής αλλά και οι θέσεις του προέδρου J. Powell στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση, ξεκαθάρισαν ότι τον κύριο ρόλο για την διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της FED διαδραματίζουν οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, οι οποίες υπό το πρίσμα των λιγότερο πιεστικών συνθηκών δεν αποτελούν πλέον πηγή πληθωριστικών πιέσεων.

Σε απαντήσεις ερωτήσεων, ο Πρόεδρος δεν θέλησε να δεσμευτεί για τα βήματα των μελλοντικών μειώσεων επαναλαμβάνοντας την γνωστή διατύπωση για αποφάσεις που θα λαμβάνονται σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες των μελλοντικών συνεδριάσεων.

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin, στην 3μηνιαία σύνοψη των οικονομικών προβολών που επεξεργάστηκε η Κεντρική Τράπεζα, αναθεωρήθηκαν επί τα βελτίω οι προβλέψεις για την εξέλιξη του πληθωρισμού (2,6% και 2,2% για το 2024 και 2025 από 2,8% και 2,3% αντίστοιχα), ενώ η εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ του 2024 μειώθηκε στο 2% από 2,1% προηγουμένως.

Οι προβλέψεις, ωστόσο για την ανεργία είναι δυσμενέστερες από αυτές του Ιουνίου, με το ποσοστό της να αναμένεται να κορυφωθεί στο τέλος του 2024 στο 4,4%, να διατηρηθεί εκεί σε όλη τη διάρκεια του 2025 και να αποκλιμακωθεί στο 4,3% και 4,2% στο τέλος του 2026 και 2027.

Με την επικράτηση αυτών των συνθηκών, πάντα σύμφωνα με την παραπάνω σύνοψη, το παρεμβατικό επιτόκιο της FED από το τρέχον επίπεδο του 4,875% αναμένεται να υποχωρήσει στο τέλος του 2025 στο 3,4% και να καταλήξει στο μακροχρόνιο επιτόκιο ισορροπίας του 2,9%, στο τέλος του 2026.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.