20/05/2024 2:49 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τι έκανες στην μεγάλη φωτιά στο Πανόραμα Βούλας μπαμπά;

Η φιλόζωη «εθελοντής» όπως η ίδια δήλωσε, έλειπε από την περιοχή, και ο θαρραλέος “δασοκομμάντο” έκανε μπάνιο σε όμορφο νησί


Ο τίτλος του κειμένου στο vimaonline.gr είναι μία παράδοξη μεταφορά του τίτλου της αμερικάνικης αντιπολεμικής κωμωδίας του Μπλέικ Εντουαρντς, “Τι έκανες στον πόλεμο μπαμπά” (1966) όπου εξιστορεί την περιπέτεια ενός λόχου Αμερικάνων στρατιωτών στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο oι οποίοι προσποιούνται πως πολεμούν μία ομάδα Ιταλών, οι οποίοι με την σειρά τους δεν έχουν καμία όρεξη να πολεμήσουν και στο τέλος καταλήγουν όλοι μαζί μεθυσμένοι να συζητούν για τα δεινά του πολέμου.

Πέρασε σχεδόν ένας μήνας από την ημέρα που ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, η Πολιτική Προστασία του Δήμου, η Πυροσβεστική και δεκάδες εθελοντές, έδωσαν την μεγάλη μάχη ώστε οι φλόγες, οι οποίες ξεκίνησαν από σταθμό της ΔΕΗ στην Γλυφάδα να μην περάσουν μέσα στον οικιστικό ιστό στο Πανόραμα Βούλας.

Δόθηκε μία τιτάνια μάχη, από 550 πυροσβέστες και στελέχη Πολιτικής Προστασίας, Εθελοντικές Ομάδες Πυρόσβεσης απ’ όλη την Αττική, εναέρια πυροσβεστικά μέσα και την Πολιτική Προστασία του δήμου.

Το αποτέλεσμα ήταν η φωτιά να αναχαιτιστεί στα πρώτα σπίτια, κάτω από υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων και να αποφευχθεί μια καταστροφική περιπέτεια για την πόλη. Οι ζημιές περιορίστηκαν σε 2 κατοικίες και σε μερικές αυλές χωρίς να υπάρξει ανθρώπινη απώλεια.

Παράλληλα όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του δήμου λειτούργησε υποδειγματικά και σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία απομάκρυνε τουλάχιστον 5.000 κατοίκους από τα σπίτια τους με απόλυτη οργάνωση και ασφάλεια.

Ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς συντονίζοντας τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του δήμου και των άλλων δήμων, σε συνεργασία πάντα με τους επικεφαλής ανώτατους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, οργανώνοντας μια θετική άμυνα για την πόλη και αποφεύγοντας τα χειρότερα.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια χάρις στις εργώδεις προσπάθειες της Πολιτικής Προστασίας του δήμου τόσο στο έργο της πρόληψης όσο και στο έργο της κατάσβεσης, δεν είχε χαθεί δασικό κεφάλαιο από φωτιά η αφετηρία της οποίας ήταν σε περιοχή της διοικητικής ευθύνης του δήμου, αφού όσες υπήρξαν έσβησαν εν την γενέσει τους.

Ωστόσο με τη φωτιά της 4ης Ιουνίου δημιουργήθηκαν σοβαρές πληγές στο περιβάλλον και συγκεκριμένα σε ένα μέρος του περιαστικού δάσους το οποίο βρίσκεται εκτός οικιστικού ιστού στην περιοχή του υψηλού Πανοράματος.

Αυτό έδωσε την αφορμή σε διάφορους “ειδικούς” να ασκήσουν υψηλή κριτική στην δημοτική αρχή και στις πυροσβεστικές δυνάμεις που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση.

Συγκεκριμένα μια κάτοικος Πανοράματος, περιπατήτρια και full-time μητέρα, όπως δηλώνει (και μπράβο της) σε συνέντευξή της σε τοπική ιστοσελίδα, κατακεραυνώνει, – ως “έμπειρη πυροσβέστης”(;) που έχει σβήσει δεκάδες πυρκαγιές-, τον σχεδιασμό της πυροσβεστικής και του δήμου, μιλά για μικροκλίμα και μικρούς κυκλώνες, – άραγε ως έμπειρη μετεωρολόγος με ειδίκευση στις δασικές πυρκαγιές(;) -, ενώ αποδίδει άγνοια στους πυροσβέστες ότι δεν ήξεραν την περιοχή και δεν υπήρχε άνθρωπος να τους δείξει τα μονοπάτια. Αναφέρει δεικτικά δε, ότι δεν χρησιμοποίησαν συγκεκριμένες δεξαμενές πυρόσβεσης, γνωρίζοντας “φυσικά” (οι πυροσβέστες του καναπέ, γνωρίζουν τα πάντα) όλο το υπηρεσιακό σχέδιο σωτηρίας της πόλης το οποίο άλλαζε σχεδόν ανά 10 λεπτά λόγω των σφοδρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Την σκυτάλη επικριτικών διαρροών μέσω τρίτων προσώπων πήραν και τα εξαπτέρυγα παλαιού “δασοκομμάντο” της πόλης, του “άγρυπνου φύλακα του βουνού” όπως τον αποκαλούν, οι οποίοι κατακεραύνωσαν την δημοτική αρχή και την Πυροσβεστική Υπηρεσία για πλημμελή αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και για σοβαρές αμέλειες, λέγοντας μεταξύ σοβαρού και αστείου στον περίγυρό τους ότι εάν ήταν ο παλαιός «δασοκομάντο» επικεφαλής όλης της επιχείρησης, η φωτιά θα είχε περιοριστεί στα πρώτα λεπτά…

Δηλαδή ότι δεν κατάφεραν όλες οι Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και λοιπές δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας της Νότιας Ελλάδας με εκατοντάδες εκπαιδευμένους άνδρες και γυναίκες της Πυροσβεστικής υπηρεσίας της Πολιτικής Προστασίας και των εθελοντικών ομάδων ως επίγεια τμήματα, με εκατοντάδες πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες δήμων και δεκάδες εναέρια μέσα, θα το έκανε ο εν λόγω «δασοκομάντο» με τους εθελοντές του, που μάλιστα για το πρώτο 2ωρο της φωτιάς ήταν οι περισσότεροι απόντες!!!

Φαιδρότητες …

Προφανώς και η κριτική θα πρέπει να υπάρχει είτε αρέσει είτε όχι, να γίνεται όμως από ειδικούς με γνώση και ειδίκευση. Ειδάλλως εξυπηρετεί άλλους σκοπούς και μετατρέπεται σε λαϊκισμό και τυμβοθηρία.

Ερχόμαστε τώρα στο τίτλο του κειμένου και την διάσταση που παίρνει με τα ανωτέρω.

Τι έκανες στην μεγάλη φωτιά στο Πανόραμα μπαμπά;

Η φιλόζωη «εθελοντής» όπως η ίδια δήλωσε, έλειπε από την περιοχή την ημέρα της φωτιάς και ο θαρραλέος “δασοκομμάντο”, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εν μέσω επιφυλακής, χωρίς να έχει ειδοποιήσει κανένα ή να έχει αφήσει αντικαταστάτες στο πόστο του, έκανε μπάνιο σε όμορφο νησί του Αιγαίου…

Και οι δύο τους όμως μιλούν για λάθη και αμέλειες στον σχεδιασμό της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς με υπαινιγμούς για εισαγγελική έρευνα ευθυνών όσων ήταν εδώ και εκτελούσαν το ιερό καθήκον τους, παλεύοντας με τη φωτιά και για να υπερασπιστούν την πόλη. Θα είχε πραγματικά ενδιαφέρον, η ανακριτική διαδικασία της Πυροσβεστικής αλλά και της δικαιοσύνης, να μας περιέγραφαν πέραν των άλλων και τις βαριές αμέλειες των ατρόμητων απόντων που με διαρροές και ευφυολογήματα φίλων και γνωστών τους, επιχειρούν να δοξαστούν κρυπτόμενοι ή μάλλον να δοξαστούν απουσιάζοντας σε… διακοπές!

Τα σχόλια δικά σας.

Διαβάστε ακόμα: 

Χειροπέδες στη συμμορία που “βούτηξε” την προτομή του Ελ. Βενιζέλου στην Αρτέμιδα!

Οι ταβέρνες στο Μαρκόπουλο πριν 60 χρόνια

Ο χαμός του Αντιδήμαρχου γέμισε θλίψη όλη τη Νέα Μάκρη

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *