07/09/2024 2:48 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ΑΕΠ Ελλάδος γ’ τριμήνου 2022! Σε πορεία αναβάθμισης το αξιόχρεο της χώρας

Η δημόσια δαπάνη με συνεισφορά 19,4% στο ΑΕΠ, μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,6%


Ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας κατά την διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το συνολικό εθνικό προϊόν των τεσσάρων προηγούμενων τριμήνων, σε τρέχουσες τιμές ανήλθε στα 199,9 δις Ευρώ. Σε πραγματικές τιμές του 2015 ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 189,1 δις Ευρώ, από 187,8 δις στο τέλος Ιουνίου και 177,4 δις τον Σεπτέμβριο του 2021.

Σε ιστορικό πλαίσιο και πάντα σε πραγματικές τιμές, το ΑΕΠ της χώρας βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο του Σεπτεμβρίου του 2000. Σε σχέση δε με το υψηλό των 252 δις του Μαρτίου του 2008, το συνολικό εθνικό προϊόν υπολείπεται ακόμη κατά 25%.

Ας συγκεντρωθούμε όμως στην εσωτερική δυναμική του τριμήνου. Το ΑΕΠ της χώρας στην διάρκεια του γ’ τριμήνου, συρρικνώθηκε κατά 0,53% σε σύγκριση με το προηγούμενο και σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 είναι 2,82% υψηλότερο.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο η ιδιωτική κατανάλωση η οποία αποτελεί το 70,4% του συνολικού ΑΕΠ, μεγεθύνθηκε σε ετήσια βάση κατά 6,2% και σε τριμηνιαία υποχώρησε κατά 0,13%.

Η δημόσια δαπάνη με συνεισφορά 19,4% στο ΑΕΠ, μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,6%.

Οι συνολικές επενδύσεις οι οποίες απαρτίζουν το 13,6% του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά 7,7% στο έτος. Με λεπτομερέστερη προσέγγιση αυτής της συνιστώσας, παρατηρούμε ότι οι επενδύσεις στον παραδοσιακό στυλοβάτη του ΑΕΠ, τις κατοικίες, παρουσίασε ετήσια διόγκωση 12,1%. Το παραδοσιακά χωλαίνον συστατικό της ελληνικής οικονομίας, ο υποτομέας των επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό κινήθηκε με ετήσια μεταβολή 5%.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin επιδείνωση παρατηρήθηκε στην χρονίζουσα δομική αδυναμία του εμπορικού ελλείμματος. Σε 12μηνη βάση, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,3% και οι εισαγωγές κατά 16,5%, με αποτέλεσμα το καθαρό υπόλοιπο εξαγωγών εισαγωγών να αφαιρεί από το συνολικό ΑΕΠ το 6,06% της αξίας του, σε σύγκριση με το 5,62% του προηγούμενου τριμήνου.

Παρα τους εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης του 2022, η ελληνική οικονομία καλείται να αντιμετωπίσει τις συμπληγάδες του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης εντός του 2023.Ιδιαίτερες ανησυχίες εγείρονται από το πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής της κατανάλωσης στην τελική διαμόρφωση του ΑΕΠ (Ιδιωτική 70,4% και Δημόσια 19,4%).Η διευρυνόμενη αιμορραγία από τον λογαριασμό των καθαρών εξαγωγών και η υψηλή εξάρτηση του παραγόμενου προϊόντος από την τουριστική βιομηχανία, δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκές μοντέλο ανάπτυξης των επόμενων δεκαετιών. Η ενεργή συμμετοχή της χώρας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας μπορεί να επιτευχθεί μέσω της παραγωγής και εμπορίας καινοτόμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Θετική εξέλιξη συνιστά η υποχώρηση ρεκόρ του ποσοστού του δημοσίου χρέους στο τέλος Σεπτεμβρίου περίπου στο 176% από 195% στο τέλος του 2021 και αυτό με την σειρά του δρομολογεί για την επόμενη χρονιά την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.