19/04/2024 3:35 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ζαν – Ζακ Λεσουέρ: “Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που έχω ζήσει στο Πάρκο”

"Ξέρετε τα πρωτόκολλα διαφυγής δεν τα έχω γράψει εγώ, ακολουθούμε προδιαγραφές διεθνείς”


Για την “πιο δύσκολη στιγμή που έχει ζήσει στο Πάρκο” μίλησε ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα, ο Ζαν – Ζακ Λεσουέρ. Αναφερόμενος στο “τραγικό” όπως χαρακτήρισε συμβάν με τον Μπαζού τόνισε πως “το πρωτόκολλο ορθά ενεργοποιήθηκε, αλλά το αποτέλεσμα ήταν τραγικό”.

Το γραφείο του Ζαν – Ζακ Λεσουέρ είναι σαν ένας μικρός ζωολογικός κήπος μέσα στο μεγάλο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. εκτός από τη Ρόζα, ένα χρυσαφί ποιμενικό που πηγαινοέρχεται μαζεύοντας χάδια, κάθε επιφάνεια είναι καλυμμένη με απεικονίσεις ζώων… γράφει η δημοσιογράφος από την εφημερίδα “Τα Νέα” που του πήρε την συνέντευξη.

Στους τοίχους ζωγραφιές με άγρια είδη. Στα έπιπλα φωτογραφίες με ξωτικά πουλιά και εικόνες του ιδρυτή του πάρκου από ξεχωριστές στιγμές, όπως τα 2004 όταν γεννήθηκαν τα 2 πρώτα αρκουδάκια που χάριν της συγκυρίας των ολυμπιακών αγώνων, βαφτίστηκαν Φοίβος και Αθηνά.

Ακόμα και τα πρες παπιέ που συγκρατούν από τη δίνη του αέρα τα διάφορα έγγραφα έχουν τη μορφή κάποιου ζώου, ενώ στο ντέσκτοπ του υπολογιστή του φιγουράρει η Λολίτα, ένας γίββωνας, που όσο ζούσε μάλλον πρόλαβε να συνδεθεί μαζί του για πάντα.

Μοιραία η συζήτηση ξεκινά από το Μπαζού τον άτυχο χιμπατζή που παραβίασε την ηλεκτρική περίφραξη, το έσκασε εκτός πάρκου και θανατώθηκε έπειτα από την ενεργοποίηση, όπως λέει ο ιδρυτής του πάρκου, του σχετικού πρωτοκόλλου για διαφυγή επικίνδυνων ζώων της κόκκινης κατηγορίας, στην οποία εντάσσονται και άλλα είδη, όπως λιοντάρια, πούμα, ελέφαντες, αρκούδες.

“Εκείνη την ημέρα ήμουν εκτός Αθηνών, ειδοποιήθηκα γύρω στις 10 το πρωί, ένα τέταρτο περίπου μετά το συμβάν και αφού είχε ξεκινήσει η διαδικασία για τον περιορισμό του κινδύνου. Τρελάθηκα γιατί μια διαφυγή χιμπατζή δεν είναι κάτι απλό, είναι ένα πολύ επικίνδυνο ζώο, έχει 4 φορές τη δύναμη του ανθρώπου, είναι τελείως απρόβλεπτο και το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό είναι η προστασία επισκεπτών και φροντιστών. Ευτυχώς είχε μόνο 20 άτομα μέσα.

Το πρωτόκολλο για τη διαφυγή ζώου ενεργοποιήθηκε αμέσως, οι επισκέπτες πέρασαν σε ασφαλές σημείο, η είσοδος του πάρκου έκλεισε για να μην βγει το ζώο που παρόλα αυτά βγήκε, γιατί είναι χιμπατζής και σκαρφάλωσε.

Ενδεχομένως εντός του πάρκου να ήταν πιο εύκολο να τον ναρκώσουμε. Παρακολουθούσα τηλεφωνικώς για περίπου 20 λεπτά, το πρωτόκολλο ορθά ενεργοποιήθηκε, αλλά το αποτέλεσμα ήταν τραγικό”, περιγράφει και συνεχίζει:

“Υπάρχουν διάφορα επίπεδα μέχρι να φτάσεις στην απόφαση. Είναι το ζώο ήρεμο ή όχι, υπάρχει τρόπος να το καθοδηγήσεις πίσω στο χώρο; Ο Μπαζού είχε βγει εκτός, έγιναν προσπάθειες να περιοριστεί στο πλάι”, λέει δείχνοντας την πορεία του χιμπατζή σε μια μεγάλη κάτοψη του πάρκου.

“Εκεί έτρεξε άγρια προς το αμάξι της ομάδας κρούσης και δεν υπήρχε τρόπος άλλος παρά να το θανατώσουμε. Ξέρετε τα πρωτόκολλα διαφυγής δεν τα έχω γράψει εγώ, ακολουθούμε προδιαγραφές διεθνείς” συνεχίζει εξηγώντας ότι η νεκροψία ολοκληρώθηκε και ακολουθεί η καύση.

Διαβάστε ακόμη:

Καταγγελία για περίεργες “συνδιαλλαγές”! Πετάνε πάνω από τη Ραφήνα και όχι από την Αρτέμιδα

Τραγικό! Ο αγνοούμενος βρέθηκε νεκρός σε γκρεμό στο Πόρτο Ράφτη – Τι συνέβη…

Δώστε την προσοχή σας! Διαρρήκτες κόβουν βόλτες στις γειτονιές και “χτυπάνε” σπίτια και μαγαζιά

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *