27/04/2024 6:37 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Είναι πολύ νωρίς ακόμη για την μείωση των επιτοκίων

Η δημοσιονομική πολιτική παραμένει εξαιρετικά επεκτατική, κινούμενη προς ένα έλλειμμα της τάξης του 5% επι του ΑΕΠ


Εισήλθαμε στην εβδομάδα όπου αναμένεται η κρίσιμη συνεδρίαση της FED με τις τριμηνιαίες της προβλέψεις για την οικονομία και τα επιτόκια.

Στο επίπεδο των παρεμβατικών επιτοκίων η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να είναι συγκρατημένη μια και τα πρόσφατα μάκρο δεδομένα που έχουν ανακοινωθεί δεν συνηγορούν υπέρ μίας χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής η οποία θα έδινε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο, η ανεργία συνεχίζει να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ο ρυθμός των νέων προσλήψεων είναι ισχυρός, οι μισθοί συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία με αυξήσεις 4-5% οι οποίες με την σειρά τους πριμοδοτούν την καταναλωτική δαπάνη.

Η δημοσιονομική πολιτική παραμένει εξαιρετικά επεκτατική, κινούμενη προς ένα έλλειμμα της τάξης του 5% επι του ΑΕΠ.

Η παραγωγικότητα της εργασίας επανέκαμψε σε ανοδική τροχιά υπονοώντας ότι η οικονομία μπορεί άνετα να αναπτύσσεται και με το καθεστώς των υψηλών επιτοκίων.

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin, οι δείκτες του πολύ σκληρού πυρήνα του πληθωρισμού που οπωσδήποτε παρακολουθεί η Fed κινούνται ανοδικά, οι δείκτες μέτρησης του κόστους προμηθειών στην μεταποίηση και στον κλάδο των υπηρεσιών έχουν πάρει και αυτοί την ανιούσα.

Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν χαλαρώσει και η κερδοφορία των επιχειρήσεων προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να ανέρχεται, σε επίπεδα ρεκόρ.

Με τις επικρατούσες συνθήκες και εάν η FED, σύμφωνα με τις δηλώσεις της, πραγματικά επιθυμεί να αποφασίζει για την νομισματική της πολιτική σύμφωνα με τα εισερχόμενα στοιχεία, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να σκέφτεται την μείωση των επιτοκίων.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.