27/04/2024 11:37 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Αναβολή για μερικούς μήνες της μείωσης των επιτοκίων

Ο πληθωρισμός όχι μόνο έπαυσε να εκπλήσσει θετικά με την ταχεία του πτώση, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλότερα των προσδοκιών επίπεδα


Εισερχόμενοι στην εβδομάδα όπου αναμένεται η ανακοίνωση του κρίσιμου για την FED δείκτη της ανεργίας, με τους δείκτες για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης ήδη δημοσιευμένους η κατάσταση έχει ως εξής.

Αν και σε αποκλιμάκωση ο πληθωρισμός όχι μόνο έπαυσε να εκπλήσσει θετικά με την ταχεία του πτώση, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλότερα των προσδοκιών επίπεδα. Ναι μεν οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων έχουν υποχωρήσει σημαντικά, αλλά οι τιμές των υπηρεσιών παραμένουν ανθεκτικές λόγω της υψηλής ζήτησης των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο, στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, οι συνθήκες συνηγορούν για μια ήπια προσγείωση ή ρηχή ύφεση, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου πλέον μάλλον θα πρέπει να μιλάμε για μια ήπια “απογείωση”.

Με την αύξηση στους πραγματικούς μισθούς και τα θετικά πρόδρομα μηνύματα (ΡΜΙ) σχετικά με την οικονομική δραστηριότητα, ο στόχος για πληθωρισμό 2% δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται τόσο εύκολα.

Παγκοσμίως πλέον διαμορφώνεται ένα πλαίσιο όπου οι νομισματικές αρχές στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις τους, θα είναι ιδιαίτερα συγκρατημένες αναβάλλοντας την μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων για μερικούς μήνες, ίσως περισσότερους απότι προεξοφλούν αυτήν την στιγμή οι αγορές.

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin αφήνοντας όλα τα μακροοικονομικά ερωτηματικά και τα ενδεχόμενα να αιωρούνται, για τις αγορές συνεχίζουμε να εκτιμούμε ότι, η επιβεβαίωση της προβλεπόμενης αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας κατά 10% εντός του 2024, η αποφυγή μιας ύφεσης στις ΗΠΑ και ο ενθουσιασμός για την τεχνιτή νοημοσύνη, θα οδηγήσει τον S&P 500 σε τιμές υψηλότερες των 5150 μονάδων.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.