01/05/2024 12:21 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ποιο είναι το καταλληλότερο ποτό για το γεύμα μου;

Αν δυσκολεύεστε να επιλέξετε, διαβάστε τον μικρό μας οδηγό


Ένα από τα θέματα που είχαν απασχολήσει τους Αρχαίους φιλοσόφους, και θα μπορούσε κανείς να το συνδέσει με το ένα από τα Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα, αυτό της λαιμαργίας, αποτελεί το δικαίωμα στη γευστική απόλαυση, όταν η πρόσληψη τροφής είναι ουσιαστικά ένα αναγκαίο μέσο επιβίωσης.

Όπως σε όλες οι φιλοσοφικές συζητήσεις, έτσι και σε αυτή χωράνε πολλές διαφορετικές απόψεις προς έκφραση, υπό διάφορα πρίσματα, που βέβαια δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να μας απασχολούν στο σήμερα, αφού δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να αμφισβητήσει την ελευθερία στην απόλαυση που προσφέρει το φαγητό, και να εξετάσει το “ηθικό” κριτήριο.

Συμφωνούμε λοιπόν, ότι αδιαμφισβήτητα το νόστιμο, και μερικές φορές εκλεπτυσμένο φαγητό, είναι μία από τις μεγαλύτερες και συνάμα προσβάσιμες ανθρώπινες απολαύσεις, και δεν υπάρχει χώρος για αισθήματα ενοχής.

Ένα γεύμα/δείπνο, προκείμενου να είναι 100% ολοκληρωμένο θα πρέπει να περιλαμβάνει και ένα συνοδευτικό ποτό, και τι πιο κατάλληλο από ένα καλό κρασί, με οξύτητα που εξισορροπεί τις εντάσεις.

Αν δυσκολεύεστε να επιλέξετε το κατάλληλο είδος, ή ακόμη περισσότερο να κατανοήσετε τους καθιερωμένους συνδυασμούς, διαβάστε τον μικρό μας οδηγό παρακάτω.

1. Κόκκινο Κρασί

Το κόκκινο κρασί, με την απόχρωσή του να ποικίλει από ανοιχτό έως βαθύ κόκκινο και τη γλυκύτητά του να κυμαίνεται από ξηρό έως γλυκό με όλες τις διαθέσιμες επιλογές, προέρχεται όπως εύκολα φαντάζεστε από τον φλοιό σκουρόχρωμων σταφυλιών. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά, προκύπτουν από διαφορετικούς χειρισμούς στους χρόνους παραμονής και την πρόσμειξη με άλλα συστατικά κατά τη διαδικασία της οινοποίησης.

Τα κόκκινα κρασιά από το Wine outlet ενδείκνυνται ως ασυναγώνιστα συνοδευτικά του κόκκινου κρέατος, των παλαιωμένων τυριών αλλά και της μαύρης σοκολάτας.

Από τα κόκκινα (ή σκούρα γενικά) σταφύλια προκύπτει και το ροζέ κρασί, που ουσιαστικά προηγείται του πιο ανοιχτού κόκκινο στη χρωματική κλίμακα, και είναι αποτέλεσμα ακόμη μικρότερου χρόνου επεξεργασίας του περιβλήματος.

2. Λευκό Κρασί

Ο ερυθρός οίνος είναι έμμεσα συνδεδεμένος στο μυαλό μας με τα οικογενειακά τραπέζια που λαμβάνουν χώρα στις σημαντικές γιορτές, βλέπε Χριστούγεννα και Πάσχα, και κατά κάποιον τρόπο θεωρείται πιο χειμερινός. Ο λευκός οίνος πάλι, και ίσως παίζει το ρόλο του ότι σερβίρεται παγωμένος, είναι αγαπημένος πρωταγωνιστής των ρομαντικών θερινών δείπνων, και ο καλύτερος συνοδός για πλατό φρούτων και μαλακών τυριών για να απολαύσετε σε μια ξαπλώστρα δίπλα στο κύμα. Πουλερικά και ζυμαρικά το τραβάνε επίσης το λευκό τους, και τέλος, απαιτείται για τα θαλασσινά και δη τα οστρακοειδή.

Αποτελεί παράγωγο του λευκού σταφυλιού, ενώ αντιδιαμετρικά του ροζέ, συναντάει κανείς το πορτοκαλί κρασί, στη λήξη ουσιαστικά του χρονόμετρου της επεξεργασίας.

Η επίσκεψη σε μία κάβα ποτών θα εμπλουτίσει σαφώς τις γνώσεις σας επί του θέματος, μαθαίνοντας και ενδεχομένως δοκιμάζοντας διάφορες ποικιλίες από όλο τον κόσμο.

3. Αφρώδεις Οίνοι

Όντας στην πλειοψηφία του λευκοί, θα μπορούσαμε χάριν αστεϊσμού να τους χαρακτηρισμούς, σαν λευκό κρασί με σμόκιν, δεδομένου ότι είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε πιο επίσημες περιστάσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις κύρους, όπως γάμους, δεξιώσεις, εγκαίνια, και γενικότερα μονοπωλούν το ενδιαφέρον όταν υπάρχει ενδεχόμενο πρόποσης. Συνοδεύουν άρτια πιο ελαφριές γεύσεις, ομοίως με το λευκό, αλλά συνήθως σερβίρονται ως απεριτίφ πριν το γεύμα ή μαζί με το ορεκτικό.

 

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *