Search
Close this search box.

Η τρέχουσα υπεραισιοδοξία στις αγορές, προσεχώς αιτία υψηλών διακυμάνσεων και ευκαιριών

Ποια είναι αυτά τα στοιχεία τα οποία θα είναι καθοριστικά στην διαμόρφωση μιας απόφασης για μείωση των επιτοκίων


Ο ενθουσιασμός των αγορών συνεχίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου στις ΗΠΑ. Ο πληθωρισμός ο οποίος υποχώρησε περισσότερο του αναμενόμενου στο 3,2% από 3,7% προηγουμένως, με μια δεύτερη ανάγνωση των επιμέρους συνιστωσών του, παρουσιάζει μια δυναμική αποπληθώρισης. Η ετήσια αύξηση για παράδειγμα της επι μέρους κατηγορίας της στέγασης κινείται στο 6,7% και πολύ αργά αποκλιμακούμενη, αλλά αυτής εξαιρουμένης ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 1,5%.

Η αισιοδοξία που κυριάρχησε στις ΗΠΑ με την εκτίμηση των προθεσμιακών αγορών ότι το παρεμβατικό επιτόκιο στο τέλος του 2024 θα υποχωρήσει στο 4,38% από το τρέχον 5,125%, μεταδόθηκε και στις υπόλοιπες αναπτυγμένες αγορές οι οποίες και αυτές άρχισαν να προεξοφλούν περισσότερες μειώσεις και νωρίτερα, των παρεμβατικών τους επιτοκίων εντός του 2024.

Θεωρούμε ότι η εκτίμηση των αγορών για 2 μειώσεις εκ μέρους της FED και της ΕΚΤ μέχρι τον Ιούλιο του 2024 είναι υπεραισιόδοξη.

Στην εκτίμησή μας σχετικά με τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών βαρύνει η δήλωσή τους ότι την απόφαση τους για μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων θα καθορίσουν τα εισερχόμενα δεδομένα (Data-dependent).

Ποια είναι αυτά τα στοιχεία τα οποία θα είναι καθοριστικά στην διαμόρφωση μιας απόφασης για μείωση των επιτοκίων;

Πάντα κατά την εκτίμησή μας, σημαντικό ρόλο θα παίξει η αναπτυξιακή δυναμική των οικονομιών. Για παράδειγμα κρίνουμε ότι όσο διάστημα το ΑΕΠ των ΗΠΑ μεγεθύνεται με ρυθμό μεγαλύτερο από την μακροχρόνια τάση του 1,8% δύσκολα θα ακολουθήσει μια αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Επίσης όσο η ανεργία βρίσκεται σε ποσοστό χαμηλότερο του 4% και ο αριθμός των κενών θέσεων δεν υποχωρεί μάλλον το ενδεχόμενο της μείωσης θα παραμένει μακριά. Και το πιο σημαντικό, όσο ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού παραμένει σε επίπεδα υψηλότερα του 3% στις ΗΠΑ ή 5% στην Ευρωζώνη θα πρέπει να αποκλείσουμε ότι οι κεντρικές Τράπεζες θα κάνουν την διάγνωση ότι ο στόχος του 2% πληθωρισμού έχει δρομολογηθεί ή ολοκληρώνεται.

Η υπεραισιοδοξία αυτή θα αποτελέσει προσεχώς αιτία υψηλών διακυμάνσεων στις αγορές και κατά συνέπεια ευκαιριών. Να είστε έτοιμοι!

  • Ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος είναι πιστοποιημένος διαχειριστής κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης είναι Διευθυντής Επενδύσεων της HellasFin Αθηνών.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.