29/04/2024 8:06 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μαρίνα Ελευθερουδάκη: Οι ακάλυπτες επιταγές έφεραν την σύλληψή της

Η οικογένεια που ταυτίστηκε με το βιβλίο, η άνοδος, η πτώση και οι πλειστηριασμοί


Η Μαρίνα Ελευθερουδάκη γόνος της μεγάλης αθηναϊκής οικογένειας συνελήφθη χθες το πρωί στο Παλαιό Ψυχικό. Σε βάρος της 64χρονης εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για 22 ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις για αδικήματα.

Η συλληφθείσα κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί επιταγών, ενώ βαρύνεται με καταδικαστικές αποφάσεις 24 ετών και 11 μηνών για μη καταβολή εργατικών εισφορών και συνολική χρηματική ποινή 38.800 ευρώ.

Οδηγήθηκε σήμερα στον Εισαγγελέα όπου αποφασίστηκε η φυλάκιση της στο σωφρονιστικό κατάστημα Ελαιώνα Θηβών προκειμένου να εκτίσει την ποινή της, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες ώρες.

Η σύλληψη της 64χρονης

Η σύλληψη της 64χρονης, πρώην συζύγου του δημοσιογράφου και πολιτικού Τέρενς Κουίκ, έγινε από κλιμάκιο αστυνομικών του Αναζητήσεων της Ασφάλειας Αττικής καθώς σε βάρος της εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για 22 ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις για αδικήματα που αφορούν σε παράβαση της νομοθεσίας περί επιταγών, μη καταβολή εργατικών εισφορών με συνολική ποινή φυλάκισης 24 έτη και 11 μήνες και συνολική χρηματική ποινή 38.800 ευρώ.

Σύμφωνα με την αστυνομία: «Η ανωτέρω συλληφθείσα τυγχάνει επιχειρηματίας (αναφέρεται το αντικείμενο) στην περιοχή των Αθηνών εξέδιδε κατ’ εξακολούθηση ακάλυπτες επιταγές προς εξόφληση οικονομικών υποχρεώσεων της εν λόγω επιχείρησης, δεν κατέβαλλε έγκαιρα τις δεδουλευμένες αποδοχές των υπαλλήλων καθώς και τις προβλεπόμενες εργοδοτικές εισφορές στους ασφαλιστικούς φορείς ΙΚΑ και εισφορές ασφάλισης των εργαζομένων. Η συλληφθείσα αναμένεται να οδηγηθεί αύριο στον εισαγγελέα».

Οι περιπέτειες με τους πλειστηριασμούς

Η οικογένεια Ελευθερουδάκη, που ταυτίστηκε όσο καμία άλλη με τον χώρο του βιβλίου στην Ελλάδα, ήταν μια από αυτές που επλήγησαν ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας, και είδε την κραταιά επιχείρηση της να καταρρέει και τα περιουσιακά της στοιχεία να βγαίνουν στο σφυρί…

Τον Μάιο του 2022 είχαν προγραμματιστεί τρεις πλειστηριασμοί σε βάρος, της Μαρίνας, της αδελφής της Σοφίκας και της μητέρας τους, Βιργινίας Ελευθερουδάκη για ιδιοκτησίες τους (διαμερίσματα, αποθήκες κ.ά.) επί ακίνητου στην περιοχή του Ψυχικού, με τιμές πρώτης προφοράς 437.900 ευρώ, 426.700 ευρώ και 305.300 ευρώ, αντίστοιχα. Οι ιδιοκτησίες αυτές βαρύνονται με δεκάδες προσημειώσεις και υποθήκες, ενώ η κατάσχεση έγινε από την Alpha Bank, -που είναι και η επισπεύδουσα-, για ποσό 300.000 ευρώ, ως μέρος συνολικής απαίτησης ύψους 1.862.117,87 ευρώ.

Η διαδικασία, ωστόσο, τέθηκε σε αναστολή και επαναπρογραμματίστηκε για τις 28 Ιουνίου 2023, δίχως ωστόσο να πραγματοποιηθεί και εκείνη τη φορά, με αποτέλεσμα να οριστεί εκ νέου για τις 18 Οκτωβρίου, δηλαδή πριν από μόλις πέντε ημέρες…

Οι πλειστηριασμοί, βέβαια, για την οικογένεια είχαν ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2020, όταν βρέθηκε στο στόχαστρο το αρχοντικό της στις Σπέτσες, ένα διώροφο ακίνητο 250 τ.μ. σε οικόπεδο 550 τ.μ. στην Κουνουπίτσα, που είναι γνωστό ως «οικία Καστριώτη» και έχει κηρυχτεί διατηρητέο μνημείο.

Το αρχοντικό που έχτισε ο προπάππος καραβοκύρης Χρήστος Καστριώτης, κουβαλούσε πλήθος «βαρών» (υποθήκες, προσημειώσεις κ.ά.) και κατασχέθηκε για χρέη προς τη Eurobank και έτσι, βγήκε σε πλειστηριασμό με πρώτη τιμή προσφοράς στα 1,68 εκατ. ευρώ που ήταν άγονος, ενώ ακολούθησαν και άλλοι…

Η οικογένεια που ταυτίστηκε με το βιβλίο

Στην μακρόχρονη πορεία της, η οικογένεια Ελευθερουδάκη κυριάρχησε στην αγορά του βιβλίου, όμως η οικονομική κρίση και η πτώση των έντυπων εκδόσεων στην ψηφιακή εποχή την οδήγησε στην άβυσσο…

Όλα ξεκίνησαν το 1898, όταν ο Κωνσταντίνος Ελευθερουδάκης έβαλε τον θεμέλιο λίθο της ομώνυμης επιχείρησης.

Ο ίδιος αρχικά ήταν εργαζόμενος και μετά συνεταίρος στο διεθνές βιβλιοπωλείο Μπεκ και Μπαρτ της οδού Μητροπόλεως. Από το 1918 άνοιξε το πρώτο δικό του κατάστημα στην πλατεία Συντάγματος, γωνία Σταδίου και Καραγεώργη Σερβίας που εξελίχθηκε σε έναν πραγματικό ναό του βιβλίου.

«Έλαμπε ολόκληρο, γινόταν ένας κόσμος πέρα από τον κόσμο» όπως έγραψε κάποτε ο Άγγελος Τερζάκης για το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο της Αθήνας.

Ο Ελευθερουδάκης συνέθεσε την πρωτοποριακή για την εποχή της και όχι μόνο, 24τομη ελληνική εγκυκλοπαίδεια και ο γιος του Γιώργος ανέπτυξε την μηχανογράφηση της εταιρείας και ιδιαίτερα το επιστημονικό και ξενόγλωσσο τμήμα της.

Το 1962 το βιβλιοπωλείο μεταφέρθηκε στην οδό Νίκης, όπου παρέμεινε για περισσότερα από 30 χρόνια. Με τον πρόωρο θάνατο του Γιώργου Ελευθερουδάκη, η γυναίκα του Βιργινία ανέλαβε τα ηνία και υπήρξε άξια συνεχιστής του έργου του ιδρύοντας το πρώτο υποκατάστημα στον Πύργο Αθηνών και βάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα θεμέλια για την μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας μέσω αλυσίδας τουλάχιστον 16 καταστημάτων σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης κ.ά.

Το 1995 ήταν ένα έτος-σταθμός, με την τολμηρή απόφαση για τη δημιουργία του πρώτου οκταώροφου βιβλιοπωλείου στην Ελλάδα – επί της Πανεπιστημίου – συνολικής επιφάνειας 2.300 τ.μ., που είχε τα πάντα…

Η οικονομική κρίση και η πτώση

Όταν η χώρα το 2010 μπήκε στην οικονομική κρίση η επιχείρηση, έχοντας περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας, με τη Σοφίκα και τη Μαρίνα Ελευθερουδάκη στο τιμόνι, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, και αναγκάστηκε να κλείσει ένα ένα τα καταστήματα όπως του Πύργου των Αθηνών, της Γλυφάδας, της Κηφισιάς, της Μυκόνου.

Το εγχείρημα με τη ναυαρχίδα της επιχείρησης στην Πανεπιστημίου κράτησε με μεγάλες δυσκολίες μέχρι το 2011, για να ακολουθήσει η αναζήτηση νέας στέγης. Ήδη σε εκείνη τη χρήση ο κύκλος εργασιών είχε μειωθεί στα 9,5 εκατ. ευρώ από 14,5 εκατ. ευρώ το 2010, – δηλαδή κατά 5 εκατ. ευρώ σε ένα χρόνο-, με τις ζημίες να αυξάνονται (στα 3,4 εκατ. ευρώ) και τις υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 21 εκατ. ευρώ.

Η μετακόμιση που έγινε το 2013 – και πάλι στην Πανεπιστημίου-, ήταν και η τελευταία καθώς η παρατεταμένη ύφεση, δεν επέτρεψαν τη διατήρηση του, και πριν πέσουν τα ρολά στα φυσικά καταστήματα, η οικογένεια Ελευθερουδάκη έστειλε το δικό της αποχαιρετιστήριο μήνυμα:

«Κλείνουμε το βιβλιοπωλείο μας και σκεφτόμαστε “έξω από το κουτί”, συμμετέχουμε στο διεθνή προβληματισμό με θέμα το βιβλίο και προετοιμαζόμαστε για το επόμενο μας “βιβλιοπωλείο”, αλλά αρνούμαστε να το κάνουμε, όσο δεν υπάρχει θετικό και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας»…

Παράλληλα ανακοινώθηκε και μια νέα αρχή, καθώς έκτοτε ο «Ελευθερουδάκης» εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά μέσω του e-shop «books.gr»…

Όλα αυτά τα χρόνια, έγιναν διάφορες κινήσεις για τη διάσωση της επιχείρησης, ενώ υπήρξαν συζητήσεις με τις τράπεζες πάνω σε ένα σχέδιο εξυγίανσης, ωστόσο δεν τελεσφόρησαν, ενώ το 2018 έγινε, κατά πληροφορίες, μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο θέμα των χρεών, μέσω του εργαλείου του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Η εταιρεία φέρεται να κατέθεσε αίτηση στη σχετική πλατφόρμα, με το σύνολο των οφειλών της να φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 17 εκατ. αφορούσαν δάνεια προς τις τράπεζες, και άλλα 13 εκατ. οφειλές προς το Δημόσιο και άλλους πιστωτές…

vradini.gr

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *