26/09/2022 8:04 μμ

Όταν η Αρχαία ιστορία (Λούτσα) συναντά τη Νεότερη (Αρτέμιδα)

“Λούτσα” σημαίνει υγρός, βαλτώδης τόπος, πιθανότατα εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχει λίμνη ή έλη στη περιοχή που σήμερα λέγεται Λίμνη


Από την Λούτσα μέχρι την Αρτέμιδα και από την Αρχαία Ιστορία μέχρι τη Νεότερη κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Η περιοχή της Αρτέμιδας έχει μεγάλη ιστορία και καλό είναι να την μαθαίνουν οι νεότεροι.

Η Αρτέμιδα είναι πόλη και δημοτική κοινότητα του Καλλικράτειου Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδα της Ανατολικής Αττικής και βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το ιερό της Βραυρώνας όπου εκεί λέγεται πως λατρεύονταν η Θεά Άρτεμις, η θεά του κυνηγιού.

Πλέον, σήμερα είναι μια από τις πιο μεγαλύτερες σε πληθυσμό περιοχές της Ανατολικής Αττικής και μεταλλάσσεται με γοργό ρυθμό από παραθεριστική κωμόπολη των Μεσογείων σε έναν τόπο μόνιμης οικήσεως, με εμπορικό και οικονομικό κέντρο τη Λούτσα.

Τα διοικητικά όρια της κοινότητας του δήμου σύμφωνα με το maxmag,gr είναι στα ανατολικά, με την ακτογραμμή στη θαλάσσια περιοχή του όρμου της Αρτέμιδος. Στις νότιες πλευρές της περιοχής, τα όρια του δήμου Μαρκόπουλου, περιοχή όπου παλαιότερα ονομαζόταν Πόρτο Ράφτη. Στα δυτικά “βλέπει” τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στη συνέχεια με τα όρια της Δημοτικής Κοινότητας Σπάτων. Από την άλλη, στα βόρεια εκτείνονται τα όρια έως και τον δήμο Ραφήνας – Πικερμίου επί της οδού Αρίωνος.

Λούτσα

Ετυμολογική Ταυτότητα Περιοχής

Η αρχική ονομασία της περιοχής και του παραδοσιακού οικισμού ήταν γνωστή ως Λούσα λόγω της εγκατάστασης πολλών κατοίκων σε παραθαλάσσια ζώνη. Από την αρχαία ελληνική λέξη, η ονομασία της περιοχής ετυμολογείται ως εξής: Η προέλευση της ονομασίας της περιοχής πηγάζει από το αρχαίο ρήμα λούω που σημαίνει λούζω, έτσι λοιπόν η ονομασία της είναι καθαρά αντιπροσωπευτική καθώς συνυποδηλώνει το μέρος εκείνο όπου κάποιος μπορεί να κάνει μπάνιο.

Αργότερα, η περιοχή διαχωρίζεται από τον Δήμο Σπάτων από τον πρώτο κοινοτάρχη εν ονόματι: Εμμανουήλ Αναγνωσταράς και πλέον αναγνωρίζεται ως δήμος που τιμάται με την ονομασία αυτή της θεάς Άρτεμις καθώς και η ομώνυμη λεωφόρος που διέρχεται από το παραδοσιακό κέντρο καταλήγει προς τα νότια στην Αρχαία Βραυρώνα όπου διασώζονται ακόμη και σήμερα τα ερείπια του ναού της Βραυρώνιας Αρτέμιδος.

Ιστορική Αναδρομή

Αρχαία Ιστορία

Η Δημοτική Κοινότητα Αρτέμιδας βρίσκεται στη περιοχή με το γνωστό τοπωνύμιο Λούτσα. Όπου προέρχεται από την αρβανίτικη λέξη “λούτσα” που σημαίνει υγρός, βαλτώδης τόπος, πιθανότατα εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχει λίμνη ή έλη στη περιοχή που σήμερα λέγεται Λίμνη. Στην περιοχή Αλυκή αποκαλύφθηκε οχυρωμένος πρωτοελλαδικός οικισμός, οι Αραφηνίδες Αλές, ο οποίος αποτελούσε το δεύτερο σε μέγεθος Δήμο των αρχαίων Αραφηνίων. Ο μύθος αναφέρει πως ο Ορέστης επιστρέφοντας από την Ταυρική χερσόνησο με την Ιφιγένεια και το θαυματουργό ξόανο της Αρτέμιδος, αποβιβάστηκε στις Αραφηνίδες Αλές, όπου ίδρυσε ναό για την Αρτέμιδα και έστησε άγαλμα. Τα θεμέλια του ναού διατηρούνται σήμερα σε ελεγχόμενο χώρο στην κεντρική παραλία του δήμου, όπως επίσης και ο βωμός της θεάς σε κοντινή απόσταση επάνω στην ακτή. Στο ναό λατρευόταν η Άρτεμη ως «ταυροπόλος» θεά, ενώ η Ιφιγένεια αποσύρθηκε στο ιερό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα, το οποίο σώζεται έως σήμερα.

Από τον τραγικό ποιητή Ευριπίδη φαίνεται ότι είχε επιζήσει μια παλαιά λατρευτική συνήθεια, μια συμβολική ανθρωποθυσία που λάμβανε χώρας στις Αραφηνίδες Αλές, και κατά την διάρκεια της οποίας χαράσσονταν ο λαιμός ενός ανθρώπου ώστε να βραχεί με αίμα ο βωμός της θεάς. Κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα, και σύμφωνα με την χαρτογραφική αποτύπωση του Γερμανού χαρτογράφου Kaupert, η περιοχή που καταλαμβάνει σήμερα ο Δήμος Αρτέμιδος ήταν ιδιαίτερα αραιοκατοικημένη. Στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο ναός του αγίου Σπυρίδωνα αποτυπώθηκαν ερείπια, πιθανότατα υπολείμματα αρχαίου λιμενίσκου. Αξιοσημείωτη η περιτοίχιση που περιλαμβάνει το σημερινό κέντρο και τμήμα της 6ης πολεοδομικής ενότητας με την ένδειξη «Μάνδρα Διάκου». Στον ίδιο χάρτη αποτυπώνονται οι εκτεταμένοι αμμόλοφοι του παραθαλάσσιου μετώπου που καταλαμβάνονται από δασική βλάστηση.

Νεότερη Ιστορία

Η πλέον σύγχρονη Αρτέμιδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη πόλη που γειτνιάζει, αυτή των Σπάτων που είχε απο το 1952 εξελιχθεί σε δήμο, ήταν η συνοικία των Σπάτων με καθαρά παραθεριστικό χαρακτήρα σταδιακά άρχισε να αποκτά παροδικούς και λίγους μόνιμους κατοίκους. Η περιοχή έως τα τέλη του ’70 αποτελεί χωριό με αγροτικό και κτηνοτροφικό χαρακτήρα, αποσπάστηκε απο τα Σπάτα το 1974 σαν αυτόνομη κοινότητα με το όνομα Κοινότητα Αρτέμιδας, στην νέα κοινότητα δόθηκε το αρχαίο όνομα της περιοχής που είχε σχέση με την λατρεία της θεάς αντί για το όνομα Λούτσα που συνήθιζαν να την αποκαλούν οι Σπαταναίοι. Κατά τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 καθίσταται δημοφιλής λόγω της εγγύτητάς της με την πρωτεύουσα ως παραθαλάσσιος προορισμός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Με την οικιστική επέκταση της πρωτεύουσας επιλέγονται εκτάσεις της Λούτσας από ανθρώπους μέσων και χαμηλών εισοδημάτων για την οικοδόμηση εξοχικών κατοικιών. Η περιοχή διαμορφώνει το ιδιαίτερο προφίλ της και πραγματοποιείται απόσχιση από το Δήμο Σπάτων-Λούτσας. Στα τέλη του ’90 η περιοχή γνωρίζει οικιστική ανάπτυξη ανάπτυξη, χωρίς όμως να συνοδεύεται από μια παράλληλη ανάπτυξη των υποδομών. Η παράκτια ζώνη αξιοποιείται από γραφικά καφέ, καταστήματα και μπαρ και διαμορφώνεται σταδιακά το παραθεριστικό προφίλ της περιοχής. Αναγνωρίζεται πλέον ως δήμος και αναπτύσσεται

Το 2001, με την μετεγκατάσταση του διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας από το Ελληνικό στα Σπάτα, η Αρτέμιδα επηρεάζεται άμεσα από την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Παρατηρείται παρά ταύτα συμφόρηση, καθώς δεν συνοδεύεται παράλληλα από τροποποίηση και αναθεώρηση των ρυμοτομικών σχεδίων σύμφωνα με τα σύγχρονα χωροταξικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής και χρειάζονται νέα έργα υποδομής (παιδεία, υγεία, μεταφορές κ.λπ.). Στα νεότερα χρόνια της πόλης διετέλεσαν δήμαρχοι ο Γιάννης Αναγνωστόπουλος (1990-1997), πρώτος Δήμαρχος όταν η Αρτέμιδα αναγνωρίζεται ως Δήμος, Βάιος Τυράκης (1998-2001), Γεώργιος Κασίμης (2002-2005) και Γεώργιος Αλτιπαρμάκης (2006-2010). Το 2010 η ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου και της Βραυρώνας κινδύνευσαν να καούν παντελώς, αποτελώντας ένα σοβαρό πλήγμα για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Το 2011 ο Δήμος Αρτέμιδας ενώθηκε ξανά με την γειτονική πόλη των Σπάτων στον νέο Καλλικρατικό Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδας

Πολεοδομικά Χαρακτηριστικά της Περιοχής

Η πόλη της Αρτέμιδος αναπτύσσεται πέριξ της παραθαλάσσιας ζώνης της Λούτσας που αποτελεί και το κέντρο της. Η οικιστική ζώνη εκτείνεται κατακόρυφα της παραλιακής προς τα βόρεια και τα νότια του κέντρου, ενώ δυτικά εκτείνονται οι πευκόφυτοι λόφοι της περιοχής. Οι συνοικίες της είναι αρκετά αραιοκατοικημένες. Μερικές από τις συνοικίες και περιοχές της Αρτέμιδος είναι οι εξής: Λούτσα, Βραυρώνα, Βελανιδέζα, Πράσινος Λόφος, Βρύση, Υπαπαντή, Άγιος Νικόλαος, Αλυκή, Γαλήνη Η κεντρική παραλία της Αρτέμιδος επεκτείνεται από την συνοικία των Αλυκών μέχρι τον ναό της Ταυρoπόλου Αρτέμιδας με μεγάλη κίνηση τους θερινούς μήνες λόγω ότι τα νερά είναι καθαρά και πολύ ρηχά με εύκολη πρόσβαση σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους με κινητικά προβλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι η περιοχή χωρίζεται πολεοδομικά στις εκατέρωθεν συνοικίες – Δήμους :

Άγιος Νικόλαος, Αλυκή, Γαλήνη, Υπαπαντή Άγιος Σεραφείμ Σπάτων, Κέντρο Αρτέμιδας, Νεάπολη Σπάτων και άλλες ακόμη πανέμορφες περιοχές που στολίζουν περιμετρικά τη περιοχή της Αρτέμιδος.

Διαβάστε ακόμη:

Σοβαρά τώρα! Ο άνθρωπος πέθαινε και το ασθενοφόρο δεν μπορούσε να πάει από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα;

Παλλήνη και Κορωπί “πνίγονται” από τον καπνό

Έρχεται ο Προαστιακός που θα συνδέεται με τα λιμάνια Ραφήνας και Λαυρίου

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Όταν η Αρχαία ιστορία (Λούτσα) συναντά τη Νεότερη (Αρτέμιδα)

“Λούτσα” σημαίνει υγρός, βαλτώδης τόπος, πιθανότατα εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχει λίμνη ή έλη στη περιοχή που σήμερα λέγεται Λίμνη

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.