02/12/2023 10:28 πμ

Ανάπλαση Νέας Μάκρης: Ήταν δέσμευση, το κάνουμε πράξη

Με χρηματοδότηση 9,8 εκατ. ευρώ μετράμε αντίστροφα για τη δημιουργία μιας πόλης – πρότυπο


Με την ανάληψη των καθηκόντων μας το 2019, ένας από τους κύριους στόχους και παράλληλα βασική δέσμευσή μας ήταν η υλοποίηση ενός έργου που θα έχει σαν αποτέλεσμα μια μεγάλη σε έκταση ανάπλαση όλου του κέντρου της Νέας Μάκρης. Που θα ενώσει το παραλιακό μέτωπο με την πλατεία, θα αναβαθμίσει τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά την πόληκαι θα τη μετατρέψει σε πρότυπο για τους κατοίκους της και πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

Έχοντας μεγαλώσει και ο ίδιος στο κέντρο της Νέας Μάκρης, αποτελούσε εξ αρχής και προσωπικό μου στοίχημα να δω την πόλη μου να αλλάζει ολοκληρωτικά μορφή. Να γίνει αντάξια της ιστορίας της, λειτουργική, καλαίσθητη, ελκυστική,προσβάσιμηπρος όλους.

Γράφει ο Βαγγέλης Σωτηρίου*

Η εικόνα της παραμένει αναλλοίωτη εδώ και 20 χρόνια με πιο πρόσφατη ανάπλαση αυτή της κεντρικής πλατείας επί θητείας Ιορδάνη Λουίζου. Στο δε παραλιακό μέτωπο, οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες είναι ελάχιστες. Όλα αυτά αποφασίσαμε το 2019 να τα αλλάξουμε και η δέσμευση που έδωσα στον εαυτό μου, στους δημότες, αλλά και στους επαγγελματίες που ζητούν μια πιο ζωντανή αγορά, θα γίνει σύντομα πράξη.

Ένα τέτοιο έργο, όμως, ήταν σχεδόν αδύνατο να χρηματοδοτηθεί από το ταμείο του Δήμου χωρίς τραπεζικό δανεισμό και για αυτό αναζητήσαμε το κατάλληλο εργαλείο για την χρηματοδότησή του. Το 2020,όταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του ΥΠ.ΕΣ «Αντώνης Τρίτσης», καταθέσαμε ολοκληρωμένες μελέτες και υποβάλλαμε αίτημα ένταξης στον άξονα ΑΤ06.

Στις 7 Απριλίου του 2022 ανακοινώθηκε η επιτυχής ένταξη του έργου στο πρόγραμμα και η χρηματοδότηση του με 9,8 εκατ. ευρώ, η μεγαλύτερη που έχει φέρει δημοτική αρχή στον τόπο μας.

Το έργο με τίτλο «Βιοκλιματική ανάπλαση Νέας Μάκρης» αφορά στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κέντρου και του παραλιακού μετώπου, που περιβάλλεται από τις λεωφόρους Μαραθώνος και Ποσειδώνος και τις οδούς Αγίου Κωνσταντίνου και Καλαφάτη.

Μεταξύ των πολλών αλλαγών που πρόκειται να γίνουν προβλέπονται η αύξηση του πεζοδρομιακού χώρου, η κατασκευή ραμπών ΑμεΑ, η αύξηση του πρασίνου, η τοποθέτηση σκίαστρων με φυτά, ποδηλατόδρομος, η ηπιοποίηση κυκλοφορίας οχημάτων, η αλλαγή φωτιστικών σωμάτων, η δημιουργία παιδικών χαρών και η αντικατάσταση των υφιστάμενων δομικών υλικών των επιφανειών με ψυχρά υλικά συμβατά με τη μορφολογία και το περιβάλλον.

Παράλληλα, θα εκπονηθεί κυκλοφοριακή μελέτη για να μας υποδείξει τον καταλληλότερο τρόπο κίνησης των οχημάτων, διέλευσης των πεζών, καθώς και να προσδιοριστούν οι θέσεις και οι εκτάσεις των χώρων στάθμευσης.

Σκοπός μας είναι η πλατεία και το παραλιακό μέτωπο να συνδεθούν και να δημιουργηθεί ένας νοητός περίπατος τον οποίο θα απολαμβάνουν όλοι ανεξαιρέτως.

Όλες αυτές οι επεμβάσεις του πολυδιάστατου αυτού έργου, συμβάλλουν ουσιαστικά στην αισθητική αναβάθμιση και στην τόνωση του εμπορικού κέντρου,στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής, στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ σημαντικό είναι ότι δημιουργούν θερμική άνεση και βιοκλιματικές συνθήκες φιλικές προς του πεζούς.

 

Πόσο κοντά βρισκόμαστε στο ολοκληρωτικό λίφτινγκ της ιστορικής μας πόλης; Ουσιαστικά μετράμε πλέον αντίστροφα, δεδομένου ότι το έργο έχει δημοπρατηθεί και ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για να κριθεί ο ανάδοχος. Περιμένουμε την τελική έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και ως τα τέλη Οκτώβρη θα υπογραφεί η σύμβασηγια να ξεκινήσει η αρχιτεκτονική μελέτη και ο σχεδιασμός. Στόχος είναι οι εργασίες επί εδάφους να εκκινήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024, με τον χρόνο περάτωσης του έργου να εκτιμάται σε 15 με 20 μήνες. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση των πολιτών αλλά και των επαγγελματιών της περιοχής.

Είναι αυτονόητο ότι για να γίνουν πραγματικότηταόλα τα παραπάνω, θα προχωρήσουμε σε καίριες παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή των ρυμοτομικών γραμμών του σχεδίου πόλεωςσχεδόν σε ολόκληρη την 5η ΠΕ.

Παραμένουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας, συνεχίζουμε την πορεία δημιουργίας υλοποιώντας μικρά και μεγάλα έργα στον τόπο μας, έργα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Δήμου Μαραθώνος ως τουριστικού προορισμού και που παράλληλα αναβαθμίζουν το επίπεδο διαβίωσης των δημοτών μας.

  • Ο Βαγγέλης Σωτηρίου είναι αντιδήμαρχος Μαραθώνος και υποψήφιος με την παράταξη «Πορεία Πράξης»

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *