21/05/2024 8:18 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κορονοϊός: Εξαπλώνεται η παραλλαγή Eris, στο επίκεντρο η Κρήτη

Αυξάνονται τα κρούσματα λόγω τουριστικής κίνησης


Στο 11% των δειγμάτων κορονοϊού εντοπίζεται η νέα υπο-παραλλαγή Eris, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ (η ΒΑ.2 της Omicron υπερτερεί, με τη συχνότερη υπο-παραλλαγή να είναι η XBB.1.5 (77%), ακολουθούμενη από την XBB.1.16 (11%) και την EG.5.1 (11%) ή αλλιώς Eris).

Η νέα υπο-παραλλαγή ήδη κυριαρχεί στην Κρήτη λόγω της τουριστικής κίνησης στο νησί, όπου τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται το τελευταίο διάστημα, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως ανάλογα αναμένεται ότι θα είναι τα ποσοστά της Eris και στην υπόλοιπη χώρα, αρχικά στις νησιωτικές περιοχές. Τα κρούσματα της Eris που έχουν καταγραφεί έως σήμερα είναι 41 και είναι όλα από την Κρήτη.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως με το πέρας των καλοκαιρινών διακοπών, το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή σε κλειστούς χώρους, σε συνδυασμό με την εμφάνιση της νέας υπό-παραλλαγής, είναι πιθανό να αυξηθούν τα κρούσματα του κορονοϊού. Εμφανίζονται όμως καθησυχαστικοί έως έναν βαθμό, λόγω της ηπιότητας των συμπτωμάτων που δεν διαφέρουν από τα συμπτώματα της Omicron.

Εντούτοις τονίζουν την κάμψη της ανοσίας που έχει αποκτηθεί μέσω του εμβολιασμού και συνιστούν προσοχή στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένους, άτομα με υποκείμενα νοσήματα, έγκυες κ.τ.λ.).

Σημειώνεται πως τα πιο κοινά συμπτώματα της νέας υπο-παραλλαγής είναι:

– Καταρροή
– Πονοκέφαλος
– Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
– Φτάρνισμα
– Πονόλαιμος

Η εικόνα των νοσηλειών

Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, και η θετικότητα των δειγμάτων για SARS-CoV-2, αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία καταγράφουν άνοδο την τελευταία εβδομάδα.

Ο αριθμός των εισαγωγών την εβδομάδα από τις 31 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου ήταν 469 από 321 και παρουσίασε αύξηση 78% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 33% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 18. Τέλος, καταγράφηκαν 22 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη.

Τι αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το νέο στέλεχος του Covid-19 ως “παραλλαγή ενδιαφέροντος” από “παραλλαγή υπό παρακολούθηση”, αν και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία κρίνεται χαμηλός.

“Ενώ το EG.5 έχει δείξει αυξημένο επιπολασμό, πλεονέκτημα ανάπτυξης και ιδιότητες διαφυγής από το ανοσοποιητικό σύστημα, δεν έχουν αναφερθεί αλλαγές στη σοβαρότητα της νόσου μέχρι σήμερα”, σημειώνει ο ΠΟΥ.

capital.gr

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *