19/06/2024 9:07 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Δημοσκόπηση στην Ανατολική Αττική! Οι Δήμαρχοι Μαραθώνα, Παλλήνης, 3Β, Αχαρνών & Ωρωπού – Οι καλοί και οι όχι καλοί

Τι λέει ο κόσμος για τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης


Το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης στην Ανατολική Αττική δημοσιεύει η aftodioikisi.gr. Αφορά τους δημάρχους των δήμων της περιοχής και διεξήχθη από 5 έως 16 Δεκεμβρίου 2022 σε δείγμα 1409 πολιτών.

Συνολικά το 40% των πολιτών δηλώνει πολύ ικανοποιημένο από το έργο των 13 δημάρχων, ενώ στον αντίποδα ένα 57% δηλώνει λίγο (25%) ή καθόλου (32%) ικανοποιημένο. Η ικανοποίηση από το έργου του Δημάρχου μεταφράζεται από στήριξη της άποψης ότι ο σημερινός Δήμαρχος πρέπει να επανεκλεγεί. Στο σύνολο του δείγματος, την άποψη αυτή μοιράζεται το 43% των ερωτηθέντων, ενώ κατά της επανεκλογής του Δημάρχου τάσσονται το 35% των ερωτηθέντων.

Από τους μεγάλους δήμους ξεχωρίζουν οι δήμοι Βάρης -Βούλας Βουλιαγμένης και Μαραθώνα, με το ποσοστό εκείνων που τάσσονται υπέρ της επανεκλογής των σημερινών δημάρχων να ξεπερνά το 60%. Δυσκολίες επανεκλογής φαίνεται να αντιμετωπίζει ο δήμαρχος Αχαρνών με το 42% να απαντά “σίγουρα ναι”, ενώ εκ των πέντε μεγαλύτερων δήμων, μόνο στους δήμους Ωρωπού και Παλλήνης το ποσοστό εκείνων που τάσσονται υπέρ της επανεκλογής περιορίζεται σε επίπεδα κάτω του 40% με το ποσοστό εκείνων που αντιτάσσονται σε μια τέτοια προοπτική να είναι σχεδόν ισοδύναμο.

Παρουσίαση ευρημάτων έρευνας του aftodioikisi.gr στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής (β΄μέρος)

Δεκέμβριος 2022

Μεθοδολογικές παρατηρήσεις

Η έρευνα στόχευσε στην καταγραφή των στάσεων και δυνητικών εκλογικών συμπεριφορών κατοίκων της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής στις βουλευτικές, στις περιφερειακές και στις δημοτικές εκλογές του 2023. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε κλειστό ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε διαδικτυακά από το κοινό αναφοράς κατόπιν σχετικής πρόσκλησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του έργου και προώθησης από την ερευνητική ομάδα σε παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Για τη συμπλήρωσή του χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Google Forms και το ερωτηματολόγιο παρέμεινε διαθέσιμο στο κοινό για χρονικό διάστημα οκτώ ημερών, από 5 έως 13 Δεκεμβρίου 2022.

Συγκεντρώθηκαν συνολικά 1409 ερωτηματολόγια με χρήση της δειγματοληψίας ευχέρειας (convenience sampling). Σημειώνεται ότι το δείγμα σταθμίστηκε ως προς την δηλωθείσα ψήφο στις εκλογές του 2019.

Ικανοποίηση από τα πεπραγμένα των σημερινών δημοτικών διοικήσεων

Ο βασικός δείκτης ικανοποίησης από την καθημερινότητα των πολιτών στους δήμους της Ανατολικής Αττικής Περιφέρεια αποτυπώνει σημαντική ικανοποίηση. Σχεδόν ένας στους δύο ερωτώμενους θεωρεί πως η γεωγραφική του περιοχή έχει βιώσει μια γενικότερη βελτίωση την τελευταία τριετία, ενώ μόλις ένας στους τρεις δηλώνει πως η περιοχή στην οποία διαμένει έχει βιώσει επιδείνωση. Παρατηρείται μια διακύμανση στο ποσοστό εκείνων που εκφράζουν θετικές αξιολογήσεις για την καθημερινότητα από δήμο σε δήμο, με τα ποσοστά στους δήμους Βάρης, Βούλας & Βουλιαγμένης και Μαραθώνα να είναι ακόμα υψηλότερα και να ξεπερνούν το 60%. Αντιθέτως, σε ορισμένους από τους μικρότερους δήμους της περιφέρειας οι θετικές αξιολογήσεις είναι πιο περιορισμένες.

Πίνακας 1. Θα λέγατε ότι συνολικά η εικόνα στον Δήμο σας είναι καλύτερη ή χειρότερη σήμερα σε σύγκριση με αυτήν πριν από τρία χρόνια;

Καλύτερη 45
Η ίδια 23
Χειρότερη 30
ΔΞ/ΔΑ 2

Η σχετική ικανοποίηση από την καθημερινότητα στην περιοχή κατοικίας μεταφράζεται σε αντίστοιχα σχετικά υψηλά ποσοστά ικανοποίησης από το έργο του εκάστοτε Δημάρχου. Το 40% του δείγματος δήλωσαν «πολύ ικανοποιημένοι», ενώ μόνο το 25% δήλωσαν «καθόλου ικανοποιημένοι» από το έργο της δημοτικής τους αρχής (βλ. Πίνακα 2). Το ποσοστό ικανοποίησης ξεπερνά το 60% στους Δήμους Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης και Μαραθώνα, ενώ βρίσκεται κάτω από το 50% στον Δήμο Αχαρνών. Εκ των πέντε μεγάλων δήμων της περιφέρειας της Ανατολικής Αττικής, μόνο στους Δήμους Παλλήνης και Ωρωπού το ποσοστό ικανοποίησης περιορίζεται κάτω του 40% (βλ. Πίνακα 2α).

Πίνακας 2. Πόσο ικανοποιημένοι είστε από το έργο του σημερινού Δημάρχου σας;
Πολύ 40
Λίγο 25
Καθόλου 32
ΔΞ/ΔΑ 3
Πίνακας 2α. Ικανοποίηση από το έργου των Δημάρχων πέντε μεγαλύτερων δήμων της Ανατολικής Αττικής
Αχαρνών Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Μαραθώνα Παλλήνης Ωρωπού
Πολύ 45 65 62 35 39
Λίγο 25 18 9 31 28
Καθόλου 27 15 27 27 31
ΔΞ/ΔΑ 3 2 2 7 2

Η ικανοποίηση από το έργου του Δημάρχου μεταφράζεται από στήριξη της άποψης ότι ο σημερινός Δήμαρχος πρέπει να επανεκλεγεί. Στο σύνολο του δείγματος, την άποψη αυτή μοιράζεται το 43% των ερωτηθέντων, ενώ κατά της επανεκλογής του Δημάρχου τάσσονται το 35% των ερωτηθέντων. Στους δήμους Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης και Μαραθώνα, το ποσοστό εκείνων που τάσσονται υπέρ της επανεκλογής των σημερινών δημάρχων ξεπερνά το 60%, ενώ στον δήμο Αχαρνών ξεπερνά το 40%.

Εκ των πέντε μεγαλύτερων δήμων, μόνο στους δήμους Ωρωπού και Παλλήνης το ποσοστό εκείνων που τάσσονται υπέρ της επανεκλογής περιορίζεται σε επίπεδα κάτω του 40% με το ποσοστό εκείνων που αντιτάσσονται σε μια τέτοια προοπτική να είναι σχεδόν ισοδύναμο (βλ. Πίνακα 3α).

Πίνακας 3. Πιστεύετε ότι ο σημερινός Δήμαρχος θα πρέπει να επανεκλεγεί στις προσεχείς εκλογές;
Σίγουρα ναι 43
Δεν είμαι σίγουρος/η 19
Σίγουρα όχι 35
ΔΞ/ΔΑ 3

 

Πίνακας 3α. Προοπτική επανεκλογής Δημάρχων πέντε μεγαλύτερων δήμων της Ανατολικής Αττικής
Αχαρνών Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Μαραθώνα Παλλήνης Ωρωπού
Σίγουρα ναι 42 67 63 35 38
Δεν είμαι σίγουρος/η 15 18 5 22 24
Σίγουρα όχι 34 13 30 35 36
ΔΞ/ΔΑ 9 2 2 8 2

Η συσχέτιση της ικανοποίησης από τις συνθήκες ζωής στο δήμο κατοικίας με την απάντηση στο ερώτημα για την επανεκλογή του εκάστοτε Δημάρχου είναι υψηλή, καθώς άνω του 90% όσων δηλώνουν προτίμηση στην επανεκλογή είναι ικανοποιημένοι από τις συνθήκες και επίσης το 80% όσων δηλώνουν ότι ο νυν δήμαρχος δεν πρέπει να επανεκλεγεί δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τις συνθήκες.

Παρά το γεγονός ότι υπέρ της επανεκλογής τοποθετείται η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, ιδιαιτέρως στους δήμους Αχαρνών, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και Μαραθώνα, το εκλογικό σώμα φαίνεται να είναι διχασμένο ως προς το ζήτημα της ανανέωσης των στελεχών γύρω από τον κάθε Δήμαρχο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις όσων δήλωσαν ότι ο Δήμαρχος της περιοχής τους πρέπει να επανεκλεγεί στο ερώτημα αν θα πρέπει να αλλάξει τους στενούς συνεργάτες του μετά από μια πιθανή επανεκλογή του.

Το 42% όσων στηρίζουν τον σημερινό Δήμαρχο απάντησαν ότι ο Δήμαρχος θα πρέπει να αλλάξει τους συνεργάτες του και το 32% απάντησαν ότι δεν πρέπει να τους αλλάξει. Ως προς τις κατανομές των απαντήσεων ανά δήμο, επισημαίνεται ότι στον δήμο Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης το ποσοστό εκείνων που δεν θεωρούν ως απαραίτητη την αλλαγή των συνεργατών του Δημάρχου είναι μεγαλύτερο από αυτό εκείνων που τη θεωρούν. Στις περιπτώσεις των δήμων Αχαρνών, Μαραθώνα Ωρωπού και Παλλήνης, οι απόψεις των πολιτών επί του ερωτήματος διχάζονται.

Διαβάστε ακόμη:

Νέο εμπορικό πάρκο στα Σπάτα! Πολύ κοντά στην Αττική Οδό και στο αεροδρόμιο

“Λευκή Νύχτα”! Η Ραφήνα χόρεψε στον ρυθμό του Γιώργου Τσαλίκη (φωτό & βίντεο)

Στη Σουηδία είδαν την “εξαφανισμένη” Άρτεμη από το Κορωπί! Ανατροπή στο θρίλερ

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *