18/04/2024 10:05 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ποδήλατο γυμναστικής εναντίον διαδρόμου: Ποια είναι η καλύτερη καρδιομηχανή;

Και ποια είναι η καλύτερη μηχανή για να χάσετε βάρος;


Ποδήλατο γυμναστικής έναντι διαδρόμου: ποιο θα σας δώσει μια καλύτερη προπόνηση και θα βελτιώσει την καρδιαγγειακή σας φυσική κατάσταση; Είτε έχετε ένα από τα καλύτερα ποδήλατα γυμναστικής ή καλύτεροι διάδρομοι στο σπίτι, η αλήθεια είναι ότι και τα δύο μηχανήματα προσφέρουν έναν αποτελεσματικό τρόπο για να αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό, να αυξήσετε το μεταβολισμό σας και να πυροδοτήσετε θερμίδες και σωματικό λίπος.

«Αυτά τα δύο μηχανήματα είναι γενικά τα πιο δημοφιλή και συνηθισμένα σε εμπορικά γυμναστήρια, οικιακά γυμναστήρια και μαθήματα», λέει η φυσικοθεραπεύτρια Helen O’Leary. «Και τα δύο λειτουργούν στο καρδιαγγειακό σύστημα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προπόνηση HIIT ή καρδιο σταθερής κατάστασης που διατηρεί τον ίδιο ρυθμό για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Πώς συγκρίνονται όμως; Λοιπόν, υπάρχουν σίγουρα οφέλη για το καθένα. «Τα ποδήλατα γυμναστικής είναι υπέροχα καθώς δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε, βοηθούν στη βελτίωση της ισορροπίας και δεν έχουν αντίκτυπο», λέει η O’Leary. «Είναι επίσης ιδανικά για αρχάριους και βοηθούν στην ενίσχυση των ποδιών. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ισορροπία και όταν περπατούν».

Ομοίως, οι διάδρομοι είναι υπέροχοι για να έχουν γύρω. «Είναι επίσης λαμπρά για καρδιαγγειακή εργασία», συνεχίζει η O’Leary. «Περνάμε πολύ από το περπάτημά μας, οπότε είναι ένα μοτίβο κίνησης που γνωρίζουμε, το οποίο διευκολύνει την είσοδο. Οι διάδρομοι έχουν μια προβλέψιμη επιφάνεια, ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχείτε για το σκοντάφτισμα, μπορείτε να ελέγξετε την ταχύτητα και την κλίση και υπάρχουν συχνά προσχεδιασμένες προπονήσεις για να σας προκαλέσουν. Αν θέλετε να χτίσετε δύναμη, θα βοηθήσουν και σε αυτό».

Ενεργειακή δαπάνη

Πρώτα πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει ενεργειακή δαπάνη. Με απλά λόγια, είναι ο συνολικός αριθμός θερμίδων που καίτε σε μια μέρα με σωματική δραστηριότητα και σωματικές λειτουργίες. Εάν η απώλεια βάρους (ή λίπους) είναι ο στόχος σας, τότε πρέπει να είστε σε έλλειμμα θερμίδων– δηλαδή, καίγοντας περισσότερες θερμίδες από ό, τι χρειάζεται το σώμα σας.

Ένας από τους αποτελεσματικούς τρόπους για την ενίσχυση της ενεργειακής δαπάνης είναι μέσω της άσκησης, αλλά ποια είναι η καλύτερη μηχανή για να χάσετε βάρος;

Μια συγκριτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό έρευνας αντοχής και κλιματισμού διαπίστωσε ότι το τρέξιμο σε διάδρομο έκαιγε μεταξύ 490 και 646 θερμίδων την ώρα, ενώ ένα ποδήλατο γυμναστικής έκαιγε μεταξύ 478 και 628 θερμίδων για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Αλλά η O’Leary λέει ότι η ενεργειακή δαπάνη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το προσωπικό σας επίπεδο άσκησης – περπατώντας απαλά σε ένα διάδρομο δεν πρόκειται να κάψετε τόσες θερμίδες όσο το να κάνετε μια βαριά τάξη τύπου περιστροφής.

«Με τη γενική έννοια, [και τα δύο μηχανήματα] είναι και τα δύο σχετικά τα ίδια για την καύση θερμίδων», λέει η O’Leary. «Εάν αυτός είναι ο στόχος της άσκησής σας και δεν υπάρχει συγκεκριμένη αθλητική ανάγκη, δοκιμάστε να κάνετε και τα δύο για να το συνδυάσετε».

Μύες που χρησιμοποιούνται

Και τα δύο μηχανήματα άσκησης είναι καλά για την οικοδόμηση μυών, αλλά η ταχύτητα και η πρόοδος της μυϊκής ανάπτυξης θα εξαρτηθεί από την ένταση και τη συχνότητα της προπόνησής σας.

«Για ένα ποδήλατο γυμναστικής, δουλεύεις κυρίως τις γάμπες, τους οπίσθιους μηριαίους, τους γλουτούς και τους τετρακέφαλους για να σπρώχνεις και να τραβάς το ποδαρικό. Η χρήση των λαβών θα λειτουργήσει επίσης τους μυς του άνω μέρους του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων των χεριών σας, των δικεφάλων και των τρικεφάλων και των ώμων», λέει η O’Leary.

«Σε έναν διάδρομο, οι κύριοι μύες που λειτουργούν είναι οι τετρακέφαλοι, οι οπίσθιοι μηριαίοι, οι προσαγωγοί, οι γάμπες και οι γλουτοί. Δουλεύετε επίσης τους κοιλιακούς και τους μυς της πλάτης σας για να σας κρατήσουν όρθιους και τα χέρια, τους ώμους και τα pecs να ταλαντεύονται προς τα εμπρός και προς τα πίσω, αν και σε χαμηλότερο επίπεδο.

«Εάν χρησιμοποιήσετε μια κλίση και κλίνετε προς τα εμπρός, οι γλουτοί, οι οπίσθιοι μηριαίοι και οι γάμπες ειδικότερα θα λειτουργήσουν λίγο περισσότερο. Επιβραδύνετε και βάλτε την κλίση προς τα πάνω και οι γάμπες σας θα δουλέψουν πολύ πιο σκληρά. Εάν τρέχετε, οι κοιλιακοί και λοξοί μύες κλωτσούν.

«Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να πούμε ποιο είναι καλύτερο καθώς εξαρτάται από το άτομο. Εάν είστε σε φόρμα και καλά, χωρίς τραυματισμούς ή ιατρικές παθήσεις, τότε ο διάδρομος είναι πιθανό να είναι πιο δύσκολος.

«Αλλά εάν είστε αποσυντονισμένοι, αναρρώνετε από έναν τραυματισμό, αγωνίζεστε με την ισορροπία ή έχετε ένα ιατρικό πρόβλημα που θα μπορούσε να εμποδίσει την εξέλιξη της άσκησής σας, ένα ποδήλατο είναι πιθανό να είναι καλύτερο καθώς θα μπορείτε να έχετε την υποστήριξη που χρειάζεστε με λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις».

Πρόσθετες παροχές

Τα ποδήλατα γυμναστικής είναι ευκολότερα στις αρθρώσεις. Συχνά καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο και έχουν χαμηλό αντίκτυπο. Αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικά στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας από τους διαδρόμους, λέει η O’Leary, και είναι πιο δύσκολο να δούμε σημαντική μυϊκή ανάπτυξη με προπονήσεις ποδηλασίας σε σύγκριση με το τρέξιμο.

Οι διάδρομοι, από την άλλη πλευρά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να περπατήσετε ή να τρέξετε σε ελεγχόμενο εσωτερικό περιβάλλον (όχι άλλα μουσκεμένα πάνινα παπούτσια όταν χτυπάει η βροχή!). Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποκατάσταση και επίσης να βελτιώσουν την ισορροπία και το βάδισμα.

“Θυμηθείτε ότι δεν χρειάζεται να τρέχετε σε διάδρομο, αλλά μπορείτε να κάνετε μια καλή προπόνηση κάνοντας έναν πιο αργό, υψηλής κλίσης περίπατο”, λέει η O’Leary. «Ένα άλλο θετικό είναι ότι ο αντίκτυπος είναι μεγάλος για την οικοδόμηση ισχυρότερων οστών, ένα τεράστιο πλεονέκτημα εάν έχετε οστεοπενία ή οστεοπόρωση.

Ακόμα κι έτσι δεν θα πάει πολύ στραβά με κανένα από τα δύο. “Και τα δύο μηχανήματα είναι ένας καλός τρόπος για να κάνετε μια προπόνηση στο σπίτι και το κύριο πράγμα είναι να ασκείστε τακτικά και να κάνετε κάτι που σας αρέσει για να το διατηρήσετε συνεπές”, λέει η O’Leary.

Ετυμηγορία

Έτσι ποδήλατο γυμναστικής εναντίον διαδρόμου: ποια είναι η καλύτερη μηχανή καρδιο; «Αυτό είναι πραγματικά δύσκολο να απαντηθεί», παραδέχεται η O’Leary. «Για μένα, αν είστε σε φόρμα και καλά, τότε θα έλεγα διάδρομο, καθώς προσφέρει μια πλήρη προπόνηση σώματος και βοηθά επίσης στην οικοδόμηση της οστικής πυκνότητας, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες άνω των σαράντα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης (αδύναμα οστά). Η επιλογή να προπονηθείτε με ταχύτητα και κλίση σημαίνει ότι έχετε μια πολύ καλή αερόβια προπόνηση σε μια μηχανή τρεξίματος.

«Ωστόσο, αν είχατε έναν τραυματισμό, έχετε αρθρίτιδα ή πόνο, τότε θα πήγαινα πάντα για ποδήλατο ως πρώτη μου επιλογή. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κινηθείτε χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε για την υπερβολική πίεση στο σώμα σας.

«Το κυριότερο είναι η τακτική άσκηση, κάθε είδους, είναι σημαντική. Οποιαδήποτε άσκηση είναι καλύτερη από καμία, οπότε βρείτε κάτι που σας αρέσει και τότε θα είναι πιο πιθανό να επιμείνετε σε αυτό.

Πηγή: https://www.livescience.com/

Διαβάστε ακόμη:

Σοκ στο Λαύριο! Επιτέθηκε με σιδερογροθιά σε μαθητή

Λαχτάρα στο Πόρτο Ράφτη! Πήγε για μπάνιο και την παρέσυρε η θάλασσα

Ποιος είναι ο 40χρονος από την Παλλήνη που βίασε τη 12χρονη

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *