22/05/2024 2:52 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ραφήνα: Εγκλωβισμένοι από το πρωί οι 750 επιβάτες του Fast Ferries Andros, άγνωστο πότε θα δοθεί λύση

Καθηλωμένο στο λιμάνι της Ραφήνας το επιβατηγό - Μετ' εμποδίων κινήθηκε το άλλο πλοίο


Εγκλωβισμένοι για πάνω από 12 ώρες και για άγνωστο χρόνο ακόμη παραμένουν εκατοντάδες επιβάτες του επιβατηγού Fast Ferries Andros μετά το περιστατικό με την επακούμβηση των επιβατηγών πλοίων. Την ταλαιπωρία βιώνουν οι 734 επιβάτες του Fast Ferries Andros, που περιμένουν στο αγκυροβόλιο της Ραφήνας.

Μεταξύ των επιβατών επικρατεί εκνευρισμός. Στο πλοίο υπάρχουν ηλικιωμένοι και παιδιά, ενώ ο έντονος κυματισμός μεγαλώνει την ταλαιπωρία των επιβατών.

Αυτή τη στιγμή στην περιοχή πνέουν άνεμοι 6 μποφόρ, από έντασης 7-8 μποφόρ που έπνεαν το πρωί. Λόγω των ανέμων κάθε σκέψη για μετεπιβίβαση των επιβατών και μεταφορά τους στη στεριά έχει αποκλειστεί.

Στο πλοίο έχουν σταλεί δύο ρυμουλκά με τρόφιμα και εφόδια για τους επιβάτες.

Σε δηλώσεις του στο Mega, το απόγευμα του Σαββάτου, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου, έλεγε ότι το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί και ότι ακόμη δεν έχουν δώσει εικόνα οι δύτες που εκτιμούν την κατάσταση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει εκτίμηση για το πότε θα υπάρξει λύση.

Το καταδυτικό συνεργείο επιχειρεί να απεγκλωβίσει την αλυσίδα από την προπέλα. Το πλοίο είναι δεμένο με ασφάλεια από τα ρυμουλκά.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Λιμενικού δεν θέλησε να απαντήσει ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό να υπάρξει λύση μετά την επιτόπια έρευνα των δυτών. Όλες οι ενέργειες, τόνισε ο εκπρόσωπος, γίνονται με γμώμονα την ασφάλεια των επιβατών.

Όλα έγιναν το πρωί, όταν έμπλεξαν οι άγκυρες δύο επιβατηγών πλοίων. Στις 7:30, ήταν προγραμματισμένο να φύγει το Ε/Γ-Ο/Γ Fast Ferries Andros για να εκτελέσει το δρομολόγιο Άνδρος-Τήνος-Μύκονος-Πάρος.

Λόγω της μεγάλης έντασης των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η καδένα της άγκυρας του Fast Ferries Andros έμπλεξε με την αριστερή καδένα της άγκυρας του Ε/Γ-Ο/Γ Αικατερίνη Π το οποίο ήταν δεμένο στον ντόκο και βρισκόταν στη διαδικασία επιβίβασης και είχε προγραμματισμένο δρομολόγιο για τις 08.05 για Τήνο-Μύκονο-Νάξο.

Καταστράφηκε η προπέλα του Fast Ferries Andros

Το περιστατικό οδήγησε στην καταστροφή της προπέλας του Fast Ferries Andros, ενώ το «Αικατερίνη Π» έχασε τη μία άγκυρα.

Το δρομολόγιο του Fast Ferries Andros ακυρώθηκε. Παρότι βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι, δεν μπορεί να γυρίσει μόνο του και να δέσει και θα το μεταφέρουν τα ρυμουλκά.

«Πέρασαν από δίπλα μας σε απόσταση σχεδόν ενός μέτρου» είπε στο protothema.gr αυτόπτης μάρτυρας.

Το πλήρωμα του Super Ferry έκοψε τους κάβους και ανοίχτηκε στο αγκυροβόλιο. Εκεί, με εντολή του Λιμεναρχείου πήγαν για προληπτικούς λόγους και τα δύο πρώτα πλοία που έμπλεξαν οι άγκυρές τους.

Το πλοίο «Αικατερίνη Π» με 391 επιβάτες θα κατευθυνόταν προς το Λαύριο με μία άγκυρα, αλλά αυτοδύναμα. Στο λιμάνι, οι επιβάτες θα αποβιβάζονταν από το πλοίο και θα μεταφέρονταν με λεωφορεία πίσω στο λιμάνι της Ραφήνας.

Με καθυστέρηση απέπλευσε το Super Ferry με 551 επιβάτες.

Από τις λιμενικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και ότι ζητήθηκε η συνδρομή των ρυμουλκών για να δέσει το πλοίο στο λιμάνι με ασφάλεια, καθώς η μία από τις προπέλες έχει πάθει ζημιά, γιατί γύρω της είναι τυλιγμένη η αλυσίδα -καδένα της άγκυρας του Ε/Γ-Ο/Γ Αικατερίνη Π.

Στο λιμάνι της Ραφήνας υπάρχει και πρόβλημα ασφαλείας. Στον βυθό του παραμένουν οι δύο άγκυρες και υπάρχει κίνδυνος για τα πλοία που θα έρθουν.

Αντίθετα, τα πλοία ‘Ανδρος Κουίν, Θεολόγος Π και Super Ferry επρόκειτο να καταπλεύσουν στον λιμένα Λαυρίου, αντί για τη Ραφήνα, λόγω αδυναμίας προσέγγισης για λόγους ασφαλείας. Όλοι οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν ενημερώνονται με μέριμνα των εταιρειών μέσω SMS καθώς και από τα αρμόδια λιμεναρχεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού

Πρωινές ώρες σήμερα, κατά την διαδικασία απόπλου του Ε/Γ-Ο/Γ «ΦΑΣΤ ΦΕΡΡΙΣ ΑΝΔΡΟΣ» Ν.Π. 11124 από τον λιμένα Ραφήνας, εν λόγω πλοίο παρέσυρε την καδένα του εν όρμω Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π» Ν.Π. 10688, με αποτέλεσμα την μετατόπισή του προς το παρακείμενα αγκυροβολημένο Ε/Γ-Ο/Γ «ΣΟΥΠΕΡΦΕΡΡΥ» Ν.Α. 620. Επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή (ΒΒΑ 7-8 BF).

Στη συνέχεια, προς αποφυγή σύγκρουσης, το Ε/Γ-Ο/Γ «ΣΟΥΠΕΡΦΕΡΡΥ» διενήργησε αναγκαστικό απόπλου, έχοντας επιβιβάσει 481 επιβάτες, 55 άτομα πλήρωμα, 69 ΙΧΕ, 2 Φ/Γ, 1 Λεωφορείο και 7 Δίκυκλα, ενώ απεμπλάκη με ασφάλεια αφήνοντας την αριστερή άγκυρα και την καδένα του, με σκοπό την εκτέλεση του προγραμματισμένου δρομολογίου του.

Προκειμένου να αποφευχθεί τραυματισμός ατόμων και για την ασφάλεια του «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π» πραγματοποιήθηκαν χειρισμοί απόπλου του, μαζί με την κίνηση του «ΦΑΣΤ ΦΕΡΡΙΣ ΑΝΔΡΟΣ». Από τις παραπάνω κινήσεις κόπηκαν διαδοχικά οι κάβοι πρόσδεσης των ανωτέρω πλοίων χωρίς να υπάρξει τραυματισμός ή υλικές ζημιές. Κατά την διάρκεια των προαναφερόμενων χειρισμών, η αριστερή καδένα του «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π» τυλίχτηκε στην δεξιά προπέλα του «ΦΑΣΤ ΦΕΡΡΙΣ ΑΝΔΡΟΣ».

Επιπλέον, επιχειρήθηκε από τους Πλοιάρχους των εν λόγω πλοίων απεμπλοκή τους, κατά την διάρκεια της οποίας, ακολούθησε επακούμβηση της πλώρης του «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π» με την πρύμνη του Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΝΔΡΟΣ» χωρίς να υπάρξει ρήγμα κατά δήλωση Πλοιάρχων των πλοίων. Εν συνεχεία το «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π», απέπλευσε προς λιμένα Λαυρίου, με 391 επιβάτες, 41 ΙΧΕ, 3 Φ/Γ, 2 Λεωφορεία και 3 Δίκυκλα όπου κατέπλευσε ασφαλώς και αποβίβασε τους επιβάτες και τα οχήματά τους, ώστε στη συνέχεια να επιθεωρηθεί από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα, για διαπίστωση τυχόν βλάβης. Οι επιβάτες του, πρόκειται να προωθηθούν στον λιμένα Ραφήνας, με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Το «ΦΑΣΤ ΦΕΡΡΙΣ ΑΝΔΡΟΣ» παραμένει αγκυροβολημένο πλησίον του λιμένα Ραφήνας, δεμένο ασφαλώς επί ρυμουλκού, αναμένοντας την άφιξη δύο ακόμα (02) ρυμουλκών, με σκοπό την ασφαλή πρόσδεση και κατάπλου του στον λιμένα Ραφήνας (730 επιβάτες, 48 άτομα πλήρωμα, 66 ΙΧΕ, 13 Φ/Γ, 6 Λεωφορεία και 8 Δίκυκλα).

 

 

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *