27/04/2024 1:09 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Νίκος Καντερές: Τέρμα οι καύσωνες για φέτος (ουφ)! Ανασκόπηση του καλοκαιριού.

Τις επόμενες ημέρες του Αυγούστου, του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου θα έχουμε ηλιολούστες και ζεστές για την εποχή ημέρες


Η πρόσφατη σύντομη αλλαγή του καιρού έδωσε το τέλος για τους καύσωνες φέτος. Το βαρομετρικό χαμηλό που ήταν πάνω από τη χώρα μας και δεν ήταν ισχυρό συνοδεύτηκε με παροδικές βροχές και κατά τόπους ξηρές καταιγίδες που προξένησαν και πυρκαγιές.

Το φαινόμενο δεν είναι ασηνήθιστο και οι κεραυνοί ΔΕΝ ήταν τόσοι πολλοί, αλλά προσμετρώνται και με τις αστραπές μεταξύ των νεφών, που ήταν πολύ-πολύ περισσότερες από τους κεραυνούς. Εαν το βαρομετρικό χαμηλό στην ατμόσφαιρα ήταν πιο ισχυρό οι καταιγίδες θα συνοδεύονταν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες προξενώντας πλημμύρες, όπως πέρυσι τις ίδιες ημέρες στη βόρεια Αττική και όχι μόνο.

Και πάλι η ατμόσφαιρα ήταν από τις πολλές προηγούμενες ημέρες πολύ θερμή και πολύ ξηρή, απλά απαιτείτο ισχυρότερο μέσο ανάφλεξης…

Βεβαίως τις επόμενες ημέρες του Αυγούστου, αλλά και του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου θα έχουμε όμορφες, ηλιολούστες και ζεστές για την εποχή ημέρες, αλλά καύσωνες του χρόνου πλέον.

Ανασκόπηση του καλοκαιριού

ΙΟΥΝΙΟΣ
Μήνας σχετικά δροσερός, χωρίς μεγάλες ζέστες και για την Αττική μόνο μία ημέρα η θερμοκρασία ανέβηκε στους 37 βαθμούς στη Νέα Φιλαδέλφεια, τιμή έναρξης για καύσωνα. Ήταν μήνας άνομβρος και μόνο στις 17-18/6 σημειώθηκαν λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι γενικά ασθενείς έως μέτριοι.

ΙΟΥΛΙΟΣ
Πολύ θερμός μήνας, από τους θερμότερους των τελευταίων χρόνων, με τον πολυήμερο καύσωνα των 16 ημερών με τις 3 εξάρσεις και στη Νέα Φιλαδέλφεια για 10 ημέρες οι μέγιστες θερμοκρασίες από 41 έως 45 βαθμούς!! Συνολικά για τον Ιούλιο 22 ημέρες από 37 βαθμούς και πάνω για την Αθήνα. Άνομβρος. ξηρός και πολύ, θερμός.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Μήνας άνομβρος και ζεστός τις 4 πρώτες ημέρες με 37 και 38 βαθμούς στην Αθήνα.. Στη συνέχεια επικράτησε μελτέμι για πολλές ημέρες με ένταση 6-7 μποφόρ στην ανατολική και νότια διατηρώντας τον καιρό σχετικά δροσερό αλλά επικίνδυνο για πυρκαγιές. Στην Αθήνα είχαμε άλλες 3 ημέρες με 37 βαθμούς.
Δηλαδή σύνολο 30 ημέρες στη διάρκεια των 3 μηνών.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του μήνα και πρωτόγνωρο για μένα οι πάρα πολύ μεγάλες θερμοκρασίες στη Θράκη και ανατολική και κεντρική Μακεδονία για 10 και πάνω ημέρες με μέγιστες θερμοκρασίες 39 και 40 βαθμών όπως σε Δράμα, Ξάνθη, Ορμένιο. Σέρρες, Σουφλί…

Προηγούμενα χρόνια για τα καλοκαίρια.
2012 44 ημέρες. 2014 30 ημέρες. 2007 29 ημέρες. 2021 ημέρες με θερμοκρασίες από 37 και πάνω στην Αθήνα.

Υ.Γ. Για τις πυρκαγιές είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που πρέπει να επαναξετασθεί.

Νίκος Καντερές

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *