16/04/2024 7:01 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Όταν “Η θεία από το Σικάγο” πήγε για μπάνιο στη Λούτσα (φωτό+βίντεο)

Εδώ έχει γυριστεί η σκηνή που τα 4 κορίτσια κάνουν μπάνιο στην παραλία


Η θρυλική ταινία του ελληνικού κινηματογράφου με τον Ορέστη Μακρή και τη Γεωργία Βασιλειάδου έκανε γυρίσματα και στην τότε Λούτσα, τώρα Αρτέμιδα. Πρόκειται για τη σκηνή που τα 4 κορίτσια κάνουν μπάνιο στην παραλία. Εκεί όπου ο αυστηρός μπαμπάς, πηγαίνει τις κόρες του ερημικά για μπάνιο, προκειμένου να μην τις δει κάποιο αρσενικό μάτι!

Αυτή λοιπόν είναι μια χαρακτηριστική σκηνή που αποτυπώνει το ύφος και την «τελετουργία» ενός μπάνιου στη θάλασσα: Ο αυστηρός κύριος Χαρίλαος (Ορέστης Μακρής) πηγαίνει τις κόρες του για μπάνιο στη Λούτσα.

Η οικογένεια μετακινείται με στρατιωτική πειθαρχία, τα κορίτσια είναι ντυμένα πανομοιότυπα, αλλάζουν υπό το καθεστώς αυστηρής επιτήρησης από τον πατέρα και μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Χαίρονται ωστόσο το σύντομο μπάνιο τους χωρίς τους γονείς τους, που τις επιτηρούν από την παραλία.

Περίληψη της ταινίας, “Η Θεία Από το Σικάγο”

Ο Χαρίλαος, απόστρατος αξιωματικός με πολύ αυστηρές και συντηρητικές αρχές, μεγαλώνει τις τέσσερις κόρες του με στρατιωτική πειθαρχία, φροντίζοντας την καλλιέργειά τους, την εμφάνισή τους και την καλή συμπεριφορά τους.

Παρ’ όλη την επιθυμία του να τις παντρέψει δεν τις αφήνει πουθενά μόνες, με αποτέλεσμα να μην τις πλησιάζει άνδρας. Η σύζυγός του, αλλά και ο φίλος του και γείτονας Ξενοφών, καταβάλλουν αξιοσημείωτες προσπάθειες να τον πείσουν να αλλάξει τακτική, εκείνος όμως επιμένει στην πολύ συντηρητική συμπεριφορά του.

Όταν όμως η συζήτηση φτάνει στην ξενιτεμένη από χρόνια στο Σικάγο των ΗΠΑ (και πλέον χήρα) αδελφή του Καλλιόπη τα πάντα ανατρέπονται. Εκείνη επιστρέφει στην Ελλάδα και αναλαμβάνει να εκσυγχρονίσει το σπίτι του στρατηγού, όπως και να βοηθήσει τα τέσσερα κορίτσια (και ανιψιές της) να αποκατασταθούν. Χάρη σε ευφυέστατα, όσο και ριψοκίνδυνα τεχνάσματα, πετυχαίνει σύντομα το σκοπό της και η μία μετά την άλλη, οι κοπέλες χορεύουν το χορό του Ησαΐα.

Αρχικά, η θεία Καλλιόπη με την ανιψιά της Ελένη χαζεύουν από το μπαλκόνι του σπιτιού τους, τους περαστικούς, που εκείνη την ώρα επιστρέφουν από τις δουλειές τους. Μόλις η Ελένη εντοπίσει κάποιον που της αρέσει εμφανισιακά, η Καλλιόπη ρίχνει από το μπαλκόνι μία στάμνα γεμάτη νερό με σκοπό να σκάσει στο οδόστρωμα μπροστά του. Πράγματι, πετυχαίνει το στόχο της και μεσολαβεί προκειμένου ο περαστικός να γνωριστεί καλύτερα με την ανιψιά της, την ίδια κιόλας στιγμή.

Στη συνέχεια, ο Χαρίλαος, επιχειρεί να αντιγράψει το επιτυχημένο κόλπο της Καλλιόπης έχοντας σκοπό να παντρέψει και τη δεύτερη κόρη του, Κατίνα. Το σχέδιο αντιγράφεται επακριβώς από τον Χαρίλαο, αλλά η μεσολάβηση της Καλλιόπης είναι καταλυτική για να πετύχει η γνωριμία, καθώς τα πνεύματα αρχικά οξύνονται μεταξύ πατέρα και υποψήφιου γαμπρού.

Η τρίτη κόρη, Μαρία, γνωρίζει τον μέλλοντα σύζυγό της με τη βοήθεια της θείας της σε μία πλαζ. Η θεία ελέγχει με ευφυή τρόπο το επαγγελματικό προφίλ των πιθανών γαμπρών και η ανιψιά προσποιείται πως πνίγεται στη θάλασσα προκειμένου να τραβήξει την προσοχή του εκλεκτού της θείας της, εργοστασιάρχη υφασμάτων, τον οποίο και η ίδια τελικά εγκρίνει.

Τέλος, η τέταρτη και μικρότερη κόρη της οικογένειας, αν και δεν είναι ακόμα σε ηλικία γάμου, ζηλεύει τις αδελφές της που παντρεύτηκαν και αποφασίζει να αντιγράψει μόνη της το κόλπο με το κανάτι. Ο νεαρός που την ενδιαφέρει συνοδεύεται από τον πατέρα του, Θόδωρο, ο οποίος τυγχάνει παλιός γείτονας του Χαρίλαου, αλλά και φλερτ των νεανικών χρόνων της Καλλιόπης. Η επανασύνδεση των παλιών φίλων επιστεγάζεται από το γάμο της Καλλιόπης με τον, από χρόνια χήρο, Θόδωρο.

Στη γειτονιά πλέον, όλες οι οικογένειες με ανύπαντρες κόρες σε ηλικία γάμου, αντιγράφουν με ζήλο το “αλάνθαστο” κόλπο με το κανάτι.

Πληροφορίες για την ταινία

Έτος: 1957
Κυκλοφορία: 16 Δεκεμβρίου 1957
Διάρκεια: 94′ Λεπτά
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Αλέκος Σακελλάριος
Σενάριο: Αλέκος Σακελλάριος
Συγγραφέας: Αλέκος Σακελλάριος
Φωτογραφία: Ντίνος Κατσουρίδης
Μουσική συνθεση: Τάκης Μωράκης
Εταιρία παραγωγης: Φίνος Φιλμ

Ηθοποιοί: Ορέστης Μακρής (Χαρίλαος), Γεωργία Βασιλειάδου (Καλλιόπη Πάπας), Τζένη Καρέζη (Κατίνα, κόρη), Γκέλυ Μαυροπούλου (Ελένη, κόρη), Νίκη Παπαδάτου (Αγγελική Μπαρδά, κόρη), Μαργαρίτα Παπαγεωργίου (Μαρία, κόρη), Ελένη Ζαφειρίου (Ευτέρπη, γυναίκα Χαρίλαου), Παντελής Ζερβός (Ξενοφών), Δημήτρης Παπαμιχαήλ (Κώστας), Στέφανος Στρατηγός (Καντρής, δικηγόρος), Θόδωρος Δημήτριεφ (Ζέριγκας, μηχανικός), Λάκης Σκέλλας (πωλητής εσωρούχων), Βαγγέλης Σειληνός, Βαγγέλης Πλοιός (άντρας στην παραλία), Ράλλης Αγγελίδης (Θόδωρος), Κώστας Παπαχρήστος (αστυνομικός), Κώστας Γκουσγκούνης (περαστικός)

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *