19/04/2024 10:41 μμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ανατολική Αττική: Εδώ θα χτιστούν σπίτια και διαμερίσματα για νέους

Θα διατεθούν αρχικά με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και ζευγάρια ηλικίας 25 έως 39 ετών


Σπίτια και διαμερίσματα με το μοντέλο της «κοινωνικής αντιπαροχής» θα διατεθούν αρχικά με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και ζευγάρια ηλικίας 25 έως 39 ετών και με την πάροδο του χρόνου θα μπορούν να τα αγοράσουν σε χαμηλή τιμή, που θα ενσωματώνει τα ενοίκια που κατέβαλαν.

Τα οικόπεδα όπου θα χτιστούν οι σύγχρονες κατοικίες ανήκουν στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και προέρχονται από τα αδόμητα ακίνητα που κληρονόμησε ο πρώην ΟΑΕΔ μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Η λίστα

Ο χάρτης με τα οικόπεδα όπου θα αναγερθούν τα σπίτια για τη στέγαση νέων και ζευγαριών έως 39 ετών περιλαμβάνει ακίνητα- «φιλέτα» στην Αττική που βρίσκονται στην Κηφισιά, την Παιανία, το Μαρούσι, αλλά και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπως Λάρισα, Αγρίνιο, Σέρρες, Χαλκιδική και Ξάνθη.

Η λίστα, την οποία αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος», περιλαμβάνει 16 οικόπεδα, συνολικής επιφάνειας 157.187 τετραγωνικών μέτρων ή 157,2 στρεμμάτων.

Τα σπίτια θα δοθούν μέσα από το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου» που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. με το νόμο 5006/2022 του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Με τις διατάξεις του νόμου επανέρχεται η στεγαστική πολιτική -που είχε εγκαταλειφθεί τα προηγούμενα χρόνια- και αυτή τη φορά δίδεται έμφαση στους νέους από 25 έως 39 ετών.

Προγράμματα

Ο νόμος για τα σπίτια σε νέους περιλαμβάνει 4 διαφορετικά προγράμματα που θα αρχίσουν να υλοποιούνται και είναι τα εξής:

1 Σπίτια (αγορά) με χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια (για 10.000 δικαιούχους).

2 Σπίτια με «κοινωνική αντιπαροχή» που θα χτιστούν από ιδιώτες κατασκευαστές σε οικόπεδα της ΔΥΠΑ και το 30% έως 60% θα ενοικιαστεί σε νέους με χαμηλή τιμή, ενώ στη συνέχεια θα μπορούν να τα αγοράσουν (για 5.000 δικαιούχους).

3 Σπίτια με δωρεάν ενοίκιο για άτομα που ζουν με το επίδομα του Εγγυημένου Εισοδήματος (εκτιμάται ότι θα στεγαστούν 2.500 δικαιούχοι).

4 Σπίτια που έχουν ήδη από εμπράγματο δικαίωμα νέοι έως 39 ετών και θέλουν να τα αναβαθμίσουν ενεργειακά ή να τα ανακαινίσουν για να μείνουν οι ίδιοι ή για να τα νοικιάσουν (πάνω από 20.000 δικαιούχοι).

Εντός 2023

Το πρόγραμμα ανέγερσης σπιτιών με «κοινωνική αντιπαροχή» είναι έτοιμο να «τρέξει» από τη ΔΥΠΑ μέσα στο 2023, καθώς τα οικόπεδα που έχουν επιλεγεί για να ανεγερθούν οι σύγχρονες κατοικίες για νέους είναι όλα εντός σχεδίου και με οικοδομική άδεια. Μένει να καθοριστούν οι όροι του διαγωνισμού για τις κατασκευαστικές εταιρίες που θα αναλάβουν το κόστος ανέγερσης και οι όροι για την εκμετάλλευση μέρους των ακινήτων.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών.

Στην πράξη, η «κοινωνική αντιπαροχή» εξασφαλίζει την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας προς όφελος της κοινωνίας μέσω της ανέγερσης και διάθεσης φθηνής στέγης για νέους και νέες.

Στόχος είναι να αξιοποιηθούν και άλλα εντός σχεδίου οικόπεδα, εκτός από τα πρώτα 16 από τα οποία θα ξεκινήσει η «κοινωνική αντιπαροχή», ώστε με την εξέλιξη του προγράμματος να αυξηθεί και το «στεγαστικό απόθεμα» για τους νέους.

Για τα 16 οικόπεδα η ΔΥΠΑ βρίσκεται σε διαδικασία διερεύνησης των πολεοδομικών χαρακτηριστικών τους, όπως είναι οι όροι δόμησης και χρήσης γης, ώστε να προχωρήσει η αξιοποίησή τους σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα το συντομότερο δυνατό.

Εκτιμάται ότι οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023, με στόχο τα πρώτα σπίτια να δοθούν στο τέλος του έτους ή αρχές του 2024.

Νέο μοντέλο

Αρμόδια στελέχη της ΔΥΠΑ τονίζουν στον «Ε.Τ.» ότι δεν θέλουν το νέο μοντέλο στεγαστικής πολιτικής να περιέχει στοιχεία και παθογένειες του πρώην ΟΕΚ, όπως ήταν η κατασκευή μεγάλων συγκροτημάτων εργατικών κατοικιών που συχνά καθυστερούσαν και κόστιζαν πολύ περισσότερο από τον αρχικό τους προϋπολογισμό. Αντίθετα, ο στόχος είναι ιδιώτες ανάδοχοι να χτίσουν με δικά τους έξοδα κατοικίες και να τις εκμεταλλευτούν μεν, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό 30%-60% να διατίθεται σε νέους με χαμηλό μίσθωμα, ενώ θα επιτρέπεται και η υπογραφή συμβάσεων μίσθωσης με δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά τους από τους δικαιούχους (rent-to-own).

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Ο μηχανισμός «κοινωνικής αντιπαροχής»

Η «κοινωνική αντιπαροχή», που δεν υπήρχε στη χώρα μας, θα λειτουργεί ως εξής:

*Οι εταιρίες θα κατασκευάζουν με δικά τους έξοδα σπίτια σε οικόπεδα που τους παραχωρεί το κράτος.

*Από τα σπίτια που θα κατασκευάζονται, το 30% έως 60% θα παραχωρείται με εισοδηματικά κριτήρια και πολύ χαμηλό ενοίκιο σε νέους 25 έως 39 ετών ή ζευγάρια, εκ των οποίων ο ένας θα είναι έως 39 ετών. Η μίσθωση θα μπορεί να είναι και μακροχρόνια.

*Τα αδιάθετα σπίτια που δεν θα νοικιαστούν θα μπορούν να πουληθούν από τους κατασκευαστές σε ενδιαφερόμενους αγοραστές.

*Οι νέοι που θα μένουν στα νοικιασμένα διαμερίσματα θα έχουν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν σε χαμηλότερη τιμή από τα υπόλοιπα, καθώς θα συνυπολογιστούν και τα ενοίκια που κατέβαλαν, όπως και τυχόν άλλες δαπάνες συντήρησης ή επισκευής.

*Μετά την προσυμφωνημένη περίοδο εκμετάλλευσης, και στην περίπτωση που δεν γίνει η αγορά του, το ακίνητο θα παραδίδεται στη ΔΥΠΑ.

Σπύρος Πρωτοψάλτης: «Στηρίζουμε τους νέους»

«Με τα προγράμματα που εντάσσονται στη νέα στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης απαντάμε με σχέδιο στο κρίσιμο κοινωνικό πρόβλημα της απόκτησης πρώτης κατοικίας και της αυτόνομης διαβίωσης των νέων της χώρας μας. Βρισκόμαστε δίπλα τους και τους στηρίζουμε -με πιο σύγχρονο και ευέλικτο τρόπο- σε κάθε βήμα για την πραγματοποίηση των στόχων τους, ώστε να κάνουν το όραμα για το μέλλον τους πραγματικότητα», δήλωσε σχετικά ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Χαμηλότοκα δάνεια ως 150.000€ από Μάρτιο

Το πρώτο νέο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκων ή και άτοκων στεγαστικών δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας από 10.000 νέους 25-39 ετών. Στην περίπτωση ζευγαριού, απαιτείται ο ένας εκ των δύο να ανήκει σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Οι όροι των δανείων έχουν ως εξής: Το ανώτατο ποσό δανείου ανέρχεται σε 150.000 ευρώ για ακίνητα αξίας έως 200.000 ευρώ, μεγέθους έως 150 τ.μ. και τουλάχιστον 15ετίας. Η συμμετοχή του δανειολήπτη θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 10% της αξίας του ακινήτου, συνεπώς το δάνειο δεν μπορεί να καλύπτει ποσό άνω του 90% της αξίας του ακινήτου. Η μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής είναι τα 30 έτη, ενώ η αγορά του ακινήτου δεν μπορεί να γίνει από συγγενή του δανειολήπτη.

Το πρόγραμμα θα συγχρηματοδοτηθεί αρχικά με 375 εκατ. ευρώ μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό, το 75% του δανείου θα είναι άτοκο με κεφάλαια ΔΥΠΑ και το υπόλοιπο 25% θα είναι έντοκο (με σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο) με κεφάλαια τραπεζών. Συνεπώς, οι τόκοι θα διαμορφώνονται περίπου στο 1/4 ενός «κανονικού» στεγαστικού δανείου. Για τρίτεκνους ή πολύτεκνους το δάνειο θα είναι άτοκο. Επίσης, το δάνειο θα γίνεται άτοκο για όσους κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του κάνουν 3 ή περισσότερα παιδιά.

Υπάρχει πρόβλεψη για διάθεση επιπλέον προϋπολογισμού, εφόσον εξαντληθούν οι διαθέσιμοι πόροι.

Οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ με ανώτερο το αντίστοιχο όριο για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, δηλαδή έως 16.000 ευρώ για άγαμο, έως 24.000 ευρώ για έγγαμους με προσαύξηση των ορίων κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Επιπλέον, για τις μονογονεϊκές οικογένειες το όριο είναι 27.000 ευρώ, με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι νέοι να μη διαθέτουν άλλο ακίνητο που να καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

elefterostypos.gr

Διαβάστε ακόμη:

Μηχανή στη Λεωφόρο Λαυρίου συγκρούστηκε με Ι.Χ κι εκτοξεύθηκε σε βιτρίνα καταστήματος (φωτό)

Τραγωδία στην Κερατέα: Πως έχασε (τελικά) τη ζωή του ο 40χρονος που βγήκε να μαζέψει χόρτα

Τρεις φωτιές μέσα σε μία ώρα στον Μαραθώνα! Σύμπτωση ή εμπρησμός; (φωτό+βίντεο)

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *