23/06/2024 11:01 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Δημοσκόπηση! Υποψήφιοι στην Ανατολική Αττική: Οι σταθεροί, οι εκπλήξεις και οι απογοήτευση

Ποιοι ξεχωρίζουν από Νέα Δημοκρατία, Σύριζα και ΠΑΣΟΚ


Το πρώτο μέρος της δημοσκόπησης στην Ανατολική Αττική δημοσιεύει η aftodioikisi.gr. Αφορά τους υποψηφίους βουλευτές των τριών μεγαλύτερων κομμάτων και διεξήχθη από 5 έως 16 Δεκεμβρίου 2022 σε δείγμα 1409 πολιτών.

Από τη ΝΔ ξεχωρίζουν: Γεωργία Μαρτίνου, Μάκης Βορίδης και Βασίλης Οικονόμου, ενώ εντύπωση προκαλεί (;) η τελευταία θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στ. Πέτσα.

Από το ΣΥΡΙΖΑ προηγούνται οι: Χρ. Σπίρτζης, Γ. Καραμέρος ο οποίος είναι νέο πρόσωπο στην περιφέρεια, και Π. Σκουρολιάκος.

Ενώ από το ΠΑΣΟΚ η “μάχη” για την πρωτιά δίνεται μεταξύ του “νέου” Μ. Χριστοδουλάκη και του “παλιού” Γ. Σμέρου, με τον πρώην γραμματέα να προηγείται σημαντικά.

Παρουσίαση ευρημάτων έρευνας του aftodioikisi.gr στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής (α΄μέρος)

Δεκέμβριος 2022

Μεθοδολογικές παρατηρήσεις

Η έρευνα στόχευσε στην καταγραφή των στάσεων και δυνητικών εκλογικών συμπεριφορών κατοίκων της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής στις βουλευτικές, στις περιφερειακές και στις δημοτικές εκλογές του 2023. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε κλειστό ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε διαδικτυακά από το κοινό αναφοράς κατόπιν σχετικής πρόσκλησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του έργου και προώθησης από την ερευνητική ομάδα σε παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Για τη συμπλήρωσή του χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Google Forms και το ερωτηματολόγιο παρέμεινε διαθέσιμο στο κοινό για χρονικό διάστημα οκτώ ημερών, από 5 έως 13 Δεκεμβρίου 2022.

Συγκεντρώθηκαν συνολικά 1409 ερωτηματολόγια με χρήση της δειγματοληψίας ευχέρειας (convenience sampling). Σημειώνεται ότι το δείγμα σταθμίστηκε ως προς την δηλωθείσα ψήφο στις εκλογές του 2019.

Δημοτικότητα προσώπων που δραστηριοποιούνται πολιτικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής

Στην ερώτηση καταγραφής των θετικών και των αρνητικών αξιολογήσεων δεκαέξι προσώπων που δραστηριοποιούνται πολιτικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής ξεχώρισαν ως προς το ύψος των θετικών αξιολογήσεων η κα. Μαρτίνου (30%), ο κ. Οικονόμου (25%) και η κα. Ζαχαράκη (23%). Εκ των τριών ωστόσο, μόνο η κα. Μαρτίνου καταγράφηκε με θετικό ισοζύγιο αξιολογήσεων (+5%), καθώς οι άλλοι δύο κατέγραψαν ισχυρό ποσοστό αρνητικών αξιολογήσεων που κατέστησε το ισοζύγιό τους αρνητικό (-23% για τον κ. Οικονόμου, -15% για την κα. Ζαχαράκη).

Σημειώνεται ότι με την εξαίρεση της κας. Μαρτίνου, όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα του ερωτηματολογίου κατέγραψαν υψηλότερες αρνητικές σε σύγκριση με τις θετικές αξιολογήσεις. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση των κ.κ. Βορίδη και Πέτσα, οι αρνητικές αξιολογήσεις ξεπέρασαν το 50%.

Πίνακας 4. Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται πολιτικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής. Θα θέλαμε να μας πείτε αν έχετε θετική ή αρνητική εικόνα για καθένα από αυτά:

  ΘΕΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΔΞ/ΔΑ
ΒΛΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 14 40 32 14
ΒΟΡΙΔΗΣ ΜΑΚΗΣ 19 27 50 4
ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΣΟΦΙΑ 23 29 38 10
ΚΟΛΛΙΑ ΒΑΣΩ 11 33 31 25
ΜΑΡΤΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ 30 33 25 12
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ 25 21 48 6
ΠΕΤΣΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ 15 26 53 6
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΑΣΟΣ 15 42 26 17
ΚΑΡΑΜΕΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 20 35 31 14
ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ ΠΑΝΟΣ 18 35 30 17
ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 21 30 39 10
ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΕΤΡΟΣ 17 32 27 24
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΒΑΣΙΑ 8 39 26 27
ΒΡΕΤΤΟΣ ΣΠΥΡΟΣ 12 43 22 23
ΣΜΕΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 17 31 23 29
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ 16 37 23 24

Προφανώς η σύγκριση είναι ουσιαστικότερη μεταξύ των προσώπων εκείνων που θα βρεθούν στο ίδιο κομματικό ψηφοδέλτιο, ενώ με δεδομένο ότι στις εκλογές καταγράφονται μόνο θετικές αξιολογήσεις (δηλαδή ο σταυρός προτίμησης), η σύγκριση είναι ακόμα ουσιαστικότερη μεταξύ των ποσοστών θετικών αξιολογήσεων.

Κατά συνέπεια, αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των δυνητικών υποψηφίων της ΝΔ, προηγούνται σε θετικές αξιολογήσεις η κα. Μαρτίνου, ο κ. Οικονόμου και η κα. Ζαχαράκη, ενώ ακολουθεί ο κ. Βορίδης.

Μεταξύ των δυνητικών υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ προηγούνται οι κ.κ. Σπίρτζης και Καραμέρος, και τέλος μεταξύ των δυνητικών υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ προηγούνται οι κ.κ. Χριστοφουλάκης και Σμέρος.

Ο Πίνακας 4 αποτυπώνει την εικόνα της αναγνωρισιμότητας και της δημοφιλίας των προσώπων στο σύνολο του εκλογικού σώματος. Ωστόσο, ο πραγματικός ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων που βρίσκονται στο ίδιο ψηφοδέλτιο αφορά τη διεκδίκηση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων του κάθε κόμματος.

Λαμβάνοντας ως βάση την δήλωση ψήφου των ερωτηθέντων για το 2019, φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι οι δείκτες θετικής αξιολόγησης των προσώπων εμφανίζουν συσχέτιση με την κομματική προέλευση αυτών των προσώπων, με την έννοια ότι τα ποσοστά θετικών αξιολογήσεων είναι πολύ υψηλότερα στους ψηφοφόρους 2019 του κάθε κόμματος.

Όπως αποκαλύπτει ο Πίνακας 5, μεταξύ εκείνων που ψήφισαν τη ΝΔ το 2019, στα ποσοστά θετικών αξιολογήσεων προηγούνται η κα. Μαρτίνου (42%) και ακολουθούν ο κ. Βορίδης (36%) και ο κ. Οικονόμου (34%).

Μεταξύ εκείνων που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019, στα ποσοστά θετικών αξιολογήσεων προηγείται ο κ. Σπίρτζης (46%) και ακολουθούν οι κ.κ. Καραμέρος (42%) και Σκουρολιάκος (41%) (βλ. Πίνακα 6). Τέλος, μεταξύ εκείνων που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ το 2019, στα ποσοστά θετικών αξιολογήσεων προηγείται ο κ. Χριστοδουλάκης (56%) και ακολουθεί ο κ. Σμέρος (47%) (βλ. Πίνακα 7). Αξίζει να υπογραμμιστούν οι διαφορές μεταξύ των ποσοστών θετικών αξιολογήσεων στο σύνολο του δείγματος και στα αμιγώς κομματικά ακροατήρια για τους κ.κ. Βορίδη, Σπίρτζη και Χριστοδουλάκη.

Ο κ. Βορίδης συγκεντρώνει σημαντικά υψηλότερα ποσοστά στους ψηφοφόρους της ΝΔ σε σύγκριση με το σύνολο του δείγματος (36% έναντι 19%), και το ίδιο ισχύει και για τον κ. Σπίρτζη για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (46% έναντι 21%) και για τον κ. Χριστοδουλάκη για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (56% έναντι 16%) σε σύγκριση με το συνολικό δείγμα.

Πίνακας 5. Θετικές αξιολογήσεις υποψηφίων της ΝΔ στους ψηφοφόρους ΝΔ 2019
  % ΘΕΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΒΛΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 23
ΒΟΡΙΔΗΣ ΜΑΚΗΣ 36
ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΣΟΦΙΑ 32
ΚΟΛΛΙΑ ΒΑΣΩ 18
ΜΑΡΤΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ 42
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ 34
ΠΕΤΣΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ 25
Πίνακας 6. Θετικές αξιολογήσεις υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ 2019
  % ΘΕΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΑΣΟΣ 33
ΚΑΡΑΜΕΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 42
ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ ΠΑΝΟΣ 41
ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 46
ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΕΤΡΟΣ 26
Πίνακας 7. Θετικές αξιολογήσεις υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στους ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ 2019
  % ΘΕΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΒΑΣΙΑ 20
ΒΡΕΤΤΟΣ ΣΠΥΡΟΣ 24
ΣΜΕΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 47
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ 56

Ως προς το προφίλ όσων έδωσαν θετικές αξιολογήσεις για τα πρόσωπα με τα υψηλότερα ποσοστά θετικών αξιολογήσεων (Μαρτίνου, Οικονόμου, Ζαχαράκη, Βορίδης, για τη ΝΔ, Σπίρτζης, Καραμέρος, για τον ΣΥΡΙΖΑ, και Σμέρος, Χριστοδουλάκης για το ΠΑΣΟΚ), εντοπίστηκαν οι παρακάτω διαφορές: (1) οι θετικές αξιολογήσεις για την κα. Μαρτίνου, τον κ. Οικονόμου και την κα. Ζαχαράκη είναι πολύ υψηλότερες μεταξύ των γυναικών, ενώ οι αξιολογήσεις για τους κ.κ. Καραμέρο και Χριστοδουλάκη είναι πολύ υψηλότερες μεταξύ των ανδρών, (2) οι θετικές αξιολογήσεις για την κα. Μαρτίνου και για τους δύο υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ που ξεχώρισαν, τους κ.κ. Σμέρο και Χριστοδουλάκη είναι πολύ υψηλότερες μεταξύ των πολιτών ηλικίας 25-44 ετών, (3) οι θετικές αξιολογήσεις των δύο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ είναι υψηλότερες μεταξύ των συνταξιούχων και των ανέργων και οι αξιολογήσεις των δύο υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ είναι υψηλότερες μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και των ιδιωτικών υπαλλήλων.

Διαβάστε ακόμη:

Νέο εμπορικό πάρκο στα Σπάτα! Πολύ κοντά στην Αττική Οδό και στο αεροδρόμιο

“Λευκή Νύχτα”! Η Ραφήνα χόρεψε στον ρυθμό του Γιώργου Τσαλίκη (φωτό & βίντεο)

Στη Σουηδία είδαν την “εξαφανισμένη” Άρτεμη από το Κορωπί! Ανατροπή στο θρίλερ

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *