Παραμονή σήμερα της εορτής του Αγίου Φανουρίου. Στη Ραφήνα εορτάζει το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου που βρίσκεται δίπλα από το κτίριο του ΟΤΕ, στην διασταύρωση των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Βασιλέως Γεωργίου, στο κέντρο της πόλης.
Αρχικά στη θέση αυτή ήταν κτισμένη η πρώτη εκκλησία της Παντοβασίλισσας. Το εκκλησάκι αυτό ήταν η πρώτη εκκλησία που έκτισαν οι Τριγλιανοί στην καινούρια τους πατρίδα.
Η πρώτη Παντοβασίλισσα κτίστηκε με προσωπική εργασία των Τριγλιανών της Ραφήνας. Όταν γκρεμίστηκε για να κτιστεί το κτίριο του ΟΤΕ, διατήρησαν το ιερό της παλιάς εκκλησίας και αφιέρωσαν το εκκλησάκι στον Άγιο Φανούριο.
Εδώ βλέπουμε το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, όπως είναι σήμερα.
Και, εδώ βλέπουμε μια εικόνα της Ραφήνας τη δεκαετία του ’50 με την νεόκτιστη εκκλησία της Παντοβασίλισσας και το πρώτο εκκλησάκι της Παντοβασίλισσας, από οποίο διατηρείται σήμερα μόνο το ιερό του.
Η ανέργερση της μεγάλης εκκλησίας της Παντοβασίλισσας ολοκληρώθηκε κάπου στα 1957, δέκα χρόνια έπειτα από την έναρξη των εργασιών ανοικοδόμησης της.
- Η φωτογραφία στην οποία φαίνονται οι δύο εκκλησίες, η νέα και η παλιά, πρέπει να έχει τραβηχτεί γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ’50.
Άγιος Φανούριος, ο Νεοφανής, Μεγαλομάρτυς
Έγινε γνωστός από την εικόνα που βρέθηκε τυχαία τον 14ο αιώνα στη Ρόδο, σ’ ένα αρχαίο ναό από τον Μητροπολίτη Ρόδου Νείλο Β’ τον Διασπωρινό (1335-1369)διάβασε το όνομα «Άγιος Φανώ».
Στο ναό τα πάντα ήταν κατεστραμμένα εκτός από την εικόνα νεαρού στρατιώτη ο οποίος κρατούσε στο δεξί του χέρι το σταυρό και λαμπάδα αναμμένη. Γύρω-γύρω στην εικόνα υπάρχουν δώδεκα μικρές εικόνες με τα μαρτύριά του. Ο αρχαίος ναός στον οποίον βρήκαν την εικόνα ανακαινίστηκε και αφιερώθηκε στον Άγιο Φανούριο.
Στη γιορτή του, -27 Αυγούστου- σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, πηγαίνουν στην εκκλησία για να διαβαστεί φανουρόπιτα. Την τεμαχίζουν 40 κομμάτια και την μοιράζουν στους εκκλησιαζόμενους. Στον Άγιο Φανούριο τάζουν την πίτα γιατί ο Άγιος Φανούριος φανερώνει.
Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση πιστεύεται επίσης ότι η μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν ιδιαίτερα αμαρτωλή και μολονότι μετανόησε, τα κρίματά της ήταν τόσο μεγάλα, ακόμη χρειάζεται συγχώρεση. Λένε μάλιστα: «Άγιε Φανούριε , φανέρωσέ μου το… και θα σου κάνω μια πίτα για την ψυχή της μάνας σου».
Στάθης Δημητρακός
Πηγή: triglianoi.gr