14/04/2024 2:10 πμ

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Επιχείρηση καταλύτες! Επέλαση Ρομά στo κέντρο της Κερατέας

Σε μάστιγα εξελίσσεται η δράση συμμορίας από τη Δυτική Αττική


Συμμορία Ρομά έκανε “ντου” στο κέντρο της Κερατέας και “βούτηξε” καταλύτες από παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Η… επέλαση των Ρομά πραγματοποιήθηκε αργά τη νύχτα και στο στόχαστρο είχαν κυρίως παλιά αυτοκίνητα αλλά και υβριδικά.

Σε μάστιγα εξελίσσεται η δράση συμμορίας Ρομά από τη Δυτική Αττική τα μέλη της οποίας τις τελευταίες μέρες κυριολεκτικά σαρώνουν τους δρόμους της Κερατέας, αρπάζοντας τους καταλύτες από σταθμευμένα αυτοκίνητα. Χθες αργά τη νύχτα η επιδρομή έγινε στο κέντρο της πόλης με στόχο τουλάχιστον πέντε αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες η σπείρα αποτελείται από τουλάχιστον 3 άτομα που μετακινούνται με ένα ιδιαίτερα παλιό αυτοκίνητο.

Όπως αναφέρει το atticapressnews.gr λόγος για τον οποίο μπαίνουν στο στόχαστρο οι καταλύτες είναι γιατί περιέχουν πολύτιμα όσο και σπάνια μέταλλα, έστω και σε ελάχιστες ποσότητες, όπως παλλάδιο και ρόδιο τα οποία είναι περιζήτητα καθώς η τιμή τους αυξάνεται ραγδαία παγκοσμίως.

Οι κλέφτες προτιμούν συνήθως αυτοκίνητα δεκαετίας και πάνω, καθώς και υβριδικά τα οποία έχουν μεγαλύτερες ποσότητες πολύτιμων μετάλλων στους καταλύτες τους.

Τι είναι ο καταλύτης

Καταλύτη ή καταλυτικό μετατροπέα όπως λέγεται επίσημα, έχουν όλα τα αυτοκίνητα υποχρεωτικά από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Ο καταλυτικός μετατροπέας αποτελεί μέρος του συστήματος εξάτμισης του αυτοκινήτου. Βρίσκεται στο κάτω μέρος του οχήματος, ανάμεσα στο μοτέρ και το καζανάκι της εξάτμισης και αναλαμβάνει να συγκρατεί βλαβερούς ρύπους από τα καυσαέρια του κινητήρα, πριν βγουν στην ατμόσφαιρα.

Το εσωτερικό μέρος του καταλύτη είναι επικαλυμμένο με πολύτιμα μέταλλα, όπως η πλατίνα, το ρόδιο και το παλλάδιο. Αυτά λειτουργούν ως καταλύτης προκειμένου να διασπάσουν με χημικές ενώσεις επικίνδυνους ρύπους όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και το οξείδιο του αζώτου, και να τους μετατρέψουν σε λιγότερο βλαβερά καυσαέρια, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το άζωτο.

Πόσο κοστίζει ένας καταλύτης

Ένας καινούριος καταλύτης (όχι γνήσιος) κοστίζει από 150-200 ευρώ, ενώ μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 500 ευρώ, χωρίς τοποθέτηση, αναλόγως το μοντέλο.

Η τιμή είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με ένα γνήσιο καθώς έχουν μικρότερες ποσότητες πολύτιμων μετάλλων.

Αναλογιστείτε πως ένας κλεμμένος γνήσιος καταλύτης μπορεί να πωληθεί στη μαύρη αγορά ακόμη και για 300 ευρώ!

Πώς μπορώ να προστατέψω τον καταλύτη του αυτοκινήτου μου

Κατ΄ αρχήν, η τοποθέτηση ενός συναγερμού με αισθητήρα κραδασμών είναι ένας τρόπος για να αποθαρρύνουμε τους κλέφτες από το να αφαιρέσουν τον καταλύτη από το αυτοκίνητό μας.

Αν παρκάρουμε στο δρόμο, η στάθμευση σε σημείο με καλό φωτισμό τη νύχτα βοηθά επίσης στην αποτροπή της κλοπής, ενώ αν έχουμε ιδιωτικό γκαράζ αλλά είναι ανοιχτό, ένας αισθητήρας κίνησης που να ανάβει αυτόματα κάποιο δυνατό φως και ένα σύστημα βιντεοσκόπησης θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμα.

Με αποζημιώνει η ασφαλιστική μου σε περίπτωση κλοπής του καταλύτη;

Καθώς ο καταλύτης είναι σταθερό και απαραίτητο για την κίνηση εξάρτημα του οχήματος, και εφόσον έχουμε ασφαλίσει το αυτοκίνητό μας για μερική κλοπή, η ασφαλιστική εταιρία είναι υποχρεωμένη να μας αποζημιώσει.

Βέβαια, οι παράπλευρες ζημιές που θα προκαλέσουν οι κλέφτες στην προσπάθειά τους να πάρουν τον καταλύτη δεν είναι βέβαιο πως καλύπτονται. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται λεπτομερής ανάγνωση στους όρους του ασφαλιστικού συμβολαίου.

Μπορώ να αφήσω το αυτοκίνητό μου χωρίς καταλύτη;

Δεδομένου πως ο σωλήνας της εξάτμισης έχει κοπεί για να αφαιρεθεί ο καταλύτης, το αυτοκίνητο δεν μπορεί να κυκλοφορήσει κανονικά καθώς κάνει υπερβολικό θόρυβο.

Η λύση ωστόσο δεν είναι να διορθωθεί απλώς ο σωλήνας, καθώς χωρίς καταλύτη το αυτοκίνητο βγάζει πολλά καυσαέρια από την εξάτμιση που ξεπερνούν τα νόμιμα όρια, σε ένα ενδεχόμενο έλεγχο της Τροχαίας στο δρόμο ή στον τακτικό τεχνικό έλεγχο του ΚΤΕΟ.

Μοιραία, η τοποθέτηση ενός νέου καταλύτη είναι επιβεβλημένη.

Διαβάστε ακόμη:

Προσλήψεις στον Δήμο Μαραθώνα! Όλα τα ονόματα

Διαζύγιο-βόμβα στο Πικέρμι! Χωρίζει ο γνωστός…

Ραφήνα! Διασώστης του ΕΚΑΒ με… ράσα – Ηταν παρών στη φονική φωτιά στο Μάτι! Κι όμως τον ξέρεις…

Διαβάστε τα τελευταία νέα της ανατολικής Αττικής μόνο στο anatolika24.gr.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *