29/04/2024 8:39 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Γιατί απαγορεύεται να κυκλοφορείς στον Σχινιά, στις Αχαρνές και σε Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη

Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με βάση τον νόμο (άρθρο 129 του ν. 4926/2022) με πρόστιμο 300 ευρώ


Τις ημέρες του καύσωνα και όλο το καλοκαίρι απαιτείται εγρήγορση και ετοιμότητα. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος και γι΄αυτό σε κάποιους δρόμους απαγορεύεται η κυκλοφορία. Με αφορμή το κύμα καύσωνα με την ονομασία «Κλέων», καλό είναι να γνωρίζουν άπαντες πως στη χώρα μας υπάρχει ειδικός νόμος κατά την αντιπυρική περίοδο, για απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και προσώπων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ειδικότερα, μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2023, οπότε και βρίσκεται σε ισχύ η αντιπυρική περίοδος, τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι τουλάχιστον κατηγορίας 3 (υψηλή), ουδείς επιτρέπεται να κυκλοφορεί σε εθνικούς δρυμούς, περιαστικά δάση, σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, εντός της Αττικής.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει σε περιοχές από την Αθήνα, έως την Καισαριανή, την Κηφισιά, τον Μαραθώνα, την Πάρνηθα, το Κερατσίνι και την παραλία Σχινιά.

Πόσο είναι το πρόστιμο στην αντιπυρική περίοδο

Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με βάση τον νόμο (άρθρο 129 του ν. 4926/2022) με πρόστιμο 300 ευρώ. Το πρόστιμο μπορεί να βεβαιωθεί από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τη Δασική Υπηρεσία ή τη Δημοτική Αστυνομία και θα πρέπει να καταβληθεί εντός 15 εργάσιμων ημερών μέσω του e-παράβολο απο την ιστοσελίδια https://www.gsis.gr/e-paravolo, μέσω Τραπέζης, από τα ΚΕΠ ή τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ.

Η απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, αφορά οδούς όπου η πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς ανήκει στις κατηγορίες κατηγορίας 3 ή 4 ή 5 (Υψηλή, Πολύ Υψηλή , Κατάσταση Συναγερμού).

Αναλυτικότερα:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

Στο Δήμο Γαλατσίου, την απαγόρευση εισόδου και παραμονής επισκεπτών στην περίπτωση της κατηγορίας κινδύνου 4 ή 5, στο Τμήμα Α΄ του Αττικού Άλσους, στην άνοδο προς λόφο του Κόκκου (Ανώνυμος ) μετά την οδό Δρυόπιδος με κατεύθυνση προς Καλογρέζα, επί της οδού Δρυόπιδος οι διασταυρώσεις επί των σημείων που οδηγούν στο Λόφο Κόκκου στα σημεία Β΄(Κέας 38.018662, 23.760911) και Γ΄(τέλος της οδού Δρυόπιδος 38.018231, 23.761703). Των ανωτέρω εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι που διαμένουν στην περιοχή του Λόφου Κόκκου.

Στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στην οδό που βρίσκεται στην είσοδο του Άλσους Ν. Φιλαδέλφειας, σε όλο το μήκος της, ήτοι από τη συμβολή της με τη Λ. Δεκελείας έως το Δημοτικό αναψυκτήριο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» στην περίπτωση της κατηγορίας κινδύνου 4 ή 5.

Στο Δήμο Καισαριανής και για τον οδικό άξονα – οδός Δημήτρη Καραμολέγκου προς Μονή Καισαριανής, η απαγόρευση ισχύει από το πυροφυλάκιο δασοπροστασίας έως την κορυφή του Υμηττού.

Στο Δήμο Βύρωνα στην περίπτωση της κατηγορίας κινδύνου 4 ή 5, στην περιοχή Καρέα (Ι.Μ. Αγ. Ιωάννη Καρέα) – οδός πρόσβασης προς Ι. Μ. Αγ. Ιωάννη Καρέα, (προέκταση της Λεωφ. Αγ. Ιωάννη Καρέα), η απαγόρευση ισχύει μετά τη διασταύρωση με την οδό Π. Μελά. Στην περιοχή Κουταλά – Σακέττα: Οδός πρόσβασης προέκτασης της Αρχ. Αθ. Χρυσοστόμου μετά την διασταύρωση με την Λεωφόρο Κατεχάκη (Έμπροσθεν του Πυροφυλακίου Εθελοντικής Ομάδας Βύρωνα). Στην περιοχή Γρανικού –οδός πρόσβασης, οδός Πανουργιά, ηαπαγόρευση ισχύει μετά τη διασταύρωση με την οδόΟδυσσέως. Η απαγόρευση ισχύει για το λόφο Βύρωνα και για το Λόφο Αράπη που παραμένουν με μπάρες κλειστοί.

Στο Δήμο Ηλιούπολης στην περίπτωση της κατηγορίας κινδύνου 4 ή 5:
Περιοχή Προφήτη Ηλία (Ι.Ν. Προφήτου Ηλία) – η πρόσβαση από την είσοδο της οδού Μαραθωνομάχων στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

Στο Δήμο Κορυδαλλού
Ορεινός όγκος δασικής έκτασης όρους Αιγάλεω (εντός ορίων Δήμου Κορυδαλλού): Είσοδος επί της οδού Αθανασίου Διάκου – Πυροβολεία πριν το στρατόπεδο και κατεύθυνση Δ-ΝΔ με δείκτη 3-4-5. Αλσύλλιο Κορυδαλλού με δείκτη 4-5. Οδός Πολυνείκους με δείκτη 4-5. Οδός Πολυδεύκους με δείκτη 4-5.Οδός Φώτη Αγκουλέ με δείκτη 4-5.

Στον Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη
Ορεινός όγκος δασικής έκτασης όρους Αιγάλεω (εντός ορίων Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι.Ρέντη): να κλείνουν όλοι οι δασικοί δρόμοι του ορεινού όγκου άνωθεν (δυτικά) 2ου αθλητικού κέντρου με δείκτη 3-4-5.
Ο Λόφος του Βώκου με δείκτη 4-5.
Ο Λόφος Αγίου Φίλιππα – Δεξαμενή με δείκτη 4-5.
Κηποθέατρο Νίκαιας με δείκτη 4-5.
Περιβάλλον χώρος Κατράκειου Θεάτρου με δείκτη 4-5.
Πρώην νεκροταφείο Νεάπολης με δείκτη 4-5.

Στο Λόφο του Αγ. Φίλιππα – Άλσος Δεξαμενής θα εφαρμόζεται μερικώς το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου, ήτοι η ύπαρξη εκκλησίας και διαδημοτικού αναψυκτηρίου. Δε θα επιτρέπεται η παραμονή επισκεπτών στο χώρο του άλσους. Με ευθύνη της δημοτικής αρχής να αναρτώνται πινακίδες για την ενημέρωση των επισκεπτών και των κατοίκων.

Στον Δήμο Περάματος
Όλοι οι δασικοί δρόμοι περιοχής Χωράφας, μετά Ι. Μ. Αγίων Πατέρων και μέχρι το φυλάκιο Πολεμικού Ναυτικού (Ικαριώτικα) με δείκτη 3-4-5.
Αγία Τριάδα Περάματος με δείκτη 3-4-5.
Ορεινός όγκος δασικής έκτασης όρους Αιγάλεω (εντός ορίων Δήμου Περάματος):

Στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας
Ορεινός όγκος δασικής έκτασης όρους Αιγάλεω (εντός ορίων Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας): να κλείνουν όλοι οι δασικοί δρόμοι του ορεινού όγκου άνωθεν (ανατολικά) κοιμητηρίου Σχιστού με δείκτη 3-4-5 και τέρμα οδού Κάσσου με δείκτη 3-4-5.

Στον Δήμο Πειραιά
Στο άλσος του Προφήτη Ηλία θα εφαρμόζεται μερικώς το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα θα απαγορεύεται η παραμονή επισκεπτών εντός του άλσους. Με ευθύνη των δημοτικών αρχών να αναρτώνται πινακίδες για την ενημέρωση των επισκεπτών και των κατοίκων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΡΕΊΟΥ ΤΟΜΕΑ

Στον Δήμο Αγ. Παρασκευής
Στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Κυνηγού στην αρχή της δασικής οδού.
Στην οδό Αιγαίου Πελάγους και Γραβιάς, η πρόσβαση προς το πάρκο Γραβιάς

Στον Δήμο Αμαρουσίου
Σε περίπτωση πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς ή κατάστασης συναγερμού (κατηγορίας κινδύνου 4 ή 5) τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Οδό Ευκαλύπτων (Άλσος Συγγρού)

Στον Δήμο Βριλησσίων
Σε περίπτωση πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς ή κατάστασης συναγερμού (κατηγορίες κινδύνου 4 ή 5) τη διακοπή της κυκλοφορίας στους δρόμους:
Σεβαστιανού (από Λ. Πεντέλης έως Καλαβρύτων
Παύλου Μελά (από Λ. Πεντέλης έως Σολωμού).

Στον Δήμο Ηρακλείου
Σε περίπτωση πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία 4) τη διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό: Παπαϊωάννου
Σε περίπτωση κατάστασης συναγερμού (κατηγορία 5) τη διακοπή της κυκλοφορίας στους δρόμους: Λ. Ηρακλείου (εφαπτόμενη στο κτήμα ΦΙΞ), Θεσσαλονίκης, Αμαρουσίου, Θεσσαλίας, Οδυσσέως, Αχιλλέως, 25ης Μαρτίου, Πολέμη, Ελληνικής Παιδείας, Πύλου, Αντωνίου Φιξ, Πέτρου Ράλλη, Καλπακίου, Αργολικού, Πρασίνου Λόφου (από Αργολικού έως Πολέμη).

Στον Δήμο Κηφισιάς
Σε περίπτωση πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς ή κατάστασης συναγερμού (κατηγορίες κινδύνου 4 ή 5) τη διακοπή της κυκλοφορίας στους δρόμους:
Καλλιρόης, Κιθαιρώνος, Ακακίας, Θέτιδος, Ξενίας, Γυμναστηρίου, Φασίδερι (κλείσιμο οδών πρόσβασης), Καραϊσκάκη, Πευκών, Ρόδου, Μπακογιάννη

Στο Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης
Σε περίπτωση κατάστασης συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) τη διακοπή της κυκλοφορίας στους δρόμους:
Σωκράτους (από την οδό Σάμου έως οδό Ρήγα Φεραίου)
Παπάγου (από την οδό Λουντέμη έως την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου)
Ηρώων Πολυτεχνείου (από την οδό Καζαντζάκη έως την οδό Λουντέμη)
Καζαντζάκη (από την οδό Κοραή έως την οδό Απόλλωνος)
Απόλλωνος (από την οδό Καζαντζάκη έως την οδό Τζερμιά)
Δάσους (από την οδό Πεύκων έως την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου)

Στον Δήμο Μεταμόρφωσης
Σε περίπτωση πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς ή κατάστασης συναγερμού (κατηγορίες κινδύνου 4 ή 5) τη διακοπή της κυκλοφορίας στους δρόμους:
Οδός Τατοϊου από διασταύρωση με οδό Αρτέμιδος έως Κηφισό (Μαρμαράδικα).
Γέφυρα Λυκοβρύσεως, προς λύματα Βιολογικού Καθαρισμού, αριστερά οδός Αμαλιάδος συνεχίζει οδός Σώρου, δεξιά στην οδό Ναυπλίου και δεξιά οδός Δασκαλογιάννη, αριστερά στην Αρτέμιδος.
Παράδρομος Εθνικής οδού από κόμβο Μεταμόρφωσης (προς Αθήνα), δεξιά Οδυσσέως και όλη την οδό Κεφαλληνίας.

Στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού
Σε περίπτωση πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς ή κατάστασης συναγερμού (κατηγορίες κινδύνου 4 ή 5) τη διακοπή της κυκλοφορίας στους δρόμους:
Δασικός δρόμος ο οποίος ξεκινά από την οδό Ζησιμοπούλου στου Παπάγου, τέμνει κάθετα την Αττική Οδό με γέφυρα και συνεχίζει σε δασική οδό στην Ανατολική όχθη
Δασικός δρόμος ο οποίος ξεκινά από την οδό Δογαροπούλου στου Παπάγου και συνεχίζει σε δασική οδό στην ανατολική όχθη του ρέματος Χατζηκωνσταντή (Ιλισσός)
Δρόμος πλησίον ΕΥΔΑΠ και Αγίας Ελεούσας (πηγές Ιλισσού) στον Χολαργό
Ασφαλτόδρομος, ανατολικά του τέρματος της οδού Αναστάσεως, ο οποίος την συνδέει με το κυρίως οδικό δίκτυο του Υμηττού μετά από το ύψος του κοιμητηρίου Παπάγου.
Δασικός δρόμος οι οποίος ξεκινά από την οδό Ναυαρίνου στο Χολαργό, στη συμβολή με την οδό Κουντουριώτου, ο οποίος οδηγεί στον όμιλο αντισφαίρισης Χολαργού.
Δασικός δρόμος οι οποίος ξεκινά από την οδό Ναυαρίνου στο Χολαργό, στη συμβολή με την οδό Καραολή και Δημητρίου, ο οποίος οδηγεί στο πυροφυλάκιο του Κόρακα.
Ο τυφλός δασικός δρόμος έναντι της εισόδου του κοιμητηρίου Παπάγου.

Για το Δήμο Πεντέλης
Σε περίπτωση πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς ή κατάστασης συναγερμού (κατηγορίες κινδύνου 4 ή 5) τη διακοπή της κυκλοφορίας στους δρόμους:
Ασφαλτόστρωτος περιφερειακή οδός Πεντέλης-Αγίου Πέτρου.
Όλοι οι χωματόδρομοι-δασικοί δρόμοι που εξικνούνται από την παραπάνω οδό και οδηγούν εντός του δάσους.
Σε περίπτωση κατάστασης συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) τη διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Προφήτου Ηλία από τη συμβολή της με την οδό Γυμναστηρίου έως το Ναό του Προφήτη Ηλία.

Για το Δήμο Χαλανδρίου
Σε περίπτωση πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς ή κατάστασης συναγερμού (κατηγορίες κινδύνου 4 ή 5) τη διακοπή της κυκλοφορίας στους δρόμους:
Οδός ήπιας κυκλοφορίας Αθανασίου Διάκου (από Βάρναλη έως Λειβαδιάς) και στη συνέχεια στον πεζόδρομο της οδού Λειβαδιάς όπου υπάρχει πρόσβαση οχημάτων προς τη ρεματιά Χαλανδρί.

Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής

Όλοι οι δρόμοι των εθνικών δρυμών Πάρνηθας και Σουνίου (Κατηγορία 4 & 5)
Το «Πευκοδάσος Σχινιά», η «παραλία του Σχινιά», ο δρόμος που διέρχεται μπροστά από το δάσος (τμήμα Λεωφόρου Σχινιά), όπως και η οδός Κωνσταντινουπόλεως.

ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ
Οι Εσωτερικοί δασικοί δρόμοι της περιοχής Μετόχι Πάρνηθας (Κατηγορία 4 & 5)
Η οδός Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω (Κατηγορία 4 & 5)
Η οδός Αγ. Μερκουρίου από το εξοχικό κέντρο «Θέα» και πάνω με εξαίρεση τους κατοίκους της Ιπποκρατείου Πολιτείας (Κατηγορία 4 & 5)
Η οδός Παναγίας Ντάρτιζας προς την Ιερά Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου
Η οδός από την Ιερά Μονή «Ντάρδιζας» ως τη «Βασομηχανική»
Η Συμβολή των οδών «Αγίας Παρασκευής και Αετόπετρας» στη Δ.Ε Αχαρνών (Κατηγορία 3, 4 & 5)

ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΗΣ – ΒΟΥΛΑΣ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
Από οδό Κανελλοπούλου έως Κορφή Πευκωτού(Κατηγορία 3, 4 & 5)
Από την συμβολή των οδών Γλυνού και Στρατή Δεληγιαννάκη, μπάρες έως την Κορφή Πευκωτού(Κατηγορία 3, 4 & 5)
Οδός Αγχιάλου(Κατηγορία 3, 4 & 5)
Ο δρόμος μετά το νεκροταφείο προς Πανόραμα-ο χωματόδρομος έναντι ΥΠΑ με κατεύθυνση προς τις κεραίες (Κατηγορία 3, 4 & 5)
Η οδός Υμηττού (από την οδό Μπέλλες και πάνω) (Κατηγορία 4 & 5)
Η οδός Διστόμου (από την οδό Θηβών και πάνω) (Κατηγορία 4 & 5)
Από την οδό Ηροδότου έως την οδό Αριστείδου (Κατηγορία 4 & 5)
Από την οδό Αριστείδου και Βρασίδα προς κοιμητήριο (Κατηγορία 4 & 5)
Από την οδό Λαμίας προς Κορωπί (Κατηγορία 4 & 5)
Από την οδό Θεσσαλίας προς Λυκόρεμα (Κατηγορία 4 & 5)
Από οδό Μεσολογγίου προς Λόφο Πολυβολείων (Κατηγορία 4 & 5)

Στους δρόμους της Δημοτικής ενότητας Βουλιαγμένης:
Οι προσβάσεις προς Λόφο Εθνικής Ενότητας (ΛΟΚ)
Η είσοδος του χωµατόδροµου από Κρόνου (Κατηγορία 3, 4 & 5)
Η είσοδος από Καβουρίου (πλησίον Λεωφόρου) (Κατηγορία 3, 4 & 5)
Η είσοδος προς μνηµείο ΛΟΚ (Κατηγορία 3, 4 & 5)
Η είσοδος από οδό Λαμπράκη (Κατηγορία 3, 4 & 5)

ΛΟΦΟΣ ΑΛΕΞ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
Η είσοδος προς κοινόχρηστο χώρο (έναντι γηπέδου ποδοσφαίρου) (Κατηγορία 4 & 5)

ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΒΟΥΡΙ
Η κάθοδος προς όρµο Νηρηϊδων (Βάκχου) (Κατηγορία 4 & 5)
Η οδός Αύρας (Κατηγορία 4 & 5)
Η οδός Ακτής (Κατηγορία 4 & 5)
Η οδός Αυγής (προς οδό Ζεφείρου-δύο σηµεία) (Κατηγορία 4 & 5)
Η οδός Αυγής (προς χώρο εγκαταστάσεων Ορφανοτροφείου) (Κατηγορία 4 & 5)
Η οδός Καβουρίου (από πυροφυλάκιο και μετά) (Κατηγορία 4 & 5)

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ
Οι Είσοδοι προς πευκόφυτο χώρο παρά την οδό Μαυρολέοντος στην προβολή της οδού Αµαρυλλίδος (Κατηγορία 4 & 5)
Παραλιακή Αθηνών, Ιάσωνος, Δαιδάλου, Διονύσου ως Παναγούλη, Ήρας και Διός (Κατηγορία 4 & 5)

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *