15/07/2024 1:30 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η εβδομάδα των κεντρικών Τραπεζών και οι αγορές (2)

Οι πανηγυρισμοί των επενδυτών συνεχίστηκαν και μετα την συνεδρίαση της ΕΚΤ


Η συνεδρίαση της Fed της προηγούμενης εβδομάδος αποτέλεσε την θρυαλλίδα για συνέχιση της εκρηκτικής ανόδου των αγορών μετοχικών και ομολογιακών.

Αν και αποφασίστηκε το αμετάβλητο των παρεμβατικών επιτοκίων όπως αναμενόταν και η πόρτα έμεινε ανοικτή για μία πρόσθετη αύξηση εφόσον το υπαγορεύσουν τα δεδομένα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου J.Powell,παρατηρείται πραγματική πρόοδος στην υποχώρηση του σκληρού πυρήνα του πληθωρισμού και συνεπώςέχει ήδη αρχίσει η συζήτηση για ενδεχόμενες μειώσεις.

Σύμφωνα δε με το τριμηνιαίο σχεδιάγραμμα εκτιμήσεων των μελών, προβάλλεται για το 2024 η σωρευτική μείωση των επιτοκίων κατά 0,75% από 0,5% του αντίστοιχου σχεδιαγράμματος του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο, η επιβεβαίωση της πεποίθησης των αγορών ότι η αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων του Ιουλίου ήταν και η τελευταία αυτού του κύκλου, ώθησε τις προσδοκίες τους για περισσότερες μελλοντικές μειώσεις απότι επικρατούσαν πριν την συνεδρίαση.Ο χρόνος της πρώτης μείωσηςμάλισταμετατοπίστηκε νωρίτερα και αναμένεται τον Μάρτιο.

Οι πανηγυρισμοί των επενδυτών συνεχίστηκαν και μετα την συνεδρίαση της ΕΚΤ η οποία προσπάθησε να καταστήσει σαφές ότι δεν είναι καθόλου σίγουρη ότι πληθωρισμός νικήθηκε. Οι τιμές έχουν ακόμη ανοδικές διαθέσεις και οι αγορές εργασίας δεν παρέχουν τα σημάδια της επιθυμητής για την κεντρική τράπεζα ψύχρανσης. Άρα δεν είναι ώρα να συζητηθεί το ενδεχόμενο αλλαγής της νομισματικής πολιτικής.

Παρά την λεκτική διστακτικότητα των κεντρικών τραπεζιτών να κινηθούν στην κατεύθυνση μιας άμεσα επικείμενηςνομισματικής χαλάρωσης, οι προθεσμιακές αγορές των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης έτρεξαν να προεξοφλήσουν περισσότερες μειώσεις επιτοκίων, σε σύγκριση με το διάστημα πριν τις συνεδριάσεις.

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin εκτιμούμε ότι η παρατηρούμενη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των εκτιμήσεων των αγορών για 6 μειώσεις της τάξης του 0,25%εντός του 2024 και των κεντρικών τραπεζών(της FEDγια παράδειγμα 3 μειώσεων),θα αποτελέσει πηγή έντονων διακυμάνσεων στις αγορές.

Αυτό που σας προτείνουμε είναι να εκμεταλλευτείτε οποιεσδήποτε υψηλές διακυμάνσεις και τις υποχωρήσεις των τιμών. Στην διάρκεια του 2024 δεν θα πλήξουμε καθόλου!

Στο υπό διαμόρφωση μακροοικονομικό πλαίσιο να επαναλάβουμε την εκτίμησή μας, ότι η αποφυγή μιας ύφεσης στις ΗΠΑ και η προβλεπόμενηαύξηση της κερδοφορίας κατά 11,5% εντός του 2024,θα οδηγήσει τον S&P 500 σε σαφώς υψηλότερες τιμές του ιστορικά ανώτερου των 4800 μονάδων.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.