26/04/2024 1:41 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Οι αγορές και η συνεδρίαση της FED

Η μέχρι πριν λίγο καιρό πολυαναμενόμενη ήπια προσγείωση εξελίσσεται επιβεβαιωμένα σε ήπια απογείωση


Η πρόσφατη τακτική συνεδρίαση της FED, συνοδευόταν και από τις καίριες τριμηνιαίες της εκτιμήσεις για την εξέλιξη σημαντικών μακροοικονομικών μεγεθών της οικονομίας των ΗΠΑ.

Σημαντικές αναπροσαρμογές εκτιμήσεων δεν έγιναν, αλλά οπωσδήποτε άξιες αναφοράς είναι αυτή της ανάπτυξης και του πληθωρισμού του 2024, όπου αναμένεται 2,1% και 2,6% αντίστοιχα από 1,4% και 2,4% προηγουμένως.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο, αξιοσημείωτη είναι και η αναθεώρηση της εκτίμησης ότι το μακροχρόνιο επιτόκιο ισορροπίας από το 2,5% στο 2,6%. Δεδομένης της δυσκολίας προσδιορισμού αυτού του επιτοκίου, θα πρέπει να εγείρονται πλέον ερωτηματικά για την ενδεχόμενη απαρχή μιας μακροχρόνιας ανοδικής του πορείας.

Η μέχρι πριν λίγο καιρό πολυαναμενόμενη ήπια προσγείωση εξελίσσεται επιβεβαιωμένα σε ήπια απογείωση.

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin, ο επιθετικός κύκλος αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων την διετία 2022-2023 κατάφερε τελικά ελάχιστα αρνητικά να επηρεάσει την αμερικανική οικονομία. Επιχειρήσεις και νοικοκυριά παρουσιάζουν χαμηλή ευαισθησία στις μέχρι τούδε αυξήσεις των επιτοκίων, πιθανόν λόγω της έκθεσής τους σ’ αυτόν τον κύκλο σε επιτόκια περισσότερο σταθερά παρά μεταβλητά.

Μετά την συνεδρίαση και την αντίδραση των αγορών εδραιώθηκε η εκτίμησή μας ότι, όσο η FED δεν προχωράει σε αύξηση επιτοκίων, οποιεσδήποτε ανοδικές εκπλήξεις του πληθωρισμού, θα επηρεάζουν περισσότερο αρνητικά τις αγορές σταθερού εισοδήματος και καθόλου τις μετοχικές.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.