23/04/2024 6:52 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Νέο εμπορικό πάρκο στα Σπάτα! Πολύ κοντά στην Αττική Οδό και στο αεροδρόμιο

Το νέο retail park θα γίνει στην Αγίου Δημητρίου, σε κοντινή απόσταση από τα υφιστάμενα εμπορικά πάρκα Smart Park και McArthurGlen


Το νέο retail park στα Σπάτα θα γίνει στην Αγίου Δημητρίου, σε κοντινή απόσταση από τα υφιστάμενα εμπορικά πάρκα Smart Park και McArthurGlen. Η έκταση 32 στρεμμάτων επί της οποίας θα γίνει το νέο εμπορικό πάρκο βρίσκεται πολύ κοντά επίσης τόσο στην Αττική Οδό όσο και στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Αξία χαρτοφυλακίου 700 εκατ. μέχρι το 2028 και ενδιάμεσα το 2026 στα 476 εκατ. σχεδιάζει να «κτίσει» η Trade Estates ΑΕΕΑΠ του Ομίλου Φουρλή, ενώ έχει δρομολογήσει την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες από τη διοίκηση του Ομίλου κατά τα επίσημα εγκαίνια του Εμπορικού της Πάρκου υπό την ονομασία, Top Parks Πειραιώς, στην οδό Αθηνών – Πειραιώς 86 η Trade Estates:

Σήμερα έχει στην κατοχή της 9 ακίνητα, Μεικτής Εκμισθωμένης Επιφάνειας 225.770 τ.μ. αξίας 286 εκατ. που της αποφέρουν ετησίως έσοδα από μισθώματα, 20 εκατ. ευρώ.

Στόχος της εταιρείας είναι το 2026 να έχει στην κατοχή της 26 ακίνητα, Μεικτής Εκμισθωμένης Επιφάνειας 470.000 τ.μ. αξίας 476 εκατ., τα οποία θα της αποφέρουν 36 εκατ. μισθωτικά έσοδα, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια με την περαιτέρω ανάπτυξή της σχεδιάζει να φθάσει σε χαρτοφυλάκιο αξίας 700 εκατ. ευρώ.

Η εν λόγω ΑΕΕΑΠ εξειδικεύεται στην ανάπτυξη εμπορικών πάρκων και κέντρων Logistics νέας γενιάς.

Αναφορικά με τα εμπορικά πάρκα και σύμφωνα με όσα είπε χθες ο πρόεδρος του Ομίλου Φουρλή και της Trade Estates, Βασίλης Φουρλής, σήμερα η Ελλάδα έχει σε αναλογία το 1/5 των εμπορικών πάρκων που θα μπορούσε να έχει με βάση το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες. Τα εμπορικά πάρκα, εξήγησε, διαφέρουν από τα κλασικά κλειστά εμπορικά κέντρα. Διαθέτουν μεγάλα καταστήματα τα οποία έχουν όλα τις δικές τους εισόδους και καλύπτουν καθημερινές ανάγκες της οικογένειας, με προσιτά μαγαζιά.

Απαντώντας σε σχετικό δημοσιογραφικό ερώτημα ο κ. Φουρλής εκτίμησε ότι η αύξηση των επιτοκίων που επηρεάζει τις επενδύσεις θα είναι μεσοπρόθεσμη, πιθανότατα και βραχυπρόθεσμη. Όπως είπε, η αντίστροφη πορεία θα ξεκινήσει από το πρώτο τρίμηνο του 2024, στην Αμερική ίσως νωρίτερα. Σύμφωνα με τον ίδιο η εταιρεία που ηγείται έχει μακροπρόθεσμό σχεδιασμό και έχει ήδη κλείσει τα δάνεια που θα χρειασθεί για τον επόμενο 1,5 χρόνο.

Η Trade Estates δραστηριοποιείται σε 3 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία. Για τα επόμενα 4 χρόνια οι αναπτύξεις που σχεδιάζει είναι στην Ελλάδα (μεταξύ άλλων εμπορικά πάρκα σε Σπάτα, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης). Στις άλλες δύο χώρες το πιθανότερο είναι να αναπτυχθεί αγοράζοντας έτοιμα εμπορικά πάρκα.

Το νέο retail park στα Σπάτα θα γίνει στην Αγίου Δημητρίου στα Σπάτα, σε κοντινή απόσταση από τα υφιστάμενα εμπορικά πάρκα Smart Park και McArthurGlen.

Η έκταση 32 στρεμμάτων επί της οποίας θα γίνει το νέο εμπορικό πάρκο βρίσκεται πολύ κοντά επίσης τόσο στην Αττική Οδό όσο και στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Η συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια, όταν ολοκληρωθεί, θα αγγίζει τα 9.650 τ.μ. Το νέο retail park θα διαθέτει περισσότερες από 500 θέσεις στάθμευσης.

Ναυαρχίδα των εμπορικών της πάρκων θα είναι αυτό που θα κατασκευαστεί στο Ελληνικό, συνολική επένδυση ύψους 70 εκατ. ευρώ (αγορά οικοπέδου και κατασκευές). Θα αναπτυχθούν τέσσερις μεγάλοι κτιριακοί όγκοι με καταστήματα εκ των οποίων ο ένας θα έχει μισθωτή την ΙΚΕΑ.

Όλα τα εμπορικά πάρκα της ΑΕΕΑΠ θα αποτελέσουν ένα ενιαίο προϊόν με το όνομα Top Parks. Σήμερα λειτουργεί 7 σε Πειραιά, Ρέντη, Θεσσαλονίκη (ΙΚΕΑ Retail Park και Florida 1 το οποίο σύντομα θα ανακαινιστεί πλήρως), Ιωάννινα, Κύπρο και Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΕΕΑΠ, Δημήτριο Παπούλη, η μέση απόδοση (yield) του χαρτοφυλακίου της εταιρείας είναι 7,3% και ο στόχος είναι ο δανεισμός σε σχέση με την αξία των ακινήτων να μην ξεπερνά το 50%.

Η είσοδος στο Χρηματιστήριο προγραμματίζεται να γίνει εντός του 2023. Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται και από το πως θα κινηθούν οι αγορές. Σημειώνεται ότι ως ΑΕΕΑΠ η υποχρέωση της είναι να κάνει την εισαγωγή της στο ΧΑΑ έως τον Ιούνιο του 2023, ωστόσο, βάσει του θεσμικού πλαισίου έχει δικαίωμα παράτασης ενός χρόνου.

Το ύψος της επένδυσης στο Top Parks Πειραιώς είναι 23,5 εκατ. ευρώ. Αγοράστηκε από την Ten Brinke στις αρχές του 2022 και ενώ ήταν μισθωμένο κατά το ήμισυ.

Σε σύντομο διάστημα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του και από χθες ξεκίνησε πλήρως λειτουργικό, με καταστήματα οικιακών ειδών, ένδυσης και υπόδησης, παιχνιδιών, super market και γρήγορου φαγητού μέσω των brands ΑΒ Βασιλόπουλος, Adidas, LC Waikiki, Lilly Drogerie, Marks & Spencer, McDonalds, Μουστάκας, Occhio Papavasiliou, Orchestra, Parex, Pepco.

Επιπρόσθετα, εφαρμόζοντας μία αειφόρο, βιώσιμη και υπεύθυνη στρατηγική και μέσα από τη συνεργασία με τον Όμιλο ΔΕΗ, διαθέτει εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες καθώς και τον πρώτο στην Ελλάδα υπερταχυφορτιστή ισχύος 300kW της ΔΕΗ Blue για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων σε λιγότερο από 20’.

Με πληροφορίες από naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμη:

Ραφήνα: Καλό σου ταξίδι αξιότιμε κύριε Πολύκαρπε (Τάκη) Μαραγκουδάκη

“Λευκή Νύχτα”! Η Ραφήνα χόρεψε στον ρυθμό του Γιώργου Τσαλίκη (φωτό & βίντεο)

Στη Σουηδία είδαν την “εξαφανισμένη” Άρτεμη από το Κορωπί! Ανατροπή στο θρίλερ

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *