27/04/2024 4:18 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ο Μπάλος της Αττικής – Ένας μικρός παράδεισος δίπλα σου

Η παραλία του Αγίου Νικολάου στην Ανάβυσσο που σε ταξιδεύει όλες τις εποχές του χρόνου


Πολλά έχουν γραφτεί για τον μαγευτικό και ειδυλλιακό Μπάλο της Κρήτης, που είναι στον κόσμο ένας και μοναδικός. Μια παραλία που έχει ξεχωρίσει παγκοσμίως και έχει βραβευτεί, ένα εξωτικό μέρος με χρυσή άμμο και κρυστάλλινα γαλάζια νερά. Ήξερες όμως ότι ένας μικρός παράδεισος, με παρόμοιο σκηνικό βρίσκεται δίπλα σου και είναι ο Μπάλος της Αττικής;

Ο λόγος για την Ανάβυσσο και συγκεκριμένα την παραλία του Αγίου Νικολάου που σε ταξιδεύει όλες τις εποχές του χρόνου.

Η όμορφη αυτή παραλία απλώνεται σε μια μεγάλη έκταση με αποτέλεσμα να μην έχει σχεδόν ποτέ πολυκοσμία αλλά πάντα καθαρά νερά. Εκτός από τις καλοκαιρινές βουτιές, προσφέρει άπλετο χώρο για περπάτημα και χαλάρωμα δίπλα στο κύμα, όλες τις εποχές του χρόνου. Δίνεται ακόμη η δυνατότητα για τους λάτρεις των αθλημάτων να παίξουν beachvolley ή να ασκηθούν στο κανό.

Αριστερά της στενής λωρίδας γης που ενώνει το νησάκι του Αγίου Νικολάου με την στεριά δημιουργείται ένα φυσικό απάγκιο που βρίσκουν προστασία σε αυτό δεκάδες μικρά σκάφη. Μια φαρδιά λωρίδα άμμου ενώνει το νησάκι του Αγίου Νικολάου στην Ανάβυσσο με την Αττική.

Το ειδυλλιακό και πανέμορφο αυτό τοπίο συμπληρώνει ο ναός του Αγίου Νικολάου, που επιβλέπει τον κόλπο και τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για όσους επιθυμούν να παντρευτούν ή να κάνουν βάφτιση σε νησί, χωρίς, όμως, να απομακρυνθούν πολύ από την Αθήνα.

Το γραφικό εκκλησάκι επισκευάστηκε από την αρχή, μετά από μια ισχυρή έκρηξη που συνέβη το 2005, κατά την οποία καταστράφηκαν τοιχογραφίες, η είσοδος και άλλα μέρη του ναού. Γύρω από το ναό υπάρχουν παγκάκια, ώστε να μπορεί ο καθένας να απολαύσει με άνεση την υπέροχη θέα. Οι εικόνες όλες τις εποχές του χρόνου σε κάνουν να ξεφεύγεις από την καθημερινότητα και να ταξιδεύεις έστω και νοητά.

Αν συνεχίσει κανείς το περπάτημα πάνω από την περιοχή του ναού, θα διακρίνει απομεινάρια οικισμού που υπήρχε κατά την προϊστορική εποχή. Υπάρχουν ακόμη και ίχνη αρχαίων τειχών, που εικάζεται πως ανήκουν στο οχυρό του Ανάφλυστου το οποίο αναφέρει στα γραπτά του ο Ξενοφών.

Η θέση του λοφίσκου ως οχυρό αξιοποιήθηκε άλλωστε και κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου οι Ιταλοί τον επέλεξαν προκειμένου να στήσουν πολυβολεία και σε ένα από αυτά διασώζονται ιταλικές επιγραφές χαραγμένες στην πλάκα της οροφής του. Τέλος, φαίνεται ότι υπήρχε και κάποιο τούνελ που οδηγούσε από την κορυφή του λόφου προς το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Τέλος, κοιτώντας από δορυφόρο τον Μπάλο της Κρήτης και τον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου, μπορεί να μπερδευτείς και να μην τα ξεχωρίσεις εύκολα από την αρχή. Κι αυτό γιατί η ομοιότητα τους είναι εκπληκτική. Η φαρδιά αμμουδιά, τα γαλάζια και κατά τόπους σμαραγδί νερά και όλη η φυσιογνωμία της τοποθεσίας σε ταξιδεύει.

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *