19/04/2024 6:50 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Βαγγ. Μπουρνούς: “Στόχος μας να δημιουργήσουμε ένα ευρωπαϊκό δήμο που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας”

"Να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής μας, να δώσουμε προοπτική στον τόπο μας"


Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο “Αύρα”, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς παρουσίασε τον απολογισμό της δημοτικής αρχής για την περίοδο 2019-2022. Πριν ξεκινήσει την ομιλία του ο δήμαρχος στο βήμα ανέβηκαν ο υπουργός Μάκης Βορίδης, ο πρ. υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιώργος Μαρκόπουλος της ΠΕΔΑ και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης.

Άπαντες δήλωσαν την καλή συνεργασία που είχαν και έχουν με τον δήμαρχο, ενώ δήλωσαν την στηριξή τους στον Βαγγέλη Μπουρνούς και στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο κ. Μπουρνούς αναφέρθηκε στα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα αλλά και μέχρι το τέλος της θητείας του. Δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και για τα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί και θα πραγματοποιηθούν στο εγγύς μέλλον.

Όλος ο λόγος του δημάρχου Βαγγέλη Μπουρνούς:

“θέλω να ξεκινήσω αυτό το σύντομο απολογισμό για την τριετία 2019 – 2022 ευχαριστώντας όλους εσάς που είστε εδώ. Γιατί όλα αυτά που έχουν γίνει και θα γίνουν έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο, στόχο εσάς για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής μας, να δώσουμε προοπτική στον τόπο μας
Έναν τόπο που αξίζει να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας.

Αισθάνομαι χαρούμενος και πολύ συγκινημένος για την αγάπη σας που εκδηλώνεται με την παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση – παρουσίαση του έργου μας.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπ. Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τηνΥφ. Τουρισμού κ. Μαρία Ζαχαράκη, ανθρώπους του τόπου μας που ζητούνε σε αυτήν την εκλογική περιφέρεια την εμπιστοσύνη σας, τον Περιφερειάρχη Αττικής και «αδερφό» Γιώργο Πατούλη, τον τέως αδελφό γιατί από το 2014 κατέβηκε διεκδικώντας την προεδρία της ΚΕΔΕ έχω την τιμή να έχω τη φιλία του οδηγό σε αυτόν αυτοδιοικητικό αγώνα που κάνουμε αλλά και την εμπιστοσύνη του…

Τους φίλους βουλευτές Γιώργο Βλάχο, Βασίλη Οικονόμου, τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη ο οποίος συνέβαλε πολλά μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2018 στο αναταχθεί η κοινωνία μας και να μπορέσει να λειτουργήσει καθώς και τους φίλους Νάσο Αθανασίου και Πάνο Σκουρολιάκο, όπως επίσης και όλους τους πολιτευτές, αναφέροντας την αγαπητή φίλη Βάσω Κόλλια πιθανώς να έχω ξεχάσει πολλούς από εσάς…

Θέλω εδώ να κάνω μια μικρή παρένθεση λέγοντας πως τελικά όταν μιλάμε για το καλό του τόπου μας, για την πρόοδο και την ανάπτυξη είμαστε όλοι μας Ραφηνιώτες και Πικερμιώτες, σε παράφραση της γνωστής ατάκας μπροστά στο τείχος του Βερολίνου το 1969 από τον Τζον Κένεντι.

Επομένως ευχαριστώ το σύνολο του πολιτικού κόσμου για τη βοήθεια που έχει προσφέρει στον Δήμο μας.
Θέλω να ευχαριστήσω επίσης τον φίλο και συνοδοιπόρο πρόεδρο της ΠΕΔΑ και Δήμαρχο Γαλατσίου Γιώργο Μαρκόπουλο και στο πρόσωπό του όλους τους συναδέλφους Δημάρχους που βρίσκονται σήμερα κοντά μας και παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τη φίλη Αθηνά Λαδοπούλου που μας βοηθάει στην παρουσίαση.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους Αντιδημάρχους έναν προς έναν, τους αντιπεριφερειάρχες, τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους που βρίσκονται μαζί μας και βέβαια σίγουρα κάποιος θα έχει ξεχαστεί και ζητώ εκ μέρους όλων την κατανόησή τους.

Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Εταιρείας Διαχείρισης Αερίου Αττικής φίλο Πιέρρο Χατζηγιάννη που ετοιμάζουμε ένα μοναδικό πρότζεκτ στο οποίο θα αναφερθώ, την Διευθύνουσα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος, τη Διευθύνουσα Σύμβουλου του Αναπτυξιακού Οργανισμού Εύδημος, τους προέδρους των Συλλόγων όλους αυτούς που βρίσκονται εδώ ως εκπρόσωποι και σίγουρα κάποιους ξεχνάω αλλά κυρίως καθέναν από εσάς, τους Δημότες διότι εσείς είστε η προσωποποίηση του στόχου για τον οποίο παλεύουμε να κάνουμε καλύτερο τον τόπο μας…

Δεν πρέπει να ξεχάσω όπως να αναφερθώ ονομαστικά στη δημοτική ομάδα η οποία στηρίζει με τις αποφάσεις της σε αντίξοες συνθήκες όλο αυτό το τεράστιο έργο που ξεδιπλώθηκε μπροστά στο βίντεο που μόλις είδαμε και στο οποίο θα αναφερθώ διεξοδικά αμέσως μετά.

Ξεκινώντας θεσμικά από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Μώρο, τους Αντιδημάρχους: Σάββα Αραπκιλή, Σπύρο Πάντζα, Αριστείδη Μπουράνη, Παναγιώτη Γαβριήλ (ο οποίος δεν είμαι μαζί μας επειδή λείπει στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους), Παύλο Ι. Μπατάλη, Γεράσιμο Βουδούρη, Χρήστο Τσεμπέρη, Παναγιώτη Καλφαντή, Σπύρο Κάρλο.

Τους εντεταμένους συμβούλους Βαλερή Βασιλικού για θέματα Περιβάλλοντος και Δημήτρη Κατσουλάκη ο οποίος από τον Μάιο του 2023 θα προσφέρει από τη θέση του Αντιδημάρχου.

Τους Δημοτικούς Συμβούλους Χρύσα Βλαχάκη (πρ. Καβουνίδη) και Ράνια Δημητριάδη. Επίσης τον ΔΟΠΑΠ και τον Σπύρο Λουκάτο για το σπουδαίο έργο του Οργανισμού στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.

Θέλω εδώ να επισημάνω πως η συμπόρευση μαζί μας η οποία θα συνεχιστεί και στο μέλλον, του ΣπύρουΚάρλου, της Ράνιας Δημητριάδη και της Βαλερή Βασιλικού, τους ευχαριστώ ιδιαίτερα, συνέβαλε αποφασιστικά εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα της πλειοψηφίας να υλοποιηθεί το μεγάλο έργο το οποίο θα σας εκθέσω αμέσως τώρα…

Θα πει κάποιος γιατί να χρειαστεί κάτι τέτοιο αφού προηγήθηκε το δεκάλεπτο βίντεο, που προβλήθηκε μόλις πριν.

Όμως υπάρχουν παράλληλα πράγματα τα οποία δεν τα γνωρίζετε και πρέπει να περάσουν στην αντίληψή σας διότι ξαναζητάμε την ανανέωση της εμπιστοσύνης σαςγια δεύτερη φορά, ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουμε το τεράστιο έργο, ορίζοντας του οποίου είναι το 2026, το 2027 και το 2028.

Μην ξεχνάτε ότι λίγους μήνες μετά την ανάληψη της Διοίκησης του Δήμου το 2019, και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2020 προέκυψε η πανδημία με αποτέλεσμα να αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα.

Αυτή η περίοδος δεν ήταν χαμένη περίοδος αντιθέτως ήταν μια περίοδος κατά την οποία η Διοίκηση του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου έλαβε τα εύσημα, διασφαλίζοντας την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, λαμβάνοντας υγειονομικά μέτρα τα οποία αποτέλεσαν πρότυπο, κάποια από αυτά και για την κεντρική κυβέρνηση.

Πολύ έλεγαν ότι είχαμε εσωτερική πληροφόρηση. Η πραγματικότητα ήταν ότι είχαμε μια πολύ δυνατή ομάδα, συστήσαμε μια επιτροπή έκτακτων αναγκών η οποία μελετούσε τα στοιχεία, λάμβανε πρωθύστερα αποφάσεις, για αυτό και ο Δήμος μας πάντα κυμάνθηκε στα πιο χαμηλά επίπεδα κινδύνου.

Βγήκαμε πιο δυνατοί από αυτήν την υγειονομική κρίση 2,5 χρόνια έχοντας επιτελέσει ένα τεράστιο έργο.

Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι από το 2014 έως σήμερα έχουμε μόνο μειώσεις δημοτικών τελών βάζοντας 50% έκπτωση σε βοηθητικούς χώρους σπιτιών και επαγγελματικών χώρων καθώς και σε 50% μειώσεις στο σύνολο των τετραγωνικών ατόμων με ειδικές κατηγορίες όπως πολυτέκνων,ΑμεΑ, μονογονεϊκών οικογενειών ακόμα και στην κατηγορία των ανέργων.

Στο πρώτο έργο που οφείλω να αναφερθώ είναι η αποχέτευση.

Οι αποφάσεις λήφθηκαν από τη δική μας συνδιοίκηση της περιόδου 2014 – 2019, υλοποιήθηκε σε σύμβαση το 2021 με τις δύο ανάδοχες εταιρείες ΑΚΤΩΡΑ στη Ραφήνα και ΕΚΤΕΡ στο Πικέρμι. Εκτιμούμε ότι το 2026 θα είναι ο χρόνος κατά τον οποίο θα έχουμε ένα ασφαλές σύστημα αποχέτευσης.

Τα λύματα θα καταλήγουν στο ΚΕΛ το οποίο δημοπρατείται οριστικά μετά από καθυστερήσεις τον Δεκέμβριο του 2022 βάζοντας σε λειτουργία την πιο σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων προηγμένηςτριτοβάθμιας επεξεργασίας με επαναχρησιμοποίηση των εκροών για άρδευση βρώσιμων φυτών όπως γίνεται στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Η ίδια η εγκατάσταση θα γίνει ένα ανοιχτό πάρκο ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Μέγα Ρέμα Ραφήνας

Το 2021 ολοκληρώθηκε η διαδικασία που υπογράφηκε πριν από λίγες μέρες η εγκατάσταση αναδόχου για το μεγαλύτερο αντιπλημμυρικό έργο της Αττικής αυτό του μεγάλου ρέματος Ραφήνας, το οποίο θα εξασφαλίσει την ασφάλεια, τις περιουσίες και τη ζωή των πολιτών σε εντός σχεδίου περιοχές οι οποίες έχουν πλημμυρίσει μέχρι σήμερα 5 φορές επειδή σε αυτό το Μεγάλο ρέμα στους προολυμπιακούς χρόνους εκτρέψαμε τον Ποδονίφτη, το Λυκόρεμα Παλλήνης, τα νερά της Αττικής Οδού, της ανάπλασης της Λεωφ. Μαραθώνος, τα νερά του αεροδρομίου, απογυμνώθηκε η Πεντέλη από τις φωτιές, πιέστηκε από παράνομα μπαζώματα, με αποτέλεσμα ένα ρέμα που εξυπηρετούσε μια υδατολεκάνη δέχτηκε και άλλες υδατολεκάνεςαυξάνοντας τον κίνδυνο πλημμυρών στις εντός σχεδίου περιοχές.

Είμαστε σε έξοδο από αυτό το τούνελ, το έργο διάρκειας κατασκευής 3 χρόνων, άλλα δυο χρόνια συντήρησης, επομένως μπαίνουμε σε μια επόμενη εποχή στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά τον Γιώργο Πατούλη για ένα άλλο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο, την αποχέτευση των όμβριων στο Ντράφι και στο κεντρικό Πικέρμι προϋπολογισμού 5,3 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στο τεχνικόπρόγραμμα, έχει προχωρήσει η έγκριση των μελετών και αναμένουμε την υλοποίησή του αφού η δημοπράτηση θα γίνει από την Περιφέρεια της Αττικής.

Έχω σε πολλά πράγματα να ευχαριστήσω τη Διοίκηση του Γιώργου Πατούλη γιατί έχει σταθεί δίπλα στον ΔήμοΡαφήναςΠικερμίου όχι εξαιτίας της προσωπικής μας γνωριμίας αλλά εξαιτίας των ώριμων φακέλων που καταθέτουμε για την ένταξη έργων. Και η απορροφητικότητα είναι ένα σημείο που πάντα σας χώρα υστερούσαμε γι αυτό και ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου για όλα αυτά τα έργα που έχει πάρει συνολικού προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ έχει καταθέσει ώριμους φακέλους σε συνεννόηση με την κεντρική διοίκηση έχουμε λύσει ζητήματα.

Η καταστροφική πυρκαγιά του 2018 έφερε στο μικροσκόπιο της κεντρικής κυβέρνησης τα αναγκαία έργα υποδομής που χρειαζόταν η περιοχή για να αναταχθεί.

Εκτός των έργων υποκατάστασης υποδομών στην πυρόπληκτη περιοχή, προϋπολογισμού 18,4 εκατ. από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ το οποίο υλοποιείται σήμερα και μάλιστα με χρονοδιάγραμμα το οποίο είναι συμβατό με τα έργα αποχέτευσης. Δηλ. πρώτα να γίνονται τα έργα αποχέτευσης και μετά τα ασφαλτικά έργα ώστε να μείνουν δρόμοι ευρωπαϊκών προδιαγραφών που αξίζουν στην πόλη μας… και πάλι εδώ θέλω να αναφερθώ στον Γιώργο Πατούλη γιατί στο κέντρο της πόλης δεν υπήρχε χρηματοδότηση για τα έργα και έδωσε 1,5 εκατ. ευρώ. Ένα έργο που βγήκε σε διαγωνιστική διαδικασία την περασμένη εβδομάδα ώστε να αποκτήσει το σύνολο της Ραφήνας που είναι το δεύτερο λιμάνι της χώρας που υποδέχεται ένα εκατ. οχήματα ετησίως να έχει δρόμους που αρμόζουν στη λειτουργία της πόλης και του λιμανιού.

Επίσης για τον παραλιακό πεζόδρομο που γίνεται στο πλαίσιο του ειδικού πολεοδομικού σχεδιασμού καθώς εκείνο που θα βάλουμε σύντομα σε δημόσια διαβούλευση εντός του Δεκεμβρίου από το πάρκο Καραμανλή έως στην Αρτέμιδα
Προχώρησαν οι ειδικές πολεοδομικές μελέτες και σήμερα έχουν εκδικαστεί και οι ενστάσεις για τη πρώτη ανάρτηση τριών πολεοδομικών ενοτήτων στα διοικητικά όρια του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου σε Σκουφέικα, Πευκώνα και Κόκκινο Λιμανάκι ενώ έχει ολοκληρωθεί και το τοπικό ρυμοτομικό για την κατασκευή οικιών στους πυρόπληκτους που δεν μπορούν για λόγους δασικούς να αποκτήσουν και αυτοί ένα σπίτι για να στεγάσουν την οικογένεια τους. Και μέχρι το τέλος την άνοιξη του 2023 θα έχει γίνει ΦΕΚ.

Ταυτόχρονα όμως με αυτό θα πρέπει να πω ότι μέσα στο Δεκέμβριο θα μας παραδοθεί η Πολεοδομική μελέτη του Πικερμίου και αμέσως μετά τις γιορτές θα αναρτηθεί μια πολεοδομική μελέτη η οποία έχει ξεκινήσει το 90 και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, επομένως προχωράμε σε αναβάθμιση πολεοδομική συνολικά της περιοχής μας ενώ φαίνεται ότι ξεπεράσαμε και τα θέματα των δασικών δεσμεύσεων στο Πανόραμα Σκαλοπάτι Αγ. Χαράλαμπος και θα προχωρήσουμε στην ένταξη και σε αυτήν την πολεοδομική ενότητα.

Παράλληλα το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει από τον Απρίλιο του 2022 δημοπρατήσει κατά προτεραιότητα τη μελέτη για Τοπικό Χωροταξικό Σχεδιασμό δηλ. για νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο στη Ραφήνα αναμένουμε την τελική υπογραφή με τον ανάδοχο ώστε σε δύο χρόνια από τη στιγμή της υπογραφής να έχουν γίνει ΦΕΚ οι νέες χρήσεις οι οποίες θα ικανοποιήσουν λειτουργικά την τοπική μας κοινωνία και την ανάπτυξη η οποία γνωρίζει ο Δήμος γιατί μην ξεχνάτε στη πρόσφατη απογραφή από την ΕΛΣΤΑΤ είναι ένας από τους ελάχιστους Δήμους που σημείωσε πληθυσμιακή αύξηση.

Σε μια πρόσφατη δημοκοπική έρευνα αποτελεί το δεύτερο ανά τη Ελλάδα προορισμό για την εγκατάσταση νέων ζευγαριών.

Παραολυμπιακό αθλητικό κέντρο…

Κορυφαίο έργο που με αυτό ξεκινάει το ΕΣΠΑ 2021 2027 μια μοναδική εγκατάσταση στα Βαλκάνια τρίτη στην Ευρώπη, μια εγκατάσταση που κάποιοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν, μια εγκατάσταση που θα ανήκει 100% στον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου ο οποίος θα συμμετέχει και στη Διοίκηση, με 100% χρηματοδότηση υπογεγραμμένη από τον Υφ. Ανάπτυξης κ. Παπαθανάση, μια εγκατάσταση που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή η περιφέρεια, που θα δημοπρατήσει η περιφέρεια για μας, μια εγκατάσταση που κατά 50% ο χρόνος θα ανήκει στους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα και το υπόλοιπο 50% στον μαζικό αθλητισμό, μια εγκατάσταση η οποία αποτελεί τιμή για τον Δήμο μας και για τη χώρα και θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης.

Εντάσσουμε τους συνανθρώπους με κινητικά προβλήματα στην κοινωνία και τους βγάζουμε από το περιθώριο…
Έχουμε καταλήξει και αναμένουμε μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 το ανέβασμα στην πλατφόρμα του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών της τεχνικής πρότασης για την έλευση της Αττικής Οδού και του προαστιακού ο οποίος στην πόλη μας γίνεται ΜΕΤΡΟ. Συνολικός προϋπολογισμός 664 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Ενός έργου που ήρθε η στιγμή να αποκαλύψω κάποια σημεία χωρίς να θέσω σε κίνδυνο τη διαγωνιστική διαδικασία μεταξύ των εταιρειών.

Πρώτα απ’ όλα ο Προαστιακός θα έρθει με δύο τρόπους στην πόλη μας: Πρώτη οδός από το Μεγάλο Αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος μέχρι την Αρίωνος όπου θα γίνει ένας πολύ μεγάλος σταθμός μετεπιβίβασης. Μέσω της Αττικής Οδού θα γίνει και δεύτερη γραμμή από την Παλλήνη στο ίδιο σημείο… και από εκεί και πέρα από την Αρίωνος και προς τη Ραφήνα θα γίνει μια υπογειοποίηση του τρένου θα έρθει ως ΜΕΤΡΟ και θα βγαίνει μέσα στο λιμάνι και έχει συμπεριληφθεί η έξοδος αυτή στο MASTER PLAN του λιμανιού.

Η Αττική Οδός θα έρθει επίσης υπογειοποιημένα στο τελικό τμήμα της Ραφήνας περνώντας κάτω από την πλατεία και έχοντας έξοδο εκεί που είναι οι σημερινές καμάρες χωρίς να διασπά τον οικιστικό ιστό της πόλης. Για όλα αυτά όταν αναρτηθούν στην πλατφόρμα του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών γιατί η ιδίως η Αττικής Οδός γίνεται με τη μέθοδο των πρότυπων προτάσεων θα υπάρξει μια δημόσια διαβούλευση με την τοπική κοινωνία ώστε να δοθούν οι εγκρίσεις και οι λεπτομέρειες όλων αυτών των έργων θα έρθουν σε γνώση των πολιτών. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι ότι από το 2026 – 2028 θα υλοποιηθούν και τα δύο έργα και θα έχουν παραδοθεί σε λειτουργία στους πολίτες.

ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Η πρώτη στη χώρα. Μια απόφαση της Περιφέρειας Αττικής του ΕΔΣΝΑ και μια συνεργασία 4 Δήμων ΡαφήναςΠικερμίου, Σπάτων Αρτέμιδας, Παιανίας, Μαρκοπούλου. Θα επεξεργάζεται τα φυτικά υπολείμματα και τα υπολείμματα φαγητών ώστε να μετατρέπονται σε κομπόστ.

Ο Δήμος μας διαθέτοντας ήδη αδειοδοτημένη εγκατάσταση επεξεργασίας βλαστικών υπολειμμάτων έχει αναρριχηθεί στην πρώτη θέση συλλογής βιοαποβλήτων στην Ελλάδα και τη δεύτερη στη ανακύκλωση ανάμεσα σε 66 Δήμους της Αττικής.

Έχοντας συνεργασία με διάφορους φορείς ανακύκλωσης την Ελληνική εταιρεία Αξιοποίησης ανακύκλωσης, την ανταποδοτική ανακύκλωση την GREENCITYμε τα κινητά πράσινα σημεία, τη συλλογή ρούχων, τον περίφημο πλέον μωβ κάδο, την AGEANREBREATH και το δίκτυο μπλε δήμων κλπ.

ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Ολοκληρώνουμε ένα μεγάλο έργο υποδομών Τον πρώτο παιδικό σταθμό στο Πικέρμι με χρηματοδότηση αποκλειστικά από την Περιφέρεια Αττικής. Θα παραδοθεί τον Ιούνιο του 2023 αλλά από την επόμενη σχολική περίοδο θα λειτουργεί κανονικά. Επαναπροκηρύσσουμε το αμφιθέατρο στο Πολιτιστικό Κέντρο με χρηματοδότηση πάλι αποκλειστικά της περιφέρειας ώστε να αποκτήσει η πόλη ένα σύγχρονο αμφιθέατρο 300 θέσεων ένα από τα μεγαλύτερα στην αν. Αττική ώστε πραγματικά αυτή η προσπάθεια που κάνουμε για την πολιτιστική πρωτεύουσα της αν. Αττικής να έχει και επιτυχές αποτέλεσμα και ναδιαθέτει και τις υποδομές που μπορεί να φιλοξενήσουν μεγάλες εκδηλώσεις.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι υπήρξε μια αστοχία στην αρχική μελέτη η οποία ξεπεράστηκε, γίνεται αναδημοπράτησηκαι το 2023 εντός του χρόνου προγραμματικής συμβάσης θα ολοκληρωθεί.

Ταυτόχρονα θα ενταχθεί την επόμενη εβδομάδα η μεγάλη σχολική μονάδα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Καλλιτεχνούπολη, αφού έχουμε μεταφέρει τα 9,4 εκατ. ευρώ από την τηλεμετρία στο ΕΠΕΡΑ σε ένα πρόγραμμα του Υπ. Περιβάλοντος με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση με συμβασιοποίηση. Γίνεται ένα υπερσύγχρονο ύδρευσης με ψηφιακό έλεγχο διαρροών με τηλεμετρία περνώντας στην επόμενη εποχή.

Απόδοση παραλιακού μετώπου

Απόδοση παραλιακού μετώπου σε συνεργασία με τον ΟΛΡ. Είναι σε διαδικασία δημοσίευσης σε ΦΕΚ, τέσσερις περιοχές – Παραλίες: Κόκκινο λιμανάκι και Μαρίκες και δύο τόποι σημαντικής σημασίας για την ανάπτυξη του Δήμου το Πάρκο Καραμανλή και ο προαύλιος χώρος στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου αποδίδονται στο δήμο.

Επίσης ο παραλιακός πεζόδρομος από το Λιμάνι έως το Κόκκινο Λιμανάκι (ΙΝΤΡΑΚΑΤ), στο πλαίσιο του ειδικού πολεοδομικού σχεδιασμού από το Κόκκινο Λιμανάκι έως το Μάτι ενώ εντός του Δεκεμβρίου βάζουμε σε δημόσια διαβούλευση τον πεζόδρομο από το πάρκο Καραμανλή έως την Αρτέμιδα

Το Καταφύγιο ζώων που ξαναξεκινάμε παρά τις δυσκολίες οι οποίες ξεπεράστηκαν.

Την εποχή της πανδημίας προχωρήσαμε μπροστά τον ψηφιακό μετασχηματισμό λειτουργιάς του Δήμου μας λειτουργώντας εφαρμογές που αργότερα ενέταξε το συμβούλιο της Επικρατείας το Υπ. Εσωτερικών στα εργαλεία του. Είμαστε ένας δήμος που μπορεί να μην είναι πολύ γνωστό πόσο μπροστά είναι το ψηφιακό μετασχηματισμό όμως σε λίγο που θα ολοκληρωθεί αυτή η παρέμβαση που έχουμε κάνει θα είναι ένας Δήμος που ο πολίτης δεν θα χρειάζεται να έρθει σε επαφή με τους υπαλλήλους για την διεκπεραίωση των αιτημάτων τους.

Με ένα κλικ από το σπίτι θα διεκπεραιώνεται η υπόθεσή του.

Επίσης στην πολιτική προστασία το GiPolis, εκσυγχρονισμούς στο Κέντρο επιχειρήσεων προμήθεια μετεωρολογικών σταθμών με κάμερες φασματικής ανάλυσης με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας προμήθεια νέου υδροφόρου με χορηγία από τον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Είμαστε σε φάση ολοκλήρωσης μια πολύ μεγάλη μελέτη για την οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων στο οικισμό Διώνης και πολεοδομικής ανασύστασης η οποία έχει οριοθετήσει έχει φθάσει σε φάση ολοκλήρωσης ώστε να πάρουν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα απεγκλωβίσει τα ¾ του οικισμού ώστε να μπορούν να γίνουν έργα τα οποία ήδη το Υπ. Εσωτερικών μας έχει χρηματοδοτήσει από το πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας με 2,8 εκατ. από τα οποία το 1,3 είναι στον οικισμό αυτό, στον οικισμό της Διώνης στον οικισμό του Πρωτέα στο κέντρο της Ραφήνας είναι ένα τεράστιο έργο το οποίο θα συνεχίσουμε με πόρους από άλλο χρηματοδοτικά εργαλεία ολοκληρώνοντας ένα έργο που αρχίσαμε με τσιμεντοστρώσεις ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το 2014 ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο οικισμός.

Και ταυτόχρονα έχουμε δημοπρατήσει την αντιστήριξη δίπλα στο κόκκινο λιμανάκι στην οδό ειρήνης όπου μετά τη φωτιά υπήρξαν διαβρώσεις και κατέπεσαν τα πρανή μιας παραλίας δημιουργώντας κίνδυνο για τους πολίτες. Έργα αντιστήριξης και στο Ντράφι.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Οι παρεμβάσεις μας εντείνονται σε κάθε σημείο της καθημερινότητας που απασχολεί τους πολίτες. Συνεχείς παρεμβάσεις στους δρόμους, υπογειοποίηση στα δίκτυα … πρέπει να θυμίσω το μεγάλο έργο που ολοκληρώθηκε το 2019 του οδοφωτισμού με ledκάθετα σε όλο τον Δήμο από την κορυφή της Πεντέλης έως τη θάλασσα. Μας εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας 74%, λαμπτήρες που δεν καίγονται και κάθε φορά που δεν ανάβουν υπόλογος για το σκοτεινό σημείο του δρόμου είναι το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ.

Έχοντας αλλάξει τον ενεργειακό προσανατολισμό του Δήμου μας αυτή τη στιγμή εκτελείται χρηματοδότηση της περιφέρειας από το ΕΣΠΑ του Δημαρχείο το οποίο γίνεται κατά 98% λιγότερο ενεργοβόρο. Ένα πρόγραμμα που επεκτείνεται και στα υπόλοιπα κτίρια του Δήμου μας γι’ αυτό και ο Δήμος παρά την ενεργειακή κρίση δεν έχει καταρρεύσει οικονομικά…

Ένας Δήμος που έχει εκσυγχρονίσει τον στόλο του εντάσσοντας πάνω από 10 καινούρια οχήματα καινούρια μηχανήματα…

Η έλλειψη προσωπικού είναι εμφανής γι αυτό δέχεται πιέσεις και ο φίλος υπουργόςΕσωτερικών και ο αν. υπουργός, αλλά όχι μόνο από μένα από όλους τους Δημάρχους γιατί πραγματικά η έλλειψη προσωπικού καιη έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αποτελεί ένα σημείο τριβής μεταξύ αυτοδιοίκησης και κεντρικής κυβέρνησης και ιδίως για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες οι οποίες δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και οι πολίτες πληρώνουν δημοτικά τέλη ζητώντας αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει ο δήμος δυστυχώς όμως αυτό λόγω έλλειψης προσωπικού αυτό δεν είναι δυνατόν.

Ωστόσο διαθέτουμε έναν από τους καθαρότερους δήμους και πιο οργανωμένους της χώρας και αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς το λένε κάτοικοι και επισκέπτες του Δήμου μας και θα συνεχίσουμε γιατί εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Παιδικές χαρές

Αναλάβαμε το 2014 με σχεδόν το σύνολο των παιδικών χαρών και των παιδότοπων να είναι εκτός προδιαγραφών νομιμότητας. Σήμερα πάνω από το 50% το διαθέτουν αυτές τις προδιαγραφές και προχωράμε μέχρι το τέλος του 23 αυτό το 50% να γίνει 75% και να πάμε στο σύνολο γιατί πραγματικά στα παιδιά μας αξίζουν τα καλύτερα.Πώς έγιναν όλα αυτά;

Αξιοποιήσουμε πόρους από το πράσινο ταμείο και από το Φιλόδημος 2 άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ, αλλά και από ιδιωτικούς πόρους για να αναμορφώσουμε και να πιστοποιήσουν αυτές τις παιδικές χαρές.

Τα σχολεία μας βρίσκονται σε συνθήκεςπρότυπων σχολείων. Νομίζω ότι το βλέπετε εσείς οι γονείς κάθε μέρα. Και όπως είπα θα γίνουν και νέες σχολικά συγκροτήματα, θα ξεπεράσουμε και το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί όσοναφορά στη δημιουργία του 2ου γυμνασίου Ραφήνας και την πολεοδομική μελέτη του Πιπερίου δίνεται λύση και στη δημιουργία σχολικού συγκροτήματος για το λύκειο. Λύση την οποία θα δείτε τον Ιανουάριο του 2023 που θα αναρτηθεί ηπολεοδομική μελέτη.

Πολιτισμός

Ο Πολιτισμός αποτελούσε και αποτελεί πάντα προτεραιότητά μας. Το τεράστιο έργο που επιτελεί το νομικό πρόσωπο του ΔΟΠΑΠ είναι έκδηλο σε κάθε κάτοικο έχει αναδείξει τον Δήμο ως πολιτιστικήπρωτεύουσα με πλήθος εκδηλώσεων εκθέσεων. Πρώτη φορά θεσμοθετήσαμε φέτος το φεστιβάλ Ραφήνας όλες οι εκδηλώσεις μπήκαν από ένα πλαίσιο, συνεργασία με τους Συλλόγους τους οποίους χρηματοδοτούμε ποικιλοτρόπως.

Πρώτη φορά δώσαμε τη δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθούν θερινό κινηματογράφο όλοι, ανεξαιρέτως, θα δώσουμε ανάλογη δυνατότητα και τον χειμερινό θέατρο, θα τοανακοινώσουμε πάρα πολύ σύντομα αυτό το χειμώνα..
Ολοκληρώνουμε το αμφιθέατρο, δημιουργήσαμε την έκθεση θαλάσσιου κόσμου, θα δημιουργήσουμε όπως θα δείτε σε λίγο μουσείο παιδικών παραμυθιών, έχουμε ήδη τρεις μουσειακούς χώρους, λαογραφικό μουσείο λιγνιτωρύχων, το παλαιοντολογικό χώρο έκθεσης που έχουμε ενοικιάσει και έχουμε ολοκληρώσει μια μελέτη με δωρεά του εφοπλιστή Μάριου Ηλιόπουλου για τον αρχιτεκτονικό μετασχηματισμό του χώρου ώστε ελπίζουμε το 2023 να αρχίσει η εγκατάσταση των παλαιοντολογικών ευρημάτων με μια μοναδική συμφωνία με το πανεπιστήμιοΑθηνών και με τον καθηγητή ΓιώργοΘεοδώρου. Τοχρηματοδοτούμε και τα εκθέματα αποτελούν περιουσία του Δήμου Ραφήνας Πικεμρίου

Και επίσης το λαογραφικό μουσείο το σπίτι της Τρίγλιας…
To θρυλικό καΐκι Αγία Κυριακή, το πιστό αντίγραφο που κοσμεί την είσοδο του Δημαρχείου.
Θεωρώ ότι τέτοιοπολιτικό υπόβαθρο δεν υπάρχει σε Δήμο τουλάχιστον της αν. Αττικής

Εκδώσαμε τρία βιβλία για πρώτη φορά την ιστορία του τόπου μας σε μια εκδήλωση που κάναμε τον Σεπτέμβριο του 2021, επανεκδώσαμε ένα βιβλίομεταγλωττισμένο στα γερμανικά στα ελληνικά με τους τελευταίουςμάρτυρες τα σπίτια τα προσφυγικά που χτίστηκαν και παραδόθηκαν την περίοδο 1928 – 1934 στους πρώτους πρόσφυγες, εκδώσαμε ένα βιβλίο με τα απομνημονεύματα του ευεργέτη της νέας Ραφήνας του ΦίλιππουΚαβουνίδη από τα απομνημονεύματα του γιού του και συγγραφή του εγγόνου του. Ένας γνήσιος Τριγλιανός θυμάται σε συνεργασία με τον σύλλογο τριγλιανών…

Και επίσης έχω να ανακοινώσωσήμερα ότι βρήκαμε 50 επιστολέςαδημοσίευτες του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης. Με την οικογένεια που τις διαθέτει θα εκδώσει μαζί ένα βιβλίο τεράστιας ιστορικής σημασίας για όλο τον ελληνισμό και αυτό θα γίνει μέσα σε αυτή τη δημοτική περίοδο.

Ένα άλλο νομικό πρόσωπο ο Φίλιππος Καβουνίδης με στόχο τον άνθρωπο με τεράστια κοινωνική συμβολή στην κοινωνική μέριμνα, υλοποιεί το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι για τους ηλικιωμένους δύο κέντρα ανοιχτής προστασίας ηλικιωμένων σε Ραφήνα και Πικέμρι και τους παιδικούς σταθμούς στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, τώρα θα πάρει στα χέρια του και τον νέο παιδικό σταθμό Πικερμίου μια τεράστια συμβολή. Ευχαριστώ προσωπικά καθέναν υπάλληλοτόσοτουνομικού προσώπου όσο και του Δήμου για τη συμβολή τους σε αυτό το τεράστιο έργο…

Στο πλαίσιο των κοινωνικών παροχών δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη λειτουργία του κέντρου κοινότητας την οποία από την προηγούμενη διοίκηση της περιφέρειας χρηματοδοτηθήκαμε γιατί είχαμε χάσει την προθεσμία και μας έδωσε τη δυνατότητα ν α συμμετάσχουμε ένα κέντρο που λειτουργεί σαν τα ΚΕΠ αλλά για τις ομάδες εκείνες τις κοινωνικές που έχουν ανάγκη. Τα άτομα που λαμβάνουν επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας, τους ανέργους τους συνταξιούχους ένα κέντρο που δίνει πληροφορίες που βοηθά τους ανθρώπους πουείναι σε δύσκολη φάση ηλικίας για να τους λύσει τα προβλήματα τους.

Η δομή φιλοξενίας προσφύγων από την Ουκρανία που κάναμε μαζί με το δήμο Ζωγράφου στις κατασκηνώσεις που είχε στην περιοχή Περιβολάκιακαθώς επίσης τη δράση του κοινωνικού παντοπωλείου το οποίο εξυπηρετεί 160 οικογένειες, το κοινωνικό φαρμακείο το οποίο μοιράζεται πάνω από 70 άτομα φάρμακα, το κοινωνικό ιατρείο που εξυπηρετεί κόσμου.

Το γραφείο συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης που λειτουργεί από την εποχή της πανδημίας καθώς και η ίδρυση συμβουλευτικού σταθμού άνοιας σε συνεργασία με το έντερο υγείας και την εταιρεία Αλτσχάιμερ

Στον αθλητισμό πλην του τεράστιου έργου του Παραολμπιακού Κέντρου έχουμε αναβάθμιση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων δημιουργία νέων ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων χρηματοδότηση συλλόγων, είμαστε δίπλα τους δίπλα στα παιδιά μας. Διότι όλοι αυτοί οι σύλλογοι αποτελούν συνεργάτες του δήμου για να προσφέρουμε αυτό που είναι ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης

Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα:

Ο Δήμος ΡαφήναςΠικερμίου αξιοποιώντας το τεράστιο δυναμικό του συμμετείχε την περίοδο αυτή και το 2023 θα συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα ύψους περιόδου 15 εκατ. που έχουν εξασφαλιστεί
Θα μιλήσω για αυτά που ήδη έχουν γίνει

LIFEDIANA
Απενεργοποίηση των υπολειμμάτων επεξεργασίας του πετρελαίου. Κάποιοι δεν το πίστευαν κάποιοι φοβόντουσαν το πρόγραμμαολοκληρώθηκε ο Δήμος πήρε τα εύσημα απορρόφησε το σύνολο των χρημάτων κατέχει δικαιώματα στην πατέντα η οποία μπορεί να αποτελέσει και μελλοντικό πλούτο για τον Δήμο.

ORIZON 2020
Με το COMPILE συστήσαμε ενεργειακή κοινότητα, ο πρώτος δήμος στην Ελλάδαμέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει γιατί υπάρχουν προβλήματα στο θέσμιο πλαίσιο που σε συνεργασία με το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κοιτάμε να τα ξεπεράσουμε.

ΗΟRIZON 2020 – RiskPACC
Έχει σχέση με την αλληλεπίδραση της πολιτικής προστασίας και πολιτών

ΗΟRIZON 2020 – SAFEGUARD
Σύστημα παρακολούθησης και ανίχνευσης κινδύνων φυσικών καταστροφών

ΗΟRIZON 2020 – ERADIT
Αφορά την ενίσχυση της επίγνωσης ψηφιακών πολλαπλών κινδύνων

Αναπλάσεις

Πλατεία στη Διώνη, το Οχυρό το μεγαλύτεροπάρκο στη Ελλάδα 270 στρέμματα ένας χώροςιστορικής μνήμης με χρηματοδότηση από την προηγούμενη κεντρική διοίκηση 2,8 εκατ. που συνεχίσει η σημερινή στο ταμείο ανάκαμψης έχουμε υποβάλλει πρόταση και είμαστε στην τελική επεξεργασία για 25 στρέμματα για το κεντρικό σημείο της Καλλιτεχνούπολης εκεί που είναι το VIEW.

Για όλα αυτά τα έργα που κάναμε και που πρόκειται να ολοκληρωθούν ξαναζηταμε την εμπιστοσύνη μσας γιατί πραγματικά βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής να περάσουμε στην επόμενη εποχή να δημιουργήσουμε ένα ευρωπαϊκό δήμο που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας

Σας ευχαριστώ πολύ για τη παρουσία σας”.

Διαβάστε ακόμη:

Τραγικό! Πέθανε ο 63χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στη Ραφήνα

Ποιον αυτοδιοικητικό της Αν. Αττικής κάλεσε ο εισαγγελέας για απάτη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ!

Πένθος στη Νέα Μάκρη! Πέθανε γνωστός επιχειρηματίας (φωτό)

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *