03/05/2024 11:04 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Γέγος: Τα «χρυσά» deals για τα σούπερ μάρκετ σε Πόρτο Ράφτη, Αρτέμιδα και Μαρκόπουλο

Γιατί οι συμφωνίες με τις αλυσίδες Σκλαβενίτη και Μασούτη αποδείχθηκαν "χρυσάφι"


Πότε είναι ο σωστός χρόνος για μια εξαγορά ή μια πώληση; Η απάντηση εξαρτάται από το ποιες είναι οι συνθήκες της αγοράς, το επίπεδο του ανταγωνισμού και τι συμβαίνει στην επιχείρηση-στόχο. Όμως ο χρόνος, ελληνιστί το σωστό timing, είναι συχνά ο πιο σημαντικός παράγοντας για ένα επιτυχημένο deal.

Και στην περίπτωση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Γέγος, ο χρόνος που επέλεξε η οικογένεια να εξέλθει του αντικειμένου, δηλαδή του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, και να έρθει σε συμφωνία με τις αλυσίδες Σκλαβενίτη και Μασούτη μοιάζει να ήταν ο σωστός. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν οι οικονομικές επιδόσεις του 2022.

Σε μια χρονιά όπου το οργανωμένο λιανεμπόριο κατέγραψε πληθωριστική ανάπτυξη 6,3% σε σχέση με το 2021 (πηγή: NielsenIQ), η αλυσίδα Γέγος ακολούθησε αντίθετη πορεία. Οι πωλήσεις της υποχώρησαν στα 18,252 εκατ. ευρώ (-4,33%), τα μικτά κέρδη μειώθηκαν στα 4,231 εκατ. ευρώ (-18,37%), τα EBITDA στις 148.727 ευρώ (-87,67%), τα ταμειακά διαθέσιμα στις 774.982 ευρώ από 1,185 εκατ. ευρώ, ενώ εμφάνισε ζημιές προ και μετά από φόρους 117.744 ευρώ από καθαρά κέρδη 719.548 ευρώ το 2021.

Αυτός ο αρνητικός περσινός κύκλος έκλεισε οριστικά με τις συμφωνίες που σύναψε η αλυσίδα Γέγος με τις αλυσίδες Σκλαβενίτη και Μασούτη, που σηματοδότησαν και την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού κύκλου της οικογένειας Γέγου στον κλάδο των σούπερ μάρκετ που διήρκησε πάνω από μισό αιώνα.

Η Σκλαβενίτης προσέθεσε στο δίκτυό της τέσσερα καταστήματα Γέγου σε Πόρτο Ράφτη, Λούτσα και Μαρκόπουλο στις 27 Ιανουαρίου -το deal είχε κλείσει στις 12 Δεκεμβρίου του 2022- ενώ στις 20 Ιανουαρίου η Μασούτης απέκτησε τα καταστήματα σε Αργυρούπολη και Κερατέα.

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό το τίμημα των deals, η διοίκηση της εταιρείας που υπογράφει τον ισολογισμό του 2022 αναφέρει πως «η επιχειρηματική αυτή κίνηση ήρθε στο καλύτερο δυνατό σημείο αποτίμησης της αξίας της εταιρείας, εν μέσω κύματος εξαγορών στην ελληνική επιχειρηματική αγορά… Η συμφωνία ήταν επωφελής για τους μετόχους αλλά πλέον δεν υπάρχει διάθεση των μετόχων για συνέχιση της δραστηριότητας».

Σε ό,τι αφορά την εταιρεία Γέγος, θα μπει σε εκκαθάριση εντός του έτους και η πορεία της διαδικασίας θα κριθεί από τους εκκαθαριστές.

euro2day.gr

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *