27/04/2024 3:16 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Αυτό το έργο (της φωτιάς) το έχουμε ξαναδεί…

Τα ερωτήματα που προκύπτουν και οι ευθύνες που αναλογούν στον καθένα μας


Για μια ακόμη φορά, είμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Η φωτιά να καίει τα πάντα κι ενώ όλα έχουν γίνει σωστά, το κράτος, η πυροσβεστική, λειτούργησαν άψογα, οι πολίτες έκαναν το χρέος τους, καθάρισαν τα οικόπεδα, τις αυλές, έχουν πάρει όλα τα μέτρα κτλ κανείς όμως δεν φταίει.

Κάθε χρόνια ή μάλλον κάθε καλοκαίρι τα ίδια, παρακολουθούμε την καταστροφή, με ανυπολόγιστες συνέπειες, και παράλληλα έχουμε βιώσει τραγωδίες όπως το Μάτι ή παλαιότερα στην Ηλεία.

Πολλά μπορεί να ειπωθούν… Δεν μπορεί να οχυρώνεται η κάθε κυβέρνηση, ο κάθε πρωθυπουργός κι ο κάθε υπεύθυνος πίσω από το επιχείρημα ότι υπήρξε προετοιμασία, υπήρξε σχεδιασμός και στρατηγική αλλά φταίει ο καιρός, οι ισχυροί άνεμοι, η φορά του ανέμου…

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

  • Κάνουμε ως Κράτος αυτό που πρέπει;
  • Δημιουργήθηκε ένα καινούργιο υπουργείο για την διαχείριση τέτοιων κρίσεων.
  • Έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν;
  • Έχει δώσει η Πολιτεία το αναγκαίο βάρος και τη σημασία που πρέπει στο πεδίο της διαχείρισης κρίσης, στην χάραξη στρατηγικής για την αποτελεσματική διαχείριση;

Οι ευθύνες και που αναλογούν

Προφανώς υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν σε όσους τους αναλογούν. Αυτό θα γίνει όταν τελειώσει ο εφιάλτης με τις πυρκαγιές και τότε θα συζητήσουμε εάν και πόσοι πυροσβέστες προσελήφθησαν, γιατί, που και πότε…

Την ίδια στιγμή υπάρχουν ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση; Προφανώς και υπάρχουν και αυτές θα αποδοθούν διότι πολλά οικόπεδα, πολλοί χώροι δεν έχουν καθαριστεί.

Ευθύνες υπάρχουν και από τους πολίτες για τον καθαρισμό των αυλών τους, εάν έχουν θωρακίσει τα σπίτια τους έναντι μελλοντικών πυρκαγιών. Και αυτό θα συζητηθεί στον κατάλληλο χρόνο.

Το δεδομένο είναι ότι, πέρα από τις ευθύνες για την προετοιμασία της κρατικής μηχανής και της αυτοδιοίκησης ενδεχομένως, υπάρχει και ένα άλλο θέμα: Παρατηρούμε ότι το κλίμα αλλάζει. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πια συχνά χειμώνα και καλοκαίρι. Που σημαίνει ότι πρέπει το κράτος να το δει σοβαρά και με πλάνο.

Αν οι πυρκαγιές, οι καύσωνες και οι πλημμύρες αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, οι φορείς χάραξης πολιτικής δεν θα πρέπει να περιμένουν την αντιμετώπισή τους γιατί τότε είναι αργά, αλλά να υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης αλλά και επάνδρωση των κατάλληλων μέσων και του προσωπικού.

Ναι ξέρω, κάθε φορά μετά από μια καταστροφή, μιας πιάνει σκεπτικισμός και προβληματισμός… Μέχρι την επόμενη φορά. Να όμως που η επόμενη δεν αργεί να έρθει…

Διαβάστε ακόμη:

Χτύπησαν καμπάνες στην Παλλήνη! “Φύγετε από τα σπίτια σας”!

Παλλήνη! Τρόμος από εκρήξεις φυσικού αερίου – Υπάρχει διαρροή

Τραγικό! Δεν άντεξε που είδε το σπίτι του καμένο στην Παλλήνη για 4η φορά και αυτοκτόνησε

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.