03/05/2024 5:54 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ραφήνα – Πικέρμι: Αυτός είναι ο νέος κανονισμός καθαριότητας

Προκλήθηκε ένταση στην αίθουσα του ΔΣ μεταξύ του κ. Τσεμπέρη και του κ. Βασιλόπουλου


Το θέμα της λήψης απόφασης απόφασης περί έγκρισης Κανονισμού Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο κ. Γαβριήλ ανέφερε για την προσθήκη που αφορά τα πρόστιμα και έγινε ώστε να αυξηθεί η δυνατότητα των πολιτών να τα αποπληρώσουν, ενώ η κα Τσεβά ανέφερε τις αλλαγές σε συγκεκριμένα άρθρα.

Ερωτήσεις έκαναν ο κ Φαφούτης, ο κ. Βασιλόπουλος. Η κα Τσεβα τόνισε πως αν οι πολίτες ενημερώσουν την υπηρεσία καθαρισμού και δεν πετούν τα στρώματα στον δρόμο, ο δημος ανταποκρίνεται άμεσα, ενώ όσο αφορά τα οικόπεδα ανέφερε πως καμία υπηρεσία δεν θα μπορούσε να καθαρίσει σε μικρό χρονικό διάστημα τόσο μεγάλο όγκο βλαστικών υπολειμμάτων

Ο κ. Τσεμπέρης είπε πως ο κανονισμός προβλέπει το πλαίσιο λειτουργίας για τον δήμο και για τον πολίτη για τα επόμενα χρόνια ενώ προκλήθηκε ένταση μεταξύ του κ. Τσεμπέρη και του κ. Βασιλόπουλου σχετικά με δήλωση του δεύτερου που είχε πει πως «και μπαμπουίνο να είχαμε δήμαρχο τα έργα θα είχαν γίνει», με τον κ. Τσεμπέρη να αναφέρει πως ο κ. Βασιλόπουλος θα έπρεπε να ντρέπεται για αυτή του την δήλωση.

Ο κ. Μπουρνούς είπε ο νέος κανονισμός εναρμονίζεται στις νέες διατάξεις και ανέφερε πως αυτή η διοίκηση έχει σχεδιάσει όλα τα έργα, τα οποία χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Είπε πως από αυτούς τους σχεδιασμούς επιτευχθεί η λύση όσο αφορά τον κόμβο στην Διασταύρωση Ραφήνας, την υπογειοποίηση της Αττικής Οδού από τη Λεωφόρο Φλέμινγκ μέχρι το λιμάνι, αυτή η διοίκηση θα φέρει το φυσικό αέριο κτλ. Για τα έργα που θα έρθουν στην πόλη ο κύριος συμμέτοχος και αυτός που τα σχεδίασε είναι η δημοτική αρχή είπε ο κ. Μπουρνούς.

Ο κ. Φαφούτης τόνισε πως στις γενικές αρχές δεν υπάρχουν διαφωνίες, ενώ ανέφερε πως θα πρέπει αρχικά να υπάρχει πρώτα μία στους πολίτες και όχι να επιβάλλονται απ ευθείας.

Ο κ. Βασιλόπουλος είπε πως είναι προς την λάθος κατεύθυνση η επικαιροποίηση του κανονισμού και πως θα έπρεπε να γίνει με άλλο τρόπο.

Ο κ. Γαβριήλ επισήμανε πως ο νέος κανονισμός είναι ένα περίγραμμα λειτουργίας περισσότερων από μίας υπηρεσιών του δήμου και πως η ψήφιση ενός κανονισμού δεν σημαίνει πως θα εφαρμοστεί την επόμενη ημέρα αλλά έχει έναν χρονικό ορίζοντα και έκλεισε με την παράκληση να μην αφήνουν οι πολίτες όγκους σκουπιδιών στους δρόμους και να είναι πολύ προσεκτικοί ιδιαίτερα αυτή την εποχή

Τέλος ο κ. Μπουρνούς ανέφερε πως θα γίνει ενημέρωση στους πολίτες, συμφώνησε με την πρόταση του κ Φαφούτη και ευχαρίστησε τους υπαλλήλους της υπηρεσίας καθαριότητας για το έργο που επιτελούν

  • Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τους κκ Βασιλόπουλο και Τζουμέρκα να ψηφίζουν κατά

Αυτός είναι ο νέος κανονισμός

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΕΣ
ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Η Καθαριότητα της πόλης στηρίζεται στη συνεχή συνεργασία και αμοιβαία υποχρέωση του Δήμου και των πολιτών προκειμένου να εκπληρωθούν οι απαιτήσεις του σχεδιασμού και προγραμματισμού που αφορά τα απόβλητα όλων των επιπέδων (Εθνικό – Περιφερειακό – Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ )και του Εθνικού Πρόγραμμα Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων).

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πρωταρχικό σκοπό του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του φυσικού, ανθρωπογενούς και πολιτιστικού χώρου που περιβάλλει τους κατοίκους, που θα επιτευχθεί με:
• Την μείωση της σπατάλης των φυσικών πόρων και την αυξημένη να αυξηθεί η αξιοποίηση των υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν.
• Την προώθηση της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης και της προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση σύμφωνα με τις αρχές ιεράρχησης των αποβλήτων.
• Την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων με την παροχή κινήτρων.
• Την εφαρμογή προγραμμάτων ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης.
• Την εφαρμογή προώθηση εν γένει των αρχών της κυκλικής οικονομίας μέσω της αποδοτικής και ορθολογικής διαχείρισης των πόρων.

Ο Κανονισμός Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου διέπετε από τις βασικές αρχές:
I. Το φυσικό περιβάλλον είναι το μέγιστο αγαθό που χρήζει συνεχούς φροντίδας και προστασίας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τον παρόντα Κανονισμό.
II. Η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υδάτων είναι απειλή για την δημόσια υγεία και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών και του φυσικού κάλους.
III. Η κατανομή του κόστους και της ευθύνης για την τήρηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας και την ιεράρχηση των αποβλήτων βασίζεται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και όλοι πρέπει να διαχειρίζονται τα απόβλητα με τρόπο που να εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.
IV. Η εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετάω (ΠΟΠ)» αποτελεί κίνητρο για την προώθηση της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων και περαιτέρω την αύξηση της χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων, ενώ συμβάλλει στη δίκαιη χρέωση των πολιτών / επιχειρήσεων βάσει της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει».
V. Η διαχείριση των αποβλήτων αποσκοπεί στην μείωση της χρήσης φυσικών πόρων με την ορθή εφαρμογή της ιεράρχησης των αποβλήτων με την μέθοδο της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης.

Κανονισμός Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου έχει στόχο :
I. Την εποικοδομητική και αποδοτική συνεργασία του Δήμου με τους κατοίκους του.
ΙΙ. Την επίτευξη συνθηκών υψηλής ποιότητας ζωής με την διατήρηση των κοινοχρήστων – ιδιωτικών χώρων της πόλης καθαρών, την προώθηση της πρόληψης, προετοιμασίας, για επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση και μείωση της υγειονομικής ταφής των αποβλήτων.
ΙΙΙ. Την ενίσχυση της εφαρμογής «Διαλογής στην Πηγή»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α : ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ

Άρθρο 1°
Αντικείμενο του Κανονισμού
Ο παρών Κανονισμός εκδίδεται βάσει της αρμοδιότητας που απονέμεται στους Δήμους από του άρθρου 75 και την περ. α3 της παρ. 1 του άρθρου 79 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (Ν.3463/2006), σύμφωνα με το άρθρο 65 του ν. 4819/2021, και εφαρμόζει και εξειδικεύει ρυθμίσεις της κείμενης νομοθεσίας και, ειδικότερα: και των άρθρων 72, 73 και 76 του Ν.3852/2010 και αποτελεί κανονιστική διοικητική πράξη με ισχύ ουσιαστικού νόμου. Στις διατάξεις του εμπεριέχονται ρυθμίσεις :
• Του Ν. 4819/2021 «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων – Ενσωμάτωση των Οδηγιών 2018/851 και 2018/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2018 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ περί αποβλήτων και της Οδηγίας 94/62/ΕΚ περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασιών, πλαίσιο οργάνωσης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, διατάξεις για τα πλαστικά προϊόντα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, χωροταξικές – πολεοδομικές, ενεργειακές και συναφείς επείγουσες ρυθμίσεις».
• Της ΚΥΑ του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπ. Εσωτερικών αρ. ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/119776/2429 «Δομή και ελάχιστο περιερχόμενο του Κανονισμού Καθαριότητας των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού» (Β’ 5888)
• Του άρθρου 75 του Ν.3463/06 & των άρθρων 94 και 95 του Ν.3852/10 .
• Του άρθρου 228 του Ν. 4555/2018 Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ»
• Των άρθρων 19 και 82 του Β.Δ. της 24-9/20-10-58 «Περί των προσόδων των Δήμων και Κοινοτήτων».
• Του άρθρου 29 του ΑΝ 344/68 «Περί διατάξεων τινών αφορωσών εις οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
• Του ΝΔ 318/69 «Περί βεβαίωσης και εισπράξεως των εσόδων των Δήμων και Κοινοτήτων» και του ΠΔ 923/77 «Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως του από 17.5/15.6.1952 Β.Δ. «Περί οικονομικής διοικήσεως και λογιστικού των Δήμων και Κοινοτήτων».
• Της Υγειονομικής Διάταξης Γ3α/761/68 «Περί ποιότητος του πόσιμου ύδατος».
• Της ΚΥΑ του Υ. Εσωτερ. Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθν. Οικ., Αναπτ. Περ. Χώρου και Δημ. Έργων, Υγείας και Πρόνοιας, Υ2/2600/01 «Ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης», σε συμμόρφωση προς την οδηγία 98/83/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής ένωσης της 3ης Νοεμβρίου 1998.
• Του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου (ΦΕΚ 2899/Β’/08.06.2022).
• Της οδηγίας 2008/9875/442 της ΕΟΚ περί των στερεών αποβλήτων
• Του άρθρου 3 του Ν. 1080/80, τέλος χρήσης πεζοδρομιών, πλατειών και λοιπών κοινόχρηστων χώρων.
• Του Ν. 1650/86, «Προστασία του Περιβάλλοντος»
• Ν. 1892/90 (ΦΕΚ Α’ 1892/90) «Απαγόρευση ρίψεως υλικών ή απορριμμάτων σε δάση και δασικές εκτάσεις».
• Πυροσβεστική διάταξη υπ’ αριθμ. 20/2022 (ΦΕΚ Β’ 1301/2022) «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών».
• Της ΚΥΑ 114218/97 (ΦΕΚ Β’ 1016/97) «Κατάρτιση πλαισίου προδιαγραφών και γενικών προγραμμάτων και γενικών προγραμμάτων και διαχείρισης στερεών αποβλήτων»
• Του Ν. 2939/2001 (ΦΕΚ 79/2001) «Συσκευασίες και εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων, ίδρυση Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων προϊόντων (Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π)», που με το Ν. 4042/2012 αρ. 46 παρ. 1 μετονομάστηκε σε «Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης».
• Του Ν. 2946/2001 «Υπαίθρια διαφήμιση, συμπολιτείες Δήμων και Κοινοτήτων», όπως είναι συμπληρωμένος και τροποποιημένος και ισχύει σήμερα.
• Του Ν. 4039/2012 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό»
• Του Ν. 4235/14 αρ. 46 που τροποποιεί διατάξεις του Ν. 4039/12 «Για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή την χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό»
• Του Ν. 4830 /2021 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς. Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις» που τροποποιεί διατάξεις του Ν.4039/2012 και του Ν. 4235/2014
• Το Π.Δ. 211/2006 «Συμπληρωματικά μέτρα εκτέλεσης του Κανονισμού 1774/2002/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 3ης Οκτωβρίου 2002γιατον καθορισμό υγειονομικών κανόνων σχετικά με τα ζωικά υποπροϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο».
• Των : α) Π.Δ. 82/2004, που αντικαθιστά την ΚΥΑ 98012/2001/19996 «Καθορισμός μέτρων και όρων για την διαχείριση των χρησιμοποιούμενων ορυκτέλαιων» «Μέτρα και πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων» «Απόβλητα, λιπαντικά, έλαια» β) Π.Δ. 109/2004 « Μέτρα και όροι για την εναλλακτική διαχείριση των μεταχειρισμένων ελαστικών των οχημάτων. Πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση τους», γ) Π.Δ.115/2004 «Μέτρα, όροι και πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση των χρησιμοποιημένων ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών» δ) Π.Δ. 116/2004 «Μέτρα, όροι και πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση Οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους των χρησιμοποιημένων ανταλλακτικών τους, και των απενεργοποιημένων καταλυτικών μετατροπέων σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2000/53/ΕΚ « για τα οχήματα στο τέλος του κύκλου της ζωής τους» του Συμβουλίου της 18ηςΣεπτεμβρίου 2000, ε) Π .Δ. 117/2004 «Ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός».
Ο παρών κανονισμός έχει ως αντικείμενο τα εξής:
α) Ρυθμίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του Δήμου και των πολιτών, που αφορούν στην τήρηση της καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
β. Συμβάλλει στην ορθολογική διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) / απορριμμάτων καθώς και στη διαχείριση Αστικού Πρασίνου και Κοινοχρήστων Χώρων
γ) Εναρμονίζεται με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ).
δ) Αποσκοπεί στην ενημέρωση και συμμόρφωση των πολιτών με τις σχετικές διατάξεις του νόμου καθώς και τις αποφάσεις των δημοτικών αρχών.

Άρθρο 2°
Ορισμοί
Στη διαχείριση των αποβλήτων ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί, με την επιφύλαξη όσων ορίζονται σε ειδικές διατάξεις νόμου:
1. «Απόβλητα»: κάθε ουσία ή αντικείμενο, το οποίο ο κάτοχος του απορρίπτει ή προτίθεται ή υποχρεούται να απορρίψει.
2. «Επικίνδυνα απόβλητα»: τα απόβλητα που εμφανίζουν μία ή περισσότερες από τις επικίνδυνες ιδιότητες που αναφέρονται στο Παράρτημα III του Μέρους Β’.
2α. «Μη επικίνδυνα απόβλητα»: τα απόβλητα που δεν καλύπτονται από την παρ. 2.
2β. «Αστικά απόβλητα (ΑΑ)»:
α) Τα ανάμεικτα απόβλητα και τα απόβλητα που συλλέγονται από τα νοικοκυριά, μεταξύ
άλλων χαρτί και χαρτόνι, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, βιολογικά απόβλητα, ξύλο,
προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας, απόβλητα συσκευασίας, απόβλητα ηλεκτρικού και
ηλεκτρονικού εξοπλισμού, απόβλητα ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών και ογκώδη
απόβλητα, συμπεριλαμβανομένων στρωμάτων και επίπλων.
β) Τα ανάμεικτα απόβλητα και τα απόβλητα που συλλέγονται χωριστά από άλλες
πηγές, όταν είναι παρόμοια ως προς τη φύση και τη σύνθεση με τα οικιακά
απόβλητα.
Στα αστικά απόβλητα δεν περιλαμβάνονται απόβλητα παραγωγής, γεωργίας,
δασοκομίας, αλιείας, σηπτικών δεξαμενών και απόβλητα από δίκτυα αποχέτευσης και
επεξεργασίας αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της ιλύος καθαρισμού λυμάτων,
οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους ή απόβλητα από κατασκευές και
κατεδαφίσεις.
Ο ορισμός αυτός ισχύει με την επιφύλαξη του καταμερισμού των ευθυνών για τη
διαχείριση των αποβλήτων μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.
2γ. «Απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων»: Τα απόβλητα που προέρχονται από κατασκευές και από κατεδαφίσεις.
2δ. «Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ)»: Τα απόβλητα που προέρχονται από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις.
3. «Απόβλητα έλαια»: Τα ορυκτέλαια ή τα συνθετικά λιπαντικά ή τα βιομηχανικά έλαια που δεν είναι πλέον κατάλληλα για τη χρήση, για την οποία αρχικώς προορίζονταν, όπως τα χρησιμοποιημένα έλαια κινητήρων εσωτερικής καύσης, τα έλαια κιβωτίων ταχυτήτων, τα λιπαντικά έλαια, τα έλαια για στροβίλους και τα υδραυλικά έλαια.
4. «Βιολογικά απόβλητα»: Τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων, τα απόβλητα τροφίμων και μαγειρείων από σπίτια, γραφεία, εστιατόρια, χονδρεμπόριο, κυλικεία, παρόχους υπηρεσιών εστίασης και χώρους πωλήσεων λιανικής και τα συναφή απόβλητα από εγκαταστάσεις μεταποίησης τροφίμων.
4α. «Απόβλητα τροφίμων»: Όλα τα τρόφιμα, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28ης Ιανουαρίου 2002 για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων (ί 31), τα οποία έχουν καταστεί απόβλητα.
5. «Παραγωγός αποβλήτων»: Κάθε πρόσωπο, του οποίου οι δραστηριότητες παράγουν απόβλητα, δηλαδή αρχικός παραγωγός αποβλήτων, ή κάθε πρόσωπο που πραγματοποιεί εργασίες προεπεξεργασίας, ανάμειξης ή άλλες, οι οποίες οδηγούν σε μεταβολή της φύσης ή της σύνθεσης των αποβλήτων αυτών.
6. «Κάτοχος αποβλήτων»: Ο παραγωγός αποβλήτων ή το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, στην κατοχή του οποίου ευρίσκονται τα απόβλητα.
7. «Έμπορος»: Οποιαδήποτε επιχείρηση, η οποία ενεργεί ως εντολέας για την αγορά και την περαιτέρω πώληση αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των εμπόρων που δεν καθίστανται υλικοί κάτοχοι των αποβλήτων.
8. «Μεσίτης»: Οποιαδήποτε επιχείρηση, η οποία οργανώνει την ανάκτηση ή τη διάθεση αποβλήτων για λογαριασμό τρίτων, συμπεριλαμβανομένων των μεσιτών που δεν καθίστανται υλικοί κάτοχοι των αποβλήτων.
9. «Διαχείριση αποβλήτων»: Η συλλογή, μεταφορά, ανάκτηση, συμπεριλαμβανομένης της διαλογής, και διάθεση αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων της εποπτείας των εργασιών αυτών και της μετέπειτα φροντίδας των χώρων διάθεσης, καθώς και των ενεργειών στις οποίες προβαίνουν οι έμποροι ή οι μεσίτες.
10. «Συλλογή»: Η συγκέντρωση αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της προκαταρκτικής διαλογής και της προκαταρκτικής αποθήκευσης αποβλήτων με σκοπό τη μεταφορά τους σε εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων.
11. «Χωριστή συλλογή»: Η συλλογή κατά την οποία μια ροή αποβλήτων διατηρείται χωριστά με βάση
τον τύπο και τη φύση για να διευκολυνθεί η ειδική επεξεργασία.
12. «Πρόληψη»: Τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται προτού μία ουσία, υλικό ή προϊόν καταστούν απόβλητα, και τα οποία μειώνουν:
α) την ποσότητα των αποβλήτων, μέσω επαναχρησιμοποίησης ή παράτασης της διάρκειας ζωής των προϊόντων,
β) τις αρνητικές συνέπειες των παραγόμενων αποβλήτων στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία ή γ) την περιεκτικότητα των υλικών και προϊόντων σε επικίνδυνες ουσίες.
13. «Επαναχρησιμοποίηση»: Κάθε εργασία με την οποία προϊόντα ή συστατικά στοιχεία που δεν είναι απόβλητα χρησιμοποιούνται εκ νέου για τον ίδιο σκοπό για τον οποίο σχεδιάστηκαν.
14. «Επεξεργασία»: Οι εργασίες ανάκτησης ή διάθεσης, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η προετοιμασία πριν από την ανάκτηση ή τη διάθεση.
15. «Ανάκτηση»: Οποιαδήποτε εργασία της οποίας το κύριο αποτέλεσμα είναι ότι απόβλητα εξυπηρετούν έναν χρήσιμο σκοπό αντικαθιστώντας άλλα υλικά τα οποία, υπό άλλες συνθήκες, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση συγκεκριμένης λειτουργίας, ή ότι απόβλητα υφίστανται προετοιμασία για την πραγματοποίηση αυτής της λειτουργίας, είτε στην εγκατάσταση είτε στο γενικότερο πλαίσιο της οικονομίας. Στο Παράρτημα II του Μέρους Β’ παρατίθεται μη εξαντλητικός κατάλογος των εργασιών ανάκτησης.
16. «Ανάκτηση υλικών»: Κάθε εργασία ανάκτησης, εκτός από την ανάκτηση ενέργειας και την επανεπεξεργασία σε υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα ή άλλα μέσα παραγωγής ενέργειας. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την επίχωση.
17. «Προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση»: Κάθε εργασία ανάκτησης που συνιστά έλεγχο, καθαρισμό ή επισκευή, με την οποία προϊόντα ή συστατικά στοιχεία προϊόντων που αποτελούν πλέον απόβλητα προετοιμάζονται, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν χωρίς άλλη προεπεξεργασία.
18. «Ανακύκλωση»: Οποιαδήποτε εργασία ανάκτησης με την οποία τα απόβλητα μετατρέπονται εκ νέου σε προϊόντα, υλικά ή ουσίες που προορίζονται είτε να εξυπηρετήσουν και πάλι τον αρχικό τους σκοπό είτε άλλους σκοπούς. Περιλαμβάνει την επανεπεξεργασία οργανικών υλικών, αλλά όχι την ανάκτηση ενέργειας και την επανεπεξεργασία σε υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα ή σε εργασίες επίχωσης.
19. «Επίχωση»: Διαδικασία ανάκτησης κατά την οποία χρησιμοποιούνται κατάλληλα, μη επικίνδυνα απόβλητα για σκοπούς αποκατάστασης σε χώρους όπου έχουν πραγματοποιηθεί εκσκαφές ή για λόγους μηχανικής στην αρχιτεκτονική του τοπίου. Τα απόβλητα που χρησιμοποιούνται για επίχωση πρέπει να υποκαθιστούν μη απόβλητα υλικά, να είναι κατάλληλα για τους προαναφερόμενους σκοπούς και να περιορίζονται στην ποσότητα που είναι αυστηρά αναγκαία για την επίτευξη των
σκοπών αυτών.
20. «Αναγέννηση αποβλήτων ελαίων»: Οποιαδήποτε εργασία ανακύκλωσης με την οποία μπορούν να παραχθούν βασικά έλαια με τη διύλιση αποβλήτων ελαίων, και συγκεκριμένα με την αφαίρεση των προσμίξεων των προϊόντων οξείδωσης και των προσθέτων που περιέχονται στα έλαια αυτά.
21. «Διάθεση»: Οποιαδήποτε εργασία η οποία δεν συνιστά ανάκτηση, ακόμη και στην περίπτωση που η εργασία έχει ως δευτερογενή συνέπεια την ανάκτηση ουσιών ή ενέργειας. Στο Παράρτημα I του Μέρους Β’ παρατίθεται μη εξαντλητικός κατάλογος των εργασιών διάθεσης.
22. «Βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές»: Οι βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές κατά την έννοια της παρ. 10 του άρθρου 3 της υπό στοιχεία 36060/1155/Ε103/2013 (Β’ 1450) κοινής απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
23. «Πρόγραμμα Διευρυμένης Ευθύνης Παραγωγού (ΠΔΕΠ)»: Δέσμη κανόνων, με τους οποίους διασφαλίζεται ότι οι παραγωγοί των προϊόντων φέρουν οικονομική ευθύνη ή οικονομική και οργανωτική ευθύνη για τη διαχείριση του σταδίου του κύκλου ζωής ενός προϊόντος που καθίσταται απόβλητο.
24. «Εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων»: Οι εργασίες συλλογής, στις οποίες περιλαμβάνεται και η εγγυοδοσία, καθώς και οι εργασίες μεταφοράς, μεταφόρτωσης, αποθήκευσης, προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωσης και κάθε άλλο είδος ανάκτησης των χρησιμοποιημένων συσκευασιών πολλαπλής χρήσης ή των αποβλήτων των συσκευασιών και προϊόντων για τα οποία έχει θεσπιστεί ΠΔΕΠ.
25. «Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ)»: η οργάνωση, σε ατομική ή συλλογική βάση, της εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο οικείο ΠΔΕΠ. Τα ΣΕΔ εξυπηρετούν αποκλειστικά σκοπούς δημόσιου συμφέροντος.
26. «Φορέας Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ)»: Το νομικό πρόσωπο που λειτουργεί υπό τον τύπο ανώνυμης εταιρείας ή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης ή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας ή ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρείας ή αστικής εταιρείας και έχει ως αποκλειστικό σκοπό την οργάνωση και λειτουργία ΣΕΔ σε συλλογική βάση (ΣΣΕΔ).
27. «Φορέας Ατομικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης ΣΕΔ»: Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που είναι παραγωγός συσκευασιών ή παραγωγός ή διαχειριστής άλλων προϊόντων και οργανώνει και λειτουργεί για τα απόβλητα του ΣΕΔ σε ατομική βάση (ΑΣΕΔ).
28. «Διαχειριστές ΑΕΚΚ»: Οι ανάδοχοι των δημόσιων ή ιδιωτικών έργων ή ο κύριος του έργου, εφόσον δεν έχει αναθέσει το έργο σε ανάδοχο.
29. «Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.)»: Το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο ιδρύθηκε με το άρθρο 24 του ν. 2939/2001 (Α’ 179) με την επωνυμία Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π.) και μετονομάστηκε σε Ε.Ο.ΑΝ. με την παρ. 1 του άρθρου 46 του ν. 4042/2012 (Α’ 24) με σκοπό την εποπτεία των ΣΕΔ.
30. «Πλεονάσματα τροφίμων»: Τα τελικά προϊόντα διατροφής, συμπεριλαμβανομένου του φρέσκου κρέατος, των φρούτων και των λαχανικών, μερικώς επεξεργασμένα προϊόντα ή συστατικά τροφίμων, τα οποία ενδέχεται να προκύψουν σε οποιοδήποτε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής και διανομής τροφίμων για διάφορους λόγους, όπως τρόφιμα τα οποία δεν πληρούν τις προδιαγραφές του παρασκευαστή ή του πελάτη και, συγκεκριμένα, διαφοροποιούνται ως προς το χρώμα, το μέγεθος, το σχήμα, τη σύσταση, έχουν αλλοιωμένη συσκευασία ή επισήμανση, χωρίς ωστόσο να υποβαθμίζεται η ασφάλεια του τρόφιμου ή η ενημέρωση των καταναλωτών, φέρουν εσφαλμένη χρονική ένδειξη, όπως τα προϊόντα που προορίζονται για συγκεκριμένη εορταστική περίοδο ή προωθητική ενέργεια, έχουν μικρό υπόλοιπο ζωής, έχει παρέλθει η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, αλλά μπορούν ακόμη να καταναλωθούν με ασφάλεια κατ’ αναλογία προς την υπ’ αρ. 91354/2017 (Β’ 2983) απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπως εκάστοτε ισχύει, καθώς και πλεονάσματα που δημιουργούνται από ακυρώσεις παραγγελιών.

Άρθρο 3°
Η αρμοδιότητα νια την εφαρμογή των διατάξεων του κανονισμού
Στην αρμοδιότητα του Δήμου ανήκει ο έλεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν στην καθαριότητα σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 75 Ν.3463/2006 “Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» και το άρθρο 228 του Ν. 4555/2018 Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ I»

Η δε αρμοδιότητα για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος κανονισμού ανήκει στη Δημοτική αρχή και ασκείται μέσω της Δ/νσης Κυκλικής Οικονομίας, Ανακύκλωσης, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών και άλλων εντεταλμένων Επιτροπών και Οργάνων που ορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αρμόδιο όργανο για την επιβολή της προβλεπόμενης για κάθε παράβαση κύρωσης είναι ο Δήμαρχος, σύμφωνα με το εδάφιο γ) της παρ. 11 του άρθρου 66 του Ν. 4819/2021.

Ο παρών Κανονισμός περιλαμβάνει διατάξεις που εφαρμόζονται στους δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς χώρους στους οποίους παράγονται κάθε μορφής, ποιότητας και ποσότητας απόβλητα και βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου. Οι υπεύθυνοι που παράγουν απόβλητα, όπως περιγράφονται στο άρθρο 5 του παρόντος, οφείλουν να τηρούν τον παρόντα.

Άρθρο 4°
Προσδιορισμός και ταξινόμηση των αποβλήτων
Ως απορρίμματα στερεά απόβλητα νοούνται όλα τα υλικά κυρίως στερεάς μορφής που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες ή φυσικούς κύκλους και παράγονται σε χώρους διαβίωσης, εργασίας, παραγωγής, ψυχαγωγίας και γενικώς αστικού περιβάλλοντος, όπως αναφέρονται στο άρθρο 4 του παρατήματος I της Απόφασης με αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/119776/2429 «Δομή και ελάχιστο περιερχόμενο του Κανονισμού Καθαριότητας των Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού» των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών.
Τα διάφορα είδη αποβλήτων ομαδοποιούνται σε έξι βασικές κατηγορίες κατά προέλευση και συναφή σύσταση, οι οποίες περιγράφονται ως ακολούθως :

1. ΑΣΤΙΚΑ απόβλητα (Α.Α)
Ειδικότερα στα Α.Α. εντάσσονται οι ακόλουθες γενικές κατηγορίες :
1.1. Υλικά προς επαναχρησιμοποίηση
Όλα τα είδη ή προϊόντα ή συστατικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται εκ νέου για τον ίδιο σκοπό για τον οποίο σχεδιάστηκαν (βιβλία, ρούχα, οικιακές συσκευές, έπιπλα, στρώματα, χαλιά, μοκέτες, παιχνίδια, διακοσμητικά, CD/DVD-δίσκοι-βιντεοκασέτες, εργαλεία, ποδήλατα, κλπ), κατόπιν σχετικής διαλογής, διαχωρισμού ή άλλης εργασίας προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση.
1.2.Ανακυκλώσιμα Ρεύματα Αστικών Αποβλήτων
Τα ανακυκλώσιμα ρεύματα αστικών Αποβλήτων είναι τα απόβλητα τα όποια με την κατάλληλη επεξεργασίας παρέχουν εκ νέου πρώτες ύλες, υλικά, ή ουσίες. Με την εφαρμογή της Διαλογής στην πηγή τα ρεύματα που συλλέγονται χωριστά είναι τα ακόλουθα:
1ο. Βιοαπόβλητα (βιολογικά απόβλητα)
2ο. Απόβλητα συσκευασιών : συσκευασίες από χαρτί και χαρτόνι / πλαστικές
συσκευασίες προϊόντων όπως για νερό, γάλα, …απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών σακούλων κλπ. / γυάλινες συσκευασίες προϊόντων, όπως νερού, ποτών, χυμών, αναψυκτικών κλπ. / μεταλλικές συσκευασίες προϊόντων, όπως ποτών, αναψυκτικών, κονσερβών, κλπ. / ξύλινες συσκευασίες προϊόντων, όπως κασόνια φρούτων, και λαχανικών, παλέτες, κλπ.
3ο. Έντυπο χαρτί (εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, κλπ.)
4ο. Λοιπά ανακυκλώσιμα υλικά που δεν συνιστούν συσκευασίες. Τα απόβλητα
αυτά μπορούν, με βάση το υλικό από το όποιο αποτελούνται να ανακυκλωθούν (πχ. γυαλί και πλαστικό από είδη οικιακής χρήσεως, διάφορα μεταλλικά αντικείμενα κλπ)
5ο. Φορητές ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές (μπαταρίες) πάσης φύσεως.
6ο. Ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός, όπως μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές
(ψυγεία, πλυντήρια, κλπ) μικροσυσκευές (κλιματιστικά, μίξερ, φωτιστικά είδη, εξοπλισμός πληροφορικής, συσκευές τηλεπικοινωνίας, τηλεοράσεις, ηλεκτρικά – ηλεκτρονικά εργαλεία αι παιγνίδια κλπ,)
7ο. Βρώσιμα λίπη και έλαια.
8ο. Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.
9ο. Ογκώδη απόβλητα (έπιπλα, στρώματα).
10ο. Παιχνίδια.
11ο. Αθλητικός εξοπλισμός.
12ο. Φαρμακευτικά προϊόντα που προορίζονται για οικιακή κατανάλωση.
13ο. Ελαφριά προσωπικά ηλεκτρικά οχήματα.
3. Ρεύματα αστικών αποβλήτων που δεν ανακυκλώνονται αλλά μπορούν να
υποβληθούν σε επεξεργασία με σκοπό την ανάκτηση ενέργειας, είτε να οδηγηθούν προς αποτέφρωση, είτε να διαθέτουν με υγειονομική ταφή. Τέτοιου είδους ρεύματα είναι οι μικρές ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων που έρχονται από τα νοικοκυριά όπως συσκευασίες καθαριστικών και χρωμάτων και επιπλέον, ως διακριτή κατηγορία, τα ληγμένα φάρμακα. Οι δυο προαναφερόμενες κατηγορίες αποβλήτων πρέπει να συλλέγονται χωριστά.
2. Βιομηχανικά απόβλητα
Περιλαμβάνονται τα απόβλητα επικίνδυνα και μη από δραστηριότητες βιομηχανίας, βιοτεχνίας, οικοτεχνίας και από κάθε άλλη μονάδα παραγωγής ή κατεργασίας του πρωτογενούς, δευτερογενούς ή τριτογενούς τομέα που δεν προσομοιάζουν με τα αστικά.
3. Ρεύματα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων πλην αστικών*
Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω ρεύματα εναλλακτικά διαχείρισης:
α) Απόβλητα Έλαια (ΑΕ).
β) Απόβλητα συσσωρευτών οχημάτων και βιομηχανίας (ΑΣΟΒ).
γ) Οχήματα τέλους κύκλου ζωής (ΟΤΚΖ).
δ) Μεταχειρισμένα ελαστικά οχημάτων (ΜΕΟ.)
ε) Απόβλητα Ηλεκτρικού Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) βιομηχανικής προέλευσης. *αφορά τα έως σήμερα ενταγμένα στην εναλλακτική διαχείριση
4. Επικίνδυνα απόβλητα Υγειονομικών Μονάδων (ΕΑΥΜ)
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται απόβλητα που παράγονται ενδεικτικά από δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτήρια, Κέντρα Υγείας, Δημοτικά Ιατρεία κλπ. η διαχείριση των οποίων ρυθμίζεται σύμφωνα με την Κοιν. Υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπ’ αρ. οικ. 146163/2012 « Μέτρα και Όροι για τη Διαχείριση Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων» (Β’ 1537).
5. Απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ)
Περιλαμβάνει απόβλητα προερχόμενα από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις τα όποια διακρίνονται σε μη επικίνδυνα και επικίνδυνα όπως ο αμίαντος.
Η διαχείριση των μη επικινδύνων ΑΕΚΚ αποτελεί αντικείμενο των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ)
6. Εγκαταλειμμένα μηχανοκίνητα δίκυκλα (όπως ελαφριά μηχανοκίνητα δίκυκλα και δίκυκλες μοτοσυκλέτες)
7. Γεωργοκτηνοτροφικάαπόβλητα : 7.1 υπολείμματα καλλιεργειών (αποσυρόμενα φρούτα και λαχανικά), απόβλητα κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, 7.2 πλαστικά γεωργίας.
8. Συσκευασίες φυτοπροστατευτικών.

Άρθρο 5°
Χώροι παραγωγής στερεών αποβλήτων και υπεύθυνοι τήρησης του παρόντος Κανονισμού
1. «Πολίτες» όπου αναφέρονται πολίτες θεωρούνται, όλοι όσοι παράγουν απόβλητα
εντός των διοικητικών όριων του Δήμου, δηλαδή οι κάτοικοι, καθώς και οι
υπεύθυνοι των επιχειρήσεων, των γραφείων, των καταστημάτων κ.λ.π. που
δραστηριοποιούνται στο Δήμο, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων και όλοι οι διερχόμενοι
από τον δήμο.
2. «Κατοικίες» θεωρούνται οι αυτοτελείς χώροι, καθώς και τα συγκροτήματα
κατοικιών που κατοικούνται μόνιμα ή πρόσκαιρα, ως οικογένειες ή μεμονωμένα
άτομα. Οι υπεύθυνοι για την καθαριότητα και την τήρηση των διατάξεων του
παρόντος Κανονισμού είναι οι ιδιοκτήτες των κατοικιών και των οικιστικών
συγκροτημάτων οι διαχειριστές αυτών. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει
διαχειριστής, τότε υπεύθυνοι θεωρούνται όλοι οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων
και καταστημάτων του κτιρίου. Στην περίπτωση της ενοικίασης της κατοικίας ο
υπεύθυνος για την τήρηση του Κανονισμού είναι ο εκάστοτε ενοικιαστής της
οικίας.
3. «Επιχειρήσεις – Καταστήματα» θεωρούνται οι αυτοτελείς χώροι όπου
λειτουργούν κάθε φύσεως εμπορικές ή άλλου είδους επιχειρήσεις καθώς και τα
καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οι υπεύθυνοι για την καθαριότητα και
την τήρηση των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού είναι:
α) για τις προσωπικές επιχειρήσεις : ο ιδιοκτήτης ή διευθυντής τους,
β) για τις Ανώνυμες Εταιρείες : ο Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Διευθύνων ή
εντεταλμένος σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής,
γ) για τις Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρείες καθώς και για τις Εταιρείες
Περιορισμένης Ευθύνης : ο Διαχειριστής,
δ) για τους Συνεταιρισμούς : ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου,
ε) για τα Σωματεία : ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου,
στ) για Κοινοπραξίες αποτελούμενες από φυσικά πρόσωπα : τα πρόσωπα που τις
αποτελούν,
ζ) για Κοινοπραξίες αποτελούμενες από νομικά πρόσωπα : οι νόμιμοι εκπρόσωποι
των νομικών προσώπων που τις αποτελούν.
4. «Γραφεία» θεωρούνται οι αυτοτελείς χώροι όπου ασκείται οποιοδήποτε επάγγελμα,
μόνιμο ή πρόσκαιρο. Υπεύθυνος για την καθαριότητα και την τήρηση των διατάξεων
του παρόντος Κανονισμού είναι ο ιδιοκτήτης, νομέας ή κάτοχος του γραφείου.
5. «Οικόπεδα» θεωρούνται οι ακάλυπτοι χώροι, περιφραγμένοι ή μη, εντός ή εκτός
σχεδίου πόλης ή οικισμού. Υπεύθυνος για την καθαριότητα και την τήρηση των
διατάξεων του παρόντος Κανονισμού είναι ο ιδιοκτήτης, νομέας ή κάτοχος του
οικοπέδου. Ιδιοκτήτης οικοπέδου ο οποίος απουσιάζει για διάστημα μεγαλύτερο του
ενός έτους από τον τόπο του ακίνητου του με συνέπεια να αδυνατεί να το ελέγξει,
υποχρεούται να αναθέσει σε τρίτο πρόσωπο την ευθύνη για την τήρηση και εφαρμογή
των διατάξεων του παρόντος Καθαρισμού.
6. «Βιομηχανίες και βιοτεχνικές μονάδες καθώς και εργαστήρια» θεωρούνται οι
στεγασμένοι ή υπαίθριοι χώροι που χρησιμοποιούνται από βιομηχανικές ή βιοτεχνικές
επιχειρήσεις για παραγωγικής δραστηριότητα και υποστηρικτικές δράσεις. Τέτοιες
θεωρούνται και οι γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες, με υπεύθυνο για την καθαριότητα
και την τήρηση των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού ορίζεται με απόφαση της
διεύθυνσης της μονάδας και κοινοποιείται στον Δήμο, αν δεν οριστεί υπεύθυνος είναι
ο ιδιοκτήτης και ο διευθυντής της μονάδας.
7. «Οχήματα παντός τύπου» υπεύθυνος για την καθαριότητα και την τήρηση των
διατάξεων του παρόντος είναι το φυσικό πρόσωπο ή ο νόμιμος εκπρόσωπος του
νομικού προσώπου στο όνομα των οποίων έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του
οχήματος. Για τα οχήματα του δημοσίου, υπεύθυνος ο Προϊστάμενος του γραφείου
κίνησης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’: ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ Άρθρο 6°
Καθορισμός υποχρεώσεων του Δήμου
Οι υποχρεώσεις του Δήμου προκύπτουν από το άρθρο 228 του Ν. 4555/2018, τις διατάξεις του Ν. 4819/2021, το ΕΣΔΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:
1. Η επικαιροποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ), όπως απαιτείται με τον Ν. 4819/2021.
2. Η εκπόνηση προγραμμάτων πρόληψης-μείωσης παραγωγής αποβλήτων και προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση.
3. Η οργάνωση και εφαρμογή χωριστής συλλογής για τέσσερα (4) τουλάχιστον διακριτά ρεύματα ανακυκλώσιμων αποβλήτων υλικών, ήτοι γυαλί, χαρτί, πλαστικά και μέταλλα από αστικά απόβλητα.
4. Η συνεργασία με Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης, σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 2939/2001.
5. Η οργάνωση και εφαρμογή χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων που προέρχονται ιδίως από χώρους εστίασης, νοικοκυριά, μεγάλους παραγωγούς και πράσινα απόβλητα πάρκων και κήπων.
6. Η συλλογή και μεταφορά των υπολειπόμενων σύμμεικτων αστικών αποβλήτων και των
προδιαλεγμένων ύστερα από Διαλογή στην Πηγή σε κατάλληλες υποδομές
ανακύκλωσης, ανάκτησης ή διάθεσης και με την επιφύλαξη των προβλέψεων του
οικείου ΠΕΣΔΑ.
7. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των δημοτών και των επιχειρήσεων που
λειτουργούν στα διοικητικά τους όρια, για την εφαρμογή προγραμμάτων
πρόληψης και διαλογής στην πηγή
8. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης-μείωσης αποβλήτων και
γενικότερα μέτρων για την προώθηση της ιεράρχησης εργασιών και δράσεων
διαχείρισης αποβλήτων που στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση της τελικής διάθεσης
των ΑΣΑ, όπως θα προκύψουν από την μείωση της σπατάλης των τροφίμων,
έντυπου χαρτιού, του περιορισμού των πλαστικών μιας χρήσης.
9. Από την 1η Ιανουαρίου 2023 οι σακούλες που προμηθεύεται ο Δήμος πρέπει να
περιέχουν το ελάχιστο 30% ανακυκλωμένο πλαστικό με εξαίρεση τις πολύ λεπτές
πλαστικές σακούλες μεταφοράς και τις βιοαποδομήσιμες ή βιοαποκοδομήσιμες /
λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς.
10. Η εφαρμογή της χωριστής διαλογής χαρτιού με σκοπό την ανακύκλωση του.
11.Η οργάνωση της χωριστής συλλογής των αποβλήτων συσκευασίας σε διακριτά ρεύματα σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλες δημοτικές εγκαταστάσεις συνάθροισης κοινού.
12. Η οργάνωση της χωριστής συλλογής των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού «ΑΗΗΕ» οικιακής προέλευσης σε καθορισμένα δημοτικά σημεία συλλογής.
13. Η εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω Όσο Πετάω»«ΠΟΠ» που είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της ιεράρχησης των αποβλήτων. Ο Δήμος από την 1η Ιανουαρίου 2023 και υπό προϋποθέσεις θα εφαρμόσει το «ΠΟΠ», σύμφωνα με το άρθρο 37 του Ν. 4819/2021.
14. Η δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ), έως τα τέλη του 2023, σύμφωνα με το άρθρο 18 του Ν. 4819/2021.
15. Η οργάνωση προγραμμάτων οικιακής κομποστοποίησης, με την παροχή ειδικών κάδων σε νοικοκυριά επιλεγμένων περιοχών, ως πιλοτικές δράσεις.
16. Η καθιέρωση της χωριστής συλλογής επικινδύνων αποβλήτων από τα νοικοκυριά, με μέριμνα του από την 1η.1.2024, όπως χρώματα οργανικού διαλύτη, βερνίκια, διαλύτες και την μεταφορά τους στα χρωματοπωλεία. Η συλλογή τους μπορεί να γίνει σε αδειοδοτημένο χώρο του Δήμου ή σε χώρο που θα υποδείξει ο οικείος Φορέας Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων (ΦοΔΣΑ).
17. Η οργάνωση της χωριστής συλλογής των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και σε συνεργασία με ΣΕΔ την οργάνωση της εναλλακτικής διαχείρισης αυτών, από την 1η. 1.2024.
18. Η καταχώρηση σε πληροφοριακό σύστημα με την ονομασία «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων» που αναπτύσσεται στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, πάσης φύσεως στοιχείων που απαιτούνται για την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των έργων διαχείρισης αποβλήτων και των ποιοτικών και ποσοτικών στόχων των ΠΕΣΔΑ.
19. Η οργάνωση – κατασκευή και λειτουργία των Πράσινων Σημείων, επίσης οργανώνει Γωνιές ανακύκλωσης ή εντάσσει στον εξοπλισμό τα κινητά πράσινα σημεία.
20. Η διαχείριση του υπολείμματος που προκύπτει από Κέντρο Διαλογής ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) που εξυπηρετεί το Δήμο που ανήκει στην αρμοδιότητα του και αναλαμβάνει το σχετικό κόστος.
20. Η συλλογή, μεταφορά και διαχείριση των ογκωδών αστικών αποβλήτων (στρώματα, έπιπλα κ.ά.) κατόπιν επικοινωνίας του ενδιαφερόμενου με το με το Τμήμα Αποκομιδής και την διαχείριση τους από τα ΣΕΔ.
21. Η διαχείριση των εγκαταλελειμμένων Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ), με την διαδικασία που περιγράφεται στις διατάξεις του Π.Δ. 116/2004, σε συνεργασία με ΣΕΔ. Στο ίδιο ΣΕΔ μπορεί να παραδίδει τα εγκαταλειμμένα μηχανοκίνητα δίκυκλα. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη οχήματος και μηχανοκίνητου δίκυκλου.
22. Η καταχώρηση των συλλεγόμενων ποσοτήτων και των πηγών παραγωγής αποβλήτων στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων «ΗΜΑ» .
23. Η οργάνωση του οδοκαθαρισμού και της καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων Για να διατηρούνται οι εξωτερικοί χώροι καθαροί ο Δήμος τοποθετεί ειδικούς κάδους υποδοχής μικροαπορριμμάτων, τα οποία διατηρεί καθαρά.
24. Η μέριμνα, σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις, για την τήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού από του ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όρια τους, καθώς και η υποχρέωση του αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τις υπηρεσίες του, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, όπως ορίζεται στην εκάστοτε Πυροσβεστική Διάταξη.
25. Η οργάνωση έκτακτων μέτρων για την καθαριότητα όταν επικρατούν ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες ή έκτακτα γεγονότων.
26. Ο καθαρισμός, η συντήρηση και η λειτουργία των φρεατίων υδροσυλλογής του δικτύου όμβριων υδάτων, στις οδούς αρμοδιότητας του.
27. Ο έλεγχος της κατάληψης κοινοχρήστων, τη σύσταση της επαναφοράς του χώρου στην πρωτύτερη δομή του, σε μη συμμόρφωση την τακτοποίηση του χώρου από τις υπηρεσίες του.
28. Η διαχείριση των δενδροστοιχιών της πόλης όπως μεταβιβάζονται από το οικείο Δασαρχείο σύμφωνα με την έκδοση της σχετικής Δασικής Αστυνομικής Διάταξης
29. Η οργάνωση και έλεγχος της υποχρέωσης, οι κατοικίες με περιβάλλοντα χώρο να φροντίζουν και περιποιούνται την βλάστηση επί αυτού, προκειμένου να μην προβάλλει επί των πεζοδρομίων, των δρόμων, να μην ακουμπάει σε γειτονικές ιδιοκτησίες, να διατηρείται μια κλίμακα ύψους σε σχέση με τον χώρο, να μην ακουμπάει στα εναέρια δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ και του ΟΤΕ, για να μειώνεται η τρωτότητα της γειτονίας, του οικισμού, της πόλης από αναπάντεχα συμβάντα όπως πτώσεις κλαδιών, περιορισμός της πρόσβασης ή διέλευσης επί πεζοδρομίων ή και δρόμων, πρόκληση και μεταφοράς πιθανής πυρκαγιάς υπαίθρου.
30. Η οργάνωση και συντήρηση των χώρων πράσινου που λειτουργούν ως χώροι αναψυχής και συνάθροισης κοινού.
31. Ο έλεγχος οποιοδήποτε εμποδίου επί κοινοχρήστων χώρων που μπορεί να προκαλέσει συνθήκες ατυχήματος.
32. Ο έλεγχος των υπαίθριων χώρων που αναπτύσσονται εμπορικές δραστηριότητες τόσο ως χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικής δραστηριότητας, όσο κοινωνικών πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και γενικά υπαίθριων δράσεων. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της επαναφοράς του χώρου στην πρωτύτερη κατάσταση ή τη διατήρηση της καθαριότητας του, θα επεμβαίνουν οι υπηρεσίες.
33. Η διαχείριση νεκρών αδέσποτων ζώων συντροφιάς όπως προκύπτουν στους δρόμους, επί των πλείστων από τα διερχόμενα αυτοκίνητα στα διοικητικά του όρια.
34. Ο έλεγχος για την ύπαρξη συμβάσεων των παραγωγών ζωικών υποπροϊόντων, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κ.ά. με αδειοδοτημένους φορείς διαχείρισης αυτών και τήρηση αρχείου.
35. Η φροντίδα, η περισυλλογή και η διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που
βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων. Έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις:
(α) Τη συνολική ευθύνη για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής που αφορά στη μέριμνα για τα ζώα συντροφιάς και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
(β) Τη μέριμνα των επιχειρησιακών προγραμμάτων διαχείρισης των αδέσποτων ζώων,
(βα) τη στείρωση των αδέσποτων ζώων,
(ββ) την ηλεκτρονική σήμανση των αδέσποτων ζώων και την καταγραφή τους στο ΕΜΖΣ,
(βγ) την κτηνιατρική φροντίδα των αδέσποτων ζώων,
(βδ) την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, καθώς και τη προσωρινή φιλοξενία τους σε καταφύγια και αναδόχους,
(βε) την υιοθεσία αδέσποτων ζώων,
(βστ) τη μέριμνα και την παρακολούθηση των αδέσποτων ζώων τα οποία έχουν εμβολιαστεί, στειρωθεί, σημανθεί ηλεκτρονικά και έχουν επανενταχθεί στο οικείο περιβάλλον εντός των διοικητικών ορίων του δήμου.

Άρθρο 7°
Ενέργειες που δεν αποτελούν υποχρέωση ή αρμοδιότητα του Δήμου.
Ο Δήμος δεν υποχρεούται:
• Στη συλλογή και μεταφορά αποβλήτων που χαρακτηρίζονται επικίνδυνα, με εξαίρεση τα επικίνδυνα απόβλητα των νοικοκυριών, ή διέπονται από ειδικές διατάξεις όπως: ραδιενεργά απόβλητα, εκρηκτικές, εύφλεκτες και διαβρωτικές ουσίες, καταλύτες αυτοκινήτων.
• Στη συλλογή και μεταφορά μη επικίνδυνων ειδικών αποβλήτων που προέρχονται από την λειτουργία συνεργείων, βιοτεχνιών, βιομηχανιών.
• Στην αποκομιδή αποβλήτων τα όποια λόγω της σύνθεσης, τους είδους ή της ποιότητας και της ποσότητας, ή βρίσκονται σε απομακρυσμένους χώρους και δεν είναι εφικτή η πραγματοποίηση της συλλογής και μεταφοράς τους, η υποχρέωση με ευθύνη και δαπάνες είναι του κυρίου, νομέα ή κατόχου του χώρου από όπου προέρχονται τα απόβλητα. Σε αυτήν την περίπτωση εντάσσονται οι μεγάλοι παραγωγοί βιοαποβλήτων.
• Στον καθαρισμό αλσών, πάρκων, προαυλίων και πρασιών που είναι ιδιωτικοί χώροι ή ανήκουν σε άλλους δημόσιους φορείς, εκτός αν υπάρχει προγραμματική σύμβαση για αυτές τις εργασίες.
• Στην συλλογή και μεταφορά αποβλήτων που παράγουν ιδιωτικοί που κάνουν εκδηλώσεις ή μισθώνουν χώρους από φορείς. Ο Δήμος μπορεί να βεβαιώνει τα ανταποδοτικά τέλη στους ενοικιαστές ή χρήστες του χώρου.
• Στην συλλογή και μεταφορά ΑΕΚΚ που προκύπτουν από ιδιώτες ή δημόσιους φορείς.
• Στην συλλογή και μεταφορά αποβλήτων από την εξαγωγή, επεξεργασία και αποθήκευση μεταλλευτικών πόρων.
• Στην συλλογή και μεταφορά γεωργικών και κτηνοτροφικών αποβλήτων.
• Στην συλλογή και μεταφορά αποβλήτων από εκμετάλλευσης λατομείων.
• Στον καθαρισμό σταθμών μεταφοράς επιβατών, όπως τα ΚΤΕΛ.
• Στην διαχείριση και ενημέρωση ιδιοκτητών οικοπέδων εκτάσεων που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως, με εξαίρεση όσες δεν έχουν δασικό χαρακτήρα χωρίς να εμπίπτουν στον μηχανισμό των Πυροσβεστικών Διατάξεων όπως μέχρι σήμερα εγκρίνονται.

Ο Δήμος λόγω ανωτέρας βίας και λήψη έκτακτων μέτρων, για λόγους δημόσιας τάξης, μετά από ενημέρωση των δημοτών μπορεί τοπικά ή συνολικά να τροποποιεί ή και να διακόπτει το πρόγραμμα αποκομιδής μέχρι να αρθούν τα έκτακτα μέτρα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
Άρθρο 8°
Υποχρεώσεις κατοίκων για τα μη ογκώδη αστικά απορρίμματα (οικιακά)
1. Τα απορρίμματα πρέπει να τοποθετούνται ξεχωριστά στους κατάλληλους κάδους για τους οποίους προορίζονται και τα υπολειμματικά σύμμεικτα οικιακά στους πράσινους ή γκρι κάδους που έχουν τοποθετηθεί από το Δήμο. Απαγορεύεται αυστηρά να αναμειγνύονται τα απόβλητα, ομοίως απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη οποιοδήποτε αποβλήτου εκτός των κάδων και τα απορρίμματα πρέπει να τοποθετούνται σε πλαστικούς ανθεκτικούς σάκους.
Οι ειδικοί κάδοι, σύμφωνα με τον Ν. 4819/2021, έχουν συγκεκριμένο χρωματισμό
ανάλογα με το απόβλητο που θα δέχονται:
• Στους πράσινους ή γκρι κάδους τα οικιακά απορρίμματα.
• Στους κίτρινους κάδους (κίτρινο καπάκι) μόνο τα χαρτιά και χαρτόνι.
• Στους μπλε κώδωνες ή γαλάζιος κάδος μόνο τα γυάλινα μπουκάλια.
• Στους μπλε κάδους μόνο τις χάρτινες συσκευασίες και τα αλουμινένια κουτάκια, τις γυάλινες συσκευασίες, τις πλαστικές συσκευασίες τις λευκοσιδηρές συσκευασίες από γάλα εβαπορέ, καφέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό, μπισκότα, κ.λπ.
• Στους καφέ κάδους, μόνο τα βιοαπόβλητα.
• Στον λευκό με κόκκινες επισημάνσεις κάδο τις μικρές ποσότητες επικινδύνων αποβλήτων από νοικοκυριά.
• Στον ανοιχτό πράσινου χρώμα κάδο μόνο τα φαρμακευτικά προϊόντα και αποκρυπτόμενες δραστικές ουσίες με ληγμένη ημερομηνία ή μη.
• Στον λευκό κάδο μόνο τα μεταχειρισμένα παιχνίδια.
• Στον διαφανή κάδο ΑΗΗΕ και σε χάρτινη συσκευασία πράσινου χρώματος μόνο τους λαμπτήρες.
• Στους μωβ κάδους μόνο υλικά κλωστοϋφαντουργικά και ρουχισμός.
2. Πρέπει να γίνεται ο διαχωρισμός των βιοαποβλήτων (υπολείμματα τροφών) για να τοποθετούνται στους καφέ κάδους σε ειδικές βιοδιασπώμενες σακούλες.
3. Τα βιοαπόβλητα ως παράγωγα υλικά από τις κηπουρικές εργασίες πρέπει να μαζεύονται σε δεμάτια έξω από την οικία που παράχθηκαν και να φροντίζει ο ενεργών για την άμεση νόμιμη απομάκρυνση τους, χωρίς να δημιουργείται άλλης μορφής όχλησης. Στη περίπτωση μικρών ποσοτήτων βλαστικών υπολειμμάτων, όπως προκύπτουν από φυτά σε βεράντες ή από κήπους περιορισμένης βλαστικής κάλυψης, ή από τον καθαρισμό του πεζοδρομίου, κ.ά., μεταφέρονται στους αδειοδοτημένους χώρους διαχείρισης, ή θα τοποθετούνται στους ειδικούς κάδους που θα τοποθετηθούν σε διάφορα μέρη του Δήμου, από τους ίδιους σε ειδικούς βιοδιασπώμενους σάκους ή σε δεμάτια άμεσα της συλλογής τους, διαφορετικά φυλάσσονται σε προστατευόμενο εσωτερικό χώρο, μέχρι να απομακρυνθούν.
4. Απαγορεύεται η τοποθέτηση εντός των κάδων είτε σύμμεικτων αποβλήτων (πράσινοι ή γκρι κάδοι), είτε ανακυκλώσιμων υλικών (μπλε κάδοι ) κλαδιά και οποιοδήποτε βλαστικό υλικό.
5. Απαγορεύεται η απομάκρυνση από τους κάδους ανακυκλώσιμων υλικών.
6. Απαγορεύεται η αναζήτηση και να ανασυρθούν σύμμεικτα απόβλητα από τους κάδους.
7. Απαγορεύεται η διάθεση μαζί με τα οικιακά απόβλητα τα φαρμακευτικά σκευάσματα και τα υπολειμμάτων φαρμάκων.
8. Απαγορεύεται η διάθεση μαζί με τα οικιακά απόβλητα των βρώσιμων λιπών και ελαίων, τα οποία πρέπει να τοποθετούνται στους ειδικούς κάδους συλλογής.
9. Απαγορεύεται η διάθεση μαζί με τα οικιακά απόβλητα των χρησιμοποιημένων μπαταριών, οι οποίες τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους.
10. Τα σύμμεικτα αστικά απόβλητα συσκευάζονται σε ανθεκτικές σακούλες πριν μπουν στους πράσινους ή γκρι κάδους. Απαγορεύεται η μετακίνηση των κάδων από τις θέσεις που έχουν τοποθετηθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου.
11. Πρέπει να γίνεται ορθή χρήση αυτών και να εναποθέτονται τα απόβλητα ανά κατηγορία στους αντίστοιχους κάδους. Δεν πρέπει σε οποιοδήποτε κάδο να τοποθετούνται υλικά που μπορεί να προκαλέσουν ρύπανση ή ζημία όπως υγρά κολλώδεις απόβλητα, τοξικές ουσίες, υλικά ή ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως αναμμένα τσιγάρα, αποτσίγαρα, στάχτες, ογκώδη αντικείμενα, μπάζα, χώματα, λάσπες κ.ά. που μπορούν να αυξήσουν υπερβολικά το βάρος του κάδου και να προκαλέσουν ζημίες τόσο σε αυτούς όσο και στον αντίστοιχο μηχανισμό των απορριμματοφόρων.
12. Απαγορεύεται εκτός των κάδων όσο και εντός αυτών η τοποθέτηση αιχμηρών αντικειμένων ή τοξικών ουσιών που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων όσο και των δημοτών της πόλης.
13. Απαιτείται οι κάτοικοι να τηρούν το πρόγραμμα αποκομιδής αστικών αποβλήτων όπως το έχουν καταρτίσει οι υπηρεσίες του Δήμου. Σε περίπτωση απεργίας ή σε περιπτώσεις που για λόγους ανωτέρας βίας, όπως να διαχειριστούν οι υπηρεσίες μια απρόβλεπτη κρίση, οι κάτοικοι να προσαρμόζονται στην αλλαγή του προγράμματος αποκομιδής και συστήνεται στους κατοίκους να συσκευάζουν ασφαλώς τα απόβλητα και να τα κρατούν εντός της οικίας τους για λόγους δημόσιας υγείας και την αποφυγή υπερβολικής ρύπανσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι υπηρεσίες του Δήμου οφείλουν να κάνουν συνεχείς ανακοινώσεις για την πληροφόρηση των κατοίκων.

Στις νέες οικοδομές πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη χώρου για τη συλλογή και αποθήκευση των αστικών αποβλήτων, όπως ορίζεται στο άρθρο 28 του Ν. 4819/2021 σε ανοικτό ή κλειστό χώρο που να προσβάσιμος από τον δρόμο για την αποκομιδή. Ο χώρος πρέπει να είναι επαρκές ώστε να τοποθετούνται τουλάχιστον τέσσερα ρεύματα αποβλήτων, τα οποία παράγονται από τους χρήστες και μόνο του κτιρίου.

Άρθρο 9ο
Υποχρεώσεις για τα ογκώδη αστικά απορρίμματα.
1. Απαγορεύεται να απορρίπτονται σε πεζοδρόμια, στο οδόστρωμα, σε κοινόχρηστους χώρος, σε οποιαδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο ογκώδη αστικά απόβλητα (έπιπλα, στρώματα, άχρηστες οικιακές συσκευές, ογκώδη υλικά συσκευασίας όπως ξύλινα κιβώτια, φελιζόλ κ.ά.)
2. Πρέπει οι κάτοικοι να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του Δήμου, κατόπιν έγγραφης ή τηλεφωνικής ειδοποίησης, για την ημέρα, την ώρα και τον τόπο που πρέπει να εναποθέσουν προσωρινά τα προς αποκομιδή αντικείμενα, τα οποία θα τοποθετούνται σε σημείο που να μην εμποδίζουν την κυκλοφορία των πεζών και των οχημάτων και να είναι εύκολη η αποκομιδή τους και πλησίον αν όχι μπροστά από την κατοικία τους.
3. Οι ηλεκτρικές συσκευές μεγάλες ή μικρές, ο πολίτης οφείλει να τις διαχωρίζει από τα λοιπά ογκώδη απόβλητα και αν δεν τα ανταλλάξει με την αγορά νέων, πρέπει να τα μεταφέρει, κατόπιν τηλεφωνικής ή διαδικτυακής επικοινωνίας, στον χώρο που θα του ορίσει η υπηρεσία.

Άρθρο 10ο
Υποχρεώσεις για τα απόβλητα κηπουρικών εργασιών
1. Τα απόβλητα από τις κηπουρικές εργασίες, όπως κλαδιά, φύλλα, γκαζόν κ.ά. είναι κατάλληλα τόσο για την βελτίωση των εδαφών όσο για την παραγωγή κομπόστ.
Τα φύλλα, τα ξερά άνθη, τα υπόλοιπα καθαρισμού κήπων, γκαζόν, κλαδιά, κλαδέματα σε θρυμματισμένη μορφή κ.τ.λ. ένα έχουν μικρό όγκο τοποθετούνται εντός των καφέ κάδων ή μεταφέρονται σε αδειοδοτημένο χώρο υποδοχής αυτών. Στην περίπτωση που έχουν μεγάλο όγκο και δεν συμπιέζονται από τον παραγωγό τους ακολουθείται η διαδικασία αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων, όπως ορίζεται στο 9° άρθρο.
2. Τα υπόλοιπα χώματος και κοπροχώματος, οι παραγωγοί αυτών είναι οι υπεύθυνοι
για την υποχρεωτική τους απομάκρυνση τους. Απαγορεύεται η ανάμειξη τους με τα οικιακά απόβλητα -βιοαπόβλητα.
3. Παραγόμενα βλαστικά υλικά από κλαδεύσεις γεωργικών καλλιεργειών και εκμεταλλεύσεων, θερμοκηπίων, από τους καθαρισμούς των οικοπέδων απομακρύνονται από τους υπεύθυνους με δικά τους μέσα και μεταφέρονται σε αδειοδοτημένους αποδέκτες. Απαγορεύεται η εναπόθεση τους σε κοινόχρηστους χώρους και η ανάμειξη τους με οικιακά ή ογκώδη απόβλητα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΧΩΡΩΝ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ
Άρθρο 11ο
Υποχρεώσεις φορέων λειτουργίας χώρων συνάθροισης κοινού και υπηρεσιών του Δημοσίου.
Α. Χωριστή συλλογή και ανακύκλωση στις σχολικές μονάδες και τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης

Από της 1η<; .9ου .2022 κάθε δημόσια και ιδιωτική σχολική μονάδα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαθέτει κάδους ή περιέκτες σε συγκεκριμένους χώρους εντός των συγκροτημάτων, για την χωριστή συλλογή του :
• εντύπου χαρτιού
• αποβλήτων τροφίμων
• φορητών ηλεκτρικών στηλών
Οι κάδοι των αποβλήτων τροφίμων αρμόδιος είναι ο Δήμος για τα δημόσια σχολεία και για τα ιδιωτικά οι ιδιοκτήτες αυτών .

Για τα κτίρια που εντάσσονται στην Γενική Κυβέρνηση η υποχρέωση της χωριστής αναφερόμενης συλλογής τίθεται από της 1ης. 1ου .2022

Β. Υποχρεώσεις επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
α) Οι φορείς των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης, ανεξαρτήτως δυναμικότητας, πρέπει να διασφαλίσουν την χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων . Πρέπει να τηρούν εντός τη επιχείρησης τους περιέκτες συλλογής επαρκούς χωρητικότητας για τα ζωικά υποπροϊόντα. Φορέας της επιχείρησης είναι ο κάτοχος της αντίστοιχης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ή της γνωστοποίησης της έναρξης της. Η ως άνω υποχρέωση ισχύει από την στιγμή που ο Δήμος έχει εκκινήσει την χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, καφέ κάδοι.
β) Τα καταστήματα, περίπτερα, καντίνες, στα οποία παράγονται πολλαπλές μορφές
αποβλήτων από την άμεση κατανάλωση των προσφερόμενων ειδών, οι υπεύθυνοι
οφείλουν να διατηρούν καθαρό των περιβάλλοντα χώρο. Μπορούν να τοποθετήσουν
μικρά καλαίσθητα καλάθια ή κάδους για μικροαπορρίμματα σε κοινόχρηστους χώρους,
χωρίς την καταβολή τέλους κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, με την προϋπόθεση να
έχει εγκριθεί η τοποθέτηση τους από τις υπηρεσίες του Δήμου και η ποσότητα τους και
η τοποθέτηση τους θα περιλαμβάνονται στην χορηγούμενη άδεια.
γ) Οι δυο αναφερόμενες κατηγορίες φορέων έχουν την υποχρέωση της χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών στους κατάλληλους κάδους.
δ) Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων υποχρεούνται να ελαχιστοποιούν τον όγκο των αποβλήτων συσκευασίας προς την τοποθέτηση τους στον αντίστοιχο περιέκτη.
ε) Απαγορεύεται η εναπόθεση οποιοδήποτε αποβλήτου εκτός των κάδων.
στ) Απαγορεύεται η εναπόθεση σε οδούς, πεζοδρόμια και άλλους κοινόχρηστους χώρους, κάθε είδους αποβλήτων ή εκτός των κάδων.
ζ) Απαγορεύεται να διοχετεύουν στα δίκτυα όμβριων, τα μαγειρικά έλαια και λίπη. Τα Χρησιμοποιημένα έλαια και λίπη, πρέπει να έχουν συνεργασία με κατάλληλο συλλέκτη -μεταφορέα.
η) Απαιτείται σχολαστική φροντίδα και καθαριότητα των κοινοχρήστων χώρων μπροστά από την κάθε επιχείρηση.
θ) Απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων επί του πεζοδρομίου, όπως και πινακίδες για προσωρινή στάθμευση.
Γ. Υποχρεώσεις μεγάλων παραγωγών βιοαποβλήτων για την συλλογή τους.
Οι αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις που παράγουν απόβλητα τροφίμων, οι λαχαναγορές, οι υπεραγορές τροφίμων (super market), οι ξενοδοχειακές μονάδες άνω των εκατό (100) κλινών, απαιτείται να συνεργάζονται από της 1ης 1.2023 με επιχειρήσεις συλλογής μεταφοράς βιοαποβλήτων ή με τον Δήμο. Πρέπει να κάνουν σωστή και επιμελημένη Διαλογή στην Πηγή. Ο Δήμος για τις επιχειρήσεις αυτές (εφαρμόζει το σύστημα «Πληρώνω Όσο Πετάω» (ΠΟΠ), σύμφωνα με την παρ. 6.13 του παρόντος

Επιπλέον, τα ξενοδοχειακά καταλύματα οργανώνουν τη χωριστή συλλογή των αποβλήτων συσκευασίας σε διακριτά ρεύματα, εκτός των χωρών λειτουργίας τους.
Ειδικότερα οι μονάδες που διαθέτουν τουλάχιστον εκατό (100) κλίνες διασφαλίζουν τη δυνατότητα της χωριστής συλλογής αποβλήτων συσκευασιών τουλάχιστον για τις πλαστικές συσκευασίες, σε κάθε δωμάτιο.

Άρθρο 12ο
Υποχρεώσεις επιχειρήσεων επεξεργασίας και πώλησης ζωικών υποπροϊόντων
Απαγορεύεται η εναπόθεση των ζωικών υποπροϊόντων στον καφέ κάδο και σε οποιαδήποτε άλλο κάδο ή να αφήνονται ελεύθερα στο πεζοδρόμιο ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο. Η διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων διέπεται από τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1069/2009 περί υγειονομικών κανόνων για ζωικά υποπροϊόντα και παράγωγα προϊόντων που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, επιχειρήσεις επεξεργασίας κρεάτων κ.λ.π. οφείλουν να συσκευάζουν σε ειδικούς σάκους τα ευπαθή και δύσοσμα απόβλητα (κρέατα, κόκαλα, ψάρια, υπολείμματα τροφών κλπ) και να κάνουν συμβάσεις με αδειοδοτημένες επιχειρήσεις προκειμένου να μεταφέρονται και να επεξεργάζονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Οι υπεύθυνοι κρεοπωλείων, σφαγείων, νοσοκομείων, στρατοπέδων, κατασκηνώσεων, καταστημάτων διάθεσης τροφίμων, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν την υποχρέωση να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την αποτροπή της πρόσβασης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στα απόβλητα των εγκαταστάσεων τους, σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 4830/2021 και σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται το προβλεπόμενο από τον ως άνω νόμο πρόστιμο.

Οι υποχρεώσεις εμπορικών καταστημάτων και επιχειρήσεων είναι τα προβλεπόμενα της παραγράφου Β. του άρθρου 11 του παρόντος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΚΣΚΑΦΩΝ. ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΝ
Άρθρο 13ο
Υποχρεώσεις ως προς τη διαχείριση αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ)
Το παρόν αφορά τα μη επικίνδυνα ΑΕΚΚ που προκύπτουν από κάθε είδους οικοδομικές εργασίες που εκτελούνται από ιδιώτες ή φορείς του δημοσίου, καθώς και κάθε εργασία που πραγματοποιείται από οργανισμούς κοινής ωφέλειας ή εργολάβους δημοσίων ή ιδιωτικών έργων που εκτελούνται στα διοικητικά όρια του Δήμου.
Την ευθύνη για τη διαχείριση των ΑΕΚΚ έχουν ο κύριος ή ο ανάδοχος του έργου εφόσον έχει γίνει ανάθεση.
Τα ΑΕΚΚ μεταφέρονται με ευθύνη του κυρίου ή του αναδόχου του έργου από το σημείο που παραχθήκαν, από συλλέκτες – μεταφορείς εγγεγραμμένους στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ) σε εγκαταστάσεις υποδοχής ΑΕΚΚ σε συνεργασία με Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) ΑΕΚΚ. Στο άρθρο 30 του Ν. 4819/2021 προβλέπονται και εξαιρέσεις για την υποχρέωση διαχείρισης ΑΕΚΚ μέσω ΣΕΔ.

Απαγορεύεται η εναπόθεση επί του πεζοδρομίου, του οδοστρώματος ή άλλου κοινοχρήστου (δημοσίου ή δημοτικού) χώρου ΑΕΚΚ χωρίς άδεια από το Δήμο και χωρίς την λήψη των ειδικών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος που προβλέπονται κάθε φορά από τις κείμενες διατάξεις. Απαγορεύεται η εναπόθεση ΑΕΚΚ χωρίς κατάλληλη συσκευασία (χύμα) και χωρίς τη λήψη των απαιτούμενων προστατευτικών μέτρων για την ασφάλεια πεζών και οχημάτων και την αποφυγή ρύπανσης από διαρροή των υλικών.
Απαγορεύεται η απόρριψη ΑΕΚΚ σε ακάλυπτους χώρους όπως οικόπεδα, ρέματα, πάρκα, άλση, δασικές εκτάσεις εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού, για την οποία επιβάλλονται, ανεξάρτητα από τις ποινικές κυρώσεις του άρθρου 119 του Ν. 1892/1990 και οι προβλεπόμενες στο Παράρτημα IX του Ν. 4819/2021.
Απαγορεύεται η χωρίς άδεια κατάληψη κοινοχρήστων δημοτικών χώρων για την τοποθέτηση ειδικών κάδων (σκάφες, Containersκ.λπ.) στους οποίους ρίπτονται ΑΕΚΚ. Οι υπεύθυνοι, και συγκεκριμένα ο κύριος, ο κάτοχος, ο μισθωτής ή ο εκμισθωτής των ως άνω μέσων, υποχρεούνται να διαθέτουν σχετική άδεια από τον Δήμο και αναρτούν σε εμφανές σημείο τον αριθμό της άδειας, την ημερομηνία έκδοσης και τα στοιχεία υπευθύνου. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη αδρανών υλικών από επαγγελματικά αυτοκίνητα εργολάβων ή μεταφορών εταιρειών σε δρόμους ή άλλους κοινόχρηστους χώρους.
Οι υπεύθυνοι οφείλουν να τηρούν όλα τα μέτρα ασφάλειας για τους πεζούς και τα οχήματα, όπως προβλέπονται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και σε περίπτωση που παρακωλύει την κυκλοφορία οχημάτων οφείλει να ενημερώνει την Τροχαία.
Σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο κύριος, ο κάτοχος, ο μισθωτής ή εκμισθωτής του μέσου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Άρθρο 14ο
Υποχρεώσεις ως προς τη διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων επικίνδυνων αποβλήτων
Οι υπεύθυνοι βιομηχανιών, βιοτεχνιών, εργαστηρίων, συνεργείων κ,λ.π. ως παραγωγοί αποβλήτων υποχρεούνται για τη διαχείριση των αποβλήτων από την δραστηριότητα τους. Είναι υποχρεωμένοι να γνωστοποιούν τα σχετικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ορθότητα της διαχείρισης όταν τους ζητηθεί από τον Δήμο. Είναι υποχρεωμένοι μέχρι την αποκομιδή των αποβλήτων να τα κρατούν αποκλειστικά σε εσωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων τους.

Είναι υποχρεωμένοι τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων να πραγματοποιείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Ν. 4819/2021 και στην κοινή υπουργική απόφαση με αρ. πρ. Η.Π.13588/725/2006 (ΦΕΚ 383 Β’/2006).

Απαγορεύεται η απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων επικίνδυνων ή μη και λοιπών επικίνδυνων αποβλήτων σε κάδους άλλων χρήσεων.
Απαγορεύεται η εγκατάλειψη επικίνδυνων, συμπεριλαμβανομένων των μολυσματικών αποβλήτων υγειονομικών μονάδων στο πεζοδρόμιο ή σε άλλο κοινόχρηστο χώρο ή σε κάδους άλλων χρήσεων.

Άρθρο 15ο
Υποχρεώσεις ως προς τη διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων υγειονομικών μονάδων
Για τα Επικίνδυνα απόβλητα Υγειονομικών Μονάδων πρέπει να γίνονται σύμφωνα με την υπ. αρ. οικ. 146163.2012 Κ.Υ.Α. και των σχετικών εγκυκλίων καινά μην αναμιγνύονται με τα απόβλητα αστικού τύπου.
Οι υγειονομικές μονάδες που δεν υπόκεινται σε περιβαλλοντική αδειοδότηση καθώς και τα ιδιωτικά ιατρεία, όπως αυτά ορίζονται στο ΠΔ 84/2001 υποχρεούνται να παραδίδουν τα παραγόμενα από την δραστηριότητα τους Επικίνδυνα Απόβλητα Υγειονομικών Μονάδων (ΕΑΥΜ) σε αδειοδοτημένες εταιρείες συλλογής και μεταφοράς ΕΑΥΜ

Άρθρο 16ο
Υποχρεώσεις ως προς τη διαχείριση αμιάντου
Οι ιδιοκτήτες, νομείς ή κάτοχοι ακινήτων, όπως ιδίως γηπέδων, οικοπέδων. κτισμάτων ή κατασκευών, οφείλουν να τα διατηρούν πάντοτε ελεύθερα από επικίνδυνα απόβλητα, συμπεριλαμβανομένων και των αποβλήτων αμιάντου ή αποβλήτων υλικών που περιέχουν αμίαντο. Οφείλουν να μεριμνούν αμελλητί για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά τους, σύμφωνα με την νομοθεσία για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων.
Η αποξήλωση αμιάντου από κατασκευές, η μεταφορά και διαχείριση αυτού απαιτεί ειδικές εγκρίσεις και άδειες και γίνεται μόνο από εξουσιοδοτημένο συνεργείο.

Άρθρο 17ο
Υποχρεώσεις ως προς τη διαχείριση υγρών αποβλήτων
Απαγορεύεται η παροχέτευση σε δρόμους, σε κοινόχρηστους χώρους, σε ανοιχτούς ιδιωτικούς χώρους, αποβλήτων από βόθρους, πλυντήρια, κουζίνες, αποσκληρυντές, πισίνες και γενικά από οποιονδήποτε χώρο ή εξαιτίας οποιασδήποτε εργασίας να χύνονται ελεύθερα νερό εκτός από τις εργασίες καθαριότητας των πεζοδρομίων, βεραντών και λοιπών ομοιών δραστηριοτήτων.

Άρθρο 18ο
Υποχρεώσεις ως προς τη διαχείριση ως προς τη διαχείριση γεωργοκτηνοτροφικών αποβλήτων -συσκευασιών φυτοπροστατευτικών
Η συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση των γεωργοκτηνοτροφικών αποβλήτων και των συσκευασιών φυτοπροστατευτικών γίνεται με ευθύνη των παραγωγών τους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ’
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Άρθρο 19ο
Υποχρεώσεις πεζών και οδηγών οχημάτων
• Απαγορεύεται η απόρριψη από πεζούς σε δρόμους, πεζοδρόμια και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους οποιουδήποτε αντικειμένου. Τα αντικείμενα πρέπει να απορρίπτονται στον υπάρχοντα εξοπλισμό (κάδοι κλπ) για την συλλογή των μικροαπορριμμάτων ή στους κάδους απορριμμάτων ή στους κάδους ανακύκλωσης όπου αντιστοιχεί το αντικείμενο προς ρίψη.
• Απαγορεύεται η ρίψη αναμμένων τσιγάρων ή τσιγάρων που μόλις έσβησε, εύφλεκτων υλικών, χημικών ή άλλων αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν καταστροφές στα καλάθια μικροαπορριμμάτων καθώς και στους κάδους.
• Απαγορεύεται η αυθαίρετη μετακίνηση των κάδων. Οι κάδοι τοποθετούνται σε συγκεκριμένες θέσεις που ορίζονται από την Υπηρεσία Καθαριότητας που είναι και η μόνη αρμόδια για την μετακίνηση ή την αλλαγή θέσης (μόνιμης ή προσωρινής).
• Απαγορεύεται η στάθμευση και το παρκάρισμα, οχημάτων, δίκυκλων και οποιοδήποτε άλλου τροχοφόρου και μπροστά από κάδους απορριμμάτων οποιασδήποτε συλλογής, υπόγειων ή υπέργειων.
• Οι υπεύθυνοι των οχημάτων ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης υποχρεούνται να απομακρύνουν τα οχήματα τους την ημέρα και τις ώρες που θα τους ενημερώνει η Υπηρεσία Καθαριότητας ή Πρασίνου ότι πρόκειται να γίνουν καθαρισμοί ή συντηρήσεις ή κλαδέματα ή οτιδήποτε άλλο απαιτεί ελεύθερο χώρο. Η ενημέρωση θα γίνεται υποχρεωτικά από την προηγούμενη μέρα με ενημερωτικές ταμπέλες στην αρχή και στο τέλος του δρόμου που θα γίνει η εργασία, ή στην ιστοσελίδα του Δήμου.
• Απαγορεύεται η στάθμευση οχημάτων στις γωνίες των δρόμων, στις εισόδους πεζοδρόμων, στις ράμπες ΑμεΑ, στους χώρους φόρτισης ηλεκτρονικών οχημάτων, στους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης για χρήστες χωρίς την κάρτα κάτοικου – πέρα των τεσσάρων (4) ωρών, στους ιδιωτικούς νόμιμους χώρους στάθμευσης, στις εισόδους κοινωφελών οργανισμών, στις δύο πλευρές στενών οδών με τρόπο που να εμποδίζουν την ελεύθερη προσπέλαση ή ελιγμούς των απορριμματοφόρων για την προγραμματισμένη αποκομιδή απορριμμάτων και αλλού. Επίσης απαγορεύεται η στάση και στάθμευση (έστω και προσωρινά) οχημάτων μπροστά από τους κάδους ή μπροστά στην είσοδο των χώρων στάθμευσης των κρατικών οχημάτων και απορριμματοφόρων.
• Απαγορεύεται η ρύπανση με λάδια από κάθε είδους οχημάτων που εγκαταλείπονται στο οδόστρωμα ή σε κοινόχρηστους χώρους που μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα σε πεζούς και τροχοφόρα και αποτελεί παράβαση του παρόντος κανονισμού. Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων πρέπει να φροντίζουν για την καλή κατάσταση των οχημάτων τους και σε περίπτωση διαρροής να μεριμνούν για τον καθαρισμό του χώρου. Επίσης οι ιδιοκτήτες κάθε είδους οχημάτων απαγορεύεται να πλένουν τα οχήματα τους στους δρόμους και τις πλατείες, ενώ απαγορεύεται και η διαρροή υδάτων στο δρόμο από οχήματα που πλένονται σε ιδιωτικούς χώρους.
• Απαγορεύεται η μερική ή ολική κατάληψη του οδοστρώματος για :
1. Δημιουργία ράμπας αυτοκινήτων.
2. Μόνιμης στάθμευσης οχημάτων χωρίς πινακίδες, τροχόσπιτων, σκαφών αναψυχής, κ.α.
3. Σταθερά εμπόδια για την δημιουργία φραγμάτων εκτροπής όμβριων.
4. Η τοποθέτηση κάθε μορφής αντικειμένων που περιορίζουν το εύρος του οδοστρώματος.

Άρθρο 20ο
Υποχρεώσεις συνοδών κατοικίδιων ζώων
Οι ιδιοκτήτες και οι συνοδοί των κατοικίδιων ζώων είναι υποχρεωμένοι να μεριμνούν για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα των ζώων τους, εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους, σύμφωνα με την περ. η της παρ. 1 του άρθρου 9 του Ν. 4830/2021 και σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται το προβλεπόμενο από τον ως άνω νόμο πρόστιμο. Πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με κατάλληλη σακούλα- συλλέκτη περιττωμάτων όταν συνοδεύουν τα κατοικίδια σε εξωτερικούς χώρους και την οποία στη συνέχεια θα την απορρίπτουν στους πράσινους ή γκρι κάδους.

Άρθρο 21ο
Υποχρεώσεις ως προς την καθαριότητα των πεζοδρομίων.
α) Οι πολίτες φροντίζουν για την καθαριότητα των πεζοδρομίων τους και για τον καθαρισμό των άγριων χόρτων που τυχόν φυτρώνουν σε αυτά, ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι, λόγω ανάγκης πρόληψης πυρκαγιάς αλλά και για λόγους απορροής των υδάτων
β) Απαγορεύεται η χρήση απορρυπαντικών ή άλλων ουσιών που δημιουργούν αφρό κατά την πλύση των πεζοδρομιών, αυλών, βεραντών, οχημάτων κ,λ.π. όταν τα απόνερα της πλύσης χύνονται σε κοινόχρηστους χώρους.
γ) Απαγορεύεται η τοποθέτηση οποιοδήποτε αντικειμένου μεγάλου ή μικρού όπως ιδιωτικοί κάδοι συλλογής, χωρίς την πρωτύτερη ενημέρωση και έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας. Απαιτείται να αναφερθεί ο χρόνος παραμονής, ο όγκος του κάδου ή των υλικών που θα τοποθετηθούν επί του πεζοδρομίου.

Άρθρο 22ο
Υποχρεώσεις ως προς την καθαριότητα κοινοχρήστων (δημοτικών ή δημόσιων χώρων) που χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις.
Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων όπως καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, μπαρ, ψητοπωλεία και συναφή καταστήματα που χρησιμοποιούν κατόπιν σχετικής άδειας κοινόχρηστους χώρους για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, υποχρεούνται να διατηρούν διαρκώς τους χώρους καθαρούς με δικά τους μέσα, ανεξάρτητα από τις δράσεις καθαρισμού των συνεργείων του Δήμου. Επιθυμητό να εποπτεύουν το χώρο ανάπτυξης τους από ανεπιθύμητα γκράφιτι.

Άρθρο 23ο
Υποχρεώσεις ως προς την καθαριότητα δημόσιων και δημοτικών χώρων που χρησιμοποιούνται νια ιδιωτικές εκδηλώσεις.
α) η ευθύνη για την καθαριότητα των δημοσιών και δημοτικών χώρων, που χρησιμοποιούνται από διάφορους φορείς ή ιδιώτες για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, ανήκει στους διοργανωτές, οι οποίοι υποχρεούνται να διατηρούν τους χώρους που τους διατίθενται καθαρούς κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων και να τους αποδίδουν στην κοινή χρήση, μετά το πέρας των εκδηλώσεων όπως τους παρέλαβαν.
β) Ο Δήμος δύναται να αναλάβει την αποκομιδή των αποβλήτων, μετά το τέλος των εκδηλώσεων, μόνον κατόπιν συνεννοήσεως με τους διοργανωτές, μπορεί να υπάρχει προβλεπόμενο τέλος όπως θα έχει καθορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση, τα απόβλητα πρέπει να αποθηκεύονται προσωρινά σε θέσεις που θα ορίζει η αρμόδια υπηρεσία και θα μεριμνούν για την χωριστή συλλογή των τεσσάρων ρευμάτων και την χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων.

Άρθρο 24ο
Υποχρεώσεις ως προς την καθαριότητα χώρων λαϊκών αγορών
α) Ο Δήμος υποχρεούται:
• Να εφαρμόζει τη χωριστή συλλογή- διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) των βιοαποβλήτων και των υλικών συσκευασίας των λαϊκών αγορών. Να τοποθετεί καφέ κάδο βιοαποβλήτων των 660 λίτρων ανά 10 -15 πάγκους.
• Να τοποθετεί πρόσθετους κάδους, αν απαιτείται, για τα υλικά συσκευασίας τα όποια θα είναι συμπιεσμένα, μπλε κάδος ανά 10-12 πάγκους.
• Οι κάδοι θα τοποθετηθούν εντός ή πλησίον του χώρου της λαϊκής αγοράς, κατόπιν εισήγησης και ενημέρωσης των πωλητών της λαϊκής.
β) Ο Δήμος φροντίζει να διατηρεί καθαρούς τους χώρους όπου πραγματοποιούνται λαϊκές αγορές, να προστατεύει την δημόσια υγεία και να αναλαμβάνει τον καθαρισμό τους μετά το πέρας της λειτουργίας τους.
γ) Για την τήρηση της καθαριότητας κατά την ώρα που λειτουργεί η λαϊκή αγορά (από την έναρξη της μέχρι και την λήξη της λειτουργίας της) υπεύθυνοι είναι οι αδειούχοι πωλητές (επαγγελματίες και παραγωγοί, φυσικά πρόσωπα ή συνεταιριστικές οργανώσεις) και αν αυτοί δεν παρίστανται, το προσωπικό που απασχολούν.
δ) Οι αδειούχοι πωλητές λαϊκών αγορών και το απασχολούμενο προσωπικό οφείλουν :
1. Να τηρούν την καθαριότητα και την ευταξία των χώρων που καταλαμβάνουν οι πάγκοι πώλησης των προϊόντων τους.
2. Να μην καταλαμβάνουν κοινόχρηστους ή ιδιωτικούς χώρους, εκτός των ορίων της έκτασης που τους αναλογεί σύμφωνα με την άδεια τους.
3. Να συλλέγουν τα βιοαπόβλητα που παράγουν στη διάρκεια ή στο τέλος της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς σε ειδικές βιοδιασπώμενες σακούλες ή σε άλλα κατάλληλα μέσα που θα υποδείξει η υπηρεσία του Δήμου και να τα τοποθετούν στους καφέ κάδους που θα έχουν τοποθετηθεί για αυτό το σκοπό σε σημεία της λαϊκής αγοράς.
4. Να διαχωρίζουν και αν τοποθετούν τα χρησιμοποιημένα είδη συσκευασία ανά υλικό στους αντίστοιχους κάδους που θα έχουν τοποθετηθεί για αυτό το σκοπό ή θα στοιβάζονται σε θέσεις που θα έχει ορίσει η υπηρεσία.
5. Να διευκολύνουν και να μην παρακωλύουν την υπηρεσία Καθαριότητας στην αποκομιδή των απορριμμάτων και τον γενικό καθαρισμό των λαϊκών αγορών, συμμορφούμενοι με τις υποδείξεις των αρμοδίων της Υπηρεσίας Καθαριότητας.
6. Να απομακρύνουν τους πάγκους πώλησης των ειδών τους και τα προϊόντα που δεν έχουν πωληθεί μέσα στο προκαθορισμένο ωράριο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς.
7. Το ωράριο λειτουργίας κάθε λαϊκής αγοράς ορίζεται από ώρας 7.30 πμ. ως και 14.30μμ.

Οι αδειούχοι πωλητές και το προσωπικό που απασχολούν οφείλουν να συμμορφώνονται στις υποδείξεις της Υπηρεσία και να τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ο Δήμος προβαίνει στον καθαρισμό του χώρου, καταλογίζοντας τα έξοδα στους υπευθύνους και επιβάλλει πρόστιμο. Αν η παράβαση αυτή διαπιστωθεί για τρίτη συνεχόμενη φορά, ο Δήμος προβαίνει στην προσωρινή τουλάχιστον εξαμηνιαία ανάκληση της άδειας λειτουργίας. Η επόμενη επανάληψη της παράβασης επιφέρει άμεσα και χωρίς άλλη προειδοποίηση την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

Άρθρο 25ο
Υποχρεώσεις επιχειρήσεων υπαίθριου και στάσιμου εμπορίου
1. Μικροπωλητές – Καντίνες- Περίπτερα
Οι μικροπωλητές, οι ιδιοκτήτες ή οι νόμιμοι νομείς περιπτέρων και καντινών, που ασκούν τις δραστηριότητες τους εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, ανεξάρτητα από τον φορέα που τους έχει χορηγήσει την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος, λειτουργίας ή την άδεια κατάληψης κοινοχρήστου χώρου, οφείλουν:
• Να τηρούν τους κανόνες υγιεινής.
• Να διατηρούν τον χώρο γύρω από την δραστηριότητας τους καθαρό.
• Να απομακρύνουν μετά τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας, τους πάγκους, τις καντίνες και κάθε πρόσθετη κατασκευή την οποία χρησιμοποιούν ώστε να μπορεί ο χώρος να καθαρίζεται και να είναι ασφαλής και να μην μετατρέπονται οι χώροι αυτοί σε εστίες ρύπανσης.
• Να διαθέτουν ειδικό μέσο ή μέσα για την προσωρινή αποθήκευση μικροαπορριμμάτων για τους ίδιους και για τους πελάτες τους.
• Να μην εναποθέτουν στους κοινόχρηστους χώρους υπολείμματα προϊόντων, άδειες συσκευασίες και άλλα είδη που δυσχεραίνουν τον γενικό καθαρισμό, την κίνηση των πολιτών και την ασφάλεια τους.
• Να αποθέτουν τα απορρίμματα και τις κενές συσκευασίες στα πλησιέστερα μέσα προσωρινής αποθήκευσης του Δήμου, διαχωρισμένα ανά είδος υλικού και σύμφωνα με το πρόγραμμα χωριστής συλλογής που θα ισχύει.
• Να αποθέτουν τα βιοαπόβλητα στους ειδικούς κάδους του Δήμου (καφέ κάδοι).
2. Πάγκοι εμπορικών καταστημάτων – Νωπά οπωροκηπευτικά
Τα εμπορικά καταστήματα που διατηρούν με σχετική άδεια, πάγκους έκθεσης ή πώλησης εμπορευμάτων στον κοινόχρηστο χώρο μπροστά από τα καταστήματα τους και οι αδειούχοι μικροπωλητές νωπών οπωροκηπευτικών που ασκούν την δραστηριότητα τους σε κοινόχρηστους χώρους κατόπιν άδειας από τον Δήμο, οφείλουν να τηρούν τα αναφερόμενα. Μετά την λήξη της εργασίας τους υποχρεούνται να καθαρίζουν επιμελώς το χώρο και να αποσύρουν κάθε κινητή κατασκευή.

Άρθρο 26ο
Ασφαλής φόρτωση φορτηγών οχημάτων
α) Για την ασφαλή φόρτωση φορτηγών οχημάτων ισχύουν τα προβλεπόμενα στο άρθρο 3 του Ν. 3446/2006 «Οργάνωση και λειτουργία αρχών ελέγχου κυκλοφορίας των οχημάτων-Ρυθμίσεις για τις επιβατικές μεταφορές και άλλες διατάξεις» (Α’49) Φορτίο σε όχημα με ανοικτό αμάξωμα που αποτελείται από υλικά τα οποία μπορεί στην διαδρομή να διασκορπιστούν, πρέπει να καλύπτεται με κατάλληλο υλικό προς τη φύση των μεταφερόμενων ειδών β) Τα απόβλητα οποιασδήποτε μορφής, που παράγονται κατά την φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων, πρέπει να περισυλλέγονται αμέσως μετά το πέρας κάθε εργασίας με ευθύνη του μεταφορέα και της επιχείρησης για λογαριασμό της οποίας γίνεται η φορτοεκφόρτωση. Σε περίπτωση αμέλειας η καθαριότητα διενεργείται από τις υπηρεσίες του Δήμου και τα έξοδα καθαρισμού όπως προκύπτουν κάθε φορά καταλογίζονται στον υπεύθυνο.

Άρθρο 27ο
Ρύπανση από την υπαίθρια αποθήκευση υλικών
Η κατάληψη πεζοδρομίου ή τμήματος αυτού με οικοδομικά υλικά επιτρέπεται μόνο με άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου σε προσδιορισμένο χώρο και για καθορισμένο χρονικό διάστημα, μετά την αίτηση για άδεια και την καταβολή του ειδικού τέλους και την ευθύνη την φέρει ο ιδιοκτήτης ή ο ενδιαφερόμενος εργολάβος – ανάδοχος για την εργασία. Το ίδιο ισχύει για την χρήση και τοποθέτηση κάδου containerεπί του πεζοδρομίου. Επίσης, η κατάληψη πεζοδρομίου ή τμήματος αυτού με εμπορεύματα ή πάγια αντικείμενα (ψυγεία, κλιματιστικά, κτλ) επιτρέπεται μόνο με άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου σε προσδιορισμένο χώρο και για καθορισμένο χρονικό διάστημα, μετά από καταβολή του ειδικού τέλους
α) Απαγορεύεται η απόρριψη, τοποθέτηση ή κατάληψη πεζοδρομιώνπεζοδρομίων ή άλλων ελευθέρων δημοτικών και κοινοχρήστων χώρων (πλατείες, πεζόδρομοι και άλλοι χώροι) με εμπορεύματα και υποπροϊόντα παραγωγικής διαδικασίας, στερεά ή υγρά, όπως πρώτες ύλες και έτοιμα προϊόντα ή υποπροϊόντα, οικοδομικά, λατομικά, μεταλλευτικά και χημικά υλικά, παλαιά είδη σιδήρου, ξυλεία, καύσιμα, λιπαντικά, χωρίς την προηγούμενη άδεια του Δήμου και την καταβολή του καθορισμένου τέλους, η οποία δίνεται με την προϋπόθεση ότι τα υλικά αυτά δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον.
β) Η υπαίθρια εναπόθεση, αποθήκευση και συγκέντρωση των υλικών αυτών πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που να αποκλείει τη διαρροή ή το διασκορπισμό τους στοπεριβάλλον.
γ) στην χορηγούμενη άδεια από τον Δήμο για την κατάληψη του πεζοδρομίου ή του κοινόχρηστου χώρου, για την εναπόθεση, αποθήκευση ή συγκέντρωση των παραπάνω υλικών, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα (περίφραξη υλικών, κάλυψη με κατάλληλο υλικό όπως πλαστικό ή νάιλον κ.ά.) που πρέπει να λάβει ο αιτών και να είναι καλαίσθητα.
δ) Απαγορεύεται η δημιουργία οποιονδήποτε σκαλιών ή διαφορετικής στάθμης στο πεζοδρόμιο και μεταξύ γειτνιαζόντων ιδιοκτησιών
ε) Απαγορεύεται η δημιουργία ραμπών, και η διέλευση οποιουδήποτε σωλήνα αποχέτευσης κάτω από το πεζοδρόμιο. Η κατασκευή θα εγκρίνεται από την Τεχνική Υπηρεσία κατόπιν έγκαιρου γραπτού αιτήματος προ της κατασκευής.
στ) Απαγορεύεται η μερική ή ολική κατάληψη του οδοστρώματος, όμοια με το 19ο άρθρο.

Άρθρο 28ο
Υπαίθρια διαφήμιση
Η υπαίθρια διαφήμιση, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 1 του Ν. 2946/2001 «Υπαίθρια Διαφήμιση, Συμπολιτείες Δήμων και Κοινοτήτων και άλλες διατάξεις» (Α’ 224), απαγορεύεται στους χώρους που αναφέρονται στο άρθρο 2 του ίδιου νόμου, εκτός εάν υπάρχει σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της διακίνησης των ιδεών ή / και στη δημιουργία κάθε είδους οφέλους για το Δήμο, αναγνωρισμένου από την αντίστοιχη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για την προβολή της υπαίθριας διαφήμισης στους καθορισμένους χώρους απαιτείται ενιαία άδεια προβολής υπαίθριας διαφήμισης και τοποθέτησης διαφημιστικών πλαισίων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του Ν. 2946/2001.

Πλαίσια και διαφημίσεις που τοποθετούνται σε δημοτικούς ή κοινόχρηστους χώρους άνευ ή κατά παρέκκλιση των αδειών της παρ. 1 του άρθρου 5 του Ν. 2946/2001 ή στα οποία δεν αναγράφονται τα στοιχεία της παρ. 2 του άρθρου 4 του ίδιου νόμο, καθώς και σε κολώνες φωτισμού ή στύλους κατά μήκος οδών, θεωρούνται ρύποι και απομακρύνονται κατά τα προβλεπόμενα στην παρ. 8 του άρθρου 9 του Ν. 2946/2001 λαμβάνοντας υπόψη και την υο. αριθ. 46526/2020 (β’ 3049) κοινή απόφαση.

Η τοποθέτηση και αφαίρεση επιγραφών από κοινόχρηστους χώρους γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 2, 6, 8 και 9 του Ν. 2946/2001 και στην υπ. αριθ. 38110/2002 (Β’ 1255) κοινή απόφαση.

Σε διαφημιστές ς και διαφημιζόμενους των οποίων τα διαφημιστικά πλαίσια και οι διαφημίσεις θεωρούνται ρύποι και απομακρύνομαι καθώς και σε παράνομα τοποθετημένες επιγραφές κατά τα ανωτέρω οριζόμενα επιβάλλονται με απόφαση δημάρχου τα τέλη που προβλέπονται στον » οικείο κανονισμό καθαριότητας, κατ’ εφαρμογή της παρ. 8β του άρθρου 9 του Ν. 2946/2001.
Απαγορεύεται η παράνομη ρίψη διαφημιστικών εντύπων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η’
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Άρθρο 29ο
Υποχρεώσεις ως προς την καθαριότητα ιδιωτικών χώρων
α) Όλες οι ιδιοκτησίες, κατοικημένες ή μη, οφείλουν να διατηρούνται καθαρές με ευθύνη των κατά περίπτωση υπευθύνων, όπως αυτοί περιγράφονται στο άρθρο 5 του παρόντος Κανονισμού. Για το σκοπό αυτό, οι υπεύθυνοι πρέπει να μεριμνούν για την ασφαλή φύλαξη των ιδιοκτησιών τους (περίφραξη ακαλύπτων χώρων, επαρκής ασφάλεια εσόδων, παραθύρων, φεγγιτών, φωταγωγών κλπ). Επιπλέον οι υπεύθυνοι οφείλουν να μεριμνούν για την ευπρεπή και επιμελημένη εμφάνιση του κτιρίου τους, ώστε να μην μετατρέπονται σε εστία ρύπανσης,
β) Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ιδιωτικός χώρος είναι ακάθαρτος ή αποτελεί εστία ρύπανσης ή προκαλεί δυσοσμία και κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ο Δήμος, μετά από σχετική προειδοποίηση, αυτοψία της αρμόδιας υγειονομικής υπηρεσίας και εντολή εισαγγελέα, μπορεί να καταλογίσει τη δαπάνη καθαρισμού που θα προκύψει, στους ιδιοκτήτες και λοιπούς υπευθύνους, όπως αυτοί περιγράφονται στο άρθρο 5.
γ) Οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών, εργοστασίων και επιχειρήσεων (στοές, πρασιές, αύλιοι χώροι), στεγασμένοι ή μη, πρέπει να διατηρούνται καθαροί με τη φροντίδα των υπευθύνων και με κάθε πρόσφορο, μέσο, ακόμη και αν τα απορρίμματα προέρχονται από τρίτους.
δ) Σε περιπτώσεις που ιδιωτικοί χώροι διατίθενται από τους ιδιοκτήτες τους για την διενέργεια εκδηλώσεων (εκθέσεων, εμπορικών δραστηριοτήτων, κλπ) οι υπεύθυνοι υποχρεούνται να εγκαθιστούν μέσα στο χώρο τους κατάλληλα μέσα προσωρινής εναπόθεσης μικροαπορριμμάτων και αποβλήτων και να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την διατήρηση της καθαριότητας στους δρόμους, τα πεζοδρόμια και τους κοινόχρηστους χώρους που γειτνιάζουν με την ιδιοκτησία τους. Η αποκομιδή των αποβλήτων που προέρχονται από ανάλογες δραστηριότητες, γίνεται με ευθύνη των ιδιοκτητών ή των διοργανωτών των εκδηλώσεων μετά από συνεννόηση με την υπηρεσία καθαριότητας και σε χρόνο που καθορίζεται από την αρμόδια υπηρεσία. Σε κάθε περίπτωση, τα απόβλητα πρέπει να διαχωριστούν ανάλογα με το πρόγραμμα χωριστής συλλογής που εφαρμόζεται στο Δήμο.
ε) Σύμφωνα με το άρθρο 48 του Ν. 4819/2021, οι ιδιοκτήτες, νομείς ή κάτοχοι ακινήτων, όπως ιδίως γηπέδων, οικοπέδων, κτισμάτων ή κατασκευών, οφείλουν να τα διατηρούν πάντοτε ελεύθερα από επικίνδυνα απόβλητα, συμπεριλαμβανομένων και των αποβλήτων αμίαντους ή αποβλήτων υλικών που περιέχουν αμίαντο.

Άρθρο 30ο
Υποχρεώσεις ως προς την φροντίδα της βλάστησης ιδιωτικών χώρων
0 περιβάλλοντας χώρος όλων των ιδιοκτησιών, κατοικημένες ή μη, πρέπει να διατηρείται φροντισμένος με ευθύνη των κατά περίπτωση υπευθύνων, όπως αυτοί περιγράφονται στο 5ο άρθρο του παρόντος.
1. Είναι υποχρέωση να απομακρύνεται κάθε ξερή βλάστηση, να γίνεται κλάδεμα μορφής στα δέντρα, να απομακρύνονται από το έδαφος τυχόν πεσμένοι καρποί προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία, με την αποτροπή εστιών τρωκτικών και λιμναζόντων νερών ή αυξημένης υγρασίας για την αποφυγή αναπαραγωγής κουνουπιών.
2. Τα ψηλά δέντρα πρέπει να διατηρούνται σε καλή μορφή και να είναι υγιή και απαλλαγμένα από προσβολές. Δεν πρέπει να φέρουν ξερή βλάστηση, αποφλοιωμένα τμήματα, ξερούς καρπούς, ξερά κλαδιά γεμάτα κουκουνάρια στις περιπτώσεις των πεύκων και οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως εύφλεκτο υλικό και να συμβάλει στην μετάδοση πυρκαγιάς.
3. Η κόμη των δένδρων που φύονται εσωτερικά στις ιδιοκτησίες που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης, πρέπει να μορφοποιούνται με το κατάλληλο κλάδεμα, πρέπει το φύλλωμα τους να απέχει τουλάχιστον 3μ από τα γειτνιάζοντα κτίρια και το ιδιόκτητο κτίριο. Πρέπει να μεριμνούν ώστε να μην ακουμπάει το φύλλωμα στο εναέριο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και σε κανένα άλλο κοινωφελές δίκτυο, όπως του ΟΤΕ
Για το ΔΕΔΔΗΕ η μέριμνα επικεντρώνεται στην ενημέρωση του φορέα για την ασφαλή απομάκρυνση της βλάστηση από το δίκτυο του και στην συνέχεια ο ιδιοκτήτης ή ο χρήστης του χώρου οδηγείται στο κλάδεμα μορφής – καλλωπισμού του δέντρου.
4. Να ελέγχεται η κατά ύψος ανάπτυξης των δέντρων ώστε να μην προκαλούν δυσχερείς συνθήκες στα γειτνιάζοντα κτίρια όπως με την μείωση προς αυτά του ηλιασμού, του περιορισμού του αερισμού κ.ά. Αν απαιτηθεί θα γίνει κοπή του δέντρου με την μέριμνα του ιδιοκτήτη να φροντίσει την έκδοση άδειας μικρής κλίμακας. Όλα τα ανωτέρα πρέπει να υλοποιούνται και για τις ιδιοκτησίες που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης, με μέριμνα των ιδιοκτητών τους, φροντίζοντας να έχουν εξασφαλίσει τις σχετικές εγκρίσεις από το οικείο Δασαρχείο που έχει την απόλυτη αρμοδιότητα.

Άρθρο 31ο
Υποχρεώσεις ως προς την καθαριότητα οικοπέδων
Οικόπεδα και ελεύθεροι ιδιωτικοί χώροι πρέπει να είναι περιφραγμένοι με μαντρότοιχο ή συρματόπλεγμα και να διατηρούνται καθαροί (σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος ΓΟΚ). Περίφραξη πρόχειρη, με διάφορα άχρηστα υλικά απαγορεύεται.

α) Δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπονται σκουπίδια, ακόμη και σε σάκους, ή άλλα υλικά (αδρανή ή μη) μέσα σε οικόπεδα, ελεύθερους ιδιωτικούς χώρους και κοινόχρηστους γενικά χώρους της πόλης.
Ειδικά για τα ακάλυπτα τα οικόπεδα που έχουν μετατραπεί σε χώρους απόθεσης σκουπιδιών ή άλλων υλικών αποτελούν εστίες ρύπανσης και μόλυνσης και ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμα να επεμβαίνει για τον καθαρισμό τους και σε ειδικές περιπτώσεις για την περίφραξη τους, χρεώνοντας τα έξοδα στους ιδιοκτήτες.

β) Ο καθαρισμός των οικοπέδων θα γίνεται κατά εφαρμογή των εκάστοτε Πυροσβεστικών Διατάξεων, σε ισχύ είναι η υπ. αριθμ 20/2022 Πυροσβεστικής Διάταξης (Β’ 1301) προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Για τα οικόπεδα γενικά ισχύει η πυροσβεστική διάταξη από 1ης Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου που αναφέρει ότι: «Η μέριμνα, σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις, για τηντήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού, από τους ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, καθώς και η υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους δήμους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων. Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, βεβαιούνται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό». «Ν. 3852/2010 ΦΕΚ 87Α από 7-6-2010 άρθρο 94 παρ. 26»

Με την 20/2022 Π.Δ και σύμφωνα του άρθρου 1 αυτής δεν θίγονται οι διατάξεις του αναφερόμενου άρθρου του Ν. 3852/2010, στην Π.Δ. ορίζεται:
« Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, υποχρεούνται, μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασης της. 2. Ο καθαρισμός περιλαμβάνει:
α. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
β. Κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύφος της στηθιαίας διαμέτρου (περίπου 1,50μ.).
γ. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων.
δ. Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού»

Τα επικίνδυνα απορρίμματα με μέριμνα αυτών που τα παράγουν απομακρύνονται νόμιμα με αδειοδοτημένους φορείς, με τήρηση όλων των προδιαγραφών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις. Απαγορεύεται η απόθεση τους είτε επί του πεζοδρομίου είτε σε κοινόχρηστους χώρους όπως χείμαρροι, ρέματα, πάρκα, άλση, δάση σε εντός ή εκτός σχεδίου είτε σε κενά ιδιόκτητα οικόπεδα, ισχύει το άρθρο 10 της παρούσας.
γ) Η μέριμνα για τηντήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού, ισχύει και για τους ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές, των οικοπεδικών εκτάσεων που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης, έχουν το χαρακτήρα ΔΑ, ΑΑ, ΠΑ, ΧΑ και δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του οικείου Δασαρχείου, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία :
• ΔΑ : άλλης μορφής κάλυψης εκτάσεις στις Α/Φ πρόσφατης λήψης και αυτοψίες
• ΑΑ : άλλης μορφής κάλυψης εκτάσεις στις Α/Φ πρόσφατης λήψης και αυτοψίες
• ΠΑ : τελεσίδικες πράξεις και αποφάσεις χαρακτηρισμού – ΜΗ ΔΑΣΙΚΈΣ
• ΧΑ : άλλης μορφής κάλυψης εκτάσεις στις Α/Φ πρόσφατης λήψης και αυτοψίες, για χορτολιβαδικές εκτάσεις παλαιότερης λήψης

Άρθρο 32ο
Υποχρεώσεις ως προς την προστασία της βλάστησης σε κοινόχρηστους χώρους
Το πράσινο στους κοινόχρηστους χώρους ή Δημοτικές εκτάσεις του Δήμου συντηρείται με
μέριμνα του αρμόδιου τμήματος Συντήρησης Πρασίνου, της Διεύθυνσης Καθαριότητας
Ανακύκλωσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου και προστατεύεται από τον Δήμο.
Σε περίπτωση καταγγελίας για βλάβες ή φθορές στους χώρους πρασίνου, στις εγκαταστάσεις τους, στο ψηλό πράσινο και στους θάμνους των κοινόχρηστων χώρων, επιλαμβάνεται αρμόδιος υπάλληλος για την διαπίστωση των γεγονότων, των αιτιών και των υπευθύνων της φθοράς ή βλάβης και υποβάλει σχετική έκθεση στη Διεύθυνση Κυκλικής Οικονομίας, Ανακύκλωσης, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος.
1.Οι κάτοικοι υποχρεούνται:
α. στην περίφραξη του κορμού των δένδρων, που φύονται στο πεζοδρόμιο της κατοικίας τους, μόνο για την αποτροπή ζημιών κατά τη διενέργεια οικοδομικών εργασιών,
β. στην περίπτωση πρόθεσης νέων φυτεύσεων επί του πεζοδρομίου τους, να επικοινωνούν με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, να αιτούνται εγγράφως, για να τους δίνεται η άδεια και η υπόδειξη του είδους του φυτού και της θέσης που επιτρέπεται στο συγκεκριμένο χώρο, για να εξασφαλίζεται η ασφαλής διέλευση των πεζών, των αμαξιδίων ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ.) κλπ. Δεν επιτρέπεται η φύτευση σε πεζοδρόμια πλάτους κάτω των 1,2 μέτρων (Ν.Ο.Κ.),
γ. στην περιποίηση – κλάδεμα της βλάστησης που φύεται σε ιδιοκτησία τους και προβάλει σε κοινόχρηστο χώρο, διαφορετικά η αρμόδια υπηρεσία θα προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες και θα επιβαρύνεται ο νομέας με το κόστος της εργασίας,
δ. στην περιποίηση – κλάδεμα της βλάστησης που φύεται σε ιδιοκτησία τους και έρχεται σε επαφή ή εφάπτεται με γειτονικές κατοικίες και μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στην ξένη ιδιοκτησία ή να μεταδώσουν φωτιά σε αυτές, ή της βλάστησης που το φύλλωμα της,
εμπλέκεται με τα εναέρια δίκτυα της ΔΕΗ ή του ΟΤΕ, θα επιβάλλεται πρόστιμο στον νομέα
ε. δεν επιτρέπεται σε δενδροστοιχίες επί του πεζοδρομίου στο πλαίσιο του λάκκου φύτευσης του φυτού να υπάρχουν εξάρσεις όπως πεζούλια ή οτιδήποτε άλλο εμποδίζει την διέλευση των πεζών,
στ. να συνδράμουν στο έργο της υπηρεσίας και να δέχονται τις επιστημονικές εφαρμογές αυτής,
ζ. να διατηρούν το πεζοδρόμιο και τα πιθανά φρεάτια, καθαρά από φύλλα και άλλα βλαστικά υλικά, στην προβολή της πρόσοψης της ιδιοκτησίας.
2.Ο Δήμος υποχρεούται:
α. η υπηρεσία του Δήμου, σε ενίσχυση των προαναφερόμενων ενεργειών πρέπει να φροντίζει στην αποτροπή της υποβάθμισης του πρασίνου, ιδίως στην περίπτωση που η υλοποίηση κάποιου έργου του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου αναλαμβάνεται από ανάδοχο ιδιώτη, φυσικό ή νομικό πρόσωπο,
β. η υπηρεσία πρέπει να συντάξει διαχειριστικό πρόγραμμα για το κλάδεμα των δέντρων σε κοινόχρηστο χώρο, που εμποδίζουν την ασφαλή διέλευση των πεζών, όπως επίσης να εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο για την απομάκρυνση αυτών όπου κρίνεται απαραίτητο. Στους παραβάτες επιβάλλονται πρόστιμα.
3. Κανόνες Χρήσης Δημόσιου Χώρου Πρασίνου από το Κοινό
α. Η χρήση του δημόσιου χώρου πρασίνου και αναψυχής γίνεται με ευθύνη του χρήστη, β. Ο δημόσιος χώρος πρασίνου επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τον προορισμό του. Για τη χρήση δημοσίου χώρου πρασίνου εκτός των λειτουργιών για τις οποίες προορίζεται, απαιτείται άδεια της αρμόδιας δημοτικής υπηρεσίας.
γ. Η χρήση του δημόσιου χώρου πρασίνου πρέπει να γίνεται με προσοχή, έτσι ώστε να αποτρέπεται η φθορά, η ρύπανση ή κάθε άλλη επιβάρυνση της βλάστησης και του εξοπλισμού, καθώς και η έκθεση σε κίνδυνο ή ενόχληση των άλλων επισκεπτών.
4. Επιτρεπτές και μη επιτρεπτές ενέργειες σε δημόσιο χώρο
Η κοπή, η αφαίρεση, η καταστροφή, η μεταφύτευση, το κλάδεμα, η φθορά, η ρύπανση ή εναπόθεση φυτικού οργανισμού δεν επιτρέπεται χωρίς γραπτή άδεια της αρμόδιας δημοτικής υπηρεσίας.
Δεν επιτρέπονται ιδίως οι ακόλουθες επιβλαβείς ενέργειες:
α. η σταθεροποίηση ή το σφράγισμα της επιφάνειας του εδάφους με κάλυμμα μη διαπερατό ν στο νερό (π.χ. άσφαλτος, μπετόν),
β. οι εκσκαφές, διανοίξεις, οικοδομικές εργασίες,
γ. η τοποθέτηση αγωγών ή καλωδίων,
δ. η τοποθέτηση καλωδίων ή και πινακίδων πάνω στα δέντρα,
ε. το πλύσιμο μηχανοκίνητων οχημάτων ή μηχανημάτων,
στ. η συμπίεση της επιφάνειας του εδάφους, π.χ. λόγω της διέλευσης ή στάθμευσης μηχανοκίνητων οχημάτων ή άλλων μηχανημάτων, εργοταξίων οικοδομών ή αποθήκευσης οικοδομικών υλικών ή μπαζών,
ζ. η αποθήκευση ή διασπορά στο έδαφος αλάτων, οξέων, ελαίων ή άλλων χημικών ουσιών καθώς και λυμάτων,
η. το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε αιτία (ενδεικτικά καύση απορριμμάτων),
θ. η χρήση τοξικών χημικών.
Φθορά ή επιβάρυνση είναι και βλάβες της προστατευόμενης περιοχής του ριζικού συστήματος. Προστατευόμενη περιοχή του ριζικού συστήματος είναι η επιφάνεια του εδάφους :1. που ορίζεται από την νοητή προβολή της κόμης δέντρου που έχει σφαιρική μορφή σε αυτό και 2.που ορίζεται σε ακτίνα 2,5μ από τον κορμό του δέντρου με τις υπόλοιπες μορφές φυλλώματος.
Σε περίπτωση αυθαίρετης καταστροφής πρασίνου, το τμήμα Συντήρησης Πρασίνου μεριμνά για την αποκατάσταση του με χρέωση του παραβάτη.
5. Μη επιτρεπτές ενέργειες σε χώρο πάρκου
Δεν επιτρέπεται σε χώρο πάρκου:
α. η φθορά, καταστροφή, ρύπανση, απομάκρυνση του εξοπλισμού του.
β. η εναπόθεση οικιακών και ογκωδών απορριμμάτων και
μηχανημάτων,
γ. η πρόκληση θορύβου.
δ. η εναπόθεση βλαστικών υπολειμμάτων σε χώρους πρασίνου όπως αλσύλλια, πάρκα, κ.ά.
ε. η ελεύθερη κυκλοφορία σκύλων ή άλλων κατοικίδιων ζώων ή η είσοδος τους σε παιδικές χαρές ή το μπάνιο τους σε τεχνητές δεξαμενές νερού, όπως σιντριβάνια
στ. το άναμμα και η διατήρηση φωτιάς.
ζ. η κυκλοφορία και η στάθμευση πάσης φύσεως τροχοφόρου οχήματος ή εκτός των οχημάτων που θα έχουν την απαιτούμενη άδεια.
η. από τα ανωτέρω εξαιρούνται οι σκύλοι-συνοδοί ατόμων με ειδικές ανάγκες.
6. Περιορισμοί στη χρήση
α. Η αρμόδια δημοτική υπηρεσία μπορεί με απόφαση της να ορίσει ώρες λειτουργίας και να θέτει περιορισμούς για χρήσεις σε ολόκληρο ή τμήμα χώρου πρασίνου, β. Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου μπορεί να διαμορφώσει χώρους για ποδήλατο, μπάλα, μπάνιο κλπ,
γ. Οι ιδιοκτήτες σκύλων οφείλουν να μεριμνούν, ώστε οι σκύλοι τους να μην ρυπαίνουν τους δημόσιους χώρους πρασίνου και να απομακρύνουν άμεσα τα περιττώματα τους.
7. Οικολογικό αντιστάθμισμα
Σε περίπτωση κοπής ή καταστροφής δέντρων ή θάμνων ή κατάργησης δημόσιου χώρου πρασίνου, ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου υποχρεούται να αντικαταστήσει τη βλάστηση στον ίδιο χώρο ή εάν αυτό είναι ανέφικτο, να φυτεύει σε άλλο χώρο ή να δημιουργήσει αντίστοιχο ελεύθερο χώρο στην ίδια περιοχή ως “οικολογικό αντιστάθμισμα”. Στόχος είναι η αποφυγή της μείωσης του πρασίνου στην πόλη.
8. Επέμβαση σε ιδιόκτητο οικόπεδο
Οι υπηρεσίες του Δήμου επεμβαίνουν σε ιδιόκτητο χώρο, που ευρίσκεται εντός σχεδίου
πόλεως, για κλάδεμα ή για κοπή δέντρου, εφόσον δεν υπάρχει ανταπόκριση από τον ιδιόκτητη, μόνο στην περίπτωσηπου είναι επικίνδυνο για κοινόχρηστο – δημόσιο χώρο και μπορεί να προκαλέσει ζημία σε ανθρώπινη ζωή ή σε υποδομή του Δήμου . Η επέμβαση χρεώνεται στον ιδιοκτήτη.

Άρθρο 33ο
Υποχρεώσεις ως προς την καθαριότητα των κοιμητηρίων
Απορρίμματα του κοιμητηρίου :
• τα προερχόμενα από εκταφές θεωρούνται επικίνδυνα, συσκευάζονται και μεταφέρονται με ειδικό τρόπο,
• τα προερχόμενα από εργασίες καθαρισμού των διαφόρων χώρων, του κυλικείου κ.λ.π. που προσομοιάζουν με τα εσωτερικά αστικά, συλλέγονται και μεταφέρονται κατά τον συνήθη τρόπο,
• τα προερχόμενα από οικοδομική κατασκευή ή επισκευή μεταφέρονται με ευθύνη του δικαιούχου του χώρου.

Άρθρο 34ο
Υποχρεώσεις ως προς την αποτροπή της Ρύπανσης Δημοσίων κτηρίωνκτιρίων κ.λ.π.
Απαγορεύεται η ρύπανση των τοίχων των δημοσίων κτιρίων, όπως π.χ. η αναγραφή με χρώμα ή σπρέι, μνημείων κλπ ιστορικών χώρων, δημοτικών και ιδιωτικών χώρων και οικοπέδων.

Άρθρο 35ο
Τέλη καθαριότητας και φωτισμού
Τα τέλη καθαριότητας αναφέρονται στα σύμμεικτα απόβλητα των πράσινων κάδων και στα υπολειπόμενα από την διαλογή των υπολοίπων κάδων ανακύκλωσης.
Οι κυρώσεις για όλα τα υπόλοιπα παραγόμενα απόβλητα ορίζονται από τον παρόντα κανονισμό.
Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού ορίζονται για την αντιμετώπιση των δαπανών καθαριότητας με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου έχει επιβληθεί………….. ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού, λαμβάνοντας υπόψη και το άρθρο 37 του Ν. 4819/2021 (Α’129), σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (άρθρα 21κσι 22 του από 24-9/20-10-1958 β.δ/τος (Α’171) με τις τροποποιήσεις και συμπληρώσεις τόσο με τις σχετικές του Ν. 25/1975 (Α’ 74), του Ν. 429/1976 (Α’ 235), του Ν. 1080/1980 (Α’246), της παρ. 12 του άρθρου 25 του Ν. 1828/1989 (Α’2), καθώς και του άρθρου 185 του Ν. 4555/2018 (Α’ 133).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ’
ΚΥΡΩΣΕΙΣ – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΟΥΣ
Άρθρο 36ο
Κυρώσεις
Οι προβλεπόμενες κυρώσεις επιβάλλονται στα φυσικά και νομικά πρόσωπα που παραβιάζουν τον Κανονισμό Καθαριότητας.

Για τις παραβάσεις του Κανονισμού Καθαριότητας, οι οποίες καλύπτονται από το Παράρτημα ΙΧ του Μέρους Β’ της παρ. 11 του άρθρου 66 του Ν. 4819/2021, ο Δήμος επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις του Παραρτήματος και υπάρχει η δυνατότητα, κατ΄ εφαρμογή της περ. ε της παρ. 11 του ως άνω άρθρου «…….ε) Οι Ο.Τ.Α. α’ βαθμού δύνανται με την έκδοση ή τροποποίηση του κανονισμού καθαριότητας, σύμφωνα με το άρθρο 79 του ν. 3463/2006 (Α’ 114) να αυξάνουν το ύψος των προστίμων του Παραρτήματος IΧ του Μέρους Β’ και να ορίζουν παραβάσεις πλέον των αναφερομένων
σε αυτό προβλέποντας την επιβολή ανάλογων διοικητικών κυρώσεων….» να τροποποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση υποτροπής θα ακολουθεί προσαύξησης των προστίμων. Όσες παραβάσεις δεν έχουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις, περιγράφονται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού

Άρθρο 37ο
Διαδικασία επιβολής κυρώσεων
Η διαδικασία επιβολής των κυρώσεων άρχεται από τον χρόνο που ο παραβάτης λαμβάνει γνώση της έκθεσης βεβαίωσης της παράβασης από το αρμόδιο. Το όργανο που βεβαιώνει την παράβαση συντάσσει έκθεση βεβαίωσης της παράβασης στην οποία αναγράφονται :α) τα στοιχεία του παραβάτη, β) ο χρόνος και ο τόπος τέλεσης της παράβασης, γ) συνοπτική περιγραφή της παράβασης και αναφορά της διάταξης που την προβλέπει, καθώς και την προβλεπόμενη κύρωση.

Με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για την τήρηση του παρόντος Κανονισμού, ορίζονται ως όργανα προστασίας περιβάλλοντος οι κατά περίπτωση Επόπτες/Επιστάτες και Προϊστάμενοι της Διεύθυνσης/Τμήματος/Γραφείου. Τα όργανα αυτά εξουσιοδοτούνται να βεβαιώνουν κατά περίπτωση παραβάσεις και κατά συνέπεια υποχρεούνται να εφαρμόζουν με υπευθυνότητα και αυστηρότητα τα προβλεπόμενα στον παρόντα Κανονισμό. Στην αρμοδιότητα αυτή συνεπικουρούνται από την Δημοτική Αστυνομία όταν υπάρχει και την Ελληνική Αστυνομία
Η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης κοινοποιείται στον παραβάτη και αντίγραφο της αποστέλλεται άμεσα στην αρμόδια υπηρεσία.
Αντιρρήσεις κατά της πράξης βεβαίωσης της παράβασης υποβάλλονται ενώπιον του προϊσταμένου της υπηρεσίας, όργανο της όποιας τη βεβαίωσε εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση στον παραβάτη της έκθεσης βεβαίωσης παράβασης. Η απόφαση επί των αντιρρήσεων πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη, με αναφορά στα συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία.
Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η τασσόμενη για την υποβολή αντιρρήσεων προθεσμία η οι αντιρρήσεις κριθούν αβάσιμες, ο Δήμαρχος προβαίνει στην έκδοση απόφασης επιβολής της κύρωσης η οποία κοινοποιείται στον παραβάτη.
Στην περίπτωση που επιβληθείσα ποινή αφορά πρόστιμο ο υπόχρεος οφείλει να το καταβάλλει στην ταμειακή υπηρεσία του Δήμου εντός ΧΧΧ εργάσιμων ημερών.
Αν παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία, το πρόστιμο βεβαιώνεται οριστικά και εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Δημοσίων Εσόδων (ν. δ. 356/1974, Α ΄ 90).
Κατά της οριστικής βεβαίωσης επιβολής του προστίμου ασκούνται τα προβλεπόμενα από τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας ένδικα μέσα και βοηθήματα.
Στην περίπτωση που η επιβληθείσα ποινή αφορά άλλη κύρωση, πλην προστίμου, η διαδικασία επιβολής τους καθορίζεται με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα εφαρμόσει τον παρόντα πρότυπο Κανονισμό Καθαριότητας, τηρουμένων αναλόγως των ως άνω αναφερθέντων.

Άρθρο 38ο
Επικαιροποίηση Κανονισμού Καθαριότητας και Πρασίνου και ΤΣΔΑ
Οι δύο διατάξεις (άρθρο 35Α ν. 4042/2012 και άρθρο 56 ν. 4819/2021) προβλέπουν ότι το ΤΣΔΑ είναι μεν πενταετές, ωστόσο πρέπει να επικαιροποιείται σε ετήσια βάση, μέχρι τις 31 Μαρτίου εκάστου έτους. Συνεπώς, κάθε χρόνο υπάρχει η υποχρέωση του ελέγχου της επικαιροποίησης του ΤΣΔΑ που είναι ήδη εγκεκριμένο και του ελέγχου της επικαιροποιησης του παρόντος Κανονισμού.

Άρθρο 39ο
Προσθήκη και επικαιροποίηση Παρατημάτων
Η επικαιροποίηση του παρόντος Κανονισμού Καθαριότητας προκειμένου να εφαρμόζει τις διατάξεις της κείμενης και σε ισχύ νομοθεσίας, γίνεται με την προσθήκη Παρατημάτων στα οποία περιγράφονται οι ενέργειες, δράσεις και οι κυρώσεις. Η επικαιροποίηση του Κανονισμού γίνεται από το αρμόδιο όργανο του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου

Α. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

Α. Στα υπαίτια φυσικά και νομικά πρόσωπα των παραβάσεων που προβλέπονται στο Παράρτημα ΙΧ του Κεφαλαίου Β΄ του ν. 4819/2021 και στον παρόντα κανονισμό καθαριότητας επιβάλλονται οι αντίστοιχες κυρώσεις:
1. Για τη ρύπανση με μικροαπορρίμματα μνημείων, αγαλμάτων και αρχαιολογικών χώρων, δημοσίων κτιρίων και ιερών ναών επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ.
2. Για τη μη τήρηση καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων που χρησιμοποιούνται από διοργανωτές εκδηλώσεων (πολιτιστικών και αθλητικών) κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας αυτών επιβάλλεται πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.
3. Για τη μερική ή ολική καταστροφή των κάδων αποβλήτων ή άλλων μέσων συλλογής και προσωρινής αποθήκευσης αποβλήτων συνεπεία βανδαλισμού επιβάλλεται πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ. Οι υπαίτιοι των παραπάνω παραβάσεων επιβαρύνονται επιπλέον με το κόστος επισκευής ή αντικατάστασης του μέσου ή του εξοπλισμού.
4. Για τη ρύπανση με οποιονδήποτε τρόπο των οδών, πεζοδρομίων, κολωνών, κάδων αποβλήτων, καλαθιών και λοιπών μέσων προσωρινής συλλογής και αποθήκευσης αποβλήτων, όπως ενδεικτικά με έντυπα, με αναγραφή συνθημάτων, με επικόλληση αυτοκολλήτων, επιβάλλεται πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.
5. Για την αυθαίρετη μετακίνηση κάδου μηχανικής αποκομιδής και λοιπών μέσων προσωρινής αποθήκευσης αποβλήτων και μικροαπορριμμάτων από τη θέση που έχει υποδειχθεί από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, καθώς και την αυθαίρετη αφαίρεση των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων των κάδων, επιβάλλεται πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.
6. Για την εναπόθεση αστικών αποβλήτων εκτός των κάδων μηχανικής αποκομιδής και λοιπών μέσων προσωρινής αποθήκευσης, όπως έμπροσθεν ξένης ιδιοκτησίας, σε κοινόχρηστους χώρους, δρόμους ή πεζοδρόμια, σε δέντρα ή κολώνες ή οπουδήποτε αλλού, επιβάλλεται πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.
7. Για την εναπόθεση ανάμεικτων αστικών αποβλήτων σε κάδους ανακύκλωσης ή κάδους βιοαποβλήτων, βιοαποβλήτων σε κάδους ανακύκλωσης, αποβλήτων ανακύκλωσης σε κάδους βιοαποβλήτων ή κάδους σύμμεικτων αποβλήτων, επιβάλλεται πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.
8. Για τη μη ελαχιστοποίηση του όγκου με συμπίεση ή άλλο πρόσφορο τρόπο, όπως περίδεση, των κάθε μορφής αποβλήτων συσκευασιών και χαρτοκιβωτίων που προέρχονται από εμπορικά καταστήματα, υπεραγορές τροφίμων και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πριν την εναπόθεσή τους σε κάδους ανακύκλωσης, επιβάλλεται πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί για τρίτη συνεχόμενη φορά η παραπάνω παράβαση, ως κύρωση επιβάλλεται η διακοπή λειτουργίας των παραπάνω δραστηριοτήτων για χρονικό διάστημα τριών (3) ημερών.
9. Για την εναπόθεση εκτός των κάδων μηχανικής αποκομιδής ή άλλων μέσων προσωρινής συλλογής και αποθήκευσης αποβλήτων ή συσκευασιών που προέρχονται από εμπορικά καταστήματα, υπεραγορές τροφίμων και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος επιβάλλεται πρόστιμο διακοσίων (200) ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί για τρίτη συνεχόμενη φορά η παραπάνω παράβαση, ως κύρωση επιβάλλεται η διακοπή λειτουργίας των παραπάνω δραστηριοτήτων για χρονικό διάστημα τριών (3) ημερών.
10. Για την εναπόθεση αποβλήτων επί του πεζοδρομίου ή του οδοστρώματος ή άλλου κοινόχρηστου χώρου κάθε είδους προϊόντων ή υλικών προερχομένων από εκσκαφές, κατασκευές ή κατεδαφίσεις, χωρίς την κατάλληλη συσκευασία, χωρίς λήψη προστατευτικών μέτρων για την ασφάλεια των πεζών και οχημάτων και χωρίς προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας δημοτικής αρχής ότι τα ανωτέρω απόβλητα θα παραληφθούν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από την απόθεσή τους, επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ. Ειδικότερα για την εναπόθεση των προαναφερομένων αποβλήτων σε ρέματα, πάρκα, άλση και δασικές εκτάσεις, επιβάλλεται πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ.
11. Για την εναπόθεση λοιπών ογκωδών αποβλήτων, όπως είδη επίπλωσης, στρώματα ύπνου και άλλα, επί του πεζοδρομίου ή του οδοστρώματος ή άλλου κοινόχρηστου χώρου, χωρίς προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας δημοτικής αρχής ότι τα ανωτέρω απόβλητα θα παραληφθούν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από την απόθεσή τους, επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ.
12. Για την εγκατάλειψη αδρανών υλικών από εργολάβους ή συλλέκτες – μεταφορείς σε κοινόχρηστους χώρους, επιβάλλεται πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται ως διοικητική κύρωση η οριστική αφαίρεση της άδειάς τους.
13. Για τη μη απομάκρυνση των υλικών εκσκαφών, κατασκευών, κατεδαφίσεων και εν γένει οικοδομικών υλικών μετά την πάροδο της οριζόμενης από την οικεία δημοτική αρχή τριήμερης προθεσμίας στην περίπτωση εκτέλεσης εργασιών από Οργανισμό Κοινής Ωφελείας και άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, επιβάλλεται στον εργολάβο του έργου πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ.
14. Για την εναπόθεση βλαστικών (πράσινων) αποβλήτων, επί του πεζοδρομίου ή του οδοστρώματος ή άλλου κοινόχρηστου χώρου, χωρίς προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας δημοτικής αρχής, ότι τα ανωτέρω απόβλητα θα παραληφθούν εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την απόθεσή τους, επιβάλλεται πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.
15. Για την εγκατάλειψη επικινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των μολυσματικών αποβλήτων υγειονομικών μονάδων στο πεζοδρόμιο ή σε άλλο κοινόχρηστο χώρο, ή την απόρριψη επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων σε κάδους που προορίζονται για αστικά απόβλητα, επιβάλλεται πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί για τρίτη συνεχόμενη φορά η παραπάνω παράβαση, ως κύρωση επιβάλλεται η διακοπή λειτουργίας της υγειονομικής μονάδας για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών.
16. Για την απόρριψη επικίνδυνων αποβλήτων στο πεζοδρόμιο ή άλλο κοινόχρηστο χώρο, από λοιπές δραστηριότητες πλην των υγειονομικών μονάδων, επιβάλλεται πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί για τρίτη συνεχόμενη φορά η παραπάνω παράβαση, ως κύρωση επιβάλλεται η διακοπή λειτουργίας της δραστηριότητας για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών.
17. Για την απόρριψη επικίνδυνων και βιομηχανικών αποβλήτων σε κάδους που προορίζονται για αστικά απόβλητα από οποιαδήποτε δραστηριότητα, επιβάλλεται πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής. Σε περίπτωση που διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί για τρίτη συνεχόμενη φορά η παραπάνω παράβαση, ως κύρωση επιβάλλεται η διακοπή λειτουργίας της δραστηριότητας για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών.
18. Για την απόρριψη μηχανέλαιων από συνεργεία οχημάτων ή μαγειρικών ελαίων από επιχειρήσεις εστίασης στο αποχετευτικό δίκτυο ή σε δίκτυα απορροής επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ, ο οποίο διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί για τρίτη συνεχόμενη φορά η παραπάνω παράβαση, ως κύρωση επιβάλλεται η διακοπή λειτουργίας των παραπάνω δραστηριοτήτων για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών.
19. Για την απόρριψη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού εντός των κάδων σύμμεικτων αποβλήτων ή των κάδων ανακύκλωσης συσκευασιών, επιβάλλεται πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ
Β. Στα υπαίτια φυσικά και νομικά πρόσωπα των παραβάσεων προβλέπονται και επιβάλλονται οι αντίστοιχες κυρώσεις, βάσει του παρόντος Κανονισμού:
1. Για την εναπόθεση ηλεκτρικών συσκευών μεγάλες ή μικρές, ο πολίτης οφείλει να τις διαχωρίζει από τα λοιπά ογκώδη απόβλητα επί κοινοχρήστων χώρων, χωρίς προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας δημοτικής, επιβάλλεται πρόστιμο διακοσίων (200) ευρώ
2.Για την εναπόθεση των ζωικών υποπροϊόντων στον καφέ κάδο και σε οποιαδήποτε άλλο κάδο ή να αφήνονται ελεύθερα στο πεζοδρόμιο ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο επιβάλλεται πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ
3. Για την μη σύναψη συμβάσεων συνεργασίας με τα αρμόδια ΣΕΔ επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ Για την μη κατάθεση των συμβάσεων συνεργασίας με τα αρμόδια ΣΕΔ στις αρμόδιες υπηρεσίες επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ
4. Για το πλύσιμο των ιδιωτικών οχημάτων στους δρόμους, στους πεζόδρομους, στις πλατείες και σε οποιοδήποτε άλλο κοινόχρηστο και δημόσιο, επιβάλλεται πρόστιμο, που ανέρχεται στο ποσό των 150,00€ και σε κάθε επανάληψη σε διπλασιασμό του ποσού, με διετή διάρκεια Για τη διαρροή υδάτων στο δρόμο από οχήματα που πλένονται σε ιδιωτικούς χώρους, επιβάλλεται πρόστιμο, που ανέρχεται στο ποσό των 150,00€ . Για την ρύπανση με λάδια από κάθε είδους οχήματα μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα σε πεζούς και τροχοφόρα και αποτελεί παράβαση του παρόντος κανονισμού. Στους ιδιοκτήτες των οχημάτων αυτών που είναι υποχρεωμένοι να μεριμνούν για τον καθαρισμό του χώρου επιβάλλεται πρόστιμο, που ανέρχεται στο ποσό των 500,00€ και σε κάθε επανάληψη σε διπλασιασμό του ποσού.
5. Για την ρύπανση και την μη συντήρηση των πεζοδρομίων από τον καθαρισμό των ζιζάνιων επιβάλλεται πρόστιμο 200ευρώ και διπλασιασμού του ποσού σε μη συμμόρφωσης.
6. Για την μη συμμόρφωση της εποπτείας και της διατήρησης του παραχωρημένου προς χρήση χώρο επιβάλλεται πρόστιμο 200ευρώ.
7. Για την αμέλεια των πωλητών και έμπορων στις αγορές που λειτουργούν στο Δήμο (στεγασμένες ή μη, λαϊκές αγορές κ.λ.π) καθώς επίσης των πλανόδιων μικροπωλητών, καντίνες (μόνιμες ή αυτοκινούμενες) που οφείλουν να διατηρούν τον γύρω χώρο πάντοτε καθαρό και να συλλέγουν τα κάθε είδους απορρίμματα σε ανθεκτικούς σάκους και να τους μεταφέρουν στους κάδους συλλογής, ανά είδος αποβλήτου, επιβάλλεται πρόστιμο 300ευρώ και στην περίπτωση που ο Δήμος προβαίνει στον καθαρισμό του χώρου καταλογίζεται ισόποσο του προστίμου ποσό στους υπεύθυνους. Αν η παράβαση αυτή διαπιστωθεί για τρίτη φορά ο Δήμος προβαίνει στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας για ορισμένο χρονικό διάστημα ή οριστικά.
8. Για την λειτουργία της λαϊκής αγοράς τηρείται αυστηρά από όλους τους πωλητές το καθορισμένο ωράριο και σε παράβαση αυτού επιβάλλεται πρόστιμο, που ανέρχεται στο ποσό των 200,00€.
9. Για τη μη χρήση των κάδων ανακύκλωσης τόσο των βιοαποβλήτων όσο και των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας από τους πωλητές και τους εμπόρους της λαϊκής αγοράς επιβάλλεται πρόστιμο 300,00ευρώ
10. Για την καταστροφή των καφέ και μπλε κάδων που έχουν χρεωθεί για χρήση οι πωλητές και οι έμποροι των λαϊκών αγορών επιβάλλεται πρόστιμο 250,00ευρώ.
11.Για την ρύπανση και τη μη τήρηση της καθαριότητας των παραχωρημένων χώρων σε επιχειρήσεις υπαίθρου και στάσιμου εμπορίου, επιβάλλεται πρόστιμο 300ευρώ με ανάκληση της αδείας για ορισμένο χρόνο ή οριστικά αν η παράβαση επιβεβαιωθεί για τρεις φορές.
12. Για την ρύπανση από την υπαίθρια αποθήκευση υλικών και τη δημιουργία εμποδίων ή διαφορετικότητας στο σύνολο του χώρου επιβάλλεται πρόστιμων 300,00ευρώ.
13. Για την ρύπανση από την υπαίθρια διαφήμιση, στους παραβάτες επιβάλλεται, πέραν των ποινικών και διοικητικών κυρώσεων, και πρόστιμο, που ανέρχεται στο ποσό των 500,00ευρώ.
14.Για την ρύπανση που προκαλείται από την διαδικασία της καθαριότητας ιδιωτικών χώρων, επιβάλλει πρόστιμο 300ευρώ στους υπεύθυνους αυτών.
15. Για την πλημμελή φροντίδα της βλάστησης των ιδιωτικών χώρων, όπως των ψηλών δένδρων επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη ή στον υπεύθυνο του χώρου πρόστιμο 300ευρώ με διπλασιασμό του ποσού σε μη συμμόρφωση.
16. Για την εναπόθεση αποβλήτων σε σάκους ή μη σε ελεύθερα οικόπεδα ιδιωτικά ή κοινόχρηστα, επιβάλλεται πρόστιμο 500ευρώ.
17. Για τον μη καθαρισμό οικοπέδων που δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα της οικείας δασικής υπηρεσίας και έχουν τον χαρακτήρα,
• ΔΑ : άλλης μορφής κάλυψης εκτάσεις στις Α/Φ πρόσφατης λήψης και αυτοψίες
• ΑΑ : άλλης μορφής κάλυψης εκτάσεις στις Α/Φ πρόσφατης λήψης και αυτοψίες
• ΠΑ : τελεσίδικες πράξεις και αποφάσεις χαρακτηρισμού – ΜΗ ΔΑΣΙΚΈΣ
• ΧΑ : άλλης μορφής κάλυψης εκτάσεις στις Α/Φ πρόσφατης λήψης και αυτοψίες, για χορτολιβαδικές εκτάσεις παλαιότερης λήψης.
επιβάλλεται πρόστιμο, κατόπιν ενημερωτικής επιστολής και προθεσμίας συμμόρφωσης, το ποσό του 1ευρώ ανά τ.μ. οικοπέδου.
18. Για την μη διατήρηση καθαρού του περιβάλλοντα χώρου ιδιοκτησιών που φέρουν οίκημα, επιβάλλεται πρόστιμο 300,00ευρώ για όλες τις χρήσεις γης που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του οικείου Δασαρχείο.
19. Για την καταστροφή της βλάστησης και του πρασίνου σε κοινόχρηστους χώρους επιβάλλεται πρόστιμο 500,00ευρω
20. Για την μη συμμόρφωση των ιδιοκτητών ως προς την τήρηση των πεζοδρομίων ασφαλή με ελεύθερο πλάτος κίνησης πεζών τουλάχιστον 1,50μ επιβάλλεται πρόστιμο 500,00ευρώ.
21. Για την κατάληψη πεζοδρομίων πλατειών και λοιπών δημόσιων οικοπέδων από ιδιωτικά τροχοφόρα (όπως οχήματα, δίκυκλα, τροχόσπιτα, μπαγκαζιέρες ρυμουκλούμενες, σκάφη ρυμουλκούμενα κ.ά.) επιβάλλεται πρόστιμο στον ιδιόκτητη του μέσου το ποσό των 500,00ευρώ.
22. Για την κατάληψη θέσεων που προορίζονται για την ηλεκτροφώτιση κάθε είδος οχήματος, επιβάλλεται πρόστιμο 250,00ευρω
23. Για την στάση ή στάθμευση οχημάτων μπροστά από κάδους συλλογής αποβλήτων ή σε θέσεις που εμποδίζουν την ομαλή και ασφαλή κίνηση των απορριμματοφόρων οχημάτων επιβάλλεται πρόστιμο στον ιδιοκτήτη, ποσό 250,00ευρώ.
24. Για την παράταση της στάθμευσης, σε ελεγχόμενους χώρους του Δήμου, πέρα των τεσσάρων ωρών, επιβάλλεται πρόστιμο 250,00ευρω.

Διαβάστε ακόμα: 

Τροχαίο-σοκ τα μεσάνυχτα στο Μάτι! Σμπαράλια το αυτοκίνητο, νεκρός ο οδηγός

Την βρήκαν νεκρή! Η γυναίκα ήταν αγνοούμενη στον Μαραθώνα

Εικόνες που σοκάρουν στο Μάτι! Τον βρήκαν… αποκεφαλισμένο (βίντεο)

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *