30/04/2024 9:29 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Φόβοι για «νέο Μάτι» στη Γαλάζια Ακτή στο Λαγονήσι

Η περιοχή τους διατρέχεται από ρέμα μήκους δύο χιλιομέτρων που έχει μετατραπεί σε «τεράστια αποθήκη καύσιμης ύλης»


Κραυγή απόγνωσης εκπέμπουν κάτοικοι στην Γαλάζια Ακτή στο Λαγονήσι καθώς η περιοχή τους διατρέχεται από ρέμα μήκους δύο χιλιομέτρων που έχει μετατραπεί σε «τεράστια αποθήκη καύσιμης ύλης» και απειλεί να το μετατρέψει σε «νέο Μάτι» καθώς οι δρόμοι διαφυγής είναι «ανύπαρκτοι στενοί ή αδιέξοδοι».

Η «Κίνηση Κατοίκων SOS Γαλάζια Ακτή Δήμου Σαρωνικού» έστειλε κατεπείγουσα επιστολή στις 31/7 ζητώντας άμεσα μέτρα και ο πρώτος που έσπευσε να απαντήσει είναι το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που πέταξε κατευθείαν το «μπαλάκι» της ευθύνης στην Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Σαρωνικού.

Στην επιστολή της, που έχει ήδη συγκεντρώσει 100 υπογραφές, η Κίνηση Κατοίκων παραδέχεται ότι η συγκεκριμένη οικιστική ζώνη «δομήθηκε εξαρχής άναρχα», «πολλές κατοικίες νομιμοποιήθηκαν εκ των υστέρων», ενώ «εκατοντάδες είναι κτισμένες δίπλα και γύρω από το ρέμα», το οποίο, «λόγω της πυκνής και άναρχης βλάστησης σε όλο το μήκος και βάθος του, τους καλοκαιρινούς μήνες είναι μια πυριτιδαποθήκη ταχείας ανάφλεξης».

Οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι απαιτείται τακτικός καθαρισμός του ρέματος το οποίο ως αρμοδιότητα ανήκει από το 2018 στην Περιφέρεια, ενώ για τουλάχιστον 10 χρόνια δεν έχουν διαπιστώσει κάποιαν ευρείας κλίμακα παρέμβαση.

Οι κάτοικοι μιλούν για «εφιαλτική παγίδα θανάτου» μιλώντας για αναρίθμητα πεύκα «στον δημόσιο χώρο και σε εγκαταλελειμμένα από τους ιδιοκτήτες τους οικόπεδα», τα οποία αγγίζουν τους τοίχους των διπλανών κατοικιών χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να μπορούν να τα κλαδέψουν.

«Πώς περιμένουν από την Πυροσβεστική να αντιμετωπίσει μία όλο και πιθανότερη φωτιά σε αυτή την κατοικημένη περιοχή όταν τα κουκουνάρια από τα πεύκα στο ρέμα θα εκτοξεύονται σαν φωτοβολίδες στα διπλανά σπίτια με τις μικρές αυλές που είναι κι αυτές γεμάτες πεύκα και άλλα δέντρα, και με ανύπαρκτους κρουνούς πυρόσβεσης στις γειτονιές;», αναρωτιούνται. Προσθέτουν, τέλος, ότι κανείς δεν τους έχει ενημερώσει «για κάποιο σχέδιο εκκένωσης», «περιμένοντας σαν πρόβατα επί σφαγή πότε θα γίνουμε το νέο Μάτι»!

Την 1η Αυγούστου ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, διαβιβάζει στον Δήμο Σαρωνικού και την Περιφέρεια Αττικής την κατεπείγουσα επιστολή της Κίνησης Κατοίκων, παραδεχόμενος ότι «ελλοχεύει τεράστιος κίνδυνος πυρκαγιάς», και ζητά από τους παραλήπτες του εγγράφου να «εξετάσουν τα διαλαμβανόμενα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους» και να απαντήσουν απευθείας στον ενδιαφερόμενο σύλλογο.

Γραπτή απάντηση ήρθε (2/8) μόνον από την Περιφέρεια Αττικής που απλώς ενημερώνει ότι έγινε καθαρισμός της κοίτης του ρέματος αλλά μόνο στα 750 μέτρα της εκβολής προς τη θάλασσα και ότι η αρμοδιότητα της Περιφέρειας «αφορά αποκλειστικά την κοίτη, ενώ σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται η διαπλάτυνση, εκβάθυνση, διεύρυνση ή οποιαδήποτε αλλαγή των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της υφιστάμενης κοίτης, καθώς και η κοπή φυτικής βλάστησης από τα πρανή των ρεμάτων».

Από τον Δήμο Σαρωνικού διαμηνύεται στους κατοίκους ότι γίνονται συνεννοήσεις για κάποια παρέμβαση αλλά ο έως πρότινος δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου περιέγραψε στην «Εφ.Συν.» ένα άλυτο πρόβλημα, καθώς το ρέμα «είναι χτισμένο εδώ και δεκαετίες με μάντρες –ενδεχομένως και σπίτια– μέσα στην κοίτη του», ενώ ο δήμος «δεν μπορεί να παρέμβει στη βλάστηση χωρίς την έγκριση του Δασαρχείου».

efsyn.gr

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *