24/04/2024 8:00 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κρίμα! Ποια ιστορική ταβέρνα έβαλε λουκέτο μετά από 74 χρόνια στην Καμάριζα;

Αυτό το μαγαζί ­ λέει ο Νίκος Σφύρλας ­ ήταν για μας η ίδια μας η ζωή.


Μία από τις πιο γνωστές και ιστορικές ταβέρνες στην περιοχή Καμάριζα του Δήμου Λαυρεεωτικής έβαλε λουκέτο μετά από 74 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας. Πρόκειται για την ταβέρνα “Σφύρλας” και ο ιδιοκτήτης του ανακοίνωσε σήμερα πως τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση τον αναγκάζουν να κλείσει την ταβέρνα. Αυτά είναι τα προβλήματα της κρίσης, του κορονοϊού και της οικονομικής κατάστασης., δυστυχώς…

Στην ανακοίνωση του ο κ. Νίκος Σφύρλας, αναφέρει τα εξής…

“Μετα απο 74 χρονια λειτουργίας από την εποχη του πατερα μου Γιάννη της Μανας μας Αννας της Αδελφής του πατερα μου Τουλας του Αδελφου μου Λαμπρου, κατω απο τα αξεπεραστα προβληματα που δεν μπορεσα να τα ξεπερασω αναγκαζομαι να την κλεισω πιστευοντας οτι και παλι μαζι θα τα ξαναπουμε

Ευχαριστω ολους τους φιλους πελάτες που με παθος και Αγαπη υποστηρζαν την <<Ταβερνα μας>> καθως προσεφερε Σεβασμο Αγαπη θαλπωρη, Ηρεμια περιποιηση Ποιοτητα Ιστορια Διασκεδαση με μουσικες βραδιες με πανηγυρια με αξιολογους καλλιτέχνες

Θα ειμαι κοντα σας για συμβουλες και προτασεις Ιστοριες γυρω απο την Εστιαση

Και παλι Εχαριστω με Σεβασμο στην Ιστορια

Νικος Σφύρλας”

Ποια ήταν η ιστορική ταβέρνα “Σφύρλας”

Για να πάρετε μια γεύση τι εστί ταβέρνα “Σφύρλας”, διαβάζουμε κριτική από τα nea.gr: Αυλή καταπράσινη, με λουλούδια, μέσα στο πευκοδάσος του Αγίου Κωνσταντίνου (Καμάριζας) του Λαυρίου. Συναυλία από καρδερίνες, φλώρους και άλλα πουλιά. Απόβραδο με ρετσίνα και ζεστό ψωμί πάνω στο τραπέζι. Και στην άλλη καρέκλα, πλάι μου, ο Νίκος Σφύρλας, ιδιοκτήτης της ομώνυμης λαϊκής ταβέρνας, που έχει συμπληρώσει 50 και βάλε χρόνια γόνιμης λειτουργίας στον ίδιο χώρο.

Η ταβέρνα του Νίκου Σφύρλα είναι κληρονομιά από τον πατέρα του Γιάννη και τη μητέρα του Άννα, που δεν ζουν πια. Αυτό το μαγαζί ­ λέει ο Νίκος Σφύρλας ­ ήταν για μας η ίδια μας η ζωή.

Η Κατοχή βρήκε τον Γιάννη Σφύρλα αξιωματικό της Αστυνομίας Πόλεων, ο οποίος όμως προσχώρησε στον ΕΛ.ΑΣ., πήρε μέρος στην αντίσταση και μετά είχε όλα τα γνωστά επακόλουθα. Φυλακίστηκε, εξορίστηκε, κυνηγήθηκε. Το 1948 κατάφερε ν’ ανοίξει το μαγαζί για να τα βγάλει πέρα και να βοηθήσει τους συγγενείς του.

Σήμερα ο Νίκος Σφύρλας διατηρεί την ταβέρνα με αναλλοίωτες γεύσεις και κρατάει την παραδοσιακή κουζίνα. Ικανοποιεί όμως παράλληλα και ένα δικό του, προσωπικό πάθος. Μέσα στην αίθουσα έχει στήσει ένα μικρό μουσείο με συλλογές από μεταλλεύματα της περιοχής Λαυρίου, όπως: αζουρίτη, αραγωνίτη, σερπιερίτη, ενώ πλάι σ’ αυτά εκτίθενται και βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι μεταλλωρύχοι: αερόσφυρα, μακάπια, μπιστολέτα, λάμπες ασετιλίνης.

Υπάρχουν ακόμη γκραβούρες και παλιές φωτογραφίες που δείχνουν την ιστορία της περιοχής. Ο Νίκος Σφύρλας θυμάται ακόμη τους μεταλλωρύχους στις μεγάλες απεργίες πείνας του 1962, που κράτησαν 42 ημέρες και νύχτες, όταν μικρό παιδί
κατέβαινε στις στοές και τους πήγαινε νερό και στραγάλια.

Αν τα ιστορικά στοιχεία για την ταβέρνα του Σφύρλα είναι πολλά, το ίδιο συμβαίνει με τις γεύσεις και τα μενού που ετοιμάζει η παραδοσιακή κουζίνα.

  • Λαϊκή «ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ ΣΦΥΡΛΑ», 5ο χιλιόμετρο Αναβρύτων – Λαυρίου (και αντίστροφα). Άγιος Κωνσταντίνος (Καμάριζα) Λαυρίου. Τηλ. 02920-24.775 και 22.374. Ανοιχτά κάθε βράδυ. Κυριακές και γιορτές από το μεσημέρι.

Διαβάστε ακόμη:

Οι “χρυσές” ξαπλώστρες είναι εδώ…

“Γαλλικά” και απρέπειες στο Λεωφορείο της Γραμμής 319, στα Σπάτα!

Σοκ: Βιασμός γυναίκας στον Μαραθώνα!!!

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

1 σκέψη για το “Κρίμα! Ποια ιστορική ταβέρνα έβαλε λουκέτο μετά από 74 χρόνια στην Καμάριζα;”

  1. Έλενα Αλβερτη

    Η ταβέρνα έκλεισε δυστυχώς, αλλά όχι λόγω της κρίσης ή του κορωνοιού όπως γράφετε.
    Έκλεισε διότι υπάρχουν ιδιοκτησιακά ανεπίλυτα θέματα μεταξύ των ιδιοκτητών της και των κληρονόμων αυτών.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *