26/04/2024 3:34 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Αλέξανδρος Νικολόπουλος: Μία ακόμη αύξηση επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η μελλοντική αύξηση των ρυθμιστικών επιτοκίων, θα εξαρτηθεί από 3 παράγοντες


Κατά 0,5% στο 3% από 2,5%, αύξησε η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα το παρεμβατικό της επιτόκιο. Η απόφαση ήταν συμβατή με την καθοδήγηση της συνεδρίασης του Φεβρουαρίου και μάλλον δεν επηρεάστηκε από την πρόσφατη αστάθεια και αναταραχή των αγορών.

Ωστόσο η συνοδευτική της απόφασης δήλωση, δεν αναφέρθηκε όπως πριν 6 εβδομάδες, στην ανάγκη συνέχισης της με σταθερό βήμα και σημαντικής αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων. Αυτό που επισημάνθηκε όμως ήταν ότι η πολιτική της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του 2% πληθωρισμό, θα πρέπει να καλύψει πολύ έδαφος ακόμη.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο η μελλοντική αύξηση των ρυθμιστικών επιτοκίων, θα εξαρτηθεί από 3 παράγοντες: α) την εκτίμηση της προοπτικής του πληθωρισμού υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων (data dependent), β) τις αναπτυσσόμενες δυναμικές του πληθωρισμού, γ) την ικανότητα αποτελεσματικής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin οι εκτιμήσεις του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας σχετικά με την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, απομακρύνθηκαν από το προηγούμενο βασικό σενάριο της ύφεσης, αναπροσαρμόζοντας την προβολή για του ΑΕΠ του 2023 στο 1% από 0,5% προηγουμένως και αντίστοιχα 1,6% για το 2024 και 2025.

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *