22/04/2024 9:40 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η οικονομία και οι αγορές τον Νοέμβριο

Άρθρο του Διευθυντή Επενδύσεων της HellasFin ΑΕΠΕΥ


Ενθαρρυντικά στην κατεύθυνση όχι μόνο της ήπιας προσγείωσης της αμερικανικής οικονομίας αλλά και της άνθησής της, ήταν τα πρόσφατα στοιχεία για την μεγέθυνση του ΑΕΠ γ’ τριμήνου στις ΗΠΑ, με την ετησιοποιημένη του μεταβολή κατά 4,9%.

Η ταχύτερη των εκτιμήσεων αποπληθωριστική διαδικασία, η ανθεκτική αγορά εργασίας, υποστηριζόμενη από την καταναλωτική δαπάνη, συμβάλλουν στην πρωτοφανή αυτή αναπτυξιακή δυναμική του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Εκτός από την δυσμενή γεωπολιτική συγκυρία, στις τρέχουσες συνθήκες δεν θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι διαφαίνονται στον ορίζοντα κάποια σύννεφα οικονομικών εκπλήξεων.

Παγκοσμίως, το σημαντικότερο ερώτημα που ζητά απάντηση πλέον είναι, μετά το τέλος του 2023 το πόσο καιρό θα χρειαστεί η FED και οι άλλες κεντρικές τράπεζες των αναπτυγμένων χωρών, να διατηρήσουν τα ρυθμιστικά τους επιτόκια υψηλά ίσως και υψηλότερα, προκειμένου να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.

Η πρόσφατη άνοδος των αγορών (η οποία θα συνεχιστεί για μερικές ημέρες ακόμη), αποδίδεται περισσότερο σε μια αναπροσαρμογή/ανατιμολόγηση τους στα θετικά ή θετικότερα των προσδοκιών μακροοικονομικά δεδομένα τα σχετικά με τα ΑΕΠ γ’ τριμήνου, όπως επίσης και την καλύτερη των εκτιμήσεων εξέλιξη των ανακοινώσεων κερδοφορίας του γ’ τριμήνου 2023 των εταιρειών του S&P 500 (5,7% ετήσια αύξηση από αρχικά εκτιμώμενη 1,3%).

ΥΓ. Προσπαθούμε να δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα οικονομικά και χρηματοοικονομικά δρώμενα των ΗΠΑ γιατί το μεγαλύτερος μέρος της κατεύθυνσής των παγκόσμιων αγορών, σχεδόν ευθυγραμμίζεται με τις αμερικανικές εξελίξεις. ΗΠΑ=Σηματωρός.

  • Ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος είναι Διευθυντής Επενδύσεων της HellasFin ΑΕΠΕΥ, και κάτοικος Πικερμίου

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.