30/11/2023 12:57 μμ

Έτσι θα είναι το νέο Τατόι! Κήποι γεμάτοι με ελληνικά δέντρα και θάμνους

Αναβίωση των παλιών θερμοκηπίων της Φρειδερίκης μέχρι και γήπεδο τένις


Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων η αποκατάσταση των πρώην βασιλικών κήπων του Τατοϊου οι οποίοι θα γεμίσουν τριαντάφυλλα, μυρτιές, κυπαρίσσια και πλατάνια. Το πρότζεκτ «Τατόι» προβλέπει λειτουργία συνεδριακού κέντρου, αναβίωση των παλιών θερμοκηπίων της Φρειδερίκης και των αμπελώνων, εκμετάλλευση του βουστάσιου ως εκθεσιακού κέντρου, ακόμα και γήπεδο τένις.

Όλες αυτές οι αλλαγές μαζί και οι εργασίες, που έχουν ήδη αναδείξει εξωτερικά μια άλλη όψη του κεντρικού κτιρίου το οποίο θα λειτουργήσει ως μουσείο και θα ανακαινιστεί πλήρως διατηρώντας τη μορφή που είχε αρχικά, επί Γεωργίου Α’, είναι πολύ σημαντικές για το συνολικότερο πρότζεκτ «Τατόι» που προσδοκά να ενώσει υπό την ομπρέλα του τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τις πολλαπλές ανάγκες του κόσμου που θα το επισκέπτεται.

Το κεντρικό ανάκτορο θα ανακαινιστεί στη μορφή που είχε αρχικά, επί Γεωργίου Α’, και θα λειτουργήσει ως μουσείο

Αναβίωση αμπελώνα

Έτσι, μετά την έγκριση της πρότασης της μελέτης βιωσιμότητας που επιτρέπει την ύπαρξη τέτοιων έργων, ο επισκέπτης θα μπορεί, εκτός από το κεντρικό κτίριο που θα λειτουργεί ως μουσείο, να παρακολουθήσει μια επιστημονική ημερίδα στο συνεδριακό κέντρο, να μείνει στο κεντρικό ξενοδοχείο, να επισκεφτεί το εστιατόριο (στη θέση του κτιρίου των στρατώνων, το οποίο βρίσκεται βόρεια της παλιάς εθνικής οδού) και να προμηθευτεί εκλεκτά προϊόντα που, καλώς εχόντων, θα φέρουν το όνομα του κτήματος.

Είναι άλλωστε γνωστή η ύπαρξη αμπελώνων που έδιναν στο παρελθόν υπέροχο μπρούσκο κρασί και τώρα προσδοκάται ότι θα αναβιώσουν ακολουθώντας τη λογική των παραδοσιακών καλλιεργειών.

tatoi-2

 

tatoi-3

Αμυγδαλιές, βυσσινιές, αρωματικά φυτά και ένα μικρό θερμοκήπιο. Πλατάνια, λεύκες και άλλα φυλλοβόλα θα δημιουργήσουν μια ζώνη επιβράδυνσης πυρκαγιάς

tatoi-4
Οι κήποι που θα δημιουργηθούν νότια του κεντρικού ανακτόρου (διακρίνεται στο βάθος του δρόμου) έως την πύλη της Λεύκας

Πώς θα είναι οι κήποι
Η θέση των κήπων βρίσκεται νότια του κτιριακού συνόλου του ανακτόρου και των μαγειρείων και σε άμεση γειτνίαση με την πύλη της Λεύκας. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος, αρκεί να σκεφτεί ότι η περιοχή επέμβασης της μελέτης περιλαμβάνει έκταση 34 στρεμμάτων και περιμέτρου 762 μέτρων. Οι κήποι εκτείνονται από τη στάθμη νότια του ανακτόρου, από όπου θα ξεκινά μια διπλή πλατιά μαρμάρινη σκάλα σε συμμετρική διάταξη και η οποία θα καταλήγει στην κατώτερη στάθμη.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έφερε στο φως το υπουργείο Πολιτισμού: «Η μαρμάρινη κλίμακα διακρίνεται από το καμπύλο της σχήμα και αποτελείται από τις βαθμίδες και τα στηθαία, για την αποκατάσταση της οποίας στη μελέτη προβλέπονται τοπικές ανακτήσεις. Η μαρμάρινη κλίμακα οδηγεί στη μαρμάρινη κρήνη -μαρμάρινη γούρνα, στην οποία έπεφτε νερό (κρήνη) από το στόμα μαρμάρινης λεοντοκεφαλής- η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό τεχνητής κόγχης, αναφερόμενης ως σπηλιάς (grotto). Η πρόσβαση στη σπηλιά επιτυγχάνεται από τις κλίμακες που βρίσκονται εκατέρωθεν αυτής. Το λιθόκτιστο τοιχίο της περίφραξης, το οποίο περιλαμβάνεται, επίσης, στη μελέτη αποκατάστασης, εκτείνεται σε συνολικό μήκος 401 μέτρων στην ανατολική πλευρά των κήπων».

Από τη στάθμη αυτή και κάτω διαμορφώνεται η κεντρική αλέα των κήπων, που θα έχει κεντρικό ρόλο στη χωρική οργάνωση των κήπων, την οποία θα διασχίζουν μονοπάτια διατεταγμένα σε ομόκεντρους κύκλους. Πάνω σε αυτή την αξονική χάραξη θα αρθρώνονται και τα επιμέρους στοιχεία με κάθε είδους γεωμετρικούς σχηματισμούς, όπως αυτούς που έχουμε δει να κυριαρχούν σε άλλους εντυπωσιακούς βασιλικούς κήπους του εξωτερικού, και θα συμπληρώνουν μοναδικά το τοπίο: επιβλητικοί κόμβοι, σπείρες και διάφορα γεωμετρικά σχέδια θα εναλλάσσονται με τα μονοπάτια στα οποία ο επισκέπτης θα απολαμβάνει τον περίπατό του. Τα μονοπάτια εν ολίγοις θα ενισχύουν τους ευχάριστους περιπάτους και θα διακτινίζονται σε διάφορα σχήματα που θα διαμορφώνουν με τη σειρά τους τούς κόμβους στο κέντρο της σπείρας, ως κατάληξη της διαδρομής σε αυτό τον εντυπωσιακό λαβύρινθο.

Επίσης, όπως μαθαίνουμε, δίπλα από εκεί θα δεσπόζει το θερμοκήπιο. Λίγο πιο δίπλα θα ξεχωρίζει το γήπεδο τένις, αποδεικνύοντας ότι το μέρος θα συνιστά μια ολοκληρωμένη όαση πολιτισμού, περιβαλλοντολογικής αγωγής, ψυχαγωγίας και αθλητισμού. Επίσης, παρότι στη δυτική πλευρά δεν υπάρχει περίφραξη, στο ανατολικό όριο διασώζεται μέχρι και σήμερα χαμηλό τοιχίο με κιγκλίδωμα για τον διαχωρισμό της ανακτορικής ενότητας από την υπόλοιπη περιοχή του κτήματος.

Όσον αφορά την κεντρική αλέα, αυτή θα περιβάλλεται από ελληνικά πλατάνια (Platanus orientalis), ενώ θάμνοι με μυρτιές και σχίνα θα λειτουργούν ως τοίχοι. Μια ωραία πανδαισία από ροδώνες σε διαφορετικούς συνδυασμούς και υφές θα συμπληρώνουν την όλη εικόνα: στο βόρειο κομμάτι θα ξεχωρίζουν τα κλασικά τριαντάφυλλα που δέσποζαν για χρόνια στους βασιλικούς κήπους μαζί με σάλβιες, ενώ στο νότιο, δηλαδή το μέρος που βρίσκεται πιο κοντά στο άλσος, θα ξεχωρίζουν οι αγριοτριανταφυλλιές με τα σχίνα.

Ανατολικά του τένις θα υπάρχει ένας θόλος που θα σχηματίζουν κυπαρίσσια και ένας άλλος κυπαρισσώνας θα ξεχωρίζει στην περιοχή του σπειροειδούς λαβυρίνθου. Ο οπωρώνας, που υπήρχε στη βορειοανατολική άκρη των κήπων, διατηρείται και αναδιαμορφώνεται, όπως και το ξέφωτο που δημιουργείται από την αρχή. Το ίδιο και το μικρό θερμοκήπιο της Φρειδερίκης, το οποίο θα δούμε να ξαναγεννιέται, γεμάτο από οπωροφόρα δέντρα, κερασιές και βυσσινιές που θα γεμίσουν τον χώρο με χρώμα αλλά και κάθε είδους μυρωδιές από τα αρωματικά φυτά που θα φυτευτούν. Με άλλα λόγια, όλοι αυτοί οι κήποι που δέσποζαν σε διάφορες φωτογραφίες και αναφορές και είχαν εγκαταλειφθεί μετά το 1973 θα ανθίσουν και πάλι.

Το έργο της αποκατάστασης των κήπων, καθώς, επίσης, της μαρμάρινης κλίμακας και της περίφραξης στο ανατολικό όριο, όπου διασώζεται μέχρι και σήμερα χαμηλό τοιχίο για τον διαχωρισμό της ανακτορικής ενότητας από την υπόλοιπη περιοχή του κτήματος, εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Πολιτισμού για την αποκατάσταση και ανάδειξη του ιστορικού πυρήνα του Τατοΐου, στο πλαίσιο της στρατηγικής αξιοποίησής του ως μνημειακού συνόλου.

Τον Απρίλιο είχε εγκριθεί η προμελέτη διαμόρφωσης της αρχιτεκτονικής των κήπων, των μονοπατιών και της φύτευσης και τώρα με τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων επί της οριστικής μελέτης που εκπονήθηκε με χορηγία της Αιγέας ΑΜΚΕ και με την οποία εξειδικεύονται οι κατευθύνσεις των φυτεύσεων και η διαμόρφωση των μονοπατιών, οδεύουμε προς την υλοποίηση του έργου. Στόχος μας είναι οι κήποι να αναβιώσουν ως σημαντικό μέρος της χωροταξικής σύνθεσης και της ζωής στο οικοσύστημα του πρώην βασιλικού κτήματος, αλλά και της εμπειρίας του σημερινού επισκέπτη».

Πηγή: https://www.protothema.gr

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *