Search
Close this search box.

Που βαδίζει πολιτικά ο Δήμος Αρτέμιδας-Σπάτων; Χαμένοι και κερδισμένοι

Αν δημιουργηθεί ο «Τρίτος Εκλογικός Πόλος», οι εκλογές να παιχτούν μεταξύ του Τρίτου Πόλου και του νυν δημάρχου


Δεκαπέντε περίπου μήνες προ των επόμενων δημοτικών εκλογών, ας δούμε πως είναι σήμερα διαμορφωμένο το πολιτικό κλίμα στις δημοτικές παρατάξεις, του δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος… Οι χαμένοι, οι κερδισμένοι και ο… αουτσάϊντερ!

Καταρχήν να θυμηθούμε πως καταγράφηκαν οι προτιμήσεις των δημοτών στις εκλογές του 2019.

Συμμετείχαν έξι παρατάξεις: «Στοχεύουμε Μαζί» με αρχηγό τον νυν δήμαρχο κ. Δημ. Μάρκου ο οποίος στον α’ γύρο των εκλογών, συγκέντρωσε το 43,07% των ψήφων. Εξελέγη δήμαρχος στον β’ γύρο συγκεντρώνοντας το 51,32%. Παίρνοντας 14 έδρες από τις 33 που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο

Η κυριότερη αντίπαλος στη παράταξη του κ. Μάρκου, ήταν η παράταξη «ΑΝΑΣΣΑ», με αρχηγό την κ. ‘Αννα Ραφτόπουλου στον πρώτο γύρο των εκλογών συγκέντρωσε το 41,62% ενώ στο β’ γύρο ανέβηκε σε ποσοστά 7 και πλέον μονάδες, φθάνοντας το 48,68. Όπως και η παράταξη «Στοχεύουμε Μαζί» έλαβε 14 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τρίτη παράταξη αναδείχθηκε η «Προοδευτική Συμμαχία» με επικεφαλής το κ. Φίλιππο Αργυρό λαμβάνοντας το 5,80% των ψηφοφόρων του Δήμου. Η παράταξη υποστηριζόταν από το πολιτικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε 2 έδρες.

Τέταρτη παράταξη αναδείχθηκε η «Λαϊκή Συσπείρωση» με αρχηγό τον κ. Νίκο Δάρδαλη, συγκεντρώνοντας ποσοστό 4,90 των ψηφοφόρων και παίρνοντας 2 έδρες στο ΔΣ. Η παράταξη αυτή απηχεί την ιδεολογία του ΚΚΕ.

Πέμπτη δημοτική παράταξη αναδείχθηκε η «Πορεία Ενωτική», αρχηγό τον κ. Χαράλαμπο Στρατίκη, συγκεντρώνοντας 3.30% των ψηφισάντων και πήρε 1 έδρα στο ΔΣ.

Ακόμα συμμετείχε στις εκλογές η «Αξιόπιστη Λύση», με αρχηγό το κ. Χρήστο Ποθουλάκη, συγκεντρώνοντας μόνο το 1,32%. Φυσικά δεν πήρε καμία έδρα εκ των 33 που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού το όριο εκλογής ήταν να πάρει η παράταξη το 3%.

Ενώ αυτή ήταν η εικόνα την επόμενη ημέρα των εκλογών. Σήμερα τα πράγματα έχουν άρδην αλλάξει. Η διοικούσα παράταξη του κ. Μάρκου, δεν έχει προβεί σε ΚΑΝΕΝΑ σημαντικό έργο που να αλλάξει την εικόνα του δήμου και να βελτιώσει τη διαβίωση των δημοτών.

Αντίθετα φρόντισε με μελέτες, που άγνωστο πότε και αν ποτέ ολοκληρωθούν και με απευθείας αναθέσεις έργων, να ενισχυθούν πολιτικοί φίλοι του και να συσταθεί, κατόπιν κυβερνητικής εντολής, μια αναπτυξιακή εταιρεία μεταξύ των τεσσάρων δήμων, Σπάτων-Αρτέμιδος, Κορωπί, Μαρκόπουλο και Παιανία.

Σε αυτή τη νέα ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΉ τοποθετήθηκε ως πρόεδρος ο συγγενής του κ. Δημήτρη Μάρκου και πρώην Νομάρχης κ. Λεωνίδας Κουρής. Επίσης, ως Γενικό Γραμματέα του δήμου διόρισε τον πρώην δήμαρχο Σπάτων κ. Αθανάσιο Τούντα.

Δυστυχώς οι κυβερνήσεις δεν μαθαίνουνε από τα λάθη τους, ή, έχουν χρήματα για «πέταμα». Αναφέρομαι σε μια παρόμοια αναπτυξιακή, δημιουργήθηκε το 2006 και έκλεισε, αφήνοντας χρέος πλέον των 100.000 Ευρώ;
Ακούγεται ότι για τους διορισμούς ο κ. Μάρκου υπέκυψε σε κομματικές πιέσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Παρότι βρίσκεται 7 και πλέον χρόνια στη διοίκηση του δήμου, οι δρόμοι ήταν και παραμένουν γεμάτοι λακκούβες, με ελλιπή φωτισμό, τα πεζοδρόμια ανύπαρκτα, χιλιάδες τα παράπονα των δημοτών, ότι οι υπηρεσίες του δήμου υπολειτουργούν. Επίσης, η αυθαιρεσία των ημετέρων ανθίζει, τα σχολεία λειτουργούν σε κοντέινερ… κ.λ.π. Γενικά ο νυν δήμαρχος, όλα αυτά τα χρόνια εφήρμοσε μια μικροπολιτική που σκοπό και στόχο είχε την επανεκλογή αυτού και κάποιων των συνεργατών του και όχι την ανάπτυξη των δύο πόλεών.

Λόγω του ότι μειοψηφούσε στο Δημοτικό συμβούλιο 14 υπέρ, έναντι 19 της αντιπολίτευσης κατάφερε κι έπεισε τρία (3) εκλεγμένα στελέχη της αντιπολίτευσης, οι κ. κ. Δήμητρα Αναγνωστοπούλου, Αθηνά Λύτρα και Βαγγέλης Τσέπας, να ανεξαρτητοποιηθούν από τη παράταξη ΑΝΑΣΣΑ και στις ψηφοφορίες, να τίθενται υπέρ των προτάσεων της διοίκησης κι έτσι να αποκτήσει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δυστυχώς η πλειοψηφία φανέρωσε τον πολιτικό του χαρακτήρα, αντιδρώντας στις συνεδριάσεις πολιτικά κακότροπα και με αλαζονικό ύφος προς τους αντιπολιτευόμενους δημ. Συμβούλους.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, παρόλη την εκλογική δυναμική που απέκτησε, επί πλέον κατάφερε και πήρε τη πλειοψηφία και στα δύο Τοπικά Συμβούλια, Σπάτων και Αρτέμιδος, δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος της… αντιπολίτευσης. Καθ’ όλη τη τριετή διάρκεια της θητείας ως αξιωματική αντιπολίτευση έστρεφε τα πυρά της ΜΟΝΟ στο δήμαρχο, αγνοώντας να πάρει θέση στα προβλήματα των δημοτών, που έθεσαν τα υπόλοιπα μέλη της αντιπολίτευσης, μήπως θίξει τα συμφέροντα ψηφοφόρων της.

Με αποτέλεσμα πολιτικά να έχει καταρρεύσει στις προτιμήσεις των δημοτών. Πρόσφατα, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χαράλαμπος Στρατίκης, παρουσίασε δημοσκόπηση που παρουσίαζε την παράταξη ΑΝΑΣΣΑ να μην συγκεντρώνει ούτε το 20% των ψηφοφόρων του Δήμου. Η αρχηγός της παράταξης μάταια προσπάθησε να τη διαψεύσει χωρίς να παρουσιάσει κανένα αριθμητικό στοιχείο. Και όπως ακούγεται, πολιτικά στελέχη της παράταξης, «οδεύουν» προς άλλες παρατάξεις, ή θα παραμείνουν ανενεργά στις επόμενες δημοτικής εκλογές.

Η κύρια και εποικοδομητική αντιπολίτευση ασκήθηκε από τις παρατάξεις «Προοδευτική Συμμαχία» με επικεφαλής το κ. Φίλιππο Αργυρό και τη παράταξη η «Πορεία Ενωτική», αρχηγό τον κ. Χαράλαμπο Στρατίκη. Οι αρχηγοί αυτών των παρατάξεων ενώ αναφερόντουσαν στα δισεπίλυτα προβλήματα των δημοτών, δεν δίσταζαν να ψηφίσουν και να συμπαρασταθούν σε κάθε έργο και καινοτομία υπέρ των δημοτών που κατέθετε η διοίκηση.

Τέλος με πολύ λίγα λόγια θα αναφερθώ στη «Λαϊκή Συσπείρωση» με αρχηγό τον κ. Νίκο Δάρδαλη. Όπως είναι γνωστό η παράταξη αυτή απηχεί τις ιδέες και τη νοοτροπία του ΚΚΕ. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας της επικεντρωνόταν στο γνωστό «τροπάριο» της κομμουνιστικής θεωρίας «όλα στο λαό», χωρίς να μας εξηγεί το από πού και το πώς.
Το οικονομικό και ο νέος εκλογικός νόμος συνθέτουν το αποτρεπτικό συμμετοχής νέων παρατάξεων. Ο νέος νόμος επιτρέπει σε όποιον πάρει το 43% των ψήφων από τη πρώτη Κυριακή να κατακτήσει τη δημαρχία και 17 έδρες από τις 29 του Δημ. Συμβουλίου.

Η κάθε δημοτική παράταξη στο Δήμο-Σπάτων –Αρτέμιδος, μαζί με τα τοπικά συμβούλια, (11 Αρτέμιδα και 11 Σπάτα και το ελάχιστο 29 μέλη για το ΔΣ), δια νόμου, πρέπει να έχει το λιγότερο 51 υποψηφίους.

Η κάλυψη των προεκλογικών εξόδων, είθισται, να τα καλύπτει ο αρχηγός παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος. Τα έξοδα με τους μετριότατους υπολογισμούς για να διεκδικήσεις δημαρχία με κάποιες αξιώσεις, ίσως ξεπερνούν τις, 40.000 ευρώ. Ενώ για μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο αρκούν τα μισά.

Υποθέτουμε ότι διεκδικητές της επόμενης δημαρχίας θα είναι οι ίδιοι, ίσως όμως λιγότεροι λόγω συγχωνεύσεων που μπορεί να υπάρξουν για τη δημιουργία Τρίτου Εκλογικού Πόλου που κατ’ ανάγκη πρέπει να δημιουργηθεί για να νικηθεί η αβελτηρία και οι μηδαμινοί στόχοι ανάπτυξης από τους ίδιους και ίδιους που συνεχώς την τελευταία εικοσαετία εναλλάσσονται στη διοίκηση του δήμου.

Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των δημοτικών και το αποτέλεσμά τους, αν και ελάχιστα επηρεάζει τη σχέση των δημοτών με τους τοπικούς διεκδικητές των δημοτικών αξιωμάτων, δεν πρέπει εντελώς να αγνοήσουμε το αποτέλεσμα τους.

“Scripta manent» τα γραπτά μένουν. Προβλέπω, αν δημιουργηθεί ο «Τρίτος Εκλογικός Πόλος», οι εκλογές να παιχτούν μεταξύ του Τρίτου Πόλου και του νυν δημάρχου. Κάθε άλλη παράταξη ελάχιστες έως μηδαμινές ελπίδες έχει να διεκδικήσει τη δημαρχία.

Δημήτρης Πνευματικάτος

Διαβάστε ακόμη:

Πολλά τα κρούσματα – Στην παραλία του Θορικού σπάνε αυτοκίνητα και βουτάνε τσάντες

Χαμός στο Αυλάκι! “Ούτε στη Μύκονο τόσα λεφτά για είσοδο σε δημοτική πλαζ”

“Mας έχουν ρημάξει στις κλοπές στην Αρτέμιδα”

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *