19/06/2024 2:38 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Υψηλός πληθωρισμός και μετοχές

Το παρεμβατικό επιτόκιο της Fed στο τέλος του 2024 θα είναι περίπου 0,3% χαμηλότερα από το τρέχον επίπεδο


Εισερχόμενοι στην εβδομάδα όπου αναμένεται η ανακοίνωση του κρίσιμου για την FED δείκτη πληθωρισμού Pce Core Απριλίου, οι αγορές εκτιμούν πλέον ότι το παρεμβατικό επιτόκιο της Fed στο τέλος του 2024 θα είναι περίπου 0,3% χαμηλότερα από το τρέχον επίπεδο.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο, η καθιερωμένη πλέον ζώνη διακυμάνσεων 4,35-4,70% των αποδόσεων του αμερικανικού κρατικού 10ετούς ομολόγου ουδόλως πλέον ανησυχεί τις αγορές οι οποίες με τον καιρό αρχίζουν να εμπεδώνουν την συνθήκη του υψηλότερου πληθωρισμού.

Μια σειρά από παράγοντες δημιουργούν συνθήκες υψηλότερου πληθωρισμού, όπως η επαναβιομηχάνιση των ΗΠΑ, η συνεχιζόμενη δημοσιονομική επέκταση και η επαναστρατιωτικοποίηση των χωρών, η αναδόμηση του παγκόσμιου εμπορίου, οι κεφαλαιακές ανάγκες για την νέα πράσινη οικονομία, το υψηλότερο ενεργειακό κόστος λόγω της αναδιάρθρωσης των δικτύων διάθεσης και των επενδύσεων σε κατασκευή νέων υποδομών.

Το θετικό σε αντίθεση με το παρελθόν είναι ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα, παράγονται πλέον σε περιβάλλον περισσότερο οικονομικής άνθησης παρά ύφεσης.

Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin, σε εταιρικό επίπεδο η κερδοφορία του α’ τριμήνου 2024 σε ΗΠΑ αλλά και Ευρώπη ήταν υψηλότερη των εκτιμήσεων και επιβεβαιώνεται και στην τρέχουσα συγκυρία ότι οι μετοχές σε πληθωριστικό περιβάλλον είναι η κατεξοχήν κερδισμένη επιλογή όσον αφορά την απόδοση τους (από το 1870 οι μετοχές στις ΗΠΑ αποδίδουν αποπληθωριμένα κατά μέσο όρο 7% ετησίως).

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι εταιρείες μπόρεσαν για άλλη μια φορά να μετακυλήσουν το υψηλότερο κόστος παραγωγής, διατηρώντας η ακόμη και αυξάνοντας το περιθώριο κέρδους τους. Το επίπεδο των επιτοκίων δεν φαίνεται να επηρεάζει ακόμη την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Με τέτοιες συνθήκες λοιπόν επαναλαμβάνουμε την εκτίμησή μας ότι στο διαμορφούμενο μακροοικονομικό πλαίσιο, η αποφυγή μιας ύφεσης και η επιβεβαίωση της προβλεπόμενης αύξησης της κερδοφορίας κατά 10% εντός του 2024, θα οδηγήσει προσεχώς τον S&P 500 στην περιοχή των 5500 μονάδων.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.