26/04/2024 7:47 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Αρτέμιδα: Φώκια κάνει βόλτες στα νησάκια στον Άγιο Νικόλαο

Βούτηξε, αναδύθηκε μερικά δευτερόλεπτα μετά ρουθούνισε έμεινε λίγο στην επιφάνια, βούτηξε ξανά και μετά εξαφανίστηκε...


Φώκια κάνει βόλτες στα νησάκια στον Άγιο Νικόλαο. Δεν είναι η πρώτη φορά που φώκια εμφανίζεται στην περιοχή αφού πριν από ενάμιση χρόνο είχε εμφανισθεί στις Μαρίκες και μια άλλη φορά στην Βραυρώνα. Η παρουσία της πάντα δίνει μια ξεχωριστή χαρά μια και όλοι αγαπούν τις φώκιες…

Όπως ανέφερε κάτοικος της περιοχής που ήταν στο σημείο, στα νησάκια του Αγίου Νικολάου και έκανε εκείνη την ώρα sup, η φώκια βούτηξε, αναδύθηκε μερικά δευτερόλεπτα μετά ρουθούνισε έμεινε λίγο στην επιφάνια, βούτηξε ξανά και μετά εξαφανίστηκε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που φώκια κάνει την εμφάνιση της στην περιοχή μας.

Τον Δεκέμβριο του 2021, η Άννα Σαμαρά είχε φωτογραφίσει μία φώκια να κολυμπά στις Μαρίκες στη Ραφήνα ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο μία φώκια που βγήκε σε παραλία της Βραυρώνας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Μεσογειακή Φώκια ήταν κάποτε εξαπλωμένη σε όλες τις ακτές τις Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και του ανατολικού Ατλαντικού.

Σήμερα, με αριθμό μικρότερο από 600 ζώα, συγκαταλέγεται στα σπανιότερα και πλέον απειλούμενα ζωικά είδη του πλανήτη και χαρακτηρίζεται ως είδος “κρισίμως κινδυνεύον με αφανισμό” από την Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης. Ο μισός περίπου πληθυσμός, γύρω στις 250-300 φώκιες, ζει στην Ελλάδα.

Σημαντικό βήμα για την προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και των βιοτόπων της αποτέλεσε η ανακήρυξη της περιοχής των Βορείων Σποράδων σε προστατευόμενη και η ίδρυση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων (ΕΘΠΑΒΣ).

Καθοριστική υπήρξε η συμβολή της μη κερδοσκοπικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης ΜOm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας στην οργάνωση και λειτουργία δραστηριοτήτων, όπως η ενημέρωση του κοινού και η παρακολούθηση της κατάστασης του πληθυσμού της Μεσογειακής φώκιας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.

Διαβάστε ακόμη:

Θλίψη: Έφυγε από τη ζωή ο Τέλης Αδαμόπουλος

Bούλα: Χτύπησε τη σύζυγό του με βαριοπούλα και σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος

Η μέρα που έκλαψε όλη η Ραφήνα! Έξι χρόνια χωρίς τον Δημήτρη

 

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *