27/04/2024 8:20 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Νίκος Καντερές: Τι είναι η “ψυχρή λίμνη” που ήρθε στην Ελλάδα

Το αποκομμένο ανώτερο βαρομετρικό χαμηλό θα παραμείνει πάνω από την Ελλάδα έως τη Παρασκευή με τάση πλήρωσης και εξασθένησης αυτού


Όλα ξεκίνησαν από τη νύχτα του Σαββάτου προς τη Κυριακή που ήρθε η ψυχρή εισβολή από τη κεντρική Ευρώπη για να διακόψει τη θερμή εισβολή, που υπήρχε στη χώρα μας για 4 ημέρες με τις υψηλές θερμοκρασίες και τις υγρές αέριες μάζες.

Έτσι, τα πρώτα έντονα φαινόμενα άρχισαν από τη βόρεια Ελλάδα με τα γνωστά αποτελέσματα. Στη συνέχεια από τη Δευτέρα στα μεσαία και ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, λόγω της πολύ μεγάλης ταχύτητας της εισβολής δημιουργήθηκε ανώτερο βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο αποκόπηκε από τη γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας. Είναι η λεγομένη “ψυχρή λίμνη”, η οποία πρέπει να έχει και “Βάθος” και άλλα χαρακτηριστικά όπως υγρασία και αστάθεια στην ατμόσφαιρα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση στο ύψος των 6 χιλιομέτρων, δηλαδή στα 500hPa, που είναι η βάση των προγνωστικών χαρτών στη πρόγνωση, είναι για την ακρίβεια 5750 γεωδυναμικά μέτρα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό κέντρο μεσοπροθεσμένων προγνώσεων, το χαμηλό δεν θεωρείται ιδιαίτερα βαθύ χαμηλό.

Το αποκομμένο ανώτερο βαρομετρικό χαμηλό θα παραμείνει πάνω από την Ελλάδα έως τη Παρασκευή με τάση πλήρωσης και εξασθένησης αυτού.

Η θερμική αστάθεια θα προξενήσει και πάλι βροχές και καταιγίδες βασικά πάνω από την ηπειρωτική χώρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, που τοπικά θα είναι έντονες συνοδευόμενες από καταιγίδες, που εντοπίζονται και παρακολουθούνται μόνο από μετεωρολογικά Radars, στα οποία η Ελλάδα έχει πολλές ελλείψεις.

Για τον εντοπισμό του βαθμού της θερμικής αστάθειας απαιτούνται καθημερινά αναλύσεις ειδικών χαρτών που γίνονται από εξειδικευμένους μετεωρολόγους -προγνώστες και έτσι μόνο μπορούν να δίδονται οι πληροφορίες για το κοινό για τη προστασία του.

Τέλος στη διάρκεια της καταιγίδας χρειάζονται τα κατάλληλα προσωπικά μέτρα, κυρίως στην ύπαιθρο, και να μη μεγεθύνονται τα καιρικά φαινόμενα.

Διαβάστε ακόμη:

“Oργιάζουν κάθε βράδυ μπροστά στο Δημαρχείο στο Μενίδι και η αστυνομία… κοιμάται”! Καταγγελία

Καταστρέφουν μια ολόκληρη παραλία στο Πόρτο Ράφτη!!!

Όπου φύγει φύγει… Κάτοικοι στη Βάρη πήραν στο κυνήγι τους διαρρήκτες (βίντεο)

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *