27/05/2024 9:48 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μπρεξίζα: Το ιερό των Αιγυπτίων Θεών μόλις 40 λεπτά από την Αθήνα

Η τοποθεσία και τα αξιοθέατα, αποτελούν χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και σίγουρα συνιστούν ιδανικό προορισμό για μονοήμερη εκδρομή


Ένας ακόμη κρυμμένος θησαυρός στην Αττική, σε περιμένει να τον ανακαλύψεις. Ο λόγος για το ιερό των Αιγυπτίων θεών το οποίο βρίσκεται 40 λεπτά μακριά από το κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα δίπλα στο Μικρό Έλος της Μπρεξίζας – δηλαδή στη σημερινή Νέα Μάκρη.

Η τοποθεσία και τα αξιοθέατα, αποτελούν χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και σίγουρα συνιστούν ιδανικό προορισμό για μονοήμερη εκδρομή.

Το Ιερό των Αιγυπτίων θεωρείται ότι χτίστηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό περίπου το 160 μΧ. Λέγεται ότι ο Ηρώδης επέλεξε τον Μαραθώνα για την ίδρυση του ιερού, γιατί ήταν ο τόπος καταγωγής και διαμονής του. Δεν είναι μάλιστα, απίθανο το συγκρότημα του ιερού κάποτε να βρισκόταν μέσα στα όρια του κτήματος που κατείχε στην περιοχή.
Ο Μαραθώνας ακόμη, αναφέρεται σε πολλά γραπτά της αρχαιότητας ως ο τόπος όπου κατοικούσε η Νέμεσις, σύμφωνα με τη μυθολογία και συνδέεται επίσης, με την αρχαία πόλη του Ραμνούντα.

Στον σύγχρονο αρχαιολογικό χώρο ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην περιοχή Μαραθώνα – Νέας Μάκρης θα δεις ό,τι έχει πλέον απομείνει το οποίο σίγουρα μόνο περιορισμένο δεν είναι. Στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα εκτεταμένο συγκρότημα ιερού το οποίο είναι αφιερωμένο σε Αιγύπτιους θεούς. Επίσης εκεί υπάρχει και ένας πολυτελές λουτρό το οποίο λειτούργησε μέχρι και τον 4ο αιώνα αλλά και μια μεγάλη ελλειψοειδής δεξαμενή.

Αν μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο και να βρεθούμε εκεί θα βλέπαμε ότι το ιερό ήταν χτισμένο σε μια τεχνητή νησίδα μέσα στο Μικρό Έλος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα παλιότερα χρόνια αποκαλούνταν Νησί. Μια εικόνα από τότε έχουμε σε σχέδιο του 1792, του Γάλλου πρόξενου στην Αθήνα, Λουί Σ. Φωβέλ ο οποίος αποτυπώνει αρχαία ερείπια πάνω σε νησίδα στο Έλος.

Όσον αφορά λεπτομέρειες της ιστορία του ιερού, έχει υποστηριχθεί ότι αυτό ήταν αφιερωμένο στον Σάραπι, εξελληνισμένη μορφή του θεού Όσιρι. Η λατρεία γινόταν τακτικά ενώ, εκεί τελούνταν οι μεγάλες εορτές του Σάραπι και της Ίσιδας, ενώ λατρευόταν, επίσης, ο γιος τους Ώρος.

Και βέβαια, ο καλύτερος τρόπος να ολοκληρώσεις τη βόλτα σου, δεν είναι άλλος από μια βουτιά στην παραλία του Μαραθώνα, ένα πανέμορφο μέρος με καθαρά και ρηχά νερά, ιδανικό, για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα.

 

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *