27/04/2024 8:30 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Γ. Καρατζάς: Εγκληματικές οι ευθύνες του κ. Ζούτσου στην φωτιά της 19ης Ιουλίου στην Παλλήνη

"Έχουμε χρέος να αναζητήσουμε τις ευθύνες και να απαιτήσουμε την παραδειγματική τιμωρία των πραγματικών ενόχων"


Με μια ανακοίνωση-καταπέλτης κατά του δημάρχου Θ. Ζούτσου και της δημοτικής αρχής, ο Γ. Καρατζάς επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Παλλήνης κι επικεφαλής της παράταξης «Πόλεις για να ζεις» τους χαρακτηρίζει “ανίκανους, ανεπαρκείς και ευθυνόφοβους”. Ενώ κατηγορεί ευθέως τον δήμαρχος για “εγκληματικές ευθύνες”.

Ο κ. Καρατζάς ασκεί δριμεία κριτική για την απόφαση να γίνει το δημοτικό συμβούλιο “κεκλεισμένων των θυρών”, που ουσιαστικά οδήγησε στον αποκλεισμό των δημοτών αλλά κυρίως των ανθρώπων που κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους ή κάηκαν τα σπίτια τους.

Όλη η ανακοίνωση του κ. Καρατζά…

Ανεπάρκεια – Ευθυνοφοβία – Ανικανότητα: Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη διοίκηση του Δήμου Παλλήνης στον τρόπο που αντιμετώπισε την καταστροφική πυρκαγιά της 19ης Ιουλίου.

Ένα απαράδεκτο και απογοητευτικό Δημοτικό Συμβούλιο μακριά από τα βλέμματα και τις αντιδράσεις των συμπολιτών μας που έχασαν τις περιουσίες τους ή κινδύνεψαν να χάσουν ακόμα και τις ζωές τους, έλαβε χώρα στον Δήμο μας.

Η ανεπάρκεια του Δημάρχου Αθανάσιου Ζούτσου, οδήγησε αυτόν και τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Κωστή Σμέρο, να συγκαλέσουν ένα Δημοτικό Συμβούλιο, επί της ουσίας, «κεκλεισμένων των θυρών».

Μια παντελώς αντιδημοκρατική και καιροσκοπική ενέργεια, προκειμένου να αποφύγουν τον ουσιαστικό διάλογο – έλεγχο για την απόδοση ή την ανάληψη και των δικών τους ευθυνών για την καταστροφική πυρκαγιά.

Μια μεθόδευση, η οποία οδήγησε στον αποκλεισμό από την συμμετοχή στην συζήτηση, κυρίως των συνδημοτών μας εκείνων, τους οποίους αφορούσε σε μέγιστο βαθμό ο διάλογος αυτός. Όσους δηλαδή, τα σπίτια τους καταστράφηκαν μερικώς ή και ολικώς.

Τη δυνατότητα συμμετοχής μέσω διαδικτυακής σύνδεσης είχαν μέσα από τα χαλάσματα και τα ερείπια των σπιτιών τους, παράλληλα με τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και την καταστροφή των όποιων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών τους κύριε Σμέρο;

Δυστυχώς για εσάς, δεν τους προσφέρατε το ελάχιστο που τους οφείλατε. Να τους ακούσετε. Κρίμα, ίσως μαθαίνατε και κάτι χρήσιμο για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων.

Όσον αφορά το άρθρο 78 του Ν-4954/2022 της 9-7-2022 το οποίο επικαλεστήκατε, ενδεχομένως, να σας δίνει την ευχέρεια της επιλογής (και όχι υποχρέωσης) με μόνη προϋπόθεση όμως, να χρησιμοποιήσετε την κοινή λογική και όχι τη λογική τού… «κρύβομαι τώρα να περάσει η μπόρα, και ευελπιστώ να ξεχαστεί σύντομα το γεγονός».

Όσον αφορά τις εγκληματικές ευθύνες του κυρίου Ζούτσου, εντοπίζονται σε πληθώρα πράξεων και παραλείψεων, που λόγω ανικανότητας, άγνοιας και αδιαφορίας για τον Δήμο και τους πολίτες του, είχαν σαν αποτέλεσμα, το ιστορικό για την περιοχή μας τραγικό ρεκόρ καμένων ή κατεστραμμένων κτιρίων εγκαταστάσεων και σπιτιών.

Επιγραμματικά καταγγέλλουμε τα παρακάτω:

▶ 1. Την απουσία ύπαρξης Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας. Εάν δεν ξέρετε τι πρέπει να κάνετε κύριε Δήμαρχε θα σας το υποδείξουμε, αν και Κοινοτικός Σύμβουλος της «Παράταξής» σας και τον συγχαίρουμε γι’ αυτό, από τις 18-5-2022 έστω και μέσω ερωτήσεων, σας είχε καταθέσει έγκαιρα τα βήματα του σχεδιασμού.

▶ 2. Στο σύνολο του Δήμου, λειτουργούσε μία (1) μόνο υδροφόρα. Απλά τραγικό.

▶ 3. Από τα 100.000 οικόπεδα, κατά δήλωση του ιδίου του κυρίου Ζούτσου, εντός των ορίων του Δήμου Παλλήνης, ο επί 12 έτη Δήμαρχος, έχει αποστείλει μόλις 2.700 επιστολές προς τους ιδιοκτήτες. Πόσα από αυτά τα οικόπεδα καθάρισε ο Δήμος, πόσα πρόστιμα επέβαλε και πόσα εισέπραξε; Επίσης, γιατί δεν υπάρχει βάση δεδομένων των ιδιοκτητών αυτών, όντας Δήμαρχος της πόλης από το 2010;

▶ 4. Τα ακαθάριστα ρέματα, λειτούργησαν σαν «βραδύκαυστα φυτίλια» και μετέφεραν την φωτιά εντός των Δημοτικών Ενοτήτων της Ανθούσας του Γέρακα και της Παλλήνης. Η αιτιολόγηση από πλευράς Δημάρχου, ότι τα ρέματα καθαρίζονται ΜΟΝΟ με ευθύνη της Περιφέρειας, είναι ανυπόστατη και ψευδής. Μάθετε το νόμο, βρείτε τρόπο να παρέμβετε, ο οποίος τρόπος ΥΠΑΡΧΕΙ, μπείτε στο κόπο να ενημερωθείτε. Εάν νομίζετε ότι η Περιφέρεια έχει ευθύνες, προβείτε σε νομικές ενέργειες και εάν τις τεκμηριώσετε ορθά, θα τις συνυπογράψουμε μαζί σας. Αλλιώς, καλύτερα να σιωπήσετε και να μην ευτελίζετε το αξίωμα σας.

▶ 5. Μη επαρκής αριθμός πυροσβεστικών κρουνών, μη λειτουργικές πυροσβεστικές φωλιές, με τα λάστιχα να έχουν κλαπεί και πολλές εξ αυτών, να είναι κλειδωμένες. Εγκληματικό κατά την εξέλιξη της πυρκαγιάς.
▶ 6. Τα αντλιοστάσια ύδρευσης, έπαψαν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, λόγω διακοπής ρεύματος. Γιατί δεν είχε προβλέψει κανείς για την ύπαρξη γεννητριών από το 2010;

▶ 7. Η ανικανότητα και η αδιαφορία σας για την οργάνωση και τον εξοπλισμό του εθελοντικού κινήματος στον Δήμο μας, είναι εξοργιστική. Γνώστες της Πολιτικής Προστασίας και της Διαχείρισης Κρίσεων και Κινδύνων από φυσικά φαινόμενα αλλά και απλοί πολίτες που συνέδραμαν αποφασιστικά, τόσο στην πρόσφατη πυρκαγιά όσο και στον προηγούμενο χιονιά, βρίσκονται εκτός του πλαισίου. Όχι μόνο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, αλλά και της λογικής σας.

Τέλος, θεωρούμε απογοητευτικό που μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου από την Δ.Ε. Ανθούσας η οποία από τύχη γλίτωσε τη μεγαλύτερη καταστροφή, δεν πήραν τον λόγο να εκφράσουν την άποψη τους, προφανώς όλα ήταν καλώς καμωμένα. Αυτή η λογική που τους διέπει, τους καθιστά ανάξιους της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων.

Εν κατακλείδι

Στον Δήμο Παλλήνης, διετελέσθει ένα επαχθές έγκλημα. Έχουμε χρέος να αναζητήσουμε τις ευθύνες και να απαιτήσουμε την παραδειγματική τιμωρία των πραγματικών ενόχων.

Όπου υπάρχουν, απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Και μπορεί αυτές τις ώρες να προέχει η άμεση ανακούφιση και αποκατάσταση των ζημιών των πληγέντων, όμως οι κάτοικοι της Ανθούσας του Γέρακα και της Παλλήνης, δεν θα πρέπει να βιώσουν ποτέ ξανά, παρόμοιες καταστάσεις.

Θεωρούμε απαραίτητο να ευχαριστήσουμε την πυροσβεστική, την αστυνομία, του υπαλλήλους του Δήμου μας, τους εθελοντές, αλλά και τους απλούς συμπολίτες μας, για την αυτοθυσία και την αυταπάρνησή τους, στην προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Κλείνοντας, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες της πόλης μας ότι, σε ό, τι περνάει από το δικό μας χέρι, θα σταθούμε δίπλα τους και θα τους συμπαρασταθούμε με κάθε τρόπο.

Γεώργιος Καρατζάς
Επικεφαλής της Παράταξης «Πόλεις για να ζεις».

Διαβάστε ακόμη:

Προσοχή σας μαδάνε! Το… κόλπο με τα πιτσιρίκια που κλέβουν ανυποψίαστους οδηγούς – Που στήνουν παγίδες

Μεταμεσονύχτιος συναγερμός στη Νέα Μάκρη! Φόβος για…

Η ιστορία του Θάνου από τη Νέα Μάκρη που συγκλόνισε όλο το πανελλήνιο (βίντεο)

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *