23/04/2024 12:43 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Παλλήνη: Συγκέντρωση για νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική

Τα Κέντρα Υγείας σε πολλές περιπτώσεις μετατράπηκαν σε εμβολιαστικά κέντρα και κέντρα διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ


«Δημόσιο Νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής. Η θέση του ΚΚΕ» ήταν το επίκαιρο θέμα της σύσκεψης που πραγματοποίησε η Τομεακή Επιτροπή Μεσογείων και Λαυρεωτικής του ΚΚΕ πραγματοποίησε σύσκεψη με μαζικούς φορείς την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη στο Δημαρχείο της Παλλήνης.

Ομιλητής στην σύσκεψη ήταν ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΚΚΕ ο όποιος σημείωσε πως ο βασικός στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας δεν είναι μόνο η ανάδειξη της ανάγκης δημιουργίας νοσοκομείου αλλά και να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα στη διεκδίκηση, στο συντονισμό της δράσης και στην πραγματοποίηση συγκεκριμένων πρακτικών ενεργειών σε αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, σημείωσε:
Η απουσία ενός Γενικού Δημόσιου Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, μια περιοχή που εκτείνεται από το Λαύριο και τη Σαρωνίδα, μέχρι τον Ωρωπό, όπως και η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι άλλες δημόσιες δομές, ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είναι ίσως το πιο κραυγαλέο παράδειγμα των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν στην Ανατολική Αττική σε κρίσιμες υποδομές που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες.(…)

Η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν αντιστοιχεί με την αναβάθμιση της ζωής του λαού
Κι όμως η Ανατολική Αττική τα προηγούμενα τουλάχιστον 20 χρόνια γνώρισε μια τεράστια ανάπτυξη, με τα λεγόμενα μεγάλα έργα (αεροδρόμιο, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι), με επενδύσεις, με βιομηχανικές και τουριστικές ζώνες και με υπαρκτά τα σχέδια για την παραπέρα επέκτασή τους.

Αυτή η ανάπτυξη, όπως ήταν λογικό συμπαρέσυρε προς τα πάνω τον πληθυσμό στην ευρύτερη περιοχή -μια πληθυσμιακή έκρηξη- με την αύξηση των μόνιμων κατοίκων, με την αύξηση των εργαζομένων που είτε εργάζονται είτε μετακινούνται στην περιοχή, αλλά και με την αύξηση της δευτερεύουσας εξοχικής κατοικίας, που ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σχεδόν διπλασιάζει τον πληθυσμό στην Ανατολική Αττική.

Αντί λοιπόν αυτή η ανάπτυξη να αντιστοιχηθεί με βασικές υποδομές και έργα που αφορούν τις ζωτικές λαϊκές ανάγκες, στην υγεία, την παιδεία, τις μεταφορές κ.ο.κ., σε πολλές περιπτώσεις – ειδικά στον τομέα της υγείας – σημειώθηκε και υποχώρηση οξύνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη ασφυκτική κατάσταση.

Για παράδειγμα, σημειώθηκε υποχώρηση με τη δραματική υποστελέχωση και υποβάθμιση των 8 Κέντρων Υγείας της περιοχής, που σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε και στην αναστολή της 24ωρης λειτουργίας τους, όπως συνέβη πριν μερικά χρόνια για το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης.

Σημειώθηκε υποχώρηση, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, με το γεγονός ότι αυτά τα Κέντρα Υγείας σε πολλές περιπτώσεις μετατράπηκαν σε εμβολιαστικά κέντρα και κέντρα διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ χωρίς να μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά καμία άλλη υπηρεσία.(…)

Αν κάτι αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω είναι το γεγονός ότι η περιβόητη οικονομική ανάπτυξη στο πλαίσιο του σημερινού συστήματος και των προτεραιοτήτων που αυτό έχει, με βάση το κέρδος, δεν σημαίνει και αναβάθμιση της ζωής του λαού. Αντίθετα σημαίνει υποβάθμιση κι υπονόμευση. Για παράδειγμα η ανάπτυξη των ιδιωτικών δομών υγείας, που έχουν ξεφυτρώσει σαν τα μανιτάρια και στην περιοχή μας και οι οποίες έκαναν χρυσές δουλειές μέσα στην πανδημία, στηρίχθηκε πάνω στα κενά και τις ελλείψεις του δημόσιου τομέα.(…)

Επιτακτική κι άμεση ανάγκη δημιουργία Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής

Σήμερα λοιπόν τίθεται ως επιτακτική κι άμεση ανάγκη η δημιουργία Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής, μαζί με την ταυτόχρονη βελτίωση κι αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας της περιοχής.

Διαφορετικά είναι αδύνατον να καλυφθούν οι ανάγκες σε φροντίδα, περίθαλψη, νοσηλεία μιας τεράστιας γεωγραφικά περιοχής, που περιλαμβάνει 13 μεγάλους δήμους, πάνω από μισό εκατομμύριο κατοίκους, το βασικό διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, 2 μεγάλα λιμάνια και βιομηχανικές ζώνες με εκατοντάδες εργασιακούς χώρους, αγροτικές περιοχές και χωριά, περιοχές που διαβιούν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.

Αρκεί να σκεφτούμε ότι σε περίπτωση ενός επείγοντος περιστατικού π.χ. στο Λαύριο, η πιο κοντινή νοσοκομειακή μονάδα είναι το Νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς στο Χολαργό, που βρίσκεται 55 χιλιόμετρα μακρυά. Η αρκεί να θυμηθούμε τους εγκαυματίες στο Μάτι οι οποίοι, μετά την πυρκαγιά, στέλνονταν στο Θριάσιο Νοσοκομείο Ελευσίνας, δηλαδή στην άλλη άκρη της Αττικής.

Φυσικά από μόνη της η δημιουργία νοσοκομείου δεν αρκεί, αν δεν στηριχθεί αποφασιστικά η ΠΦΥ, κυρίως τα Κέντρα Υγείας, για να συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού στα ζητήματα της υγείας. Αν δεν γίνει αυτό, απλά τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Η ΠΦΥ περιλαμβάνει υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, Ιατρικής της Εργασίας και προστασίας και πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου, Σχολικής Υγείας, οδοντιατρικής φροντίδας και περίθαλψης, υπηρεσίες παρακολούθησης και ολόπλευρης στήριξης των χρονίως πασχόντων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των οικογενειών τους και υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλείας, κινητές μονάδες πρώτων βοηθειών και σύστημα διακομιδών. Τα ΚΥ είναι πλήρως στελεχωμένα με όλες τις απαραίτητες ιατρικές και άλλες επιστημονικές ειδικότητες, ιδιαίτερα εκείνες που σχετίζονται με την πρόληψη. Είναι χωροταξικά κατανεμημένα, έτσι ώστε να καλύπτουν με επάρκεια όλη τη χώρα, ανάλογα με τις γεωγραφικές, κοινωνικές, δημογραφικές, επιδημιολογικές και συγκοινωνιακές συνθήκες.(…)

Το ΚΚΕ στηρίζει το δίκαιο αίτημα που έχουν προκλητικά αγνοήσει όλες οι κυβερνήσεις

Το ΚΚΕ, πέρα από τις πρωτοβουλίες, που έχει πάρει αυτά τα χρόνια, στηρίζει τις διεκδικήσεις των μαζικών φορέων της περιοχής για το ζήτημα της Υγείας. Οπως είναι οι ενέργειες του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου κι Ανατολικής Αττικής, όπως ήταν οι ενέργειες δεκάδων άλλων σωματείων, συλλόγων, της ΟΓΕ, των σωματείων συνταξιούχων, ιδιαίτερα μέσα σε αυτά τα χρόνια της πανδημίας, που ανέδειξαν τόσο την αναγκαιότητα δημιουργίας Δημόσιου Νοσοκομείου, όσο και την ανάγκη ταυτόχρονης βελτίωσης και αναβάθμισης των ΚΥ της περιοχής.

Το διαχρονικό αυτό αίτημα αγνοήθηκε προκλητικά από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν. Οταν είναι στην αντιπολίτευση υπερθεματίζουν για την ανάγκη δημιουργίας νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική κι όταν γίνονται κυβέρνηση όχι μόνο το ξεχνάνε, αλλά κι υλοποιούν την ίδια πολιτική που αποψιλώνει, υποχρηματοδοτεί, υπονομεύει κι αυτές τις ελάχιστες δημόσιες δομές υγείας που υπάρχουν στην περιοχή.(…)

Τώρα τελευταία κι ελέω προεκλογικής περιόδου, διάφοροι κυβερνητικοί βουλευτές, ανασύρουν ξανά το ζήτημα της δημιουργίας νοσοκομείου. Βεβαίως εδώ έχει πολλούς λάκους η φάβα.

Κατ’ αρχάς δε μιλάνε καν για δημόσιο νοσοκομείο, αλλά για ένα νοσοκομείο με τη σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, που θα λειτουργεί ως επιχείρηση.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ακόμη κι αν προχωρήσουν κάποια τέτοια σχέδια, θα είναι απολύτως ενταγμένα στην πολιτική της κυβέρνησης για το νέο ΕΣΥ και τον νέο υγειονομικό χάρτη που προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων κι άλλων μονάδων, περαιτέρω εμπορευματοποίηση, ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της ΠΦΥ και των Κέντρων Υγείας (ήδη προχωράει η μετακίνηση προσωπικού από τα ΚΥ στα νοσοκομεία), με τα Κέντρα Υγείας απλά να προσφέρουν κάποιες στοιχειώδεις κι υποτυπώδεις υπηρεσίες.

Βλέπετε αυτές τις ημέρες το χάος που έχει προκληθεί με τον λεγόμενο προσωπικό γιατρό, που ο κόσμος ψάχνει για προσωπικό γιατρό – επι ποινή προσαυξήσεων σε εξετάσεις και φάρμακα – και προσωπικό γιατρό δεν βρίσκει.

Πλαίσιο αιτημάτων για την αναβάθμιση της υγείας στην Ανατολική Αττική

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του Γ. Γκίοκας αναφέρθηκε στο συνολικό πλαίσιο του Κόμματος για την αναβάθμιση της υγείας στην Ανατολική Αττική όπου ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνονται η δημιουργία Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική με ευθύνη του κράτους και καμία ανάμειξη ιδιωτών. Η ενίσχυση με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού των Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής και να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση, η δημιουργία νέου στην Παλλήνη.Δημιουργία σταθμών του ΕΚΑΒ σε κάθε δήμο της περιοχής.Ειδικότερα για το χώρο του αεροδρομίου του Ελ. Βενιζέλος να δημιουργηθεί με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους μονάδα ΠΦΥ και να ενισχυθεί ο υπάρχων σταθμός του ΕΚΑΒ.

Αντίστοιχα να υπάρχουν μονάδες του ΕΚΑΒ και ιατρικά κλιμάκια σε μόνιμη βάση στα Λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας.Ειδική μέριμνα για τις βιομηχανικές ζώνες της περιοχής με γιατρούς εργασίας και αναβάθμιση του ΚΥ Κορωπίου ώστε να μπορεί να παράσχει βοήθεια σε μικρής κλίμακας βιομηχανικά ατυχήματα,με τα μεγαλύτερα να αντιμετωπίζονται από το δημιουργηθέντα ΓΝ.Τέλος για τους πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες με ευθύνη του ΚΥ Νέας Μάκρης ύπαρξη ειδικού κλιμακίου για την ιατρική παρακολούθηση των χιλιάδων εργατών γης της περιοχής όπως και μόνιμα κλιμάκια ιατρών και νοσηλευτών όλων των απαραίτητων βασικών ειδικοτήτων στις προσφυγικές δομές της Ανατολικής Αττικής.

Δεκάδες μαζικοί φορείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα

Στην σύσκεψη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από δεκάδες συλλόγους, σωματεία, συνδικάτα, μαζικούς φορείς της Ανατολικής Αττικής.Ενδεικτικά αντιπροσωπεία του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, από το σωματείο Ιδιωτικών υπαλλήλων, το σωματείο συνταξιούχων Αρτέμιδας, σωματείο συνταξιούχων Μεσογείων και Αγίας Παρασκευής, από το σύλλογο επαγγελματιών και εμπόρων Λαυρεωτικής “ΕΡΜΗΣ”, εκλεγμένοι από την Ενωση Γονέων Παλλήνης – Γέρακα , Αρτέμιδας – Σπάτων, από τα παραρτήματα του ΕΣΥΝ Μεσογείων και Νέας Μάκρης, από τον εξωραϊστικό σύλλογο Ανθούσας, εκπρόσωποι από ομάδες γυναικών της ΟΓΕ στην Ανατολική Αττική όπως και εκπρόσωποι από άλλους φορείς της περιοχής.

Παρέμβαση έγινε από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Μάη Μέντη ο οποίος επισήμανε τις επιπτώσεις που βιώνουν οι εργαζόμενοι της Ανατολικής Αττικής από την έλλειψη Δημοσίου Νοσοκομείου. Εφερε παραδείγματα από θανάτους εργαζομένων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε νοσοκομείο και στελεχωμένα ΚΥ με χαρακτηριστική την περίπτωση θανάτου από τσίμπημα σφίγγας!

Το λόγο πήρε επίσης ο Σταύρος Τονικίδης γιατρός στο Κ.Υ. Σπάτων όπου επισήμανε ότι τα ΚΥ της Ανατολικής Αττικής δημιουργήθηκαν το 1986 με τα δεδομένα της εποχής εκείνης τόσο από πλευράς πληθυσμού όσο και των συνολικότερων αναγκών της δεκαετίας. Με τα ίδια λειψά οργανογράμματα του 1986 δουλεύουν σήμερα τα ΚΥ που όμως ούτε και αυτά καλύπτονται. Παράλληλα στάθηκε στο ζήτημα του προσωπικού γιατρού που στην ουσία θα λειτουργήσει ως κόφτης στις λαϊκές ανάγκες.

Η θοδωρα Πασχαλίδου εκλεγμένη στην Ένωση Γονέων Παλλήνης ανέδειξε τα ζητήματα που προέκυψαν το προηγούμενο διάστημα με το κλείσιμο του Παίδων Πέντελης, ως απόδειξη της απαξίωσης συνολικά των Παιδιατρικών Νοσοκομείων της Αττικής, ενώ παράλληλα επισήμανε τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που πήραν οι γονείς για το ζήτημα το προηγούμενο διάστημα.

Από το σωματείο συνταξιούχων Αρτέμιδας ο πρόεδρος του, Κώστας Αγόρος, ανέδειξε την δράση του σωματείου για τα παραπάνω ζητήματα.

Η Ματίνα Οικονόμου, εκλεγμένη στο ΔΣ του Παραρτήματος του ΕΣΥΝ Μεσογείων, στάθηκε στα ζητήματα στήριξης των τοξικοεξαρτηματων και πως θα έπρεπε να υπάρχει ένα Δημόσιο Νοσοκομείο με στόχο να στηρίξει αυτά τα άτομα.

902.gr

Διαβάστε ακόμη:

Τρόμος στις Αχαρνές! Έσπασε το τζάμι απ΄ το παράθυρο και έπεσε στο κεφάλι μαθήτριας

Τραγωδία: Nεκρός και απανθρακωμένος ο αγνοούμενος 25χρονος Θανάσης

“Έβγαλε την βαριοπούλα και άρχισε να με χτυπά με μανία στο κεφάλι και το στήθος»

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *